Sfârșitul democrației, începutul „națiunii globale”&Co.

Distribuie!by ”Ceea ce vedeți este cum capitalismul global face curățenie după ce a câstigat Războiul Rece. Da, spun capitalism, nu Statele Unite ale Americii”, scrie CJ Hopkins într-un articol publicat de Off-Guardian. ”Știu că doare să acceptați asta, dar ”America” nu este nimic altceva decât o simulare pe o piață […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

”Ceea ce vedeți este cum capitalismul global face curățenie după ce a câstigat Războiul Rece. Da, spun capitalism, nu Statele Unite ale Americii”, scrie CJ Hopkins într-un articol publicat de Off-Guardian. ”Știu că doare să acceptați asta, dar ”America” nu este nimic altceva decât o simulare pe o piață enorma (…). Ideea este că America nu este în război cu Iranul. Capitalismul global este în război cu Iranul. Imperiul corporatist supranațional. Da, are o față americană, flutură drapelul american, însă este la fel de ”american” ca și corporațiile din care este format, ca și guvernele pe care le dețin acele corporatii sau ca și forțele militare pe care le controleaza guvernele, la fel de ”american” ca și băncile care mențin totul în funcțiune”.

loading...

Opinia de mai sus a unui jurnalist și satirist american poate fi repede respinsă ca o ieftină teorie a conspirației. Însă marile corporatii puse de CJ Hopkins în spatele acestei conspirații parcă se încăpățânează să dovedească că scriitorul are dreptate. În urmă cu o săptămână, doi coloși din domeniul internetului au făcut urmatoarele anunțuri: Facebook își va lansa propria monedă virtuala, Libra, iar Google va investi un miliard de euro într-un proiect imobiliar, acolo unde statul nu mai pare să aibă fonduri pentru a garanta dreptul cetățenilor la o locuință. În acest context, devine tot mai simplu să ne imaginăm un viitor tot mai apropiat în care câteva multinaționale conduc lumea.

Nu există America, nu exista democrație! Există doar IBM, ITT, AT&T,

”Nu există America, nu exista democrație! Există doar IBM, ITT, AT&T, Dupont, DOW, Union Carbide și Exxon. Astea sunt națiunile din lumea de azi… Nu mai trăim într-o lume a națiunilor și ideologiilor: lumea este formată din corporații care sunt reglementate de legile nemiloase și inexorabile ale afacerilor” – este un mic monolog din filmnul ”A cincea putere in stat”, un film despre site-ul WikiLeaks, al cărui nume aduce aminte de conceptul lui Igancio Ramonet – internetul, platformele sociale văzute ca a cincea putere în stat, după presa tradițională.

Unul dintre giganții acestei lumi noi, ai acestei a cincea puteri, Facebook, a anunțat că va introduice propria monedă virtuală, începând din 2020. Se va numi Libra. Este a ”n”-a monedă virtuala care apare, dar de această data a fost întâmpinată cu mai multă îngăduință în mediile analitice. Celebra Bitcoin a fost deseori atacată, pentru a nu mai vorbi despre proiectele de monedă virtuală ale Chinei, Iranului, Rusiei. Despre toate s-a spus în mediile analitice că vor favoriza, asta dacă nu cumva sunt create cu exact acest scop, terorismul, evaziunea, spălarea de bani. Va fi Libra emisă de Facebook diferită, va fi moneda virtuală ”bună”?

Politica monetară nu a fost și nu este neutră

Moneda Facebook diferă prin faptul că Facebook are deja ”cetățeni”, are două miliarde de utilizatori care vor fi expuși la promovarea acestei noi monede. Ea va putea fi folosită la cumpărarea și vânzarea de bunuri și servicii. Ceea ce este pe cale să facă Facebook este o adâncire a clivajului dintre democrație și  bani, un clivaj care a apărut odată cu generalizarea independenței a băncilor centrale față de puterea politică, scrie site-ul italian Linkiesta. A crescut astfel independența și forța fluxurilor financiare, a căror putere a îngenuncheat în câteva zile (și cu consecințe timp de cel puțin o generație) o țară precum Grecia, dar au făcut-o și cu „tigrii asiatici”, în anii 1990.

Acum vine următorul pas: una dintre cele mai puternice și influente corporații din lume se pregătește să emită monedă. Până acum, a fost un drept regalian al statului, alături de conscriptia militară și impozitare. Cine va lua decizii în privința acestei monede a unei companii cu miliarde de ”cetățeni”? Consiliul de administrație al companiei? Directorul general? Aceste întrebări arată limpede cât de greșit este să credem că politica monetară este independetă, neutră și cât de greșit e să credem că nu este o pârghie de împărțire a bogăției și a sărăciei deopotrivă.

Google ia locul statului California

La anunțul monedei virtuale Facebook se adaugă anunțul investiției de un miliard de euro pe care o va face Google. Este vorba despre un mare proiect imobiliar în San Francisco, unul dintre cele mai liberale orașe din cel mai liberal stat american. Miliardul de dolari pe care vrea să-l investească Google doar în San Francisco echivalează cu întreg bugetul oferit de statul California pentru construcția de locuințe în întreg statul, pe perioada 2019-2020.

Important este de spus că Google nu va investi în construirea unui campus pentru angajații săi. Nu, compania va interveni în planificarea urbană din California, acolo unde statul nu mai are bani pentru a garanta dreptul cetățenilor la locuințe. Acum, Google va avea grijă de cetățeni și drepturile lor, în locul statului. Iar la aceasta se adaugă uriașul arsenal de control al informației pe care cele două companii deja îl au, ceea ce face tot mai ușor de închipuit o lume în care câteva companii multinaționale vor guverna asupra sistemului financiar global și asupra sistemului global de comunicații.

Politicienii devin clienții „statelor digitale”

În acest moment, câteva multinaționale dețin informațiile personale a miliarde de oameni, au capacitatea de a ști mai multe despre noi decât ne putem închipui (de la situația financiara, până la starea fizică și psihică), sunt date care sunt folosite în influnațarea comportamentului de consmum și a comportamentului la urne. Deja niciun stat națiune nu poate concura cu această forță, ba chiar statele natiune ajuta la nivel fiscal aceste companii și devin clienții lor, iar cu ajutorul lor politicienii speră să câștige câte un scrutin, in schimbul unor noi concesii, unei noi cedări de suveranitate. Cine va conduce apoi statul națiune: politicianul, partidul, sau ”fabrica de președinți” care l-a transformat în produs vandabil pe o piață electorală influențată de aceeași ”fabrica” de curente și opinii?

Se poate vorbi despre apariția ”națiunilor planetare”? Noile state digitale numite Google, Facebook, noile state financiare create de marile bănci, de marile companii energetice, au la îndemână aparent mai puține instrumente decat statele teritoriale, însă ele pot cuprinde întreaga planetă prin acțiunile lor.

Suveranismul – o amenințare sau salvare?

Ceea ce încă se mai numește suveranitate va exploda, se va sparge și se va amesteca apoi într-un mozaic de prerogative și competențe de ”stat”, unele publice, însă tot mai multe private. Să mai mire în aceste condiții ale pierderii controlului că apar și se ridică multe curente suveraniste și naționaliste? Să mai mire revolta împotriva unui sistem financiar ce scapă controlului democratic și care permite evaziuni uriașe pentru cei puțini? Să fie această ridicare a suveranismului o criză a democrației, așa cum susțin mai toți liderii politici? Sau să fie tocmai o ultimă încercare de revenire la democrație? Să mai mire opoziția acerbă a marilor companii față de încercările din Europa de a sancționa evaziunea mascată și de a impune minime standarde de protecție a vieții private?

Anunțul baterii unei monedei virtuale în ”monetăria” din serverele Facebook vine să completeze separarea dintre politica democratică și bani și anunță apariția unor puteri globale independente de statele națiune, un viitor în care lumera va fi tot mai mult condusă dincolo de orice participare democratică.

Revenind la opinia lui CJ Hopkins, ”capitalismului global nu-i pasă de oameni sau de «națiunile suverane» în care cred oamenii decât în măsura în care asta îi aduce profit, capitalismul global  nu are națiuni, are doar teritorii de piață care pot fi fie deschise, fie închise”. Când  o asemenea piață este închisă, capitalismul global vrea să o deschidă. ”Nu vrea să o bombardeze cu bombe nucleare sau să o ocupe. Vrea să o privatizeze, așa cum a privatizat restul lumii, așa cum deja a privatizat America … potrivit opiniei mele trăsnite, desigur”.

 

Sfârșitul democrației, începutul „națiunii globale”&Co.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Ambasadorul SUA în România alături de steagul „ținutului secuiesc”
Nürenbergul românesc
Şcolile din Cluj cu latrine, fără apă potabilă şi fără avize la incendiu. Peste 1.000 de elevi nu vor merge la şcoală ca restul copiilor. LISTA unităţilor de învăţământ cu CONDIŢII CA ÎN EVUL MEDIU
De ce a dat Dragnea jos un om al Sistemului mai mititel pentru a pune în loc unul mai mare? Amănunte INCENDIARE despre rolul lui Iohannis!
Pâinea cu pliant pro referendum a atras amenzi uriase insa Coca- Cola care a promovat imagini proLGBT nu au patit nimic!
Utilizarea vaccinurilor realizate pe linii celulare umane provenite din fetuși umani avortați. Implicații medicale, bioetice și morale
Economia străină din România: Băncile şi corporaţiile străine menţin România subdezvoltată, pentru a extrage cât mai mult profit.
Fost ministru român: plătim apa la o companie franțuzească, curentul la una italiană, telefonul la nemți, internetul la unguri si lista continuă
Cretinizarea merge înainte. Noul Ministrul al Educației le cere public profesorilor să facă „evaluări prietenoase la tezele de sfârșit de semestru, pe care copiii să le întâmpine cu confort”
Radu Moraru face o dezvăluire incendiară! Cu ce „GREU” din SRI ar fi fost prieten șeful FBI demis de Trump
#MacronLeaks Cocktail ținut de staff-ul lui Macron cu cei de la Banca Rothschild. Zistele de dreapta au aflat şi au scris Echipa lui Macron căuta chitanțele exact cum le căuta Coldea după dezvăluirile lui Ghiță.
Divizia de presă a SRI
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro