Supermarketurile străine nu vor mai fi obligate să cumpere peste 51% din mărfurile alimentare din România | adio producătorilor autohtoni

Distribuie!by Marile lanțuri de retail nu vor mai fi obligate să cumpere peste 51% din mărfurile alimentare din România Marii comercianți de produse alimentare nu vor mai fi obligați ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Marile lanțuri de retail nu vor mai fi obligate să cumpere peste 51% din mărfurile alimentare din România


Marii comercianți de produse alimentare nu vor mai fi obligați ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft din lanțul alimentar scurt, adică de la producători români autohtoni, conform unui proiect de lege adoptat marți prin votul final al Camerei Deputaților, anunță profit.ro.

loading...

Modificările au fost adoptate cu 150 de voturi pentru, 80 de voturi împotrivă, în timp ce 9 deputați s-au abținut. Proiectul va fi transmis acum spre promulgare șefului statului.


Obligația era în vigoare, conform unei legi adoptate de Parlament în 2016, de la începutul anului 2017, și este valabilă în cazul comercianților care au o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active total de peste 2 milioane de euro, echivalent în lei.

Comisia Europeană a deschis, în 2017, împotriva României o procedură de infringement, considerând că legea încalcă drepturile consumatorului de a alege marfa dorită și libertatea de circulație a mărfurilor în Uniunea Europeană. De atunci, autoritățile guvernamentale și parlamentarii au promis amendarea legii pentru a se conforma dreptului european, dar abia acum au decis să aducă modificări substanțiale.


În proiectul adoptat de Parlament au fost promovate acum o serie de modificări la Legea comercializării produselor alimentare, eliminându-se cota de 51% de produse autohtone obligatorie pentru marii comercianți. Pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, lapte și produse de panificație, aceștia vor avea doar obligația de a achiziționa din parteneriate directe și gradual din fiecare categorie, pentru a asigura accesul consumatorului la produse proaspete.

„În parteneriatele directe se poate stabili de comun acord % (procentul – n. red) de produse alimentare”, este explicația adusă de parlamentari pentru modificările adoptate.

Potrivit noilor amendamente, lanțul alimentar scurt este înlocuit cu parteneriatul direct, definit drept relaţia comercială directă dintre comerciant şi cooperativele agricole, asociaţiile de producători agricoli, societăţile comerciale agricole de producţie, producători agroalimentari și distribuitori, între care se încheie un contract comercial pentru minimum 12 luni.

SURSE:

Marile lanțuri de retail nu vor mai fi obligate să cumpere peste 51% din mărfurile alimentare din România

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro