Spaga de la Chevron – Basescu, Obama, Chevron, Nato, Contractul cu Chevron este obiectiv militar! Adică vor apela la trupe NATO pentru respectarea contractului?

Distribuie!by Contractul cu Chevron este obiectiv militar! Adică vor apela la trupe NATO pentru respectarea contractului? loading... Gazele de șist sunt menționate în Declarația Comună de Parteneriat Strategic pentru secolul 21 dintre România și Statele Unite, un document care definește relația dintre cele două țări. A fost semnată în septembrie […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Contractul cu Chevron este obiectiv militar!
Adică vor apela la trupe NATO pentru respectarea contractului?

loading...
Gazele de șist sunt menționate în Declarația Comună de Parteneriat Strategic pentru secolul 21 dintre România și Statele Unite, un document care definește relația dintre cele două țări. A fost semnată în septembrie 2011, împreună cu o înțelegere de amplasare a unui sistem de apărare american în România – scutul antirachetă de la Deveselu.
În plus față de țelurile militare, parteneriatul menționează cercetarea surselor neconvenționale de energie, inclusiv gaze de șist.
Fostul consilier politic de la Ambasada României în Washington este acum angajat Chevron. Cristina Gaginsky era consilier politic al ambasadei române, specializat în securitate energetică în momentul semnării parteneriatului, și este acum directorul pentru relații guvernamentale în cadrul Chevron România, potrivit propriilor spuse într-o conferință din februarie, de la Vaslui.
Politicienii români, de la interdicție la susținere totală
Anul trecut, când treaba cu gazele a devenit oficială, cetățenii din Bârlad, un oraș sărac din zona în care Chevron vrea să înceapă forările, a organizat primul protest de amploare de la revoluție încoace.
Principala forță din opoziție, Uniunea Social Liberală, a susținut public protestul care a adus 3000 de oameni în stradă.
Guvernul dă ce a mai rămas din resursele României, declara Victor Ponta, liderul uniunii. Adrian Solomon, parlamentar USL, a inițiat o lege de interzicere a frackingului.
În mai 2012, când USL a venit la putere, planul de guvernare includea impunerea imediată a unui moratoriu pentru forajele de gaze de șist până când se termină studiile europene pe impactul fracturării hidraulice asupra mediului.
Proaspătul premier a primit chiar Premiul de Mediu pentru Tineri Promițători?! de la ong-urile de mediu în iunie 2012. În discurs promitea să modifice politica de mediu a guvernului precedent.
Paradoxal, poziția lui Ponta pe tema gazelor de șist avea să se schimbe cu 180 de grade.
În iulie 2012, Victor ponta l-a numit pe generalul american în rezervă Wesley Clark în postul de consilier special pe securitate și probleme de strategie economică. Potrivit declarațiilor primului ministru, el și Clark s-au cunoscut în Viena, printr-un prieten comun, iar Clark s-a oferit să devină consultant neplătit-voluntar.
Wesley Clark este director la BNK Petroleum, o companie energetică americană care are sute de mii de hectare concesionate în Polonia pentru exploatarea gazelor de șist, și planuri de dezvoltare a operațiunilor și în restul Europei. Știu că gazele de șist au un viitor extraordinar în România, a spus Clark într-un interviu pentru Adevărul. Guvernul nu a răspuns mai multor solicitări de informații suplimentare despre activitatea domnului Clark.
În decembrie 2012, USL a câștigat alegerile parlamentare cu peste 60% din voturi și Ponta – care doar un an mai devreme susținea interzicerea frackingului – a renunțat la moratoriu și a decretat un nou program guvernamental, care menționa între priorități începerea explorării rezervelor de gaz de șist.
Trei studii ale Uniunii Europene, pe care Guvernul spunea că se va baza pentru o reglementare oficială, erau deja publicate:
Parlamentul European a găsit potențial de contaminare a apelor de adâncime din cauza scurgerilor necontrolate de gaz sau fluide provocate de explozii sau scurgeri, scurgeri de lichid de fracturare și descărcări necontrolate de apă reziduală. Studii ulterioare de sănătate și climă publicate de Comisia Europeană au raportat din nou riscul de contaminare a apelor de adâncime, emisii de aer și suprasolicitarea terenurilor.
Dar, imediat după alegeri, guvernul român a devenit unul din cele mai pro-fracking din Europa, alături de Polonia. Chevron a primit avize pentru sonde de explorare și se așteaptă să înceapă forajele anul acesta.
Victor Ponta a spus într-o ședință de guvern din mai că și-a schimbat părerea pentru că vrea ca România să fie independentă energetic. Și-a instruit miniștri să meargă pe calea cea dreaptă, ca Statele Unite și să nu fie influențați de campanii anti-fracking.
http://www.apologeticum.ro/2013/10/contractul-cu-chevron-este-obiectiv-militar-adica-vor-apela-la-tr

Americanii storc România ca pe-o lămîie PÎNĂ LA SFÎRŞITUL ANULUI STĂPÎNII COLONIALI VOR EXPLOATA GAZE DE ŞIST (PE ŞEST) DIN 23 (?!) DE PERIMETRE

Una dintre cele mai mari fărădelegi pe cale să se producă în România, ca rezultat direct al „coabitării”, impuse de americani, lui Traian Băsescu şi Victor Ponta, este încredinţarea majorităţii perimetrelor de exploatare a gazelor de şist, aflate în subsolul ţării, firmei Chevron. În acest moment, Chevron deţine pe teritoriul României, sub formă de concesiune a drepturilor de exploatare, 8 perimetre (în judeţele Vaslui, Constanţa şi Bihor), în timp ce toate celelalte companii interesate în exploatarea acestui tip de resurse deţin, toate la un loc, numai 5 perimetre. Conform unor surse din Serviciile Secrete, în două săptămîni, va sosi la Bucureşti o delegaţie din SUA, care va discuta atît la Palatul Cotroceni, cît şi la Palatul Victoria despre posibilitatea concesionării în acest an a altor 15 perimetre de exploatare, în favoarea companiei Chevron, în care sînt plasate cele mai importante zăcăminte de gaze de şist. În fapt, vizita delegaţiei Congresului SUA, este o acoperire. Din delegaţie, care va avea în componenţă 5 persoane, vor face parte 3 congresmeni, membri ai comisiilor de energie şi mediu din legislativul american, dar şi 2 negociatori ai firmei Chevron. Noile perimetre, care urmează a fi luate în discuţie, sînt situate în judeţele Suceava, Brăila, Galaţi, Arad şi Timiş. Am mai aflat că, la o cifră de afaceri preconizată a fi de 60 de miliarde de dolari anual, negocierile vor fi pe măsură, iar şpăgile cu care vor fi îmbogăţite conturile lui Traian Băsescu, Victor Ponta, Constantin Niţă şi Rovana Plumb vor fi substanţiale.

Cui va vinde Chevron , gazele de sist ? Ati ghicit ! Romanilor ! Ce pret vor avea aceste gaze ? Iar ati ghicit ! Cat vrea Chevron , deoarece este gazul lor ! Bravo lor ! Apropo , sa fie vorba ,iar de un tun , cu comisioane grase , cu spagi , coruptie , etc. ? Eu unul nu cred ca asa ceva este posibil in statul de drept Romania , mai ales ca totul se face pentru prosperitatea si bunastarea romanilor

Forajele petroliere in adancime au cauzat eruptia din 2006 a vulcanului noroios Lusi din Indonezia, este concluzia la care au ajuns 74 de geologi de top in urma unei reuniuni a Asociatiei Americane a Geologistilor pe Petrol, informeaza BBC.

Trustul media condus de familia Voiculescu derulează în aceste zile, pe lângă campania de lamentații și strigături în apărarea lui Sorin Alexandrescu, o adevărată ofensivă mediatică împotriva gazelor de șist.

Ceea ce ar putea fi considerat în avantajul puținului publicului, dat fiind că asigură măcar o cât de mică diversitate editorială, ar putea fi în realitate expresia unui șantaj în care este implicat trustul Intact.

Surse bine informate, care lucrează în redacțiile trustului Intact, au confirmat pentru Obiectiv.info că noua campanie derulată de către trustul Intact împotriva gazelor de șist ar fi tocmai un asemenea instrument. Jurnaliștilor li s-a cerut prin ordin de „sus” să critice puternic exploatarea resurselor de care România dispune în acest domeniu ca reacție la faptul că americanii de la Chevron au refuzat să plătească trustului pentru „protecție mediatică”

http://www.obiectiv.info/surse-intact-antajeaza-chevron-ca-sa-plateasca-pentru-protec-ie-mediatica_13478.html

Chevron admite ca a distrus documente oficiale si a dat spaga oficialilor guvernamentali din Ecuador pentru exploatarile prin fractionare ale sisturilor din jungle Amazonului.Va da spaga si in Romania pentru distrugerea tarii.

Doamna Ivonne Baki, oficial guvernamental Ecuadorian, este pusa sub invinuire pentru luare de mita, de proportii, pentru a facilita contractul Chevron de exploatare a gazelor din jungla ecuadoriana prin procedeu fractionarii sisturilor care se doreste a aduce “binefacere” romanilor din zona Bacau – Birlad, foarte aproape de cea mai puternica zona seismica a tarii – Vrancea.

Tribunalul Federal American, a gasit pe Chevron raspunzatoare pentru distrugeri in Ecuador in valoare de peste 18 miliarde de dolari fata de care compania americana trebuie sa raspunda, dupa cum anunta surse din guvernul Ecuadorian.

Mita oferita de Chevron, se ridica la sute de milioane pentru a primi avizul de exploatare in Priectul Yasuni, dupa cum anunta blogul lui Huffington Post.

Strinsa cu usa, compania americana a dorit sa musamalizeze intreaga afacere dupa desconspirarea ei si a promis 500 de milioane de dolari Ecuadorului pentru operatiunile de curatire si pentru ca, guvernul sud american sa opreasca cazul in instanta.
Propunerea nu a fost acceptata, iar zeci de mii de victime ale poluarii generate de Chevron sint intr-un proces comun impotriva companiei americane, care este invinuita ca a violat constitutia Ecuadorului.
Ziarele ecuadoriene titreaza faptul ca Chevron, considera Ecuadorul ca fiind o republica bananiera si ofera spagi simbolice in stinga si in dreapta pentru a iesii din impasul legal in care se afla.
Sint dovezi clare, ca reprezentantii Chevron s-au intilnit de mai multe ori in 2011 cu oficialitati din Venezuela si Ecuador pentru a le oferii un tirg, in idea ca instanta suprema din SUA sa nu afle detaliile afacerii exploatarilor prin fractionare a sisturilor din zona sud americana.
In final Chevron a agreaat sa faca o “donatie” de 500 de milioane de dolari, numai pentru ca proiectul sa fie inchis si dat uitarii, dupa cum dezvaluie avocatul  Fajardo. Un purtator de cuvint al SUA, in relatia cu Ecuadorul, Karen Hinton, dezvaluie ca Chevron a incercat in nenumarate rinduri sa mituiasca guvernul Ecudorian, pentru a prelua proiectul Yasuni.

In acest proiect se discuta de peste un million de barili de petrol si cantitati enorme de gaze naturale in zona amazoniana a Ecuadorului, ce trebuiau valorificate de Chevron prin intermediulo fragmentarilor de sisturi.
Donatiile date ca spaga, spune seful agentiei de mediu din Ecuador, Esperanza Martinez, nu numai ca reprezinta o violare a contractelor internationale, dar mai mult, spaga de 500 de milioane de dolari, pentru tacere, este o practica intilnita in fiecare tara unde Chevron activeaza iar in Ecuador, este o problema morala avind in vedere zecile de mii de victime deja afectate sau decedate de interventiile nemiloase ale capitalului american. In finalul conferintei, ea spuna ca “Chevron este interesata in bani minjiti cu singe”.


Tragedia de proportii vine insa in Februarie, adica acum mai bine de o luna,cind Chevron a deversat in Amazon substante extreme de nocive in zona ecuadoriana, in jur de 16 milioane de galoane de toxine, fara nici o ezitare si mustrare de constiinta.

La noi in tara, un inconstient ca Borbely Laszlo, iese pe posturile de radio si TV si spune ca inca nu s-au pronuntat oamenii de stiinta asupra impactului cu mediul si asta la luni de zile dupa ce oamenii Chevron sint alungati si urmariti penal in toate tarile pentru acest procedeu.

Ce este in mintea ta draga ungurasule? Probabil ca nu mai are timp sa citeasca din cauza aranjamentelor si spagilor pe care le primeste sau piscinelor pe care si le construieste la proprietatile detinute,speram nu pentru mult timp.

Ivonne Baki,este implicata in mai multe aranjamente inca de ani de zile in urma, impreuna cu Chevron si ea este considerata un mercenar politic. Problmea locurilor de munca este una imaginara, pentru ca a oferii locuri de munca unor oameni care urmeaza sa moara in citiva ani, este o gluma sinistra si mai mult decit de prost gust pe care romanii nu ar trebui sa o digere.

Cam asa stau lucrurile cu Chevron si voi continua in mai multe reportaje pentru ca ascult posturile de radio si urmaresc emisiunile TV si nu imi vine sa cred ca romanii pot fi atit de pasivi la un aspect de acest gen si o fac numai pentru ca efectul lui este minimizat de cei ce se doresc afi mediatori.

Am urmarit, chiar astazi, o emisiune la Europa FM in care Moise Guran, de altfel

Este o intrebare copilaroasa si se asteapta raspunsuri de la oameni simpli care pun logica simpla inaintea studiilor americane asupra fenomenului.  Ceea ce trebuie sa inteleaga Moise Guran, cu care am incercat chiar sa intru in legatura, dar si alti asa zisi mediatori,este ca nu exista mediere si nu poti poza in independent in asemena discutii, pentru ca nu poti fi independent de interesele poporului din care faci parte,pentru ca nu poti fi independent fata de parintii tai care sint romani, de fratii tai, de prietenii tai si asa mai departe.

Putem fi independenti in analize daca vorbim de Chevron, dar atunci cind sint afectate interesele poporului din care facem parte, problema de respect este inaintea profesiunii de ziarist sau jurnalist independent. Ne dorim Chevron la noi in tara, pentru a transforma tara in poligon de incercari si a ne crea cutremure si apa infectata in contul unei pungute cu bani?

Eu cred ca nu este vorba de Bucuresti, Ploiesti, Birlad, Bacau sau alte orase ale tarii, romanii trebuie sa inteleaga faptul ca vor fi cu totii afectati mai mult sau mai putin, iar rezolvarea partiala a problemei va necesita fonduri de care Romania nu dispune. Asta este capitalismul “real” pe care doreste sa ni-l impuna Basescu si gasca lui de potentati.Il mai dorim?

Romania ciuruita de CHEVRON: PESTE 30 DE ZONE NOI PENTRU EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST! Basescu da de gol MINCIUNA ca ar exista EXPLORARE fara EXPLOATARE, Ponta “NU MAI ARE DUBII” cu privire la EXPLOATARE

Extras din emisiunea “Realitatea la raport” cu Andreea Cretulescu, de miercuri, 12 iunie 2013 (Realitatea TV)

– comenteaza Ioan Adam (deputat PSD), Ion M. Ionita (jurnalist), George Epurescu (fizician, cercetator, Asociatia “Romania fara ei”

Ponta susţine nu doar explorarea, ci şi exploatarea gazelor de şist: “Acum nu mai am dubii”

Rezervat până acum în a-şi asuma nu doar explorarea resurselor, ci şi exploatarea gazelor de şist acolo unde se vor găsi, premierul Victor Ponta se declară în acest moment un susţinător al ambelor idei.

Întrebat dacă susţine explorarea urmată de exploatarea gazelor de şist, Ponta a răspuns fără echivoc: “Da. Acum nu mai am dubii”.

ponta-gaze

Ceea ce l-a convins, susţine premierul, ar fi rezultatele americanilor şi studiile prezentate în Consiliul European de luna trecută la care a fost mandatat de preşedintele Traian Băsescu să reprezinte România tocmai pentru a susţine această cauză. “Toate studiile care au fost prezentate şi în Consiliul European care arată că SUA şi-au redus preţul la energie cu 25%”, s-a justificat Ponta care în 2012 a instituit un moratoriu în privinţa gazelor de şist, iar anul acesta s-a declarat un susţinător al părţii de explorare, adăugând că exploatarea o va decide “un Guvern mai înţelept”, urmând să se facă peste aproximativ cinci ani.

Un alt argument invocat de premier este actuala dependenţă de gazul rusesc. “Nu sunt antirus, antiGazprom, dar e bine să fim independenţi”, a spus Ponta la B1.
Exploatarea gazelor de şist este contestată în Europa, mai cu seamă în Franţa şi Bulgaria, unde ecologiştii acuză că metoda fracturării hidraulice, necesare în acest demers, ar duce la contaminarea pânzei freatice, din care provine apa potabilă, dar şi la cutremure.
Pe de altă parte, Ponta a anunţat că a luat o decizie şi în privinţa proiectului Roşia Montană. “Am reuşit să iau o deczie: se finalizează studiile de mediu, în al doilea rând se finalizează negocierea cu investitorul – s-au negociat redevenţele – , facem un proiect de lege pe care Parlamentul îl dezbate. Dacă îl aprobă bine, dacă îl respinge – bine”, a spus el, adăugând că, din postura de deputat, va vota împotrivă.
hhartta
România, “ţara gazului de şist”. Americanii estimează că avem resurse pentru 100 de ani. Autorităţile române vor să concesioneze 30 – 35 de zone noi de explorare
[…] Chevron, singura care poate explora – exploata gaze de şist
În România, la ora actuală, grupul american Chevron deţine mai multe licenţe de explorare a zăcămintelor de gaze de şist, în judeţul Vaslui (la Bârlad) şi în Dobrogea (Costineşti, Vama Veche, Adamclisi).
Chevron a anunţat că intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist la Bârlad, unde deţine certificate de urbanism.Pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa, Chevron deţine doar avizul de mediu pentru explorare. În total, compania multinaţională are dreptul de explorare şi exploatare a gazelor de şist pentru o suprafaţă de aproximativ 271.000 de hectare din apropierea Mării Negre. Guvernul afirmă că poate doar să exploreze. Directorul ANRM declară că poate şi exploata, însă nu imediat după terminarea explorărilor.
“În zona Chevronului, ei sunt în faza de documente. Nu au demarat încă faza de explorare propriu-zisă. Faza asta de explorare are şi ea un termen, între trei şi patru ani, nu se poate realiza mai rapid. Trebuie făcute mai întâi prospecţiuni seismice şi geologice. … Dacă Chevronul găseşte gaze de şist, trebuie să iniţieze un program de lucrări. Noi îl avizăm. În funcţie de programul de lucrări, ei pot exploata, dar există o serie de paşi peste care nu se poate sări. După faza de explorare există una de exploatare experimentală, după care începe faza de dezvoltare şi  abia apoi se trece la faza de exploatare. Este, deci, o procedură destul de complexă. Bineînţeles că toate aceste faze implică obţinerea avizelor de la toate autorităţile angrenate în aceste decizii”, afirmă preşedintele ANRM.
Din datele avansate de oficialii români până în acest moment, explorarea ar urma să dureze peste doi ani de la obţinerea licenţelor şi finalizarea studiilor, iar la exploatare se poate trece abia peste 5 ani.

Ministrul Rovana Plumb a mai spus, la GÂNDUL LIVE, că la Vaslui, unde Chevron are licenţă de explorare, s-a cerut evaluare de impact de mediu, iar în prezent “sunt în procedură”.

“Partea de explorare, care durează cel puţin cinci ani de zile, nu presupune niciun fel de risc de mediu pentru că se face de peste 150 de ani ăn România exact în aceleaşi condiţii în care explorăm petrolul şi ţiţeiul”, a adăugat ministrul.

Alte 30 – 35 de zone noi de explorare a gazelor de şist

Compania Chevron este singura care are licenţă de explorare – exploatare a gazelor de şist în România. Sunt şi alte companii interesate de gazele de şist din România, care nu au însă licenţe de explorare, – companiile Petrom, Romgaz, MOL şi NIS, o subsidiară a Gazprom. Un alt perimetru pe care se fac studii ar fi cel de la Suceava, mai exact la Climăuţi, deţinut de australienii de la Zeta Petroleum, în parteneriat cu singaporezii de la Raffle Energy.
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) este autoritatea care poate acorda licenţe pentru explorarea gazelor de şist. Minstrul pentru energie, Constantin Niţă, a declarat, la sfârşitul lunii mai, că “în perioada urmatoare, ANRM va organiza licitaţiile de desemnare a firmelor care vor realiza explorarea gazelor de şist”.
Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM, a declarat pentru gândul că licitaţiile pentru acordarea de noi licenţe pentru explorarea gazelor de şist va începe cel mai devreme în trimestrul al treilea al acestui an.
“Anul acesta vrem să încheiem noua rundă de licitaţii, este a 11-a. În această nouă rundă de licitaţii vom scoate, estimez, opt perimetre  offshore şi vreo 22 – 25 de perimetre onshore. Sunt perimetre noi care vor fi scoase pentru licitaţie. Sunt situate peste tot în ţară. Momentan nu le putem face publice pentru că încă nu le-am definitivat”, a precizat Gheorghe Duţu.

Traian Băsescu, un susţinător al gazelor de şist

Explorarea şi exploatarea gazelor de şist este contestată în România de activiştii de mediu. La nivelul autorităţilor există susţinere pentru exploatarea gazelor de şist. Zilele trecute, preşedintele Traian Băsescu a reafirmat că este în favoarea exploatării gazelor de şist. Motivaţia lui: este preferabilă independenţa energetică în ciuda unor “oarecare riscuri”.
“În privinţa gazelor de şist, nu ştiu dacă avem această resursă. Ea trebuie prospectată. Nu sunt în măsură să spun cât de mari sunt riscurile, dar, dacă va fi în mâna mea decizia – până îmi voi termina eu mandatul nu vom şti ce resurse avem, decizia se va lua după ce termin eu mandatul -, între oarecare riscuri şi independenţa energetică, răspunsul meu ar fi da gazelor de şist, fără să ştiu prea mult depre riscuri”, a spus Băsescu, la sfârşitul săptămânii trecute, la o întâlnire cu “prietenii” săi de pe Facebook.
El a adăugat că Stalele Unite au devenit o ţară independentă din punct de vedere energetic datorită gazelor de şist şi că nu crede că aceasta este o ţară cu dispreţ pentru mediu.
“Între acest risc şi independenţa energetică, independenţa energetică este preferabilă pentru o naţiune. Răspunsul în concluzie este da gazelor de şist, din punctul meu de vedere”, a adăugat Băsescu.

Ponta susţine gazele de şist pentru ca România să nu mai depindă de Rusia

Dacă iniţial a fost rezervat în această privinţă şi a instituit un moratoriu până la finalizarea studiilor privind impactul asupra mediului, premierul Victor Ponta s-a repoziţionat în acest an în privinţa explorării şi exploatării gazelor de şist.
La Consiliul European de la Bruxelles, din 22 mai, liderii europeni s-au pus de acord pentru o politică energetică unică pentru toate cele 27 de state, în care explorarea şi exploatarea gazelor de şist a fost inclusă ca sursă de energie neconvenţională. La summit, Victor Ponta a spus că România are ca “obiectiv strategic” să nu mai depindă de gazele din Rusia, făcând referire la “capacitatea României din producţia internă, din rezultatele din offshore, din Marea Neagră, din gaz de şist, care să acopere tot consumul României”, care ne-ar putea ajuta “să exportăm şi în Moldova”. La finalul summitului, Victor Ponta a declarat, în privinţa explorării şi exploatării gazelor de şist, că “există o opţiune de a permite ţărilor membre să-şi adapteze legislaţia”în acest sens, dar “nu se va construi o politică europeană”.
Cele două argumente invocate de Ponta – al cărui consilier onorific este
clark
 Wesley Clark (membru în CA al BNK Petroleum, companie care desfăşoară explorări pentru depistarea gazelor de şist în Polonia n.n.) – au fost preţul mare la energie în Europa comparativ cu cel din SUA, precum şi creşterea poluării în Europa ca urmare a importului surplusului de cărbune din SUA.
Declaraţiile lui Ponta vin după ce parlamentarii USL şi-au exprimat sprijinul politic, la începutul lunii mai, pe strategia Guvernului referitoare la exploatarea gazelor de şist.
La rândul ei, Rovana Plumb, ministrul Mediului, vede în  gazele de şist un proiect economic benefic, în special prin crearea de locuri de muncă, începând chiar cu perioada explorării.
“Dacă se va ajunge la faza de exploatare – iar acest lucru nu se va putea întâmpla mai târziu de cinci ani – beneficul la nivelul cetăţeanului va fi reducerea facturii. Sunt şi alte avantaje economice din punct de vedere al posibilităţii de a exporta gazele, de a crea locuri de muncă, de a dezvolta componenta pe orizontală sau de a colecta taxe la buget şi a le redirecţiona pe zona investiţională”,a spus luna trecută Rovana Plumb.

Explorare fără reglementare

Gazul de şist se găseşte în rezervoare neconvenţionale, precum structurile geologice de argilă de adâncime, conform informaţiilor disponibile la Ministerul Mediului.
În cadrul legislaţiei din România, nu există încă deosebiri între resursele convenţionale şi cele neconvenţionale şi nu au fost identificate procedurile necesare pentru evaluarea impactului pe care proiectele de exploatare sau de explorare a gazelor de şist le-ar putea avea asupra mediului, după cum se arată în datele Ministerului Mediului. Din această cauză “nu au fost emise acte de reglementare (acorduri de mediu sau autorizaţii de mediu) pentru astfel de lucrări”.
Reprezentanţii Chevron susţin că metodele folosite de ei în cadrul  proceselor de explorare şi de exploatare ar fi sigure pentru mediul înconjurător.
Tehnologia fracturării hidraulice este utilizată încă din anul 1960 de peste un milion de sonde. Pentru realizarea ei se pompează un amestec compus din apă, nisip şi cantităţi mici de aditivi printr-o sondă, conform datelor oficiale cu privire la activităţile Chevron în Europa. Amestecul pătrunde apoi prin “perforaturile colanei de foraj” şi creează fisuri ce sunt umplute cu nisip pentru a face gazele să curgă.
Reprezentanţii Chevron susţin că aditivii utilizaţi în cadrul fracturării hidraulice sunt folosiţi şi în operaţiunile convenţionale şi sunt reglementaţi de către statele membre ale Uniunii Europene. Industria gazelor de şist este contestată de activiştii de mediu, care susţin că accesarea zăcămintelor, mai greu accesibile faţă de depozitele tradiţionale de gaze naturale, poate contamina apele subterane cu substanţe chimice.
În România au avut loc o serie de manifestaţii în acest sens ale activiştilor de mediu.

Ministerul Mediului vrea dezbatere publică în care să se spună că tehnologiile au evoluat

Prezentă la GÂNDUL LIVE, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a spus că va face dezbateri publice în zona Dobrogei şi la Vaslui pentru gazele de şist, precum şi în Bucureşti “în special în ceea ce priveşte partea de explorare”.
“În cinci ani cât durează explorările pot apărea tehnologii noi. Tehnologia aceasta a fracturării hidraulice la gazele de şist a început în urmă cu 20 de ani în Statele Unite. În aceşti 20 de ani ea s-a perfecţionat. Nu mai putem să luăm exemplele de acum cinci ani şi să le comentăm în momentul de faţă. Trebuie să se prezinte clar în dezbaterea publică cum s-a îmbunătăţit tehnologia“, a adăugat ministrul.

Consiliile locale din Vaslui interzic explorarea gazelor de şist. Prefectura consideră măsura ilegală

Un număr de 14 consilii locale din judeţul Vaslui, inclusiv două din cele trei pe teritoriul cărora compania Chevron are luate în concesiune suprafeţe de teren, au interzis, prin hotărâri adoptate în plen, explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respective. Practic, prin hotărârile adoptate în plenul consiliilor locale, “se interzice eliberarea de avize, certificate de urbanism şi autorizaţii de construire în vederea amplasării de construcţii, sonde de extracţie pe teritoriul comunei”.
Deciziile au fost luate după ce Consiliul Judeţean Vaslui a eliberat, în lunile decembrie 2012 şi ianuarie 2013, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de şist în trei perimetre din judeţul Vaslui, respectiv Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).
În 5 iunie a.c., Prefectura Vaslui a transmis autorităţilor din comunităţile respective să anuleze actele adoptate, considerându-le ilegale, potrivit Mediafax.
În actul transmis în teritoriu, Prefectura Vaslui le explică autorităţilor că zăcămintele din subsolul României sunt proprietate publică a statului, astfel încât consiliile locale nu pot decide asupra bogăţiilor subsolului.
“Potrivit Constituţiei României şi prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, bogăţiile de orice natură ale subsolului, în stare de zăcământ, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului, şi nu al unităţilor administrativ-teritoriale. În aceste condiţii, prin adoptarea hotărârilor respective, de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, consiliile locale şi-au depăşit atribuţiile, având în vedere că acestea au putere de a hotărî exclusiv cu privire la bunurile ce aparţin domeniului public sau privat de interes local. În consecinţă, am solicitat ca în prima şedinţă a acestor consilii locale să se prezinte autorităţii deliberative aspectele de nelegalitate în vederea reanalizării şi revocării respectivului act administrativ”, a declarat, miercuri, prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga.

Pro şi contra în Europa privind gazele de şist

Extracţiei gazelor de şist prin fracturarea hidraulică, un proces tehnologic controversat, a creat divergenţe în Europa. În 5 iunie 2013, Germania a amânat până după alegerile generale din luna septembrie discutarea unei legi privind reglementarea.
Guvernul Bulgariei a anulat anul trecut licenţa de exploatare a gazelor de şist acordată, în luna iunie 2011, companiei Chevron, după numeroase apeluri din partea populaţiei pe fondul temerilor că tehnica fracturării hidraulice ar fi putut duce la otrăvirea pânzelor freatice şi chiar la provocarea de cutremure.
Primul stat care a interzis metoda a fost însă Franţa, unde membrii Parlamentului au luat, la finalul lunii iunie 2011, decizia de a bloca utilizarea tehnicii de fracturare hidraulică folosită în explorarea şi în exploatarea petrolului şi gazelor de şist, coniderată de francezi o sursă de poluare excesivă.
De cealaltă parte, polonezii, care au semnat la rândul lor contracte cu gigantul american Chevron, fac calcule să exploateze începând cu 2015 gazele de şist să urce pe primul loc în Europa pe această nişă. Elanul investitorilor a fost însă temperat în ultima perioadă de informaţiile că Guvernul ar intenţiona taxarea cu 80% a profitului pe această piaţă. În plus, americanii s-au lovit de faptul că zăcămintele s-au dovedit mult mai sărace decât estimaseră şi mult mai greu de exploatat decât cele din SUA.
Alte ţări care au acordat licenţe în domeniu sunt Marea Britanie, Ungaria şi Spania.
SUA deţine cele mai mari rezerve de gaze de şist din lume, urmată de China, Argentina, Algeria, Canada şi Mexic. În privinţa petrolului din zăcăminte de şist, Statele Unite sunt urmate de Rusia, China, Argentina şi Libia.
sist


Dovezi ca Ponta a luat spaga de la Chevron

1. De ce vrea sa ia pamanturile oamenilor cu forța?
Daca vrei sa pui o sonda in curtea mea, plătești.
De ce nu se duce Statul, de mana cu Chevron, la nea Gheorghe la poarta sa-i spună: bai nea Gheorghe, vrem sa scoatem niște gaze de șist din curtea matale. Ti-o facem praf, dar iți dam 10 milioane de dolari: ca gazele valorează 100 de milioane. Ești de acord?
Prin expropriere, Ponta incalca Constituția (dreptul la proprietate) si provoacă o răscoala deschisa. De ce incalca legea si risca? Ca sa nu riște un refuz de la nea Gheorghe. De ce nu vrea sa riște? Pentru ca vrea neapărat sa iasă afacerea. De ce vrea?
Răspunsul e unul singur: spaga!
2. Daca expropriază, de ce nu da compensații, ca in orice tara?
Pana acum așa a fost in România! Pana acum, daca statul a vrut sa facă o sosea, sau un aeroport, a plătit pentru terenuri. (Si a plătit din greu: iar beneficiarii au fost, “intamplator”, chiar politruci care știau dinainte pe unde o sa facă Ministerul Transporturilor sosea).
Acum însa, guvernul vrea sa ia terenurile gratis si cu forța de la tarani: expropriere!
De ce? Ca sa micșoreze cheltuielile de producție ale Chevron. Deci Ponta acționează ca un director de vânzări al Chevron – si nu ca prim ministru al României. De ce?
Răspunsul e unul singur: spaga!
3. De ce Chevron este singurul partener al statului?
  • La o asemenea afacere, de peste 1 miliard de dolari, de ce nu s-a făcut o licitație internaționala, deschisa si transparenta?
  • De ce n-au fost chemate mai multe companii?
  • De ce n-au fost discutate ofertele lor public?
  • De ce nu a fost ales partenerul împreuna cu comunitățile locale (ca al lor e pamantul)? De ce s-a decis la București, peste capul lor?
Răspunsul e unul singur: spaga!
4. De ce contractul cu Chevron e secret?
Au făcut măcar un contract scris? Sau doar o înțelegere verbala intre liderii USL si conducerea Chevron: voi ne pavați calea, iar noi va umplem de bani!
Nu contează daca gazele de șist sunt periculoase cu adevarat sau nu: contează doar ca poporul român e sincer îngrijorat si a ieșit in strada. Iar intr-o tara libera, când oamenii pun întrebări, ești obligat sa le răspunzi: ca ei te-au pus acolo si-ti plătesc salariul! Iar daca ei refuza un contract, ești obligat sa-l refuzi si tu!
De ce tace Ponta? De ce baga capul la cutie si se grăbește s-o dea înainte?
Răspunsul e unul singur: spaga!
5. De ce aprobarea de exploatare a fost data pe ascuns?
Rovana Plumb, ministrul Mediului, a anunțat scurt intr-o vineri ca a aprobat cercetareaterenurilor, la Roșia Montana si pentru gazele de șist:http://capitalismpepaine.ro/2013/04/30/rosia-montana-si-gazele-de-sist-incepe-jaful/.
Dar Rovana Plumb a MINTIT. Aprobarea de cercetare da dreptul companiilor sa exploateze direct, daca găsesc ceva. Nu mai e nevoie de alta aprobare suplimentara!
De ce ne-a mințit in fata un ministru al României? De ce a vrut sa ne liniștească?
Răspunsul e unul singur: spaga!
La cine merge spaga Chevron?
La toți care pot sa oprească contractul:
  • Victor Ponta, ca președinte al PSD.
  • Crin Antonescu, ca președinte al PNL.
  • Dan Voiculescu, ca președinte al PC.
  • Traian Băsescu, ca președinte al României si mare scandalagiu.
  • Dan Șova, ca autor al legii minelor care expropriază pamanturile.
  • La TOT Parlamentul (TOATE partidele), ca sa voteze legea. D-aia s-au zbătut sa ajungă senatori si deputați!
Gazele de șist = Autostrada Transilvania 2!
La fel a făcut si Adrian Năstase, profesorul lui Ponta:
De la amarâții aia din Vaslui furați voi, comuniști nenorociți?
Aia sunt cei mai săraci oameni din România! Iar acum le-a pus Dumnezeu mana-n cap: e dreptul lor sa fie milionari.
Banii astia ar putea schimba si Moldova si Dobrogea! Ar putea schimba toata România. Oamenii ar putea sa-si facă case, pensiuni, ateliere auto, ar putea chiar sa-si paveze si drumurile (de 10 ori mai ieftin decât șoselele statului). Turismul ar putea sa explodeze. N-ar mai avea nevoie de mizeria voastră de ajutor social!
Si tu ce faci, bai comunistule? Mănânci cacat cu clasa muncitoare, pui taxe de solidaritate; dar când e sa-si primească banul lor, li-l iei imediat. Le iei pamantul cu forța si-i mai si ameninți!
Pai cum sa nu va luam gatul? Mă tot întrebați de ce Mișcarea Antitaxe vrea pedeapsa cu moartea?
Fix pentru voi o vrea: mama voastră de hoți!
 

Chevron începe explorarea perimetrului de gaze de şist de la Bârlad

Chevron intenţionează să înceapă în a doua parte a acestui an forarea unui puţ de explorare la perimetrul de gaze de şist de la Bârlad şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa, anunţă mediafax.ro

“Forarea unui puţ de explorare este planificată pentru a doua jumătate a lui 2013”, se arată într-un raport publicat recent de grupul american.

Achiziţia de studii seismice 2-D la cele trei perimetre pentru care compania deţine drepturile de explorare şi exploatare în judeţul Constanţa va începe în aceeaşi perioadă, potrivit raportului. Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat pe 6 februarie că firma este în stadiul de obţinere a avizelor necesare demarării procesului de evaluare a depozitelor din judeţele Vaslui şi Constanţa. El nu au putut preciza când va începe efectiv exploatarea gazelor de şist.


Citiţi şi: Chevron a mai făcut un pas spre explorarea gazelor de şist în România

“Trebuie să obţinem vreo nouă avize de la diverse instituţii ale statului în baza cărora ne vor fi eliberare autorizaţiile de construcţie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot să spun când vor fi eliberate toate aceste avize. Operaţiunile de prospectare vor dura între trei şi cinci ani, după care compania Chevron şi Guvernul României vor evalua rezultatele acestui studiu. Dacă se vor găsi cantităţi fezabile, atunci Chevron va începe exploatarea. O producţie durează, în medie, 25 de ani, deci un proiect de lungă durată”, a afirmat atunci Tom Holst.Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea perimetrelor.

Anunţarea explorării gazelor de şist în România a venit în urmă cu ceva timp, după ce în urmă cu doar câteva luni autorităţile anunţau un moratoriu împotriva exploatării gazelor de şist. La finele lunii trecut,premierul Victor Ponta a răspuns cititorilor hotnews.ro că este de acord cu explorarea, iar „după confirmarea existenţei sau inexistenţei resurselor de gaz (aproximativ 5 ani) vom lua o decizie finală care presupune da, exploatăm gaze de şist, cu respectarea tuturor standardelor europene şi mondiale de protecţia mediului“.    Sursa: mediafax.ro

Legaturi:

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Dragoş Pătraru, dezvăluiri despre presiunile politice din TVR | Se sună ca la balamuc, sună toată lumea: politicienii, serviciile, până şi Patriarhul Daniel a sunat să ne oprească
Marius Vizer preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo alături de Vladimir Putin și Victor Orban
Donald Trump: Nu vreau niciun salariu ca presedinte, banii sa ramana la popor |Iohannis, Ciolos cand luati exemplu?
Cum a scos UDMR în județul Neamț aproape 1.700 voturi cu doar 98 etnici declarați?!
[UPDATE] Control la Schweighofer: trafic de lemn și fraude cu certificate verzi
Larry Watts:. „Acţiunile de politică externă ale lui Ceauşescu au fost corecte”, acţiunile lui Pacepa pe tărâm american au avut scopul de a dezinforma Guvernul de la Washington despre situaţia reală în care se afla România. Mai mult, Watts consideră că informaţiile livrate de Pacepa americanilor se potriveau perfect dezinformărilor sovietice despre România, mai ales că acesta a recunoscut de mai multe ori că a lucrat pentru serviciul sovietic de spionaj KGB 
SOV: De unde credeți că provin bogățiile Parisului, ale Moscovei sau ale Londrei? Spitalele arată mai rău ca pușcăriile pentru că bogățiile țării sunt aspirate de stăpânii voștri
SRI - la răscruce, a venit momentul despăducherii de chelneri şi repetenţi
PRIMELE IMAGINI cu arma secretă a lui Putin. Satan 2 poate distruge Marea Britanie în câteva secunde
Putin scoate untul din armata rusă. 500 de exerciţii militare sunt planificate pentru 2018 | Se pregateste ceva?Las´ca pe noi ne apara NATO :))
Fost ofițer SRI, DEZVĂLUIRI despre Rareș Bogdan | „Este un agent de influență personal al lui Coldea”
Inregistrare cu Traian Basescu recunoscand Incendiere de Nave si Falsificare de Probe
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro