UDMR APLICĂ LEGEA. Start la epurarea etnică a personalului medical român din spitale

Distribuie!by Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe va asigura, începând cu data de 1 ianuarie 2018, condiţiile necesare pentru ca pacienţii să-şi poată folosi limba maternă în relaţia cu personalul medical, aşa […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe va asigura, începând cu data de 1 ianuarie 2018, condiţiile necesare pentru ca pacienţii să-şi poată folosi limba maternă în relaţia cu personalul medical, aşa cum prevăd noile reglementări legale, transmite Agerpres preluat de Mesagerul de Covasna.

loading...

Tamas Sandor a salutat completările făcute de Parlament la Legea sănătăţii şi asistenţei sociale, care prevede asigurarea personalului de specialitate cunoscător al limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând acestor minorităţi e au o pondere de peste 20% din numărul total al locuitorilor, e numărul lor este de cel puţin 5.000, şi a menţionat că deja a purtat discuţii cu conducerea Spitalului Judeţean, aat în subordinea Consiliului, pentru a vedea cum va putea implementată legea. „Am avut probleme în anii trecuţi, chiar la Spitalul Judeţean de Urgenţă, când am fost reclamaţi de mai multe ori, din mai multe părţi că cetăţeni bolnavi nu au avut posibilitatea, nu au putut să spună în limba lor maternă ce îi doare pentru că nu am avut personal de specialitate, medici, ori asistenţi, care ştiu ungureşte. (…) Nu mi s-a părut nici atunci normal şi am convocat de la Secţia de Urgenţă toţi medicii şi am discutat această problemă. Eu susţin că bolnavul are întotdeauna dreptate. (…) Legea intră în vigoare pe 1 ianuarie 2018 şi deja am vorbit cu directorul Spitalului Judeţean ca să vedem cum ne pregătim pentru intrarea în vigoare. Eu chiar vreau să punem la punct această posibilitate”, a declarat Tamas Sandor.


Întrebat dacă obligativitatea cunoaşterii limbii maghiare nu va îndepărta medicii de această zonă, în condiţiile în care şi aşa se înregistrează un decit de personal medical, Tamas Sandor şi-a exprimat speranţa că Legea salarizării unice va opri exodul medicilor către străinătate, iar cei care provin din această zonă se vor întoarce acasă.

„Eu sper ca grila unică de salarizare, care este pe ultima sută de metri, să aducă posibilităţi nanciare pentru acei medici care au rămas în ţară şi cei care vor să vină acasă. (…) Deci, eu sper ca grila unică de salarizare să aducă această posibilitate pentru specialiştii noştri, indiferent de naţionalitate. (…) Însă, într-adevăr, acele persoane care intră în contact direct cu cetăţenii de etnie maghiară din judeţul nostru, eu am susţinut şi susţin în continuare, trebuie să cunoască şi limba maghiară. Aici nu spun că trebuie să e ungur, ci că trebuie să cunoască şi limba maghiară. (…) Deci, susţin acest lucru. (…) Nu înseamnă că toţi medicii din primul pas trebuie să ştie (…), asta înseamnă ca asistentul sau asistenta care e lângă medic să ştie, deci permanent să e cineva care cunoaşte şi meseria şi limba pacientului”, a mai spus Tamas Sandor.
Președintele CJ Covasna, ultra-naționalistul UDMR Tamas Sandor, lider al UDMR Covasna a afirmat, citat de Agerpres, că „Am avut probleme în anii trecuţi, chiar la Spitalul Judeţean de Urgenţă, când am fost reclamaţi de mai multe ori, din mai multe părţi că cetăţeni bolnavi nu au avut posibilitatea, nu au putut să spună în limba lor maternă ce îi doare pentru că nu am avut personal de specialitate, medici, ori asistenţi, care ştiu ungureşte (…)”.


În mod evident, această afirmație a liderului UDMR reprezintă o minciună sfruntată. Astfel, din cele 27 de secții ale Spitalului de Urgență Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe doar 8 secții nu au doctori etnici maghiari. În rest, toate secțiile spitalului au doctori etnici maghiari. Din 94 de doctori, 31 sunt doctori etnici români. Ca atare, în ultimii 27 de ani pacienții etnici maghiari au fost tratați fără probleme în Spitalul județean Covasna în lipsa acestei legi.

Potrivit paginii oficiale de internet a Spitalului Județean Covasna, 8 secții din cele 27 ale Spitalului de Urgență Covasna nu au doctori etnici maghiari. E posibil ca unii dintre ei să fie vorbitori de limba maghiară dar e puțin probabil. În toate aceste secții se va întâmpla una din două situații: fie vor fi scoase la concurs noi posturi de doctori și vor fi angajați automat doar doctori de limba maghiară (bugetul instituției va trebui mărit pentru a acoperi noile posturi), fie o parte dintre doctorii români angajați deja vor fi dați afară pentru a face loc altor doctori, etnici maghiari, care vorbesc limba maghiară.

Spre exemplu, la secția Neurologie Pediatrică sau secția Balneologie se regăsesc în prezent doar doctori etnici români. Noua legislație va permite conducerii spitalului să angajeze pe viitor exclusiv doctori vorbitori de limba maghiară (de parcă pacienții etnici maghiari nu au nevoie de doctori bine pregătiți profesional ci de doctori care vorbesc limba maghiară) sau să-i „ajute” pe doctorii români să părăsescă spitalul pentru a face loc doctorilor vorbitori de limba maghiară.

Aceeași situație se va regăsi și în cazul asistentelor medicale pe fiecare secție în parte.

Evident, liderul UDMR nu vorbește nimic despre obligativitatea cetățenilor români de etnie maghiară de a manifesta respect față de Constituția României și față de limba oficială de stat în România, limba română.

 

FOTO: agerpres.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Dacă eşti român şi încalci legea o dată, ajungi la puşcărie. Dacă eşti maghiar şi încalci legea de 28 de ori, ai toate şansele să devii partener de bază al coaliţiei de guvernare…
PRIMA femeie MINISTRU din România. Avea studii la HARVARD și a REVOLUȚIONAT medicina. Povestea IMPRESIONATĂ a Floricăi Bagdasar
"Habar n-aveți voi, românii, ce șansă istorică vi se oferă acum că puteți vota pentru modificarea în Constituție a noțiunii de ”soți”. Noi, francezii, în ciuda manifestațiilor de stradă de milioane și milioane, în ciuda unei mobilizări naționale (La Manif pour tous) n-am avut această posibilitate
Microsoft, pe tine nu te întreabă nimeni nimic?
TOP cele mai TOXICE iaurturi cu fructe: 11 linguri de zahăr, aditivi, E-uri şi nici urmă de fructe. Mizeria care se ascunde în iaurturile din supermarketuri
Coca&Cola a plătit MEDICI şi CERCETĂTORI pentru a minţi consumatorii
Europarlamentar austriac, în inspecţie prin pădurile UNESCO din România: „N-o să credeţi ce minciuni mi-au spus...."
Siegfried Mureșan, tânăra speranță a lui Băsescu, marele trădător al intereselor naționale. Partidele au pus în mâna unor politicieni toporul călăilor care execută România
Florian Coldea, ILEGAL conferențiar la Academia Națională de Informaţii: VA FI REANGAJAT ÎN SRI
România este singura țară cu potențial economic din Europa în care consumul casnic de energie îl depășește pe cel industrial - dovada clară și incontestabilă că noi nu mai avem industrie și economie.
NOTA DIPI IL ZDROBESTE PE BERBECEANU – Exploziv: cititi nota secreta a serviciului de informatii al MAI care il prezinta pe comisarul Traian Berbeceanu ca un prezumtiv politist corupt: “In scopul obtinerii unor avantaje materiale, a favorizat anumite persoane... Existenta unor riscuri induse de managementul deficitar practicat de Berbeceanu... Manifesta o atitudine partinitoare... Deficiente privind gestionarea documentelor clasificate” (Nota DIPI)
Ion Cristoiu | Cum caută Statul Mafiot să blocheze aflarea Adevărului în cazul morții lui Dan Condrea
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro