Sfârșitul misterios al lui Louis Le Prince, inventatorul filmului, și rivalitatea sa cu Thomas Edison

Distribuie!by Pe fondul unui veritabil război al brevetelor din care Thomas Edison avea doar de pierdut, Louis Le Prince, inventatorul filmului, a dispărut în circumstanțe neelucidate, ce alimentează speculațiile chiar și astăzi.  loading... În general, se crede că inventatorii filmului au fost Edison și frații Auguste și Louis Lumière. Au devenit celebri […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Pe fondul unui veritabil război al brevetelor din care Thomas Edison avea doar de pierdut, Louis Le Prince, inventatorul filmului, a dispărut în circumstanțe neelucidate, ce alimentează speculațiile chiar și astăzi. 

loading...

În general, se crede că inventatorii filmului au fost Edison și frații Auguste și Louis Lumière. Au devenit celebri pentru descoperirea lor ingenioasă și au intrat în istorie drept inventatorii unui fenomen care domină lumea divertismentului de mai bine de un secol.


Totuși, începuturile filmului nu trebuie puse numai pe seama acestor trei personalități. Au câștigat războiul brevetelor, însă în această poveste nu este vorba numai de inventivitate.

Thomas Edison în laboratorul său, 1901. Foto: Wikimedia

Mai există și aspectul dispariției misterioase a lui Louis Le Prince, care nu a fost elucidată niciodată, și în care mulți cred că celebrul său rival, Thomas Edison, a fost cumva implicat.


Louis Aimé Augustin Le Prince, fiul unui ofițer din Legiunea de Onoare (înființată de Napoleon Bonaparte), s-a născut în 1841. Tatăl său avea mulți prieteni importanți și printre aceștia se număra Louis Daguerre, inventatorul procesului de fotografiere prin dagherotipie.

 

Tânărul Le Prince a fost fascinat de acest proces și a început să studieze bazele chimiei și fotografiei de la prietenul tatălui său. Le Prince s-a îndrăgostit atât de tare de acest proces, încât a continuat să studieze pictura și chimia la Paris și Leipzig.

Când și-a terminat studiile, a fost invitat de antreprenorul britanic John Whitley să se mute în Anglia. Împreună cu soția lui, a fondat Școala Tehnică de Arte din Leeds, o școală de arte aplicate, unde Le Prince a continuat să se specializeze în colorare și fotografie.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Louis Le Prince. Foto: BBC

Mai târziu, s-a mutat în SUA și a primit și cetățenia americană. În timpul anilor ’80 ai secolului XIX, Le Prince a început să fie interesat de film și, în 1866, a inventat o cameră de filmat cu 16 lentile.

Brevetul o descrie ca fiind o cameră de filmat integrată cu proiector. A continuat să lucreze la invenția sa și a dezvoltat Cine-Camera Le Prince cu o singură lentilă – considerată o invenție revoluționară în istoria cinematografului.

 

În octombrie 1888 a realizat primele imagini captate cu o cameră de filmat din istorie, în Leeds, Anglia. A realizat trei filme scurte: „Scena din grădina Roundhay”, „Traficul de pe podul din Leeds” (vezi video mai jos) și o serie de imagini cu fiul său cântând la acordeon.

Invenția lui, care folosea film lipit pe hârtie, poate părea primitivă în comparație cu echipamentul folosit mai târziu sau în ziua de azi, însă a fost încununată de succes, ceea ce înseamnă că aparatul lui a apărut cu câțiva ani înaintea invențiilor similare ale lui Edison și ale fraților Lumière.

Însă, în septembrie 1890, Le Prince a dispărut fără urmă în circumstanțe neelucidate. Se afla în timpul unei călătorii al cărei scop era să demonstreze abilitățile camerei sale cu o singură lentilă în SUA.

Ar fi fost pentru prima dată când invenția sa era arătată publicului general și o lovitură teribilă pentru Edison, care susținea că el inventase filmul.

 

De asemenea, Le Prince plănuia să breveteze ideea care i-ar fi garantat drepturi de autor pentru noua invenție, în detrimentul lui Edison.

Le Prince și-a vizitat fratele în Dijon și, pe 16 septembrie, a luat un tren spre Paris, plănuind ca apoi să traverseze Atlanticul. Însă nu a mai ajuns niciodată în Paris.

Le Prince și bagajul lui au dispărut fără urme. Părea că pur și simplu se evaporaseră. Fusese văzut urcându-se în tren, însă nimeni nu l-a văzut în vreunul dintre compartimente.

Există câteva teorii contradictorii legate de soarta lui Le Prince. Prima spune că s-a sinucis din cauza falimentului iminent. Strănepotul său crede că așa stau lucrurile, însă documentele vremii arată că afacerea lui mergea bine.

A doua teorie spune că s-a înecat în mod accidental. Ideea ar putea fi credibilă. În 2003, cercetătorii au identificat o fotografie a unei victime a înecului de origine franceză.

 

Fotografia data din 1890, din aceeași perioadă în care dispăruse Le Prince. Este plauzibil, însă această teorie nu explică de ce i-a dispărut bagajul și nici cum se face că nimeni din niciun compartiment nu l-a văzut pe Le Prince căzând din tren.

O ultimă teorie spune că însuși Thomas Edison a fost implicat. fiind direct interesat de dispariția lui Louis Le Prince. Este o teorie pe care mulți dintre membrii familiei lui Le Prince o credeau foarte posibilă.

Secvență de șase cadre din filmul lui Le Prince realizat pe podul din Leeds (Muzeul Național al Științei, Londra). Foto: Wikimedia

Potrivit BBC, Edison susținea că era singurul inventator al filmului. Adolphe Le Prince, fiul lui Louis, contesta în tribunal revendicările lui Edison.

Dacă, peste câteva săptămâni, Le Prince ar fi ajuns în SUA, acolo ar fi putut să ceară brevet, ceea ce ar fi  demolat revendicările lui Edison și l-ar fi lipsit de acesta de drepturile de autor.

 

Însă, cum Le Prince a dispărut, Edison a câștigat în tribunal, deși victoria lui a fost contestată un an mai târziu. Un alt lucru ciudat este că, doi ani mai târziu, și Adolphe Le Prince a avut parte de un sfârșit misterios.

În vârstă de 29 de ani, acesta a fost împușcat mortal în timp ce vâna rațe în statul New York. Cazul nu a fost elucidat. Probabil că nu vom ști niciodată ce i s-a întâmplat lui Louis Le Prince, însă, în timp, și-a câștigat renumele de a fi inventatorul filmului.

Frații Auguste și Louis Lumière. Foto: Wikimedia

Iată cum este amintit pe site-ul Muzeului de Științe și Media din Anglia:

„Printr-o întorsătură crudă a destinului, dată fiind dispariția sa, primul realizator de filme din lume nu a avut șansa de a primi în timpul vieții aplauze pentru creațiile sale, însă a dobândit postum statutul de părinte al cinematografiei”.

SURSE: https://incredibilia.ro/louis-le-prince-inventatorul-filmului/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Moscova se asteapta la evenimente majore? Rusia si-a retrimis la Bucuresti corespondentul de la Revolutie
Guvernul Dăncilă-Dragnea a fost denigrat și demis din cauza că crescuse prea tare salariile în fiecare an și mai voiau să le crească, iar asta deranja străinii și corporațiile care nu au nevoie de forța de muncă scumpă in România
De față cu Angela Merkel, Donald Trump a criticat România și alți aliați din NATO / VIDEO
Familia Regală a României, marea absență de la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului
Directorul SGA Suceava demis din funcție pentru că s-a rugat în genunchi în fața instituției pentru a salva orașul de pandemie
Şcolile din Cluj cu latrine, fără apă potabilă şi fără avize la incendiu. Peste 1.000 de elevi nu vor merge la şcoală ca restul copiilor. LISTA unităţilor de învăţământ cu CONDIŢII CA ÎN EVUL MEDIU
România condamnată de CEDO în dosarul MISA la plata a 291.000 de euro, după abuzurile procurorilor români
Daca aveam un Ceausescu se rezolva imediat situatia: Alo mass-media, alo Iohannis, alo Dragnea salvati copii Smicala din inchisoarea din Finlanda naibii odata!!!!
Klaus Iohannis, încă o gafă: se duce în vizită în "judeţul Deva"
STATUL PARALEL EXCEDE MCV – Vicepresedintele CE Frans Timmermans confirma ca a primit de la Razvan Savaliuc “Raportul privind activitatea subversiva din Justitie si serviciile de informatii din perioada 2005-2017”, trimis cu posta speciala la Bruxelles. Uluitor, oficialul CE transmite ca are alte preocupari: “Criteriile din cadrul MCV nu se extind la activitatile de informatii si controlul democratic asupra acestor activitati si din acest motiv nu fac obiectul rapoartelor MCV” (Adresa)
Laburistul Sadiq Khan devine primul primar musulman al Londrei. Victorie istorică
Prim procuror brașovean, despre pedofili și agresorii sexuali de copii: ”Am sesizat recent ministrului Justiției că avem un singur Parchet în România specializat în infracțiunile contra minorilor și n-am primit nici un răspuns”!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro