Taxa pe Lacomie

Distribuie!by loading... Gheorghe Piperea:Asa cum anunta profit.ro, asa-zisa taxa pe lacomia bancilor a fost modificata substantial, scazand de trei ori, in valoare procentuala, dar cu mult mai mult in relatie cu baza de calcul – din activele bancare taxabile se extrag titurile de stat, creditele prima casa si rezervele minime […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather


Gheorghe Piperea:
Asa cum anunta profit.ro, asa-zisa taxa pe lacomia bancilor a fost modificata substantial, scazand de trei ori, in valoare procentuala, dar cu mult mai mult in relatie cu baza de calcul – din activele bancare taxabile se extrag titurile de stat, creditele prima casa si rezervele minime obligatorii, ceea ce inseamna o reducere la dimensiuni minuscule a volumului previzibil al acestei taxe. Culmea este ca banksterii si talibanii care ii sustin nu sunt de acord nici macar cu aceasta bagatelizare a taxei care, cica, ar fi trebuit sa taxeze si sa penalizeze lacomia, dar a ajuns sa premieze harnicia (???!), sustinand la unison abrogarea sa in intregime.

loading...

In acest moment, si eu sunt pentru abrogarea acestei taxe in intregime, intrucat mentinerea sa a necesitat sacrificarea drepturilor si intereselor unui numar foarte mare de persoane care au credite la banci, exprimate in lei, cu dobanzi variabile cuplate de Robor.


Pentru a se putea face loc acestei minunate noi taxe speciale, initatorii au fost nevoiti, la presiunea BNR (care, pur si simplu, a scris amendamentele la oug 114/2018), sa modifice si oug 50/2010 si oug 52/2016.

Desi promisa, decuplarea creditelor pentru populatie de Robor-ul calculat ca un pocher cu cotatii de dobanzi inter-bancare, nu s-a realizat, intrucat noua reglementare, adoptata azi de guvern, stabileste clar (si impotriva jurisprudentei constante a CCR) ca noua formula a Robor-ului, stabilit ca o medie ponderata a dobanzilor overnight din ultimele 6 luni, raportate la data calculului dobanzii variabile, NU se aplica si creditelor in derulare.


Asa cum rezulta din Ziarul financiar de azi, sunt aproape 5 milioane de credite in lei acordate populatiei. 
Niciunul dintre aceste credite nu va “beneficia” de acest nou tip de Robor, intrucat sunt credite in derulare. Fata de viitorii imprumutati la banci (cateva zeci de mii pe an), imprumutatii de azi si cei de ieri sunt evident discriminati.

Povestea cu refinantarea in vederea obtinerii beneficiului noului Robor este exact asa cum am spus, o poveste.

Pentru a refinanta, trebuie acordul bancii (chiar acordul a doua banci, daca refinantarea inseamna migrarea catre alta banca), iar acest acord nu se da decat cu constituirea de garantii suplimentare si cu costuri suplimentare. Un imobil ipotecat in 2007 este evaluat in prezent la 30-40% fata de evaluarea initiala.

De unde aduce consumatorul, oricum vlaguit sau sufocat de credit, un nou imobil/fideiusor pentru garantia suplimentara? 
De niciunde.

Pe de alta parte, autorii minunatei reglementari vand iluzii cand spun ca noua formula de calcul a dobanzii variabile (aplicabila, repet, numai creditelor care vor fi fost semnate incepand cu intrarea in vigoare a modificarii oug 114/2018) va duce la “injumatatirea” ratelor bancare ale romanilor.

In realitate, asta nu se va intampla. In primul rand, pentru ca noul Robor ar putea sa devina, la un moment dat, chiar mai mare decat vechiul Robor. In plin soc al falimentului Lehman Brothers (2008-2009), dobanzile overnight la lei au atins “cota” de 1000%! In al doilea rand, noua reglementare obliga debitorii sa accepte modificarea marjei fixe din compunerea dobanzii variabile, astfel ca DAE va fi la fel ca si pana acum, daca nu mai mare.

Este evident ca nu o sa gasim absolut nicio situatie in care bancile sa accepte o metinere sau o reducere a marjei fixe de dragul promisiunilor facute de autorii taxei pe lacomia bancara.

Daca ar fi fost atenti la ceea le mai spunem noi, astia patitii, din cand in cand, ar fi acceptat sa inlocuiasca Robor cu dobanda de referinta a BNR si, in plus, ar fi inteles ca bancile nu fac profit din Robor, ci din marja. 
Reducerea Robor sau inlocuirea sa cu dobanda de referinta BNR nu ar trebui sa afecteze in niciun fel profitul bancii, deci nu ar fi trebuit sa se permita majorarea marjei. Iar daca altcineva sustine ca din Robor se face profit, atunci intregul sistem bancar ar avea probleme, caci ar fi clar ca Robor a fost, este si va fi manipulat pentru a stoarce profit din el. Si ar mai fi observat si inteles ca bancile nu ar trebui sa impuna populatiei, cu titlu de cost al creditului pokerul cu cotatii (sau tranzactiile efective) cu privire la dobanzile interbancare, ci cel mult costul cu depozitele atrase de la populatie, care chiar si acum este de sub 1%, in timp ce Robor este 3,25%.

In fine, daca tot a respins CCR legile anti-camatarie, pentru lipsa avizului CES (lipsa imputabila sefiei celor doua camere ale parlamentului), poate ca ar fi fost cazul ca guvernul sa ia de buna sugestia mea de a emite aceste legi sub forma de ordonante de urgenta, pentru a contra-balansa dezechilibrele si majorarile de costuri efectuate de banci, chiar si in lipsa taxei pe lacomie. In schimb, coalitia s-a blocat in legi anti-puscarie.

Dezamagit sunt. 
Deloc intelept initiatorul taxei pe lacomie este. 
Deloc la nevoile reale ale populatiei guvernul atent nu este.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Iohannis, care a negociat înfierea a 20 de copii ( cine știe câți neoficial) și doamna Viorica Dăncilă, care a înfiat un copil să-i fie mamă și mamă i-a fost!
Statele Unite au declasificat o scrisoare a lui Mugur Isărescu
INVESTIGAȚII CENZURATE! Ce afaceri făcea Victor Ponta în perioada în care e acuzat de Băsescu că a fost agent SIE! | Firma primului ministru avea un nume interesant în contextul dezvăluirii Președintelui
Matteo Salvini nu vrea ca Banca Italiei să mai dețină controlul asupra rezervelor de aur ale țării: Aurul este al ITALIENILOR!
Cum a omorât un ateu român cu cetațenie americană o elevă de 17 ani în 2007 la Alba Iulia- deja și-a ispașit peste jumătate din pedeapsă
MANFRED VINE LA WERNER SĂ SE LAUDE RECIPROC PENTRU PROTESTE. Un lider PPE vine în România pentru a discuta cu Iohannis despre proteste
CNN: UE și SUA au avut în vedere conflictul cu Rusia, când au început presiunile pentru exploatarea gazelor de șist în întreaga Europa
Prima mutare a lui Trump: pagina dedicată LGTB de pe site-ul Casei Albe a dispărut
“Ateul” Cioloş nu şi-a făcut Cruce şi nu a jurat pe Biblie la investirea de la Cotroceni
Iulius Filip scrisoarea din ´86 către Augustin Lazăr după ce i-a refuzat eliberarea: De ce sînt în închisoare știi dar te-ai ostenit prea puțin ca oameni să nu fie torturați și schingiuiți deși era o atribuțiune care îți revenea
Decizie uluitoare luata de partide. Parlamentarii au dat liber jafului in padurile Romaniei
GERMANIA respinge până la 75.000 de cereri de azil din sud-estul Europei, dar acceptă 800.000 de refugiați și imigranți
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro