Stiri fierbinti din Franta si o intrebare: e Romania terenul unor macro-experimente politice?

Distribuie!by O știre care vine în această seară din Hexagon, via AFP, va electrocuta, în mod cert, alegătorii din România: francezii par să se fi săturat de tot ce înseamnă clasa politică, indiferent că este vorba despre partidele de stânga sau de dreapta, și își exprimă de o săptămână dorința […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
865937-prodlibe-manif-loi-travail-nuit-debout

O știre care vine în această seară din Hexagon, via AFP, va electrocuta, în mod cert, alegătorii din România: francezii par să se fi săturat de tot ce înseamnă clasa politică, indiferent că este vorba despre partidele de stânga sau de dreapta, și își exprimă de o săptămână dorința pentru un nou tip de politică printr-o mișcare începută la Paris și care se extinde către orașele din provincie.

loading...

În fiecare seară, conform Agerpres, sute de persoane se adună în Piața Republicii din Paris pentru a-și manifesta toate nemulțumirile, cum ar fi cele legate de corupție, nivelul de trai, violențele poliției, cârdășia elitelor, dificultatea de a găsi o locuință, etc.

”Ideea este să creăm o nouă agora în spațiul public”, astfel sintetizează acțiunea un participant la mișcarea căreia i s-a dat numele ”Nuit Debout” (Noaptea în Picioare).
”Vrem să exprimăm saturația generală, împotriva societății, împotriva guvernului. Să luăm politica în mâinile noastre”, explică el, în timpul manifestației din Piața Capitoliului, la Toulouse.
Câteva sute de kilometri la nord de acest oraș, ministrul economiei, Emmanuel Macron, în vârstă de 38 de ani, a anunțat la o ”reuniune cetățenească” lansarea unei noi mișcări ”nici de dreapta, nici de stânga”, pe care a denumit-o ”En Marche” (”În marș” sau ”În mers”).

În pofida reacțiilor aparent calme ale politicienilor, unii își arată interesul față de mișcările ”Nuit Debout” și ”En Marche”. Este cazul responsabililor stângii radicale, dar și al primului secretar al Partidului Socialist, Jean-Christophe Cambadélis, care a recunoscut că a făcut ”o mică plimbare discretă” prin Piața Republicii. ”Este primăvara politicii”, a spus el, declarație pe care și-a nuanțat-o la scurt timp, comparând această mișcare mai degrabă cu cele din Hyde Park sau Puerta del Sol.

”Nimeni nu știe unde se va ajunge”, mărturisește unul dintre participanții la ”Nuit Debout”, care crede însă că ”acesta este un spațiu de discuții de care avem mare nevoie”.

Ceea ce se întîmplă în Franța seamănă izbitor cu evenimentele petrecute la finele anului trecut în România, după catastrofa de la Colectiv.
Oameni ieșiți masiv în stradă, fluturarea de lozinci contra clasei politice, a legii lustrației, solicitarea unui alt tip de politică, în directă relație cu ”Vocea străzii”, opțiunea pentru un guvern tehnocrat, mesajul ”Ne-am săturat” transmis pe toate canalele media, toate acestea se regăsesc în mare măsură în evenimentele din Franța.

O coincidență care scoate de la naftalină o întrebare mai veche, înșurubată în multe creiere lucide:

”A ajuns România ultimilor ani un soi de poligon al macro-experimentelor politice europene?” (Bogdan Tiberiu Iacob)

 


Sursa: inpolitics.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Avioanele ruse si siriene bombardeaza intens orasul Dara’a pe fondul unui nou avans al teroristilor. [FOTO-VIDEO]
Liviu Dragnea, atac dur la adresa multinaţionalelor: 'Nu am discurs de SLUGĂ'
Scandal în Marea Britanie: Poliția a protejat politicienii pedofili din Regatul Unit (Video !!!!!)
Scandalul miliardelor din Elvetia – o lovitura a SIE in falca SRI?
Alexandru Cumpanasu: La Sibiu, la Summit, domnul Macron a convins pe cine trebuie ca să dea locul, 2 , să câștige pentru Achiziție mare a STS
„Călcat” de controale. Calvarul singurului antreprenor român dintr-un centru comercial: „Ce mă scoate din sărite este că vin câte trei deodată. Zici că m-au luat la țintă”
Inamicul statului numarul unu: ..."taranul roman" !!!
Oferta de Paște a agenturii moscovite - agitarea amenințării cu războiul
Marea Lojă "românească" transmite mesaje cifrate masoneriei germane prin francmasonul Iohannis
Copiii SMICALĂ strigă disperați: „Ajutați-ne pe mine și pe fratele meu Mihail Jalaskoski să ajungem înapoi acasă pentru că nu mai rezistăm! Asta a durat deja prea mult! Suntem izolați complet și nu o putem vedea pe mama.
Cioloș a MINȚIT CĂ NU VINDE NIMIC. Pe lista de Vânzări a Guvernului Cioloș-Soroș se află SAREA, AEROPORTURILE, PORTUL CONSTANȚA ȘI HIDROELECTRICA. Destinatarii speculanții de pe Wall-Street.
Planul FMI intră in actiune , Guvernul Cioloş intră în fondul de rezervă care în mod normal este folosit de stat pentru situaţii de maximă urgenţă, calamităţi sau tragedii Banii sunt folosiţi pentru finanţarea Ministerului ONG-URILOR LUI SOROS
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro