Turcia – Cipru, tensiuni. Navă italiană blocată de 5 nave de război turce ! TURCIA IN OFENSIVA IN SIRIA SI FATA DE GRECIA/ Conflict complex in Siria, implicand Israelul, Iranul, Rusia si SUA

Distribuie!by  Cinci nave de război turce au ameninţat vineri un vas italian care încerca să desfăşoare lucrări de explorare a gazelor naturale în largul coastelor insulei divizate Cipru, au făcut cunoscut responsabili ciprioţi, scrie AFP. loading... Vasul grupului italian Eni este blocat în mare de la 9 februarie în apropierea […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

 Cinci nave de război turce au ameninţat vineri un vas italian care încerca să desfăşoare lucrări de explorare a gazelor naturale în largul coastelor insulei divizate Cipru, au făcut cunoscut responsabili ciprioţi, scrie AFP.

loading...

Vasul grupului italian Eni este blocat în mare de la 9 februarie în apropierea părţii din insulă ocupate de armata turcă, Ankara invocând „manevre militare” în acest sector.

„În drum spre blocul 3, a fost blocat de cinci nave de război turce şi, după ameninţări cu recurgerea la forţă (…), a fost obligat să se întoarcă”, a declarat Victoras Papadopoulos, un purtător de cuvânt al guvernului, agenţiei cipriote de presă CNA.

În Italia, CEO grupului Eni, Claudio Descalzi, a spus presei că nu vor fi abandonate lucrările de explorare în largul Ciprului şi se aşteaptă o soluţie diplomatică pentru reluarea activităţilor.

„Foarte probabil ca, în următoarele zile, să îndreptăm” nava spre o altă ţară, a adăugat el.

Reacția Ciprului 

Ministrul cipriot al energiei, George Lakkotrypis, a declarat pentru agenţia naţională de presă că nava urmează să rămână în portul Limassol două până la patru zile, pentru a încărca şi descărca materiale, după care va pleca spre Maroc.

Potrivit acestuia, eforturile diplomatice au eşuat până în prezent.

„Am lăsat locul diplomaţiei, cu speranţa că va putea fi găsită o soluţie (…) Acest lucru nu a fost însă posibil din cauza poziţiei Turciei”, a afirmat el la postul de televiziune privat Sigma.

Vor ignora Turcia 

Miercuri, preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat că ţara sa va continua explorările offshore în pofida ameninţărilor turce.

Ciprul este divizat din 1974. Republica Cipru, stat membru al UE, îşi exercită de facto autoritatea doar pe două treimi din sudul ţării, restul de o treime, în nord, aflându-se sub administraţia autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, recunoscută numai de Ankara, relatează Agerpres.

 

  • Cotidianul:

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, sâmbătă, că operațiunea militară din nordul Siriei se apropie de „victorie” cu fiecare zi care trece, relatează site-ul agenției Anadolu.

În cadrul unui discurs susținut în fața membrilor partidului de guvernământ din Turcia, AKP, în provincia turcă Afyonkarahisar, Erdogan a lăudat eforturile Armatei turce din Siria.

”Cu fiecare zi care trece suntem tot mai aproape de victorie”, a declarat Erdogan.

Potrivit Armatei din Turcia, operațiunea din nordul Siriei vizează să restabilească securitatea și stabilitatea de-a lungul granițelor Turciei. Oficialii de la Ankara au precizat că operațiunea se desfășoară în conformitate cu legile internaționale, cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și respectă integritatea teritorială a Siriei.

Pe data de 19 ianuarie, Armata turcă a declanșat o ofensivă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene și terestre în provincia Afrin. Obiectivul ofensivei este înlăturarea grupării insurgente kurde Unităţile Populare de Protecţie (YPG), despre care Ankara afirmă că este aliată cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Turcia consideră grupările kurde siriene drept aliaţi ai mişcării insurgente separatiste PKK. Potrivit armatei Turciei, orașele Kilis și Hatay aflate de-a lungul graniței cu Siria sunt în raza de acțiune a grupării YPG/PYD. Gruparea kurdă ar depinde de provincia Afrin pentru a crea conexiuni către Marea Mediterană din nord-vestul Siriei.

Statele Unite au înarmat milițiile kurde din Siria și ignoră poziția Turciei, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, într-un interviu pentru postul Euronews, informează site-ul agenției de știri Tass.

 „Turcia a declarat în repetate rânduri că va face tot posibilul pentru a îi împiedica pe kurzii să preia controlul asupra graniței dintre Siria și Turcia”, a declarat oficialul rus.

„În pofida acestui fapt, americanii au înarmat, aș spune că au înarmat puternic, unitățile kurde ignorând în totalitate poziția Turciei”, a adăugat Lavrov.

„Cu câteva luni în urmă, Statele Unite au anunțat deodată planurile sale de a înființa o forță de 30.000 de persoane, majoritatea kurdă, pentru a proteja zona de securitate a frontierei dintre Siria și Turcia”, a spus oficialul de la Moscova.

Ankara consideră grupările kurde siriene susţinute de Statele Unite drept aliate cu mișcarea insurgentă separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație considerată teroristă de Turcia, SUA și UE.

  • ActiveNews:

În conflictul din Siria, în care abia se mai disting taberele și cine împotriva cui luptă, e loc și pentru o confruntare care amintește de epoca „Războiului Rece”.

Cel mai recent episod complică și mai mult tabloul deja confuz din Siria, țară pe teritoriul căreia luptă în anul 2018 forțele regimului Assad, kurzii, insurgenții sirieni, rușii, americanii, turcii și ultimele reminiscențe ale rezistenței jihadiste.

Potrivit Bloomberg, forțele americane au ucis sute de luptători mercenari ruși săptămâna trecută, în ceea ce se conturează a fi, potrivit analiștilor, cea mai sângeroasă confruntare dintre cele două mari puteri, de la Războiul Rece și până acum.Informațiile apărute în ultimele zile pe surse au fost confirmate marți pe canale media precum Reuters sau Bloomberg, însă sunt voci care pun la îndoială aceste informații.

Peste 200 de mercenari, mulți dintre ei ruși care luptă pentru regimul sirian, au murit într-un atac eșuat asupra unei baze militare și a unei rafinării controlate de coaliția condusă de SUA în regiunea siriană Deir Ezzor, scrie Bloomberg.

Nu se știe exact dacă operațiunea eșuată a fost una clandestină sau una susținută direct de Moscova. Ministerul rus al Apărării susține însă că nu are nicio legătură cu atacul, iar oficialii americani au fost în contact cu omologii ruși din Siria în timpul confruntării și după aceea.

Ofensiva a început pe 7 februarie, când combatanții, susținuți de artilerie, tancuri și lansatoare de rachete, au avansat spre pozițiile controlate de coaliția condusă de SUA.

Bombardamentele SUA au respins rapid atacul. Oficialii americani estimează că 100 de mercenari au fost uciși și 200-300 răniți. Niciun militar american sau al coaliției nu a fost atins.

Mulți dintre rușii uciși erau veterani si războiului din Ucraina, potrivit lui Alexander Ionov, liderul unei organizații finanțate de Kremlin, care ține legătura cu mercenarii care luptă alături de forțele pro-Assad în Siria.

Este neclar cine îi plătește pe acești soldați, dacă este vorba despre Moscova, despre Siria sau Iran.

Presa din Rusia a relatat că o firmă privată de securitate, Wagner – considerată a fi răspunsul rusesc la Blackwater – a fost angajată de Assad sau de aliații săi să păzească facilitățile din domeniul energiei.

Rafinăria din Deir Ezzor, care finanța odinioară Statul Islamic, este considerată acum vitală de regimul al-Assad pentru reconstruirea Siriei.

Fără să admită implicarea în conflict, Ministerul Apărării din Rusia a făcut referire la rafinărie într-o declarație în care a acuzat SUA de prezență ilegală în Siria și de confiscarea unor active economice.

Vladimir Frolov, un fost diplomat rus care acum este analist politic independent, spune că o astfel de ciocnire militară între SUA și Rusia nu a mai avut loc de la războiul din Vietnam.

„E un scandal mare și motiv de criză internațională. Dar Rusia se va preface că nimic nu s-a întâmplat”, a mai spus Frolov, citat de Bloomberg.

Întrebat despre moartea mercenarilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că are doar informații despre militarii ruși și că nu știe nimic despre alți cetățeni ruși care ar putea fi în Siria.

Războiul din Siria s-a complicat și mai mult după ce un avion militar israelian a fost doborât de apărarea antiaeriană a regimului de la Damasc.

Aviația israeliană a ripostat prin noi atacuri asupra unor obiective ale armatei siriene, dar și ale forțelor iraniene care susțin regimul.

Presa israeliană consideră că sunt suficiente argumente pentru un război împotriva Hezbollah nu doar în Siria, ci și în Liban, acolo unde ultima confruntare majoră a avut loc în 2006.

În acest timp, tot pe teritoriul sirian, Turcia își continuă ofensiva împotriva luptătorilor kurzi. Dar aceștia opun rezistență, iar trupele turce au pierdut, ieri, 11 militari și un elicopter.

Deși Statul Islamic a fost învins aproape total, iar ultimele teritorii controlate de rebeli sunt bombardate fără cruțare, Siria devine tot mai mult teren de luptă pentru statele vecine.

În nord-estul țării, Turcia își continuă ofensiva împotriva kurzilor dar a înregistrat cele mai grele pierderi, într-un interval de 24 de ore, de la debutul operațiunii. Președintele turc a recunoscut că luptătorii kurzi au doborât un elicopter al armatei sale.

Cei doi piloți ai elicopterului și-au pierdut viața, iar alți nouă militari turci au fost uciși în luptele de la sol.

Lucrurile se complică pe frontul sirian

Un F-16 al fortelor israeliene a fost doborat în spațiul aerian controlat de Damasc. Cei doi piloți s-au catapultat, dar unul dintre ei este grav rănit. Presa israeliană insistă asupra faptului că, pentru prima dată din 1982, un avion israelian – în speță un F-16 – este doborât. „Regimul al-Assad e slăbit dar apărarea antiaeriană siriană se perfecționează” notează un comentator israelian citat de corespondentul RFI în Israel. Tot în presa israeliană se subliniază “îndrăzneala” Iranului de a trimite o dronă deasupra teritoriului statului evreu. “Este pentru prima dată că Israelul și Iranul se confruntă astfel, de unde deci și perspectiva unui război deschis și direct între cele două state” mai spun jurnaliștii israelieni, potrivit corespondentului RFI.

Guvernul israelian nu confirmă că avionul a fost doborât de sirieni dar premierul Benyamin Netanyahu a lansat un sever avertisment atât Siriei, cât și Iranului.

„Nu dorim o escaladare, dar suntem pregătiți pentru diferite scenarii” și cei care comit astfel de acte vor plăti scump, a indicat purtătorul de cuvânt al armatei. Raidurile israeliene au vizat ținte iraniene și siriene în Siria după interceptarea unei drone lansate, potrivit armatei israeliene, din teritoriul sirian.

Ca represalii, avioanele israeliene au atacat opt obiective militare siriene și patru ale forțelor iraniene din Siria.

De cealaltă parte, Teheranul a acuzat Israelul de „minciună” și a subliniat dreptul Siriei la ”legitimă apărare”. Teheranul a promis de asemenea “un răspuns implacabil în fața agresiunii israeliene” și a precizat că drona doborâtă de israelieni servea la combaterea „organizațiilor teroriste, cu precădere Daech”.

Între timp, Netanyahu a discutat, prin telefon, cu secretarul de stat american și cu președintele rus Vladimir Putin, care i-a cerut să evite o nouă confruntare în regiune.

Președintele Turciei avertizează Grecia, Cipru și companiile internaționale să nu exploateze zăcămintele de gaz din estul Mării Mediterane și să nu ”treacă de linia impusă”. În caz contrar, spune liderul de la Ankara, cele două state riscă să se confrunte cu o intervenție militară.

Recep Tayyip Erdogan a avertizat marți cu privire la posibilitatea unei intervenții militare a Turciei în Cipru și în Marea Egee pentru a apăra drepturile țării sale în zonă în același mod în care o face în Siria, relatează agenția de presă EFE, potrivit Agerpres.

„Drepturile noastre în Marea Egee și în Cipru sunt pentru noi la fel ca cele din Afrin (Siria). Navele noastre de război și forțele noastre aeriene urmăresc situația îndeaproape pentru a efectua orice tip de intervenție”, a avertizat Erdogan în timpul unui discurs la Ankara.

Afrin este o enclavă în nordul Siriei, unde Turcia a lansat o operațiune militară la 20 ianuarie împotriva miliției kurde Unitățile de apărare a poporului (YPG) pe care Ankara o consideră drept ‘teroristă’ și aliată gherilei Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfășoară de peste trei decenii o insurecție în Turcia.

Anterior, compania italiană Eni a anunțat că platforma sa Saipem 12000 a fost blocată de nave militare turcești pentru a nu ajunge în zona de explorări situată la sud-est de Larnaca. Platforma urma să efectueze activități de forare în apele din zona economică exclusivă a Ciprului, de la care compania italiană a obținut licențe de exploatare a unor zăcăminte de hidrocarburi. Ankara își exprimase anterior îngrijorarea cu privire la activitățile companiei italiene în Cipru.

Grecia nu va tolera niciun atentat la integritatea sa teritorială, la câteva zile după ce vase ale gărzii de coastă din Turcia și Grecia au intrat în coliziune în apropierea insulelor din Marea Egee, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, transmite News.ro.

„Mesajul nostru de azi, dintotdeauna, este clar … Grecia nu va permite, accepta sau tolera niciun atentat la integritatea noastră teritorială precum și la dreptul nostru la suveranitate. Grecia nu este o țară care se joacă”, a spus Tsipras.

Coliziunea a avut loc în după-amiaza zilei de luni în apropierea insulei Imia, cunoscută drept Kardak în Turcia.

Ambele părți s-au acuzat reciproc pentru incident.

Turcia și Grecia, aliați NATO, sunt în conflict din cauza unor neînțelegeri care privesc suveranitatea asuopra insulelor și au fost chiar aproape de război în 1996. De atunci, relațiile s-au detensionat.

Specificând că granița de Est a Greciei este și cea a Uniunii Europene, Tsipras a spus: „Provocările și retorica agresivă împotriva suveranității unui stat membru UE reprezintă acțiuni împotriva întregii Uniuni Europene”.

“E limpede că aceia care spun <vom riposta agresiv, dacă ne loviţi>, n-au simţit o palmă otomană”, le-a spus Sultan Erdoğan ieri, în Parlamentul de la Ankara, başbuzucilor săi politici (membrii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării), referindu-se la declaraţiile generalului american Paul Funk.

Acesta, vorbind în numele comandantului său suprem, Donald J. Trump, a răspuns declaraţiei lui Erdoğan conform căreia, după Afrin, Forţele Armate Turce vor ajunge la Manbij şi chiar la est de Eufrat, luptând “până când ultimul terorist va fi neutralizat”. (Prin terorişti înţelegând nu doar luptătorii autointitulatului Stat Islamic, ci mai ales kurzii sirieni din YPG – “Yekîneyên Parastina Gel”, Unităţile de Protecţie a Poporului – aflate pe lista organizaţiilor teroriste, din cauza legăturilor cu PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan). De la faţa locului, unde s-a deplasat să treacă în revistă unităţile YPG, pe care Statele Unite le sponsorizează, le antrenează şi le înarmează, generalul Funk i-a declarat pe combatanţii kurzi din Siria eroi (adevărul e că au luptat eroic împotriva teroriştilor Daesh) şi a transmis Turciei mesajul că nu vor pleca din Manbij, iar “dacă ne loviţi, vom riposta agresiv”, adăugând”: “Nu calculaţi greşit. Nu e YPG, ci noi suntem cei împotriva cărora vă poziţionaţi”.

Ce e “palma otomană”? (În ultima vreme, preşedintele Turciei e tot mai explicit conectat la repertoriul imperial). Palma otomană – osmanlı tokadı – e o figură asemănătoare celei din karate (numită în artele marţiale “Shuto”), potenţial letală, aplicată cu “sabia” palmei, folosită de soldaţii turci de regulă în situaţia când nu aveau nici o altă armă la dispoziţie.

Mâine soseşte la Ankara şeful Departamentului de Stat, Rex Tillerson, iar principalul în agenda convorbirilor va fi Operaţiunea “Ramura de măslin”, adică ofensiva care a demarat la 20 ianuarie împotriva kurzilor din nord-vestul Siriei (Afrin), aliaţii Statelor Unite contra teroriştilor autointitulatului Stat Islamic. Într-o conferinţă de presă susţinută în Kuweit, unde se afla ieri, Tillerson a declarat că operaţiunea militară a Turciei deturnează lupta împotriva Daesh, care nu s-a încheiat încă,  în ciuda afirmaţiilor hiperoptimiste. Lansate în aceeaşi zi, nici afirmaţiile dure ale lui Erdoğan, nici cele ale lui trimisului preşedintelui Donald J. Trump nu netezesc drumul spre o calmare a tensiunilor. Tot ieri, ministrul de Externe Mevlüt Çavuşoğlu, într-un interviu televizat, s-a plans de “atitudinile diferite” manifestate de Pentagon şi Departamentul de Stat, fapt ce determină ţara sa să-şi piardă încrederea în aliatul american din NATO. Dacă Statele Unite consideră Turcia un aliat adevărat, a subliniat Çavuşoğlu, trebuie să îndeplinească trei “cerinţe”: să înceteze livrarea de armament către YPG şi să adune armele deja distribuite, să oblige miliţiile kurde să se retragă din vestul Eufratului şi să ia, în sfârşit, măsurile legale pentru extrădarea lui Fetullah Gülen.

Sunt condiţiile pe care mâine Sultanul le va transmite Americii prin Tillerson. Dacă va refuza să le îndeplinească, ”geniul stabil” Trump va trebui să înveţe primele două cuvinte turceşti: osmanlı tokadı.

N-ar fi primul blat pe care-l fac ruşii. Mai ţineţi minte împrumutul nerambursabil de 17 mld. $ pe care Elţin la contractat de la FMI? Probabil că nu. Ca să-l identificaţi mai bine, vă voi spune că a fost acordat doar cu o zi înainte de atacarea Iugoslaviei (în fapt, a Serbiei) de către SUA. Aţi înţeles dichisul?

La ora actuală se desfăşoară o nouă şaradă în Orient. SUA şi-a trimis servanţii (Israel & Arabia Saudită) la atac împotriva Iranului.Atacurile Israelului din ultima perioadă – absolut ilegitime, să ne înţelegem – vizează de fapt poziţii iraniene care se bazau pe umbrela oferită de către ruşi. Se pare că „umbrelele” S300 şi S400 nu vor să funcţioneze împotriva Israelului, altfel nu-mi pot explica modul în care tehnică de luptă învechită, pe care-o poţi lua în cătare manual nu este lovită de către sistemele antiaeriene de ultimă generaţie.

Iranul pare că a înţeles deplin în ce ape se joacă. În ultimele ore şi-a regrupat forţele sub protecţia sistemelor antiaeriene proprii. Mai mult, au înţeles că „pişcăturile” din Siria şi Liban sunt doar începutul, continuarea fiind cel mai probabil împingerea pionului saudit în război, cu suport israelian în spate. Sforarul şef în toată această operaţiune perversă este, desigur, SUA. Lucru pe care Iranul l-a înţeles. De-aceea Qasem Soleimani a transmis un mesaj cât se poate de clar: „Avem tehnica militară pentru a distruge toate bazele americane din zonă”. Oare o au sau e o declaraţie clasică de intimidare?

Nu vă chinuiţi să căutaţi prea mult răspunsul. În cursul unei parade militare desfăşurate la Teheran, Iranienii au ieşit cu două rachete intercontinentale despre care nu se ştia mai nimic, care au o rază de acţiune de aproximativ 2000 km (da, aţi citit bine!), capabile să transporte focoase nucleare şi putând fi lansate de pe dispozitive mobile. Practic mergi frumos cu camionul şi, la apăsarea butonului, racheta porneşte către ţintă.

Mai e o mică socoteală care pare a fi fost uitată: Coreea de Nord şi Iranul au un tratat de schimb de tehnologie militară. Când Trump a zis-o p-aia cu „butonul lui care e mai mare”, a zis-o făcând oarecum în izmene deoarece nu şi-a putut explica avansul atât de rapid al Coreei de Nord în ceea ce priveşte rachetele intercontinentale. Pesemne guşterii de la CIA, ocupaţi să fabrice probe cu ruşii, au scăpat din mână acest aspect minor. Şi iată-l pe Trump în faţa celei de-a doua provocări a sa: ce se va face acum, când iranienii i-au arătat racheta „aia lungă”?Vă mai scoate capul belicos la lumină sau va ieşi din nou cu explicaţii penibile de genul „Coreea de Nord a început să devină cooperantă”?

În altă ordine de idei, ţin să vă atrag atenţia că şi pe teritoriul măreţei şi războinicei noastre ţărişoare avem baze americane. Baze care pot fi luate direct în ţintă de către iranieini, mai ales în condiţiile în care multă tehnică militară va tranzita pe la Kogălniceanu. Dar, staţi liniştiţi! Vă va apăra scutul! Nu-i aşa că vă simţiţi mai bine? Numai deşert radioactiv nu mai fuseserăm!

 


Sursa: cuvantul-ortodox.ro, ortodoxinfo.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro