Şeful contrainformaţiilor austriece: Bruxelles-ul a devenit un „cuib“ de spioni mai mare decât Viena

Distribuie!by Şeful contrainformaţiilor austriece, Peter Gridling, s-a declarat mulţumit de faptul că Bruxelles-ul, centrul nervos al Uniunii Europene, a devenit un „cuib“ de spioni mai mare decât Viena, chiar dacă sute de agenţi străini acţionează în continuare sub acoperire diplomatică în capitala Austriei, notează Reuters. loading... În perioada Războiului Rece, […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Şeful contrainformaţiilor austriece, Peter Gridling, s-a declarat mulţumit de faptul că Bruxelles-ul, centrul nervos al Uniunii Europene, a devenit un „cuib“ de spioni mai mare decât Viena, chiar dacă sute de agenţi străini acţionează în continuare sub acoperire diplomatică în capitala Austriei, notează Reuters.

loading...

În perioada Războiului Rece, capitala Austriei se afla la distanţă de doar o oră de Cortina de Fier, fiind astfel un loc preferat de interceptare a comunicaţiilor din blocul comunist. Oraşul a fost împărţit până în 1955 în patru sectoare de puterile aliate, asemănător Berlinului.   Astăzi, prezenţa unor agenţii ale ONU, printre care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, şi a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa înseamnă că multe state au deschise în Austria o ambasadă şi alte două misiuni diplomatice.   Această numeroasă prezenţă face să existe mai multe posturi care le oferă spionilor acoperire şi imunitate diplomatice.   „Sunt bucuros că Bruxelles-ul a depăşit acum Viena şi că există acum o mai mare densitate de aşa-numite servicii de informaţii din afara Uniunii Europene la Bruxelles decât aici“, a declarat Peter Gridling, şeful Agenţiei austriece de informaţii interne, într-o conferinţă de presă susţinută joi.


„Vorbim despre o comunitate de sute de persoane. Dar mai puţin de 1.000“, a afirmat Gridling când a fost întrebat câţi agenţi străini lucrează în cadrul misiunilor diplomatice. El a refuzat însă să ofere date exacte.   Peter Gridling a prezentat joi raportul anual referitor la activităţile Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei şi Contraterorism (BVT), la conducerea căruia se află.  Potrivit documentului, numărul agenţilor de informaţii în misiunile diplomatice din Austria rămâne „ridicat“, această ţară fiind în continuare „o zonă favorită de operaţiuni“.

Aeroportul internaţional din Viena a fost locul unui schimb de spioni între Rusia şi SUA în 2010. Unul dintre agenţii care au făcut obiectul acestui schimb a fost Serghei Skripal, cândva colonel în serviciul de informaţii al armatei ruse şi care a lucrat ca agent dublu pentru britanici.


Pe data de 4 martie a acestui an, Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviţi cu o substanţă neurotoxică în Marea Britanie, autorităţile de la Londra punând acest atac pe seama Moscovei, care a negat însă orice implicare în această afacere.   Cazul a provocat un răspuns coordonat al Occidentului, numeroase state UE expulzând diplomaţi ruşi de pe teritoriul lor. Nu a fost însă şi cazul Austriei, care, în ciuda abundenţei de diplomaţi străini şi de spioni pe teritoriul său, nu a trimis acasă niciun reprezentant al Rusiei, invocând neutralitatea sa şi intenţia guvernului de la Viena de a fi un „făuritor de punţi“ între Est şi Vest.   La începutul acestei luni, preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o vizită oficială la Viena, prima sa deplasare în străinătate de la izbucnirea cazului Skripal.

Citeste mai mult: adev.ro/pb1hvk

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro