WikiLeaks: Generalul Degeratu făcea comerţ neautorizat cu arme americane

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Anul trecut, Ambasada americană la București a descoperit că o firmă pentru care lucrează generalul în rezervă Constantin Degeratu era implicată în comerțul cu armament și tehnică militară fără, însă, a fi autorizată de instituțiile românești din domeniu. Înainte să lucreze pentru compania respectivă, Degeratu a mai fost consilier al președintelui Băsescu și șef al Statului Major al Armatei. Informația apare în telegramele Ambasadei SUA, obținute de WikiLeaks și ajunse în posesia Revistei Kamikaze prin intermediul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație.

Potrivit unui schimb de telegrame între Ambasadă și autoritățile americane din 2010, MIC & Associates (firmă românească de consultanță) funcționa ca reprezentant în România al Raytheon, companie americană care produce și furnizează tehnică militară, fără să fie autorizată de Departamentul pentru Control al Exporturilor (ANCEX). Faptul că firma pentru care lucrează generalul (r) Constantin Degeratu nu avea acele autorizații a fost descoperit de Ambasada americană după ce aceasta a realizat o verificare a societății la sesizarea Departamentului de Stat din SUA.


Totodată, Ambasada a mai descoperit că nici măcar ANCEX nu știa că MIC & Associates lucrează ilegal. Potrivit telegramelor, Departamentul de Stat a cerut verificarea MIC & Associates ca urmare a faptului că societatea acționa ca broker pentru Raytheon.

Potrivit website-ului societății românești, „MIC & Associates reprezintă Raytheon în România prin trei programe majore: sisteme de management al traficului aerian, sisteme de securitate națională și modernizare a tipului 22 de fregate și SCOMAR (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră – n.r.). MIC a finalizat vînzarea unui sistem de pază de coastă cu 10 radare de înaltă tehnologie de către filialele Kiel și Canada ale Raytheon”.


În urma verificărilor, ANCEX a arătat reprezentanților Ambasadei că nu ştia de activitățile de brokeraj cu tehnică militară ale MIC & Associates. Mai mult chiar, Ștefan Minovici, cel care deține MIC & Associates, le-a spus americanilor că nu avea cunoștință că ar trebui să dețină aprobări de la ANCEX.

În acest context, telegrama mai menționează că pentru firma lui Minovici lucrează și Constantin Degeratu (de la 1 decembrie 2009). Gen. (r) Degeratu și-a dat demisia din funcția de consilier prezidențial în decembrie 2009, fiind angajat de Minovici în funcția de „Managing Director and CEO pentru Apărare și Securitate Națională”. În urma discuției cu reprezentanții Ambasadei, Minovici a demarat procedurile pentru obținerea autorizațiilor de la ANCEX.

Fostul vicepreşedinte al Raytheon, numărul doi al Pentagonului

Presa americana relata ca presedintele Barack Obama a stabilit un cod de conduită etică foarte clar pentru numirile in posturi importante. Preşedintele a cerut lobby-ştilor numiţi în funcţii oficiale să nu se implice, timp de doi ani de la data numirii, în chestiuni legate de domeniile pentru care au făcut lobby în ultimii doi ani.

Actualul număr doi al Pentagonului, William Lynn III, nu a îndeplinit criteriul, dar a primit o derogare. Lynn fusese, înainte de numirea la Pentagon, vicepreşedinte pentru operaţiuni guvernamentale al Raytheon.

Şi ambasadorul Mark Gitenstein a primit o derogare. Gitenstein a făcut lobby, între 1991 şi 2001, pentru Boeing şi Lockheed Martin (constructorul avioanelor F-16 pe care CSAT a decis ca România să le cumpere la mâna a doua), companii care erau interesate de reducerea amenzilor şi creşterea numărului de probe necesare în procesele de fraudă care le-ar fi fost intentate. În acest fel, Gitenstein a facut lobby împotriva unei legi care a adus 20 de miliarde de dolari statului american în perioada 1986-2008.

Cu toate acestea, el ar fi putut primi o derogare de la regulile de etică ale administraţiei Obama pentru poziţia din Departamentul Justiţiei. O posibilă explicaţie este apropierea sa de vicepreşedintele Joe Biden, cel care a vizitat România în pragul alegerilor prezidenţiale din urmă cu un an. Gitenstein a fost consilier al Comisiei Juridice a Senatului SUA în timpul celor opt ani cât aceasta a fost prezidată de Joe Biden.

 

Sursa: m.cotidianul.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

BEZNA MINTII / Ionuţ Sibinescu (Presedinte Comisie Senat): “un copil nevaccinat care vine în colectivitate încalcă drepturile copilului meu care este vaccinat”
Prima reacție a SRI după difuzarea imaginilor cu vizita lui Florian Coldea la Sebastian Ghiță
Hexi Pharma are birourile în blocul Serviciului Român de Informații! SRI: ”Da, noi l-am finalizat, dar parterul și etajul 1 au rămas ale Primăriei”
Euro un nou record istoric | Devalorizarea leului se datoreaza supermarketurilor, firmelor straine din Romania si lipsei industriei romanesti
Ce salarii aveau românii înainte de Revoluţie şi ce se putea cumpăra din venitul câştigat. Ne permitem mai multe acum? Si Bilantul unei distrugeri premeditate: LISTA INTREPRINDERILOR (peste 1200!)
Decat sa muncesti in strainatate mai bine cultivi lavanda si incasezi 5000 de euro la hectar
Sidex Galați, cel mai mare combinat construit vreodată în România, se pregătește de dispariție. Modul în care a fost cedat diamantul economiei românești, tiparul după care s-a devalizat industria României, sub pretextul „privatizării”
EXCLUSIV COMISARUL.RO BĂSESCU N-A MINȚIT! | DEZASTRUL cu absorbția fondurilor europene SE ADEVEREȘTE!
Neurochirurg: teoria incinerării este atât de departe de adevăr încât e tragi-comic faptul că anchetatorii au putut lua în seamă o asemenea ipoteză
Silviu Craciunas, cel mai important spion legionar, comunist-cum a ajuns dublu spion si pentru CIA
Emilia Şercan decriptează mesajul lui Ghiţă | „Sunt dispus să arunc statul în aer. Pic eu, pică şi ei” Video
NU este vorba despre bani! Pentru Ocultă, banii sunt un instrument de saracire, control şi exploatare
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro