Scoala de muzica din Brasov are nevoie de donatii pentru a achizitiona instrumente muzicale | In comunism nu se intampla asa ceva!!!

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

N.r. Si eu am fost la aceasta scoala, insa pe vremea lui Ceausescu cultura si talentele se promovau si nu se ajungea la astfel de situatii. Aici vedeti ca, capitalismul naste saracie, incultura, mizerie…. Iohannis si parlamentarii au nevoie zilele acestea de limuzine noi, nu sa se preocuoe de scoli si invatamant.

loading...

 

 

 

 

 

 

 

„Toată ziua aş cânta/Multe cântece cu ea”, spun versurile unui cântecel pe care mulţi l-am fredonat în grădiniţă şi în clasele primare. Din păcate, îl cântă în cor acum 125 de elevi ai Liceului Vocaţional de Muzică „Tudor Ciortea” – de la catedra instrumente cu coarde. Le ţin isonul colegii de la instrumentele de suflat, de la cele cu clape şi de la percuţie: ƒ„De-aş avea o pianină, un pian, un corn francez, un clarinet, un flaut…”.


Pare o glumă, dar este trista realitate a tinerilor muzicieni în devenire, care nu au instrumentele necesare, acestea lipsind sau fiind prea deteriorate.
Fundaţia Comunitară Braşov a organizat joi cea de-a cincea ediţie a „Cercului de Donatori”, un eveniment în care braşovenii se pot implica financiar pentru binele semenilor lor. Cercul de Donatori este un mecanism de strângere de fonduri prin care un grup de oameni identifică şi selectează trei proiecte din comunitate care vor fi susţinute financiar într-un eveniment public.
La ediţia aceasta a fost selectat şi primul proiect depus de Asociaţia de Părinţi „Pro Musica – Tudor Ciortea” Braşov care îşi propune achiziţionarea de instrumente muzicale cu coarde necesare studiului elevilor de la Liceul Vocaţional de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov.

Mai mult, părinţii se plâng că nici clădirea în care funcţionează liceul, o clădire retrocedată, nu este potrivită pentru studiu. „Liceul funcţionează într-o clădire retrocedată, de aceea condiţiile din sălile de clasă nu sunt proprii procesului de învăţare, iar elevii nu au instrumentele muzicale necesare pe care să studieze – unele sunt deteriorate, iar altele lipsesc cu desăvârşire. Din păcate, cu ceea ce există în prezent, nu se poate forma o orchestră completă”, a declarat  Cecilia Toma, coordonatorul proiectului, părinte al unui elev la Liceul Vocaţional de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov. Ambasadorul acestui proiect este Cristina Radu, cea care susţine nemijlocit cauza acestuia, prim-solistă a Operei Braşov, doctor în muzică şi profesor universitar: „Cred că prin educaţie putem da aripi tinerilor şi transforma societatea în bine, dar şi realitatea noastră imediată cotidiană. Muzica, arta, cultura au forţa de a pune în mişcare idealurile şi viziunile cele mai îndrăzneţe umane. De aceea susţin cu toată încrederea acest proiect de achiziţie de instrumente, pentru ca tinerii muzicieni care studiază în prezent la Liceul de Muzică braşovean să aibă parte de condiţii optime, decente în educaţia lor, indiferent de cariera pe care o vor alege ulterior în viaţă”.
Cei 125 de elevi ai catedrei instrumente cu coarde, de la clasa I până la clasa a XII-a, vor folosi instrumentele achiziţionate cu prilejul acestui proiect pentru a desfăşura, împreună cu profesorii lor, orele de studiu. Instrumentele cu coarde se estimează că au o durată de viaţă îndelungată, de aceea ele vor putea fi folosite de mai multe generaţii de elevi. Cu bugetul cerut, asociaţia va achiziţiona 4 viori ½, 4 viori ¼, 4 viori ¾ şi un violoncel 4/4 (mărimea instrumentelor este dată de statura interpretului), a căror valoare totală se situează la 7.738 lei.


Lipsesc şi alte instrumente

Nevoile elevilor şi profesorilor de la Liceul Vocaţional de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov în ceea ce priveşte instrumentele muzicale nu se opresc doar la instrumentele cu coarde la care se referă acest proiect. La catedra instrumente cu clape este nevoie de o pianină acustică, de două piane digitale, de banchete, căşti şi stative, achiziţie care se ridică la suma de 48.000 lei. La catedra de instrumente de suflat lipsesc două clarinete, un flaut, un piccolo, o trompetă, un corn francez, în valoare de 22.580 de lei. Nici instrumentele de percuţie nu sunt complete, fiind nevoie de două triangluri, două tipuri de chimes diatonice, un mini xilofon, claves, tamburine şi agogo, valoarea acestora ajungând la 3.653 lei.

Unde se pot face donaţii

Donaţiile continuă, iar doritorii pot face un transfer bancar sau pot dona online pe site-ul Fundaţiei Comunitare Braşov: http://fundatiacomunitarabrasov.ro/doneaza/. Donaţiile se pot face şi în contul bancar: RO21 BACX 0000 0011 4371 2001, Banca Unicredit Bank, cu menţiunea „Donaţie la Cercul de Donatori – nume proiect – organizaţie”, Fundaţia Comunitară Braşov, CUI 34786990.

SURSA: http://www.mytex.ro/stiri/301-educatie/liceu/549490-brasov-o-vioara-mica-de-as-avea.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre