Stiri fierbinti din Franta si o intrebare: e Romania terenul unor macro-experimente politice?

Distribuie!by O știre care vine în această seară din Hexagon, via AFP, va electrocuta, în mod cert, alegătorii din România: francezii par să se fi săturat de tot ce înseamnă clasa politică, indiferent că este vorba despre partidele de stânga sau de dreapta, și își exprimă de o săptămână dorința […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
865937-prodlibe-manif-loi-travail-nuit-debout

O știre care vine în această seară din Hexagon, via AFP, va electrocuta, în mod cert, alegătorii din România: francezii par să se fi săturat de tot ce înseamnă clasa politică, indiferent că este vorba despre partidele de stânga sau de dreapta, și își exprimă de o săptămână dorința pentru un nou tip de politică printr-o mișcare începută la Paris și care se extinde către orașele din provincie.

loading...

În fiecare seară, conform Agerpres, sute de persoane se adună în Piața Republicii din Paris pentru a-și manifesta toate nemulțumirile, cum ar fi cele legate de corupție, nivelul de trai, violențele poliției, cârdășia elitelor, dificultatea de a găsi o locuință, etc.

”Ideea este să creăm o nouă agora în spațiul public”, astfel sintetizează acțiunea un participant la mișcarea căreia i s-a dat numele ”Nuit Debout” (Noaptea în Picioare).
”Vrem să exprimăm saturația generală, împotriva societății, împotriva guvernului. Să luăm politica în mâinile noastre”, explică el, în timpul manifestației din Piața Capitoliului, la Toulouse.
Câteva sute de kilometri la nord de acest oraș, ministrul economiei, Emmanuel Macron, în vârstă de 38 de ani, a anunțat la o ”reuniune cetățenească” lansarea unei noi mișcări ”nici de dreapta, nici de stânga”, pe care a denumit-o ”En Marche” (”În marș” sau ”În mers”).

În pofida reacțiilor aparent calme ale politicienilor, unii își arată interesul față de mișcările ”Nuit Debout” și ”En Marche”. Este cazul responsabililor stângii radicale, dar și al primului secretar al Partidului Socialist, Jean-Christophe Cambadélis, care a recunoscut că a făcut ”o mică plimbare discretă” prin Piața Republicii. ”Este primăvara politicii”, a spus el, declarație pe care și-a nuanțat-o la scurt timp, comparând această mișcare mai degrabă cu cele din Hyde Park sau Puerta del Sol.

”Nimeni nu știe unde se va ajunge”, mărturisește unul dintre participanții la ”Nuit Debout”, care crede însă că ”acesta este un spațiu de discuții de care avem mare nevoie”.

Ceea ce se întîmplă în Franța seamănă izbitor cu evenimentele petrecute la finele anului trecut în România, după catastrofa de la Colectiv.
Oameni ieșiți masiv în stradă, fluturarea de lozinci contra clasei politice, a legii lustrației, solicitarea unui alt tip de politică, în directă relație cu ”Vocea străzii”, opțiunea pentru un guvern tehnocrat, mesajul ”Ne-am săturat” transmis pe toate canalele media, toate acestea se regăsesc în mare măsură în evenimentele din Franța.

O coincidență care scoate de la naftalină o întrebare mai veche, înșurubată în multe creiere lucide:

”A ajuns România ultimilor ani un soi de poligon al macro-experimentelor politice europene?” (Bogdan Tiberiu Iacob)

 


Sursa: inpolitics.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Marcel Iureș: Trebuie înființată Armata Pădurii. „Un om cu o căruta nu poate fura pe o iarnă. Taie atât cât îi trebuie. Nu taie 8 milioane de metri cubi”
Rusia și Iranul amenință SUA: „De acum, vom reacționa ferm la orice agresiune împotriva Siriei”
Prins de SUA cu banii in Singapore!
Elena Udrea: "Mă vedeam frumoasă rău, eram divă de Buzău!"
Jurnalist: Nestle a făcut bani cu brandul românesc Joe și acum pleacă. Odată cu creșterile salariale din România, muncitorii au devenit câh. Nu mai au față de Nestle
Tensiune la cote maxime între Turcia și Grecia: Avioane turcești de luptă au șicanat elicopterul în care se afla premierul Alexis Tsipras
Fost torționar bolșevico-comunist pocăit: din cauza unora ca mine s-au realizat nenorocirile în comunism. Să spună și Brucan ca mine adevărul ce a făcut!
Eminența cenușie din spatele partidului lui Dacian Cioloș este ANCHETATORUL meu de la Securitate
STS dispare! Serviciului de Transmisiuni Speciale, structura care urmeaza sa dispara cu trecerea ca departament de sine statator la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale
Lansarea Laurei Kovesi spre functia de procuror european, pe persoana fizica, fara ca cineva din Romania sa o desemneze pentru o asemenea pozitie, poate fi dovada planului ocult la care Romania a fost supusa.
Planul secret de distrugere a agricultorilor și fermierilor români! Dezvăluirile profesorului Avram Fițiu
CORUPȚIE: Partenerii sibieni ai lui Iohannis în afaceri dubioase cu bani publici au fost prinși de DNA cu mită de un milion de euro!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro