Spania- socialiștii au câștigat alegerile europarlamentare: ‘Este o mândrie pentru noi’

Distribuie!by Şeful Guvernului socialist Pedro Sanchez este marele învingător în alegerile europene de duminică în Spania, un rezultat de care va încerca să profite pentru a avea mai multă greutate în Europa, relatează AFP, informează News.ro. loading... Ocolită de ascensiunea eurosceptică, Spania este singura ţară mare din Uniunea Europeană (UE) […]
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Şeful Guvernului socialist Pedro Sanchez este marele învingător în alegerile europene de duminică în Spania, un rezultat de care va încerca să profite pentru a avea mai multă greutate în Europa, relatează AFP, informează News.ro.

loading...

Ocolită de ascensiunea eurosceptică, Spania este singura ţară mare din Uniunea Europeană (UE) în care socialiştii obţin o victorie.


”Noi vom fi prima delegaţie social-democrată (în Parlamentul European), iar aceasta este o mândrie pentru noi”, dar şi ”o enormă responsabilitate”, s-a felicitat Sanchez, zâmbind, la aproape o lună după victoria sa în alegerile legislative.

Cu un scor de peste 32%, potrivit unor rezultate aproape definitive, şi 20 din cele 54 de mandate de eurodeputat, Partidul Socialist (PSOE) devansează cu mult Partidul Popular (PP, conservator, aproximativ 20%).


Extrema dreaptă din Vox (aproximativ 6%) intră în PE cu trei mandate, însă a pierdut clar teren faţă de scorul de 10% înregistrat la sfârşitul lui aprilie, când a intrat în forţă în Parlamentul spaniol.

În scrutinul european – organizat concomitent cu alegeri regionale şi municipale – separaiştii catalani Carles Puigdemont şi Oriol Junqueras au fost aleşi în PE.

Principalele figuri ale secesiunii eşuate a Cataloniei în 2017, Puigdemont a fugit în Belgia pentru a se sustrage procedurilor judiciare în ţară, iar Junqueras se află în detenţie provizorie în Spania şi este judecat împreună cu alţi 11 separatişti.

Consolidat, Sanchez va încerca să profite de acest larg succes pentru a-şi înainta pionii pe scena europeană şi a plasa un spaniol într-un post-cheie, în curând în joc în UE.

Madridul promovează candidatura la postul de şef al diplomaţiei a ministrului de Externe şi cap al listei PSOE în alegerile europene Josep Borrell.

Formarea Guvernului

Socialiştii au obţinut pe plan naţional victorii în majoritatea regiunilor în care au avut loc alegeri, însă nu au reuşit să aducă la stânga Madridul, guvernat de dreapta de 24 de ani.

Cu susţinerea extremei drepte, dreapta va putea de altfel să recucerească primăria capitalei, care a fost preluată de către fosta judecătoare de stânga Manuela Carmena în 2015, susţintă de Podemos.

La Bacelona, în schimb, un separatist catalan, Ernest Maragall, a obţinut victoria în scrutin – pentru prima oară în istoria recentă -, împotriva primarului în exerciţiu Ada Colau (stânga radicală). Fostul premier francez Manuel Valls, susţinut de Ciudadanos (liberali), s-a clasat pe locul patru.

Consolidat de aceste rezultate europene şi naţionale, Sanchez a revendicat pentru socialişti locul de ”prima forţă politică, de departe” în ţară.

El ar putea, astfel, să-şi menţină ”planul A”, de a forma un executiv minoritar, 100% socialist, şi de a încheia acorduri de la caz cu alte forţe politice în vederea adoptării reformelor sale în Parlament. Votul de învestire al socialistului la şefia Executivului este prevăzut la începutul lui iulie.

Sau ar putea să accepte intrarea în Guvern a Podemos (stânga radicală), slăbit din nou prin pierderea primăriilor de la Madrid şi Barcelona, pentru a fi mai stabil, în pofida faptului că cele două partide nu dispun de o majoritate în Camera Deputaţilor.

https://www.stiripesurse.ro/spania-singura-ara-mare-din-ue-in-care-sociali-tii-au-ca-tigat-alegerile-europarlamentare-este-o-mandrie-pentru-noi_1353520.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

IRAN, gata sa DOBOARE tot ce zboara deasupra Siriei: „Daca Damascul o cere, ii vom apara spatiul aerian”
Cioloș nu e nebun ci este un trădător nemernic, Portul Constanța este un atuu principal al României
Guvernatorule, cum e cu paradisurile fiscale?
Hackerul „Ice”, dat în urmărire internatională prin Interpol, revine cu un nou mesaj
DOCUMENT: Iohannis a fost informat în 6 mai 2015 despre afacerile lui Florian Coldea și Sebastian Ghiță de către un fost ofițer SRI
CASETA NR. 8: Sebastian Ghiţă face noi dezvăluiri: "Coldea şi Kovesi sunt Agenți ai unui Serviciu Secret Străin". Coldea a falsificat facturile. Ghiță a prezentat factura zborului făcut la Cluj ca să acopere doctoratul plagiat al lui Laura Codruţa Kovesi
Capital.ro, scuze publice după o ştire despre „multinaționalele” care își pun angajații să protesteze
SRS, ipoteză explozivă: Germania, în spatele Klausmaidanului de la București
Medicii care nu-și fac bine meseria nu mai pot fi acuzați de malpraxis! Acordul care îi protejează!
135 de Procurori Progresiști Anonimi din DNA se opun REVOCĂRII LUI KOVESI. Procurorii DNA cer CSM să le fie apărată reputaţia profesională şi independenţa. 135 de procurori dezaprobă cererea de revocare
Îmbolnăvire și control planificate sub rețeaua de telefonie mobilă 5G
26 martie 2019, zi neagră pentru omenire: Uniunea Europeană tocmai a distrus Internetul aşa cum îl ştim astăzi. Parlamentul European a votat în favoarea unei noi directive privind drepturile de autor în ţările din Uniunea Europeană, iar articolele 11 şi 13 sunt cele mai controversate pentru că ar putea limita libertatea de informare / exprimare în spaţiul on-line, precum şi creativitatea digitală.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro