Statul a încasat peste 430 milioane de euro din rovinietă in ultimele 18 luni, unde se regăsesc banii?

Distribuie!by În ultimele 18 luni, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încasat peste 430 milioane de euro din rovinietă, taxă de drum pe care toți șoferii o plătesc încă din 2002. Acești bani ar trebui să se vadă în investițiile CNAIR, în calitatea drumurilor și autostrăzilor din România. […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

În ultimele 18 luni, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încasat peste 430 milioane de euro din rovinietă, taxă de drum pe care toți șoferii o plătesc încă din 2002. Acești bani ar trebui să se vadă în investițiile CNAIR, în calitatea drumurilor și autostrăzilor din România.

loading...

În ultimii 16 ani şoferii români, prin achitarea rovinietei, îşi plătesc singuri accesul pe drumurile actuale şi viitoare. Pe motiv că România are nevoie de autostrăzi şi drumuri bune care să ne apropie cât mai mult de Uniunea Europeană, în 2002, fostul guvern condus de Adrian Năstase a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care s-a stabilit ca fiecare şofer să plătească un tarif de utilizare a drumurilor şi autostrăzilor.


Mai exact, prin achiziţia rovinietei, un autovehicul poate circula, pe parcursul unei anumite perioade, pe reţeaua de drumuri şi autostrăzi din România, infrastructură aflată în administrarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Dacă în 2002 Compania de Drumuri a reuşit să colecteze aproximativ 5,5 milioane euro din taxa de drum, astăzi în bugetul CNAIR ajung sute de milioane euro, bani din rovinietă. Totalul încasărilor din rovinietă în primele şase luni ale acestui an a fost de 692,627 milioane lei, TVA inclus. Pentru tot anul 2017, suma încasată de către CNAIR s-a ridicat la 1,303 miliarde lei, TVA inclus. Un calcul simplu arată că taxa de drum a adus, în ultimele 18 luni, aproximativ 430 milioane euro în bugetul CNAIR. Dacă în 2013 taxa de drum a însemnat aproximativ 200 milioane euro în bugetul CNAIR, anul trecut, rovinieta a adus peste 280 milioane euro în conturile Companiei de Drumuri.


Oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au explicat că toţi banii se constituie venituri proprii ale CNAIR. „Conform legii, toţi aceşti bani se utilizează pentru întreţinerea infrastructurii rutiere, drumuri naţionale, autostrăzi, poduri. Aceşti bani înseamnă salarii şi cheltuieli cu întreţinerea şi funcţionarea CNAIR şi a Direcţiilor Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) din toată ţara. Veniturile din rovinietă înseamnă aproximativ 85% din sumele necesare pentru funcţionarea CNAIR şi întreţinerea infrastructurii rutiere. Restul de 10% provine din taxele pentru podurile dunărene, iar 5% reprezintă tarifele de eliberarea a acordurilor şi a autorizaţiilor de amplasare şi/ sau de acces în zona drumului naţional. Aceste tarife sunt, în special, pentru benzinării“, au declarat oficialii CNAIR pentru Capital.

Conform prevederilor OG nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, sumele încasate în urma aplicării de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA a tarifului de utilizare şi a tarifelor de trecere se constituie venit la dispoziţia acesteia şi sunt utilizate pentru proiectarea, repararea, administrarea, întreţinerea, exploatarea şi modernizarea drumurilor de interes naţional, precum şi pentru garantarea şi rambursarea creditelor externe şi interne contractate în acest scop, inclusiv pentru plăţi în numele autorităţii publice contractante, ca urmare a obligaţiilor asumate în cadrul contractelor de parteneriat public-privat în sectorul drumurilor naţionale şi autostrăzilor.

Potrivit actului normativ, CNAIR este obligată să dispună măsurile necesare în vederea asigurării facilităţilor adecvate la punctele de încasare a tarifelor de trecere şi de utilizare, astfel încât să se menţină siguranţa rutieră normală.

Hagiu: „CNAIR ar trebuie să fie în subordinea Ministerului Economiei“

Fost preşedinte al Federaţiei Române a Operatorilor de Transport (FORT), consultant în transporturi, Augustin Hagiu ne-a explicat că un autovehicul de transport marfă cu masa totală maxim autorizată mai mare sau egală cu 12 tone plăteşte peste 5.000 lei pentru rovinietă. „Fondurile obţinute din rovinietă sunt gestionate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. CNAIR ar trebui să fie în subordinea Ministerului Economiei nu în curtea Ministerului Transporturilor. Chiar dacă se încasează sute de milioane de euro din rovinietă şi taxele de pod, nu se vede nimic în infrastructură. Pe lângă starea deplorabilă a drumurilor din România, transportatorii se lovesc şi de restricţii“, ne-a mai declarat Augustin Hagiu. Potrivit acestuia, FORT s-a opus vehement creşterii tarifelor de rovinietă. „În condiţiile în care calitatea infrastructurii este slabă nu există nicio bază pentru a creşte valoarea rovinietei“, susţine Hagiu.

„Banii din rovinietă nu se reflectă în starea drumurilor naţionale şi autostrăzilor“

Eugen Supuran, administrator al firmei de transport internaţional Maracana, ne-a spus că banii din rovinietă nu se reflectă în starea drumurilor naţionale şi autostrăzilor din România. „Cu banii încasaţi din rovinietă se pot construi drumuri şi autostrăzi. Nu avem parcări, nu avem unde înopta, starea drumurilor şi autostrăzilor din România este inacceptabilă“, a precizat Eugen Supuran.

Acesta a menţionat că nivelul foarte mare al amenzilor pentru lipsa rovinietelor nu este justificat. „Dacă nu ai unde să opreşti, nu ai cum să nu încalci legea. Suntem de acord să plătim o taxă pentru km parcurşi, dar să avem drumuri şi autostrăzi. Din păcate, nu beneficiem de o infrastructură rutieră bine pusă la punct“, a conchis administratorul firmei Maracana.

https://www.capital.ro/unde-sunt-miliardele-din-taxa-de-drum.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

SCANDALOS! Homosexualul activist Bucurenci Dragoș declară că scopul urmărit de comunitatea LGBT din România este adopția de copii, după ce va fi recunoscut parteneriatul civil
De ce tace Klaus Iohannis? Știe ce au făcut SRI și Coldea pentru alegerea sa
“Ne-am săturat să fim sfidați de țigani!”, mesajul marșului Noua Dreaptă la Timișoara. Ce solicitări au mai avut manifestanții FOTO și VIDEO
Poziție OFICIALĂ a Guvernului Grindeanu pe tema căsătoriilor între homosexuali
Orban: ”Nu putem să luăm bani din altă parte și să îi ducem spre alocații pentru copii”(nici de la SRI, nici de la armament, nici de la partide)
Dezvăluire Şoc. Ponta "am fost obligați de UE sa integrăm zona de Vest a Țării cu Ungaria Cehia și Slovacia". Când vă spuneam, că se lucrează din greu la regionalizarea, federalizarea și la dispariția statului național numit România nu ne credeați.
Cine e cu adevarat patronul trustului Media Pro,protv,profm,acasatv,voyo,mtv Romania,PRO CINEMA,DANCE FM,SPORT.RO,MUSIC FM,MEDIAFAX,INCONT.RO
Statul politienesc | Controale extrem de dure, pe motive de pierderi financiare datorate călătorilor fără bilet ! Sau vor mai mult control asupra populatiei ?
MINISTRUL ITALIAN DE INTERNE: „ROMÂNIA E O SURSĂ DE SCLAVI PENTRU EUROPA”
KLAUS IOHANNIS UN AN DE MANDAT IMPOTRIVA ROMANILOR: A incalcat Constitutia acceptand relocarile fortate, a fost lobbistul bancilor si al multinationalelor straine, omul ONG-urilor lui SOROS, dusmanul Zilei Nationale si al Republicii Moldova
Lovitură de teatru! CCR 'dă cu flit' Comisiei Europene: NU mai vrea să participe la discuţiile pe MCV
Plăvanul a condus țara cu casca la ureche, căci nu e în stare să lege o propoziție. Dăncilă e criticată dar dacă vorbea Iohannis liber, ar fi fost dezastru
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro