Si iată cum ne pierdem ţara …NIS – Gazprom revine în forţă în Bihor

Distribuie!by   Compania sârbo-rusă a primit acceptul autorităţii de mediu pentru prospecţiuni seismice pe o suprafaţă de 288 kmp în judeţ. „Acum au primit undă verde. Dacă vor găsi hidrocarburi, se va pune problema forajelor. Vor veni încă o dată şi atunci se cere un studiu de impact al mediului”. […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

 


Compania sârbo-rusă a primit acceptul autorităţii de mediu pentru prospecţiuni seismice pe o suprafaţă de 288 kmp în judeţ.

„Acum au primit undă verde. Dacă vor găsi hidrocarburi, se va pune problema forajelor. Vor veni încă o dată şi atunci se cere un studiu de impact al mediului”. Declaraţia îi aparţine Sandei Mercea, directoarea APM Bihor, cea căreia i-a fost adresată notificarea NIS Petrol privind reluarea prospecţiunilor seismice în comunele aflate pe teritoriile perimetrelor de explorare-exploatare-dezvoltare EX-2 Tria şi EX-3 Felix. În notificarea trimisă APM Bihor la începutul lunii iulie, NIS Petrol îşi descrie intenţiile privind prospecţiunile seismice prin intermediul proiectantului Geolink SRL Timişoara. Se precizează că aceste prospecţiuni nu se vor desfăşura în arii protejate. De asemenea, compania susţine că aceste prospecţiuni reprezintă o activitate de cercetare la suprafaţă şi „nu presupune nici extragerea – nici utilizarea vreunei substanţe din subsol”. „Comparând avantajele rezultatului prospecţiunii seismice cu efectele negative dar neglijabile produse de aceasta asupra mediului ambiant, prospecţiunea seismică a fost întotdeauna alternativa acceptată până în prezent atât în ţară, cât şi în străinătate”, se arată în notificarea depusă de NIS la APM Bihor.

Şi acum, se vor folosi utilaje denumite Vibrotech ce vor trimite în scoarţa terestră impulsuri seismice de mică intensitate – informează compania sârbo-rusă. „Va parcurge subsolul până la obiectivul geologic de prospectat, aflat la mare adâncime, de unde prin reflexie va reveni şi va fi recepţionat până la o depărtare de peste 10.000 m de locul generării”, transmite compania petrolieră către APM Bihor, subliniind că nu se efectuează foraje, nu afectează fertilitatea solurilor şi nici arboretul.

Autorităţi cooperante…

APM a aprobat cererea companiei subsidiare Gazprom, sub forma unei „clasificări a notificării”, apreciind că nu se impune realizarea unui studiu privind impactul de mediu, neintrând sub incidenţa unor acte normative ce prevăd situaţiile în care se impune realizarea acestei proceduri (HG 445/2009 şi OUG 57/2007 – art. 28). Directoarea Sanda Daniela Mercea îşi justifică soluţia, făcând referire la o adresă primită de la şefii ei din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, datată 13.02.2014, în care se arată că activităţile de prospecţiuni seismice nu necesită impactul de mediu. Adresa ANPM fusese adusă la cunoştinţă tuturor agenţiilor judeţene cu titlu de cale de urmat, plecând de la cazul prospecţiunilor firmei SC Prospecţiuni SA, controlată de Ovidiu Tender.

Toate studiile acestea sunt într-un fel binevenite, ca să ştim ce avem în subsol. Rămâne de văzut dacă vor ajunge şi la faza de exploatare. Când ajung la faza de explorare, intră pe studiul de impact asupra mediului şi se merge pe procedura completă”, declară Sanda Mergea, care admite, totuşi, că această companie va fi greu de oprit şi pe mai departe, o dată ce au încheiat cu ANRM acorduri petroliere de explorare-exploatare-dezvoltare, aprobate prin Hotărâri de Guvern. „Va depinde de documentaţie, depinde şi de dezbaterile publice de la sediul primăriilor. Apoi, eliberarea certificatului de urbanism depinde şi de alte instituţii”, spune ea.

Aceeaşi Mercea transmite, însă, şi altceva: pentru că se merge pe etape, „nici nu ar fi corect să bagi solicitantul direct pe studiu de impact, până nu a găsit încă nimic, e incorect”. De altfel, şefa APM Bihor susţine că în această fază a prospecţiunilor, nici nu e nevoie de certificat de urbanism de la autorităţile locale şi cea judeţeană, deoarece nu se fac foraje.

3harta EX 2 EX 3 (1)

Localităţi afectate

Prospecţiunile seismice se fac în perimetrul EX 2 – Tria, pe o suprafaţă de 154,25 kilometri pătraţi din suprafaţa totală a perimetrului de 170,16 kmp, comunele Biharia, Borş, Paleu şi Cetariu. Perimetrul prinde şi o parte din extravilanul nordic al Oradiei, respectiv cel al comunei Sălard. Localităţile cuprinse pe teritoriul unde NIS va face prospecţiuni seismice sunt: Santăul Mare, Santăul Mic, Biharia, Cauaceu, Cetariu, Tăutelec, Paleu şi Uileacu de Munte. Comunele Sîntandrei, Nojorid şi Sînnicolaul Român sunt cele afectate de prospecţiunile seismice aferente perimetrului EX 3 – Felix, unde prospecţiunile se vor face pe 133,7 kmp, din cei 233,4 kmp – suprafaţă totală a perimetrului. Localităţile Sîntandrei, Nojorid, Berechiu, Leş, Chişirid, Palota, Apateu, Păuşa şi Roit apar pe harta prospecţiunilor. Nu sunt incluse Livada, Toboliu şi Cheresig. Deşi perimetrul a fost botezat „EX 3 – Felix” de către ANRM, comuna Sînmartin, implicit nici Băile Felix, nu fac parte din perimetrul de exploatare a hidrocarburilor, conform hărţilor puse la dispoziţie de către NIS Petrol, compania controlată de Gazprom.

Sursa:


Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro