VIDEO & FOTO: ”Jaf în Parcul Național Semenic”. Doborârea copacilor de sute de ani din Semenic, transformarea lor în cherestea și îmbarcarea pe vapor la Constanța

Distribuie!by Daniel Befu Asociația Agent Green a postat în această dimineață pe Facebook o nouă investigație filmată despre modul în care sunt puse la pământ pădurile din România, intitulat ”Jaf în Parcul Național Semenic”. Filmul urmărește modul în care arbori de sute de ani din pădurile de fag ale Parcului […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather


Asociația Agent Green a postat în această dimineață pe Facebook o nouă investigație filmată despre modul în care sunt puse la pământ pădurile din România, intitulat ”Jaf în Parcul Național Semenic”. Filmul urmărește modul în care arbori de sute de ani din pădurile de fag ale Parcului Național Semenic sunt transportați la o fabrică din Bănia, județul Caraș-Severin. Zeci de tiruri încărcate cu cherestea pleacă lunar din Bănia la portul Constanța, unde umplu până la refuz navele care pleacă spre Siria. Rumegușul rămas ajunge la fabrica Kronospan din Sebeș, Alba. Filmul urmărește tot acest traseu, de la tăierea copacilor de sute de ani până la îmbarcarea cherestelei pe vapor.

loading...

Agent Green a mai realizat și filmul care a trecut de un milion de vizionări în care se arată cum arbori din Retezat ajung fără actele legale în fabrica Schweighofer Holtzindustrie din Sebeș (vezi aici).

 


Gabriel Păun, coordonatorul ONG-ului, a declarat că în ultimii șase ani Romsilva a dus o politică de exploatare agresivă în Parcul Național Semenic: “Între 2009-2014 În acest parc national cel putin 366.422 de metri cubi de lemn au au fost exploatați, de pe urma cărora Romsilva a încasat cel putin 8,14 milioane euro”. “În medie Romsilva, care administrează toate pădurile statului român, inclusiv parcurile naționale și naturale, a alocat pentru administrarea Parcului Național Semenic doar 0,77 milioane de euro pentru acelasi interval, 2009-2014”, conform datelor obținute de Asociația Agent Green de la Ministerul Mediului. Mai mult, în cei 10 ani de administrare Romsilva, Parcul National Semenic încă nu are plan de management aprobat.

Gabriel Păun atrage atenția că Munții Semenic adăpostesc cele mai vaste păduri virgine de fag comun european concentrate într-un singur loc. Peisajul din acești munți este o ultimă mostră autentică despre cum arăta Europa după ultima glaciațiune. ”Surprinzător, Guvernul Romaniei nu face nimic în privința asta și lasă Romsilva să își facă de cap în parc. Motivatia de a face profit din tăieri de pădure din parcuri naționale este una greșită pentru a administra arii natural protejate. Romsilva este eminamente o regie pro profit. La cârma parcurilor naționale avem nevoie de o entitate independentă cu profil pro conservare, ANAP (Agentia Nationala pentru Arii Protejate) este un proiect mai vechi al Ministerului Mediului uitat într-un sertar din anul 2008. Născută prin Hotarare de Guvern în anul 2008 si decedată prin neaplicare, ANAP ar fi putut reprezenta structura independentă formată din specialisti independenți pro conservare de care au nevoie ariile natural protejate din Romania. Este de o urgență maximă ca Guvernul României să operaționalizeze ANAP”, susține Gabriel Păun.

Asociația Agent Green solicită prin intermediul României Curate înfiintarea de către Guvern a unei structuri noi de conservare a ariilor protejate, făcând apel la Victor Ponta să intervină pentru stoparea măcelului pădurilor:


“Cel mai mare mister al mediului nu este că se taie într-un parc național. Misterul mediului este că avem un minister dedicat mediului dar care dă natura virgină pe mâna profitorilor de la Romsilva. O fi mai ieftin pentru bugetul de stat, însă românul este frate cu codrul și nu ar fi deranjat că o parte din bugetul de stat să fie direcționat spre conservarea naturii.

De parcă nu era de ajuns că pădurile țării sunt masacrate, acum și parcurile naționale sunt luate cu asalt. Adică se cam termină pădurile și se găsesc acum soluții creative pentru a se tăia tot mai mult și în parcuri: atacuri de insecte ipidae, presupuse doborâturi de vânt, tăieri de igienă etc. etc. etc. Semenic este un caz emblematic de agresiune împotriva naturii. Aici silvicii văd amenajamente care trebuie respectate, adică să se taie pădurea, inclusiv arborii bătrâni care, vezi Doamne, trebuie tăiați că se chinuie. Lemnul mort trebuie scos că atrage dăunători, etc. Ei nu se gândesc că lemnul acela mort este un adăpost pentru sute de specii de insecte, care la rândul lor pot fi sursă de hrană pentru alte sute de specii de păsări, amfibieni și mamifere. Ei văd profit, profit, profit. Ce mai contează că cea mai mare întindere de fag din Europa ajunge lemn de foc în Italia și Germania sau cherestea în țări arabe?!

Este timpul ca acolo unde este puterea de decizie, adică la primul ministru, să se înceapă curățenia. Domnia sa trebuie să dea verde la Ministerul Mediului să se mute parcurile de la Romsilva la ANAP, unde trebuie prinși cei mai buni specialiști pe conservare din țara noastră. Și nu la anul, când nu mai rămâne mai nimic virgin de protejat ci acum, punct”.

Agent Green

Ancient Forest - Romania

semenic busteni

semenic butuc

semenic butuci

semenic camion

Semenic National Park

semenic generic

semenic rezervatie

semenic taf

Ancient Forest - Romania

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro