SEGREGARE ETNICĂ. UDMR și Biserica Romano-Catolică, presiuni pentru izgonirea elevilor români de la Colegiul „Unirea” din Târgu Mureș

Distribuie!by Conducerea Colegiului Naţional ‘Unirea’ din Târgu Mureş a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Statusul Romano-Catolic şi anumiţi politicieni din UDMR au început din nou presiuni asupra şcolii, de această dată pentru evacuarea unor săli de clasă în favoarea mai nou-înfiinţatului Liceu Teologic, deşi există o convenţie de […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Conducerea Colegiului Naţional ‘Unirea’ din Târgu Mureş a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Statusul Romano-Catolic şi anumiţi politicieni din UDMR au început din nou presiuni asupra şcolii, de această dată pentru evacuarea unor săli de clasă în favoarea mai nou-înfiinţatului Liceu Teologic, deşi există o convenţie de închiriere valabilă până în anul 2019, transmite Agerpres preluată de publicația Punctul.


Directoarea Colegiului Naţional Unirea, Andreea Năznean, a declarat că, deşi există o convenţie semnată între Primăria municipiului Târgu Mureş şi Statusul Romano-Catolic, prin care se prevede că acest colegiu poate folosi cele două săli de clasă din Corpul B al ansamblului de imobile, fundaţia doreşte evacuarea claselor respective.

loading...

Profesorii şi părinţii elevilor de la ‘Unirea’ au anunţat, marţi, că vor face un memoriu pe care îl vor înainta tuturor instituţiilor statului, întrucât susţin că se simt ‘intimidaţi în permanenţă şi ameninţaţi’ de către reprezentanţii Liceului Teologic Romano-Catolic, care cer acum cu insistenţă evacuarea claselor gimnaziale, după ce au reuşit anul trecut mutarea claselor primare ale Colegiului ‘Unirea’ la altă şcoală din oraş.


‘De 12 ani, această unitate de învăţământ îşi desfăşoară activitatea într-o clădire retrocedată Bisericii Romano-Catolice. În cei 12 ani, comunitatea Colegiului Naţional Unirea a continuat să se menţină la standardele pe care le-a promovat, obţinând rezultate deosebite, organizând evenimente de înaltă ţinută, instituţia dobândind apreciere nu doar la nivel judeţean şi naţional, ci şi internaţional (…) În pofida acestor reuşite, asistăm la deteriorarea bazei materiale şi la imposibilitatea dezvoltării infrastructurii, necesare atât pentru securitatea, cât şi pentru confortul acestei comunităţi şcolare. Din septembrie 2015, în clădirea mică (Corpul B) funcţionează Liceul Teologic Romano-Catolic, a cărui înfiinţare a avut un semnificativ impact negativ asupra principiilor educaţionale fundamentale, bazate pe multiculturalitate caracteristice unităţii noastre şcolare din toate timpurile’, a arătat Năznean.

Ea a spus că prin înfiinţarea şi funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic în aceeaşi incintă şcolară cu Colegiul Naţional ‘Unirea’ s-a ajuns la reducerea numărului de clase ale colegiului, prin preluarea de către acest liceu a claselor maghiare din ciclul primar şi gimnazial şi a unei clase de liceu de la secţia maghiară ‘fără respectarea procedurilor privind planul de şcolarizare’.


Năznean a arătat că prin înfiinţarea Liceului Teologic s-a ajuns la relocarea claselor primare de la secţia română aparţinând Colegiului Naţional ‘Unirea’ într-o altă unitate şcolară, la reducerea numărului de clase de la ‘Unirea’ prin anularea a două clase din proiectul de şcolarizare 2016-2017, prin invocarea lipsei de spaţiu, în condiţiile în care opţionalitatea elevilor de clasa a VIII-a este de 267,15%.

În plus, a spus Andreea Năznean, Liceul Teologic Romano-Catolic revendică 19% din baza materială a colegiului, în condiţiile în care o parte a acesteia a fost câştigată prin proiecte şi granturi ale echipei Colegiului Naţional ‘Unirea’, iar acum există ‘solicitarea eliberării abuzive a corpului B a clădirii, înainte de expirarea convenţiei de folosinţă’.

Conducerea Colegiului Naţional „Unirea” a arătat că printre cei care au solicitat verbal, în data de 24 iunie, eliberarea celor două săli de clasă, s-a numărat şi deputatul Borbely Laszlo, care a precizat însă că acţionează în calitate de membru al curatoriului fundaţiei.

Cadrele didactice susţin că pe lângă ‘intimidarea permanentă’ şi menţionarea în permanenţă a termenului de ‘chiriaşi’ când este vorba despre Colegiul Naţional Unirea, Liceul Teologic foloseşte imaginea Colegiului în scop de marketing, iar din acest motiv atât profesorii, cât şi părinţii îşi pun problema continuităţii celei mai prestigioase unităţi de învăţământ din judeţul Mureş.

Conducerea Colegiului Naţional ‘Unirea’ a precizat că promovabilitatea este de 100% la examenele naţionale în fiecare an, planul de şcolarizare realizat 100% anual, şcoala ocupă poziţia 62 în Top 100 naţional, are peste 675 de elevi participanţi la olimpiade şi concursuri naţionale, în care s-au obţinut 227 premii, 205 menţiuni etc., şi deţine numeroase distincţii naţionale şi internaţionale.

Reprezentantul Primăriei Târgu Mureş, Claudiu Maior, consilierul primarului, a dat asigurări părinţilor elevilor adunaţi, marţi, la Colegiul Naţional ‘Unirea’, că cele două clase de gimnaziu nu vor fi evacuate din clădire, întrucât există o convenţie de închiriere.

‘În anul şcolar 2018-2019 Corpul de clădirea A se va utiliza în întregime de către Colegiul Naţional ‘Unirea’. Din anul şcolar 2018-2019 corpurile de clădire B şi C se vor utiliza în întregime de Liceul Teoretic Romano-catolic cu condiţia finalizării mansardării Corpului A. Mansardarea este însă blocată, deoarece există o anchetă penală privind legalitatea procedurii de retrocedare a clădirii Colegiului, aşa că şi dacă mansardarea nu se face până în 2040, cele două clase vor rămâne aici (…) Borbely să înţeleagă că oraşul şi Colegiul Naţional ‘Unirea’ merg mai departe. Dacă mai vine pe aici să ameninţe, să depuneţi plângere penală. Eu voi depune una în nume personal. Nu va pleca nicio clasă. Dacă Statusul Romano-Catolic a cerut două clase în plus, este treaba lor şi nu au decât să şi-o rezolve în altă parte ‘, a arătat Claudiu Maior.

Părinţii elevilor au arătat că doresc ca şcoala să rămână acolo unde este şi că temerea lor este justificată, întrucât există precedentul de anul trecut, când s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic, iar clasele primare ale Colegiului au fost evacuate, însă şi precedentul evacuării în doar câteva zile a elevilor români de la Liceul Bolyai din Târgu Mureş, în anul 2002.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş nu a prezentat încă un punct de vedere asupra problemei apărute, iar reprezentanţii Statusului Romano-Catolic nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima poziţia.

FOTO: facebook.com, dantanasa.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Atentie, soferi! Veti fi amendati daca nu aveti asta in masina. A intrat in vigoare, iar amenda incepe cu 1000 lei ! Descarcati si printati fisa pentru fiecare model de masina !
Valer Kovacs, polițist IPJ Timiș și lider de sindicat: ”Șefii pun presiuni pe noi să dăm mai multe amenzi”
Medici de familie implicaţi în mafia farmaceutică: au prescris la sute de pacienţi un medicament de care nu aveau nevoie
Ghiţă anunţă o lege: Epurări pe modelul Erdogan-Gulen
Canada: Ontario promulgă o lege care permite guvernului să ia copiii părinților care se opun „tranziției de gen”
Proteste în Cehia: același spectacol, aceleași marote, aceeași inconsistență, aceeași prostie !
Klaus Iohannis e anticomunist numai când îi iese lui ceva. Cartea lui care s-a vandut in China a fost curătată de anticomunism ca să facă el bani acolo!
Traian Băsescu, scrisoare ULUITOARE către Donald Trump: Avertisment pentru noul preşedinte al SUA
ADEVĂRATA BOMBĂ ÎN SCANDALUL BLACK CUBE
Cel mai bogat primar din România: vilă de 1000 mp cu piscină interioară, ieșire la lac și fermă cu cai! | „Noi îi spunem Casa Poporului” Video
SASE CASE, 17 DOSARE – Recensamantul real al dosarelor lui Klaus Iohannis. Presedintele a fost cercetat penal in 17 dosare. Un dosar este inca in lucru la PICCJ dupa ce una dintre cele sase case obtinute cu “ghinion” din meditatii l-a trimis pe Iohannis in instanta. CA Brasov a stabilit ca a cumparat imobilul cu acte false si l-a facut bun de plata a 320.000 euro. Imediat dupa prezidentialele din 2014, parchetul condus de Augustin Lazar i-a clasat lui Iohannis 2 dosare penale
„LISTA TRĂDĂTORILOR DE NEAM ȘI ȚARĂ ” cu cei 92 de parlamentari care au votat “împotriva opririi defrișărilor ilegale” din țara noastră !
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro