Trei companii germane uriaşe sunt în pragul unor procese istorice pentru corupţie în Grecia

Distribuie!by Siemens, Daimler şi Rheinmetall, grupuri care au format reputaţia economiei germane, sunt implicate în cazuri de corupţie de mare amploare în Grecia, ţară faţă de care Germania denunţă permanent practicile frauduloase, relatează AFP. loading... Justiţia elenă nu a stabilit încă data la care 19 foşti directori ai Siemens se […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Siemens, Daimler şi Rheinmetall, grupuri care au format reputaţia economiei germane, sunt implicate în cazuri de corupţie de mare amploare în Grecia, ţară faţă de care Germania denunţă permanent practicile frauduloase, relatează AFP.

loading...

Justiţia elenă nu a stabilit încă data la care 19 foşti directori ai Siemens se vor prezenta la tribunal, dar cazul se anunţă unul dintre cele mai importante procese financiare din Grecia, din ultimul deceniu.


În total, 64 de persoane sunt urmărite pentru corupţie şi spălare de bani, în cadrul unui scandal uriaş care implică mită plătită în schimbul obţinerii de contracte de către Siemens.

Ancheta referitoare la activităţile Siemens a durat 9 ani şi a avut ca rezultat un raport de 2.368 de pagini.


Grupul bavarez, care are legături cu Grecia din secolul XIX, este acuzat că a mituit diverşi oficiali pentru a obţine un contract major de modernizare a reţelei de telecomunicaţii a operatorului elen OTE, la sfâşitul anilor 1990.

În total, Siemens ar fi plătit mită de 70 de milioane de euro pentru contractul de trecere la tehnologia digitală a OTE. În prezent, cel mai mare acţionar al OTE este grupul german Deutsche Telekom.

Între acuzaţi se află fostul director al Siemens în Grecia, Michalis Christoforakos, în vârstă de 62 de ani, dar există şanse reduse ca acesta să ajungă în faţa justiţiei. Christoforakos, de naţionalitate germano-elenă, a părăsit Grecia în 2009, se află în Bavaria, iar justiţia germană refuză categoric extrădarea acestuia, pe motiv că faptele s-au prescris.

Relaţiile deja dificile dintre Germania şi Grecia nu vor fi detensionate de această decizie, notează AFP.

“Mărturia acestei persoane ar fi fost esenţială pentru procesul Siemens de la Atena. Dar înainte de toate este o problemă de dreptate, care demonstrează că există un limbaj dublu din partea Germaniei”, a declarat preşedintele Parlamentului elen, Zoe Konstantopoulou.

Grupul Siemens mai este implicat într-un alt caz de corupţie, legat de sistemul de securitate al Jocurilor Olimpice care au fost organizate la Atena în 2004.

Potrivit Transparency International, Grecia continuă să fie cea mai coruptă ţară din Europa, chiar dacă a făcut progrese importante, ca urmare a crizei.

“Corupţia companiilor germane în Grecia este de notorietate de mai mulţi ani, dar cazurile nu au fost urmate de procese”, potrivit unui institut german de cercetări în domeniul politicii externe.

În 2011, în plină criză economică şi socială, o comisie parlamentară germană a estimat că finanţele Greciei au pierdut 2 miliarde de euro din cauza corupţiei.

O deputată germană, Sahra Wangenknecht, a afirmat că firmele germane au profitat considerabil de cheltuielile uriaşe făcute de Atena în domeniul apărării.

Constructorul auto Daimler a fost acuzat la rândul său, în primăvară, de justiţia elenă că a plătit mită pentru atribuirea unui contract în valoare de 100 de milioane de euro, pentru livrarea de vehicule militare. Acuzaţii similare sunt aduse companiei Krauss Maffei Wegmann, pentru furnizarea de tancuri Leopard.

Grupul Rheinmetall, din industria apărării, a fost condamnat în 2012 la plata unei amenzi în valoare de 37 de milioane de euro pentru plăţi ilegale către oficiali ai Ministerului elen al Apărării, în schimbul vânzării sistemului de apărare aeriană al companiei, pentru 150 de milioane de euro.

Doi foşti directori ai Ferrostaal au fost condamnaţi, iar compania a fost nevoită să plătească 140 de milioane de euro, pentru că a acordat comisioane ilegale în schimbul unor contracte pentru submarine.

Cu toate acestea, daunele financiare suportate de aceste companii în urma condamnărilor sunt mult mai scăzute decât câştigurile obţinute din astfel de contracte dubioase, ceea ce nu va stopa astfel practici, potrivit analiştilor citaţi de AFP.

Sursa: https://www.gandul.info

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

TRUMP obţine o VICTORIE de răsunet. OBAMA nu va uita asta cât va trăi
Ministrul Agriculturii continuă seria declarațiilor ȘOCANTE |Macroul din magazine, infestat cu VIERMELE Anisakis. CARNE de vită, CONGELATĂ de 40 de ani, a ajuns în România
Cancerul economic - Supermarketurile distrug economia Romaniei. Dacii care se bat in piept rup usile supermarketurilor imperialiste !! Motoul patronilor imperialisti: "Romania este o plantatie de sclavi consumatori.. vor cumpara si facale daca sunt frumos ambalate si la pret de oferta" .. Spor la cumparaturi cu cosuletul libertatii castigate de dupa '89, acum aveti "da toate" !!
CONDAMNARI DE OCHII LUMII – Inalta Curte recidiveaza cu pedepse blande in dosarul "Microsoft". Anii de inchisoare aplicati lui Cocos, Pinalti, Niro si Sandu acopera perioada de arest preventiv si ii mai tin pe inculpati doar cateva luni dupa gratii, in conditiile in care prejudiciul este de circa 27 milioane euro. Cocos a primit 2 ani si 4 luni, Gabriel Sandu 3 ani, iar Pinalti, care are 63 de ani si va executa doar o treime din pedeapsa, 6 ani de inchisoare
De la Afacerea Roșia Montană la Dosarul Microsoft. Nu sunt coincidențe. E un sistem
Mossack Fonseca, implicată în cea mai mare reţea de evaziune fiscală din domeniul alimentar, din România
Marian Iancu și Ioan Muntean chinuiți în ultimul hal din cauza lui Augustin Lazăr. A refuzat de 4 ori eliberarea deși îndeplinea toate condițiile de ieșire
Judecătorul Scalia - găsit mort cu o pernă pe faţă. Nu se face autopsie.
Tehnocratii lui Ciolos au inventat un impozit care baga Romania in FALIMENT
Imaginile acestea nu s-au dat. Fetița este pocnită! De două ori. Întinde brațele după ajutor la tatăl care a crescut-o, care e ținut de mascat în timp ce procuroarea lovește mai departe copilul... Urletele.... Cel puțin zece mascați înarmați până în dinți....
Știați? Minunații și gustoșii crenvuști conțin secrete. Un secret e hârtia igienică din compoziția lor
Zi neagră la CEDO - 7 condamnări pentru România
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro