The Guardian “Armata SUA ia în considerare doborârea rachetelor de test lansate de Coreea de Nord (surse)”

Distribuie!by loading... The Guardian: armata SUA ia în considerare doborârea rachete de teste ale Coreei de Nord (surse) Exclusiv: În ceea ce privește strategiile de presiune ale Pentagonului pentru denuclearizarea Coreei de Nord, oficialii se tem că rachetele de interceptare ar putea escalada tensiunile și să creasca riscul de război […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

The Guardian: armata SUA ia în considerare doborârea rachete de teste ale Coreei de Nord (surse)


Exclusiv: În ceea ce privește strategiile de presiune ale Pentagonului pentru denuclearizarea Coreei de Nord, oficialii se tem că rachetele de interceptare ar putea escalada tensiunile și să creasca riscul de război

Armata SUA are în vedere doborârea rachetelor de teste nord-coreene ca un spectacol de putere împotriva Phenianului, au declarat două surse avizate privind planificarea militatară a SUA, pentru The Guardian.


Pe fondul tensiunilor sporite asupra armelor nucleare ale Coreei de Nord și programului ei de rachete balistice, Pentagonul este în căutarea de modalități rapide de război pentru a face presiuni asupra țării pentru denuclearizare, mai ales în cazul în care Phenianul merge mai departe cu un al șaselea test nuclear.

Coreea de Nord avertizează că „războiul termonuclear ar putea izbucni în orice moment“, dacă SUA intervine militar.


Secretarul apărării, James Mattis, a informat Congresul de opțiunea armatei SUA de a doborî rachetele de test nord coreene, dar armata nu e încă decisă dacă să intercepteze rachetele de teste.

Un oficial american a declarat că strategia ar fi doborârea unui rachete nord coreene după un test nuclear, obiectivul fiind acela de a semnala Phenianului că SUA poate impune consecințe militare dure, în legătură cu un pas pe care Donald Trump l-a descris ca fiind „inacceptabil“.

Într-o vizită în Coreea de Sud în această săptămână, vice-presedinte american, Mike Pence, a avertizat Phenianul să nu încerce să testeze “hotărârea” lui Trump, și a declarat că SUA a pus capăt politicii de „răbdare strategică“ a lui Obama.

Dar, ministru adjunct de externe din Coreea de Nord, Han Song-Ryol, a declarat pentru BBC că Phenianul va continua să testeze rachete „săptămânal, lunar și anual“. Războiul total va rezulta în cazul în care SUA va lansa o acțiune militară, a spus el.

Experți și foști oficiali au declarat că doborârea unei rachete nord-coreean în timpul unui test, ar risca o escaladare pe care Washingtonul s-ar putea să nu fie în măsură să o controleze, ceea ce ar risca consecințe potențial devastatoare pentru aliații SUA din zonă, cum sunt oreea de Sud și Japonia. „Aș vedea o astfel de acțiune ca o escaladare, dar nu aș putea ghici cum ar reacționa Kim Jong-un“, a spus Abraham Denmark, consilier senior pentru politica Pentagonului pentru Asia în timpul administrația lui Barack Obama. „Dar m-ar preocupa reacție lui, pentru că el ar simți nevoia de a reacționa puternic, deoarece el nu ar vrea să apară slab.“

Ambele surse au declarat pentru The Guardian, că armata americană a luat în considerare utilizarea unui sistem de apărare antirachetă de profil înalt pe care SUA îl furnizează în prezent către Coreea de Sud, sistem cunoscut sub numele de THAAD “Terminal High Altitude Area Defense”. Gama de acoperire a THAAD este de 200 km și sistemul dispune de radare sofisticate care au deranjat China, al cărui președinte, Xi Jinping, tocmai a fost “invitat” recent de către Donald Trump ca să pună presiune asupra Coreei de Nord.

O instalație THAAD operațională este puțin probabil să devină operativă înainte de 9 mai, data când sud-coreenii votează pentru un nou președinte.

In schimb, ambele surse au declarat că armata a luat în considerare și posibilitatea de a încerca doborârea rachetei sud-coreene cu un sistem antirachetă Aegis de la la bordul unui distrugător al Marinei SUA; sau prin convingerea Japoniei pentru a utiliza propriile sale capacități antirachetă, împotriva unui test cu rachete balistice care ar traversa apele teritoriale japoneze.

În prezent, un grup de nave americane care include distrugătorul USS Carl Vinson, echipat cu rachete distrugătoare Aegis, se îndreaptă către peninsula coreeană.

Mai multe administrații americane anterioare au luat în calcul doborârea rachetelor de teste nord-coreene, dar au respins opțiunea după luarea în considerare a consecințele posibile pe care gestul lor, l-ar putea genera ca răspuns venit din partea unui adversar imprevizibil si belicos.

Oficialii seniori de la Pentagon au în vedere posibilitatea de-a doborî rachetele de test nord-coreene dar au recunoscut că nu sunt siguri cum ar răspunde Coreea de Nord la un asemenea act.

Gary Ross, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat: „Suntem în explorarea unei noi game de abordări diplomatice, de abordări de securitate, precum și de măsuri economice: toate opțiunile sunt pe masă”.

„Programele de înarmare ilegale ale Coreei de Nord reprezintă o amenințare clară, gravă la adresa securității naționale a SUA. Coreea de Nord afirmă în mod deschis că rachetele sale balistice sunt destinate să livreze arme nucleare în orașele din Statele Unite ale Americii, din Republica Sud Coreeană și din Japonia.“

Un război nuclear a devenit imaginabil din nou – avem nevoie de o aducere aminte a ceea ce înseamnă.

Un oficial american a declarat că armata a discutat posibilitatea de doborî rachetele nord coreene înainte de reuniunea lui Trump cu președintele Chinei, Xi, din 6 aprilie, de la la Mar-a-Lago stațiunea lui Trump din Florida.

Discuția a precedat, de asemenea, parada militară de la Phenian petrecută sâmbătă, paradă în care Coreea de Nord a afișat noi rachete balistice intercontinentale și rachete anti-navă, precum și un test de lansare, care a eșuat duminică.

Un alt factor care complică decizia de doborâre, ar fi riscul jenant ca interceptorii Aegis să nu poată detecta și doborî ținta nord-coreeană, fapt ce ar putea încuraja Phenianul și care ar tensiona aliații regionali ai SUA.

Patrick Cronin, senior director al Programului de Securitate Asia-Pacific la Centrul pentru american de securitate, a fost de acord că eșecul de a doborî o rachetă nord coreeană ar da Coreei de Nord un „avantaj psihologic“.

Cronin a declarat ca SUA „mult mai probabil va încerca să blocheze un test cu rachetă pentru a se asigura că racheta nu zboară departe de Peninsulă“.

Oficiali militari americani se spune că au fost profund deranjați după ce au fost luați prin surprindere, de lansarea de rachete nord-coreene din luna februarie. Comandantul responsabil cu armele nucleare americane, din forța aeriană, Gen John Hyten, a declarat recent Senatului că testul din 11 ​​februarie a fost pus în scenă „dintr-un loc pe care nu l-am mai văzut înainte“.

Progresele făcute de Coreea de Nord cu rachete cu combustibil solid, și cu vehiculele de lansare mobile construite pentru drumurile neasfaltate ale Nordului precum și nebulozitate care frustrează supravegherea prin satelit îi face pe planificatorii din SUA să se teamă că ar putea avea puțin timp pentru a detecta următorul val de rachete nord-coreene.

Ken Gause, director al grupului internațional pentru afaceri de la thinktank CNA, care este influent la Pentagon, a declarat că a crescut frustrarea planificatorilor americani legată de diplomația coercitivă care nu a dat deloc rezultate. Dar Gause a spus că în timp ce Washingtonul ar putea vedea doborârea unei rachete ca pe un prim pas pentru un atac asupra Coreei de Nord sau ca pe o încercare de a răsturna guvernul nord-coreean, acest pas, riscă totodată validarea poziția lui Kim care afirmă că Coreea de Nord are nevoie de arme nucleare și de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a răspunde agresiunii americane.

„Eu încă mai văd acest lucru ca o escaladare și ca o joacă cu un potențial incendiu. La sfârșitul zilei, Kim Jong-un nu poate fi văzut pe plan intern ca unul care cedează la presiune“, a spus Gause.

Robert Kelly, profesor asociat la Universitatea Națională Pusan ​​din Coreea de Sud, a declarat: „Coreei de Nord i-a fost interzisă de către ONU testarea de rachete, astfel încât ar fi trebuit ca toate rachetele sale să fie doborâte. Dar, în schimb, lumea a închis ochii. Nu cred că ar fi o idee rea pentru a doborî o rachetă de teste, dar atacul în sine ar apărea ca o provocare pentru Coreea de Nord.“

Ross, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a cerut Coreei de Nord să renunțe la „acțiuni provocatoare, destabilizatoare și la retorica agresivă“ și a cerut Chinei să-și utilizeze „influența sa unică“ asupra aliatului său, pentru a constrânge Phenianul să renunțe la armele sale ilicite.

„Angajamentul nostru pentru apărarea aliaților noștri, inclusiv pentru Republica Coreea și Japonia, în fața acestor amenințări, este foarte ferm“, a spus el.

(Fluierul)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro