SCANDALOS: Gazul din Marea Neagră va fi dus la export în Austria/ Piața internă inexistentă în planuri: Industria chimică pusă pe butuci, două treimi din locuințe se încălzesc cu lemne sau butelii

Distribuie!by Transgaz, compania naţională de transport al gazelor naturale, a primit o finanţare semnificativă de 179 mil. euro de la UE pentru un proiect prin care se va putea exporta gazul din Marea Neagră până în Austria. Deşi pentru Transgaz conducta va genera venituri suplimentare, în absenţa oricărui plan de […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Transgaz, compania naţională de transport al gazelor naturale, a primit o finanţare semnificativă de 179 mil. euro de la UE pentru un proiect prin care se va putea exporta gazul din Marea Neagră până în Austria. Deşi pentru Transgaz conducta va genera venituri suplimentare, în absenţa oricărui plan de utilizare a noilor resurse pe plan intern Marea Neagră riscă să devină un alt atu slab exploatat. Mai mult, în timp ce România se pregăteşte să alimenteze independenţa faţă de importurile ruseşti a vecinilor săi, două treimi din locuinţele de aici se încălzesc cu lemne sau cu butelii, consu­mul intern scade cu 10%, industria chimică este decimată iar planurile privind construcţia unor combinate umplu hârtii, nu şantiere, scrie Ziarul Financiar.

loading...

Specialiştii din domeniu citați de ZF spun că România trebuie cu orice preţ să valorifice intern cât mai mult din noile resurse. Spre exemplu, la finalul lui 2014, fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, spunea că guvernul i-a propus companiei KazMunayGas, proprietara rafinăriei Rompetrol, să construiască în Dobrogea un combinat chimic în baza unui memorandum semnat între cele două părţi, aceasta fiind o bună modalitate de valorificare a gazului din Marea Neagră. Discuţiile cu kazahii sunt însă îngheţate.


„Mai pot fi relocate fabrici de îngrăşăminte pe plan local. Nu trebuie să ne imaginăm că vor fi discuţii uşoare, dar lucrurile trebuie încercate, această resursă trebuie promovată în scopul atragerii investiţiilor. Nu trebuie să ai doctorate în economie pentru a-ţi da seama că o astfel de carte trebuie jucată. Trebuie să fim inteligenţi.”

Numai 3 milioane de locuinţe din cele aproape 8,5 din România sunt conectate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, ceea ce înseamnă că aproape două treimi din populaţia României folosesc surse alternative pentru încălzire sau preparea mâncării.


În oraşe cheie, cum este cazul Constanţei, doar una din cinci locuinţe este racordată la reţeaua de gaze.

PROSTIE SAU CORUPȚIE?
România deține doar 10% din gazele descoperite în Marea Neagră

Americanii şi ruşii decid unde ajung gazele din platoul continental. Ne-am bucurat prea devreme pentru zăcământul uriaş descoperit de ruşi în Marea Neagră. Resursele de 30 de miliarde de metri cubi ar putea ajunge în cu totul alte destinaţii, iar statul oricum a negociat o participaţie prea mică în proiectul de explorare – recunosc acum şefii companiei de stat Romgaz. Nici zăcământul descoperit de americani împreună cu Petrom nu se ştie când, şi nici măcar dacă, va fi scos vreodată la suprafaţă, transmite Digi 24.

Cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia a anunţat acum 10 zile descoperirea unui zăcământ de gaze în platoul continental al Mării Negre. Din păcate, compania de stat Romgaz deţine doar 10% din acest proiect, deşi resursele se află pe teritoriul ţării noastre.

Motivul: România nu mai are tehnologia necesară pentru foraje marine, deşi în anii 70 statul român a fost cel care a construit primele platforme petroliere din Marea Neagră.

Dan Ștefănescu, director de Explorare şi Producţie Romgaz, întrebat de reporterul Digi24:

-Gazele acestea vor ajunge cu siguranţă în România sau pot lua şi alte rute?

-(pauză) …da, e o chestiune legată de sensitivitatea pieţei la momentul respectiv…toate nu, toate nu, aşa este!

Oleg Shurubor, director general Lukoil Overseas spune: “Grosimea acestui strat este de 95 de metri şi suprafaţa zăcământului este de aproximativ 39 de kilometri pătraţi”

În acest moment americanii de la Exxon şi ruşii de la Lukoil controlează resurse de gaz din Marea Neagră de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi. Aceste resurse ar putea asigura consumul României pe o perioadă de zece ani. Din păcate, este posibil ca acest gaz să nu ajungă niciodată în ţara noastră

Lukoil a forat la 170 de kilometri de Constanţa, la o adâncime de aproape 3 kilometri. Dreptul de explorare a fost acordat companiei ruseşti în perimetrul de 9700 de kilometri pătraţi câştigat de România la Haga. Americanii de la Exxon, una dintre cele mai mari companii de profil din lume, caută şi ei zăcăminte în platoul Mării Negre, însă oficialii companiei au mari rezerve că gazul va fi scos prea curând la suprafaţă.

John L. Knapp, director de Explorare şi Producţie Exxon Mobil România : “Sondele de explorare, în special în platoul românesc al Mării Negre, nu garantează deloc că vom avea succes, în ciuda investiţiilor pe care le-am făcut”

Investitorii în aceste zăcăminte cer ca statul să le garanteze taxe cât mai mici pentru resursele exploatate. Altfel, spun ei, investiţia costisitoare nu se mai justifică.P

 

Sursa:

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Evreul Nicolae Steinhardt “contestă holocaustul” din România: “Mareşalul Antonescu a refuzat să execute programul de exterminare a populaţiei evreieşti”. Să fie interzis!
Actorii principali din spatele proiectului Rosia Montana – Gold Corporation.
PRINTUL CHARLES SI VICLENISMUL MAGHIAR DIN TRANSILVANIA
Se INCINGE. Rusia trimite o nava plina cu RACHETE in Siria, dupa ce Turcia si Arabia Saudita au anuntat ca vor sa intervina terestru
Imagini NASA confirmă dezastrul din pădurile româneşti: o suprafaţă uriaşă de molid a dispărut din Harghita în numai trei ani
ALIANȚA VESTULUI. Se rupe Ardealul?PSD e de acord, Iohannis și mai și
Iohannis amână bugetul pe 2017. Premierul Grindeanu și ministrul Finanțelor, chemați la Cotroceni
sufletul românesc a fost trecut prin sabie
DEZINFORMARI DE LA BRUXELLES – Avocatul Aurelian Pavelescu demasca manipularea Comisiei Europene, cum ca oficialii CE au imunitate si sunt sub jurisdictia Curtii de Justitie a UE: „Comisia Europeana minte... CJUE nu are competente de cercetare penala si nu e instanta penala... Timmermans si Jourova au imunitate parlamentara... Daca exista o cercetare penala, imunitatea se ridica pentru a fi cercetati... Comisarii europeni se considera deasupra legii”
Noua eră „întunecată”. Școala de la Frankfurt și „corectitudinea politică” (II)
In timp ce populația țării moare de foame, România stă pe zăcăminte de sute miliarde de euro aproape toate exploatate de firme străine care fac profituri de miliarde de euro. Munții nostri aur poartă, Noi cerşim din poartă-n poartă!
FORȚA. VACCINAȚI CU FORȚA. Avocatul Poporului vrea ca Poporul să fie VACCINAT CU FORȚA spre binele poporului. Avocatul Dușmanului s-a sesizat din oficiu în cazul epidemiei de rujeolă și cere Ministerului Sănătății, Legea Vaccinării Obligatorii
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro