Sfârșitul misterios al lui Louis Le Prince, inventatorul filmului, și rivalitatea sa cu Thomas Edison

Distribuie!by Pe fondul unui veritabil război al brevetelor din care Thomas Edison avea doar de pierdut, Louis Le Prince, inventatorul filmului, a dispărut în circumstanțe neelucidate, ce alimentează speculațiile chiar și astăzi.  loading... În general, se crede că inventatorii filmului au fost Edison și frații Auguste și Louis Lumière. Au devenit celebri […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Pe fondul unui veritabil război al brevetelor din care Thomas Edison avea doar de pierdut, Louis Le Prince, inventatorul filmului, a dispărut în circumstanțe neelucidate, ce alimentează speculațiile chiar și astăzi. 

loading...

În general, se crede că inventatorii filmului au fost Edison și frații Auguste și Louis Lumière. Au devenit celebri pentru descoperirea lor ingenioasă și au intrat în istorie drept inventatorii unui fenomen care domină lumea divertismentului de mai bine de un secol.


Totuși, începuturile filmului nu trebuie puse numai pe seama acestor trei personalități. Au câștigat războiul brevetelor, însă în această poveste nu este vorba numai de inventivitate.

Thomas Edison în laboratorul său, 1901. Foto: Wikimedia

Mai există și aspectul dispariției misterioase a lui Louis Le Prince, care nu a fost elucidată niciodată, și în care mulți cred că celebrul său rival, Thomas Edison, a fost cumva implicat.


Louis Aimé Augustin Le Prince, fiul unui ofițer din Legiunea de Onoare (înființată de Napoleon Bonaparte), s-a născut în 1841. Tatăl său avea mulți prieteni importanți și printre aceștia se număra Louis Daguerre, inventatorul procesului de fotografiere prin dagherotipie.

 

Tânărul Le Prince a fost fascinat de acest proces și a început să studieze bazele chimiei și fotografiei de la prietenul tatălui său. Le Prince s-a îndrăgostit atât de tare de acest proces, încât a continuat să studieze pictura și chimia la Paris și Leipzig.

Când și-a terminat studiile, a fost invitat de antreprenorul britanic John Whitley să se mute în Anglia. Împreună cu soția lui, a fondat Școala Tehnică de Arte din Leeds, o școală de arte aplicate, unde Le Prince a continuat să se specializeze în colorare și fotografie.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Louis Le Prince. Foto: BBC

Mai târziu, s-a mutat în SUA și a primit și cetățenia americană. În timpul anilor ’80 ai secolului XIX, Le Prince a început să fie interesat de film și, în 1866, a inventat o cameră de filmat cu 16 lentile.

Brevetul o descrie ca fiind o cameră de filmat integrată cu proiector. A continuat să lucreze la invenția sa și a dezvoltat Cine-Camera Le Prince cu o singură lentilă – considerată o invenție revoluționară în istoria cinematografului.

 

În octombrie 1888 a realizat primele imagini captate cu o cameră de filmat din istorie, în Leeds, Anglia. A realizat trei filme scurte: „Scena din grădina Roundhay”, „Traficul de pe podul din Leeds” (vezi video mai jos) și o serie de imagini cu fiul său cântând la acordeon.

Invenția lui, care folosea film lipit pe hârtie, poate părea primitivă în comparație cu echipamentul folosit mai târziu sau în ziua de azi, însă a fost încununată de succes, ceea ce înseamnă că aparatul lui a apărut cu câțiva ani înaintea invențiilor similare ale lui Edison și ale fraților Lumière.

Însă, în septembrie 1890, Le Prince a dispărut fără urmă în circumstanțe neelucidate. Se afla în timpul unei călătorii al cărei scop era să demonstreze abilitățile camerei sale cu o singură lentilă în SUA.

Ar fi fost pentru prima dată când invenția sa era arătată publicului general și o lovitură teribilă pentru Edison, care susținea că el inventase filmul.

 

De asemenea, Le Prince plănuia să breveteze ideea care i-ar fi garantat drepturi de autor pentru noua invenție, în detrimentul lui Edison.

Le Prince și-a vizitat fratele în Dijon și, pe 16 septembrie, a luat un tren spre Paris, plănuind ca apoi să traverseze Atlanticul. Însă nu a mai ajuns niciodată în Paris.

Le Prince și bagajul lui au dispărut fără urme. Părea că pur și simplu se evaporaseră. Fusese văzut urcându-se în tren, însă nimeni nu l-a văzut în vreunul dintre compartimente.

Există câteva teorii contradictorii legate de soarta lui Le Prince. Prima spune că s-a sinucis din cauza falimentului iminent. Strănepotul său crede că așa stau lucrurile, însă documentele vremii arată că afacerea lui mergea bine.

A doua teorie spune că s-a înecat în mod accidental. Ideea ar putea fi credibilă. În 2003, cercetătorii au identificat o fotografie a unei victime a înecului de origine franceză.

 

Fotografia data din 1890, din aceeași perioadă în care dispăruse Le Prince. Este plauzibil, însă această teorie nu explică de ce i-a dispărut bagajul și nici cum se face că nimeni din niciun compartiment nu l-a văzut pe Le Prince căzând din tren.

O ultimă teorie spune că însuși Thomas Edison a fost implicat. fiind direct interesat de dispariția lui Louis Le Prince. Este o teorie pe care mulți dintre membrii familiei lui Le Prince o credeau foarte posibilă.

Secvență de șase cadre din filmul lui Le Prince realizat pe podul din Leeds (Muzeul Național al Științei, Londra). Foto: Wikimedia

Potrivit BBC, Edison susținea că era singurul inventator al filmului. Adolphe Le Prince, fiul lui Louis, contesta în tribunal revendicările lui Edison.

Dacă, peste câteva săptămâni, Le Prince ar fi ajuns în SUA, acolo ar fi putut să ceară brevet, ceea ce ar fi  demolat revendicările lui Edison și l-ar fi lipsit de acesta de drepturile de autor.

 

Însă, cum Le Prince a dispărut, Edison a câștigat în tribunal, deși victoria lui a fost contestată un an mai târziu. Un alt lucru ciudat este că, doi ani mai târziu, și Adolphe Le Prince a avut parte de un sfârșit misterios.

În vârstă de 29 de ani, acesta a fost împușcat mortal în timp ce vâna rațe în statul New York. Cazul nu a fost elucidat. Probabil că nu vom ști niciodată ce i s-a întâmplat lui Louis Le Prince, însă, în timp, și-a câștigat renumele de a fi inventatorul filmului.

Frații Auguste și Louis Lumière. Foto: Wikimedia

Iată cum este amintit pe site-ul Muzeului de Științe și Media din Anglia:

„Printr-o întorsătură crudă a destinului, dată fiind dispariția sa, primul realizator de filme din lume nu a avut șansa de a primi în timpul vieții aplauze pentru creațiile sale, însă a dobândit postum statutul de părinte al cinematografiei”.

SURSE: https://incredibilia.ro/louis-le-prince-inventatorul-filmului/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Crăciun fericit...cretinilor. Marea Labă a Dosarului de Crăciun
Guvernul Orban a aprobat aducerea a încă 30.000 de muncitori din Republica Moldova, Vietnam, Filipine sau Nepal, în loc să forteze multinaționalele să dea salarii mai mari să nu plece românii, aduce forță de muncă ieftină!
Adio TAXA AUTO! Oficial, Romania nu mai are TAXA AUTO sau TIMBRU DE MEDIU!
NE VOR IMPUSCA LEGAL: Politistii si jandarmii nu vor mai raspunde in fata legii cand vor trage in oameni
SCANDALOS | Sute de mii de tone de gunoi din Italia, pregătite să invadeze România
Cazul Sorinei, doar o picătură văzută din conducta de copii români furați pentru export
CANDIDA AURIS: spitalele eliberează fungi letali în aer, “colonizând” populaţia cu agenţi patogeni periculoşi ce au o rată de deces de 41% – 88%. AGRICULTURA MODERNA a creat acest MONSTRU
SUA. Şeful FBI: "Nu există intimitate absolută în țara noastră. Niciodată nu a fost. Nici măcar discuțiile noastre cu nevasta nu sunt absolut private în America. Nici chiar amintirile noastre nu sunt private". La noi în România, oare ce intimitate o fi?
Donald Trump ar putea vizita în curând România. Maior: O întâlnire Iohannis - Trump, obiectivul cel mai semnificativ din punct de vedere al dialogului politic bilateral
Daniel Doboș/Pierre Dassilu, printre protestatarii ”echipați” cu mască, de la București! Este antrenat în Legiunea Străină!
Omul din umbra lui Donald Trump le cere americanilor să se ridice împotriva chinezilor: trebuie să împiedicăm China să ajungă o ”putere hegemonică”
Disney introduce un cuplu de lesbiene cu copii într-unul dintre cele mai urmărite desene animate din România
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro