S-a decis. Cum va arata marea MOSCHEE de la Bucuresti

Distribuie!by loading... Moscheea Regala Carol I din municipiul Constanta, ridicata in urma cu peste 100 de ani, ar putea fi un posibil model arhitectural pentru lacasul de cult ce urmeaza sa fie proiectat in Bucuresti, documentatiile de urbanism si de arhitectura urmand sa fie supuse avizarii si aprobarii autoritatilor. Potrivit […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

moschee-610x300

loading...

Moscheea Regala Carol I din municipiul Constanta, ridicata in urma cu peste 100 de ani, ar putea fi un posibil model arhitectural pentru lacasul de cult ce urmeaza sa fie proiectat in Bucuresti, documentatiile de urbanism si de arhitectura urmand sa fie supuse avizarii si aprobarii autoritatilor.

Potrivit unui comunicat transmis de reprezentantii Cultului Musulman din Romania, proiectul edificarii lacasului de cult din Bucuresti, apartinand Comunitatii Musulmane din Romania, se afla in faza preliminara a obtinerii certificatului de urbanism, transmite Mediafax.


„Muftiatul Cultului Musulman din Romania are obligatia ca, pe terenul pus la dispozitia Secretariatului de Stat pentru Culte prin H.G. nr. 372/2015 de catre Guvernul Romaniei si dat in folosinta gratuita pe o perioada de 49 de ani, in conformitate cu prevederile protocolului de punere in posesie asupra terenului, sa construiasca un lacas de cult in conformitate cu Planul Urbanistic Zonal ce va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti”, se arata in comunicat.

Astfel, in baza celor convenite prin protocolul semnat intre Secretariatul de Stat pentru Culte si Muftiatul Cultului Musulman din Romania, pe terenul mentionat va fi ridicata o moschee cu capacitatea de aproximativ 1.000 de persoane, avand ca anexe, un loc de ablutiune (spalare ritualica a credinciosilor musulmani inaintea slujbei – n.r.), casa parohiala, biblioteca si un centru de asistenta sociala. Proiectul acestor cladiri va fi avizat de Secretariatul de Stat pentru Culte.


„Documentatiile de urbanism si de arhitectura ce vor trebui sa respecte legislatia din Romania vor fi supuse avizarii si aprobarii autoritatilor publice de catre firme romanesti autorizate in aceste doua domenii. Atunci cand lucrarile vor fi finalizate, personalul clerical ce va sluji la viitoarea Moschee Centrala din Bucuresti va fi numit, potrivit legislatiei in vigoare, de catre Muftiatul Cultului Musulman din Romania si isi va desfasura activitatea religioasa cu avizul Secretariatului de Stat pentru Culte”, mai anunta reprezentantii Cultului Musulman din Romania.

Prin urmare, sustin acestia, moscheea va fi ridicata pentru Cultul Musulman din Romania, printr-un proiect elaborat, avizat si aprobat in Romania, pe un teren ce apartine statului roman, ce se afla si se va afla in administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, autoritate de specialitate ce-si mentine, in numele Statului Roman, dreptul de aviz atat asupra constructiei cat si asupra celor care vor sluji in ea.

„Este de precizat ca, din punct de vedere confesional, conform Legii 489/2006, musulmanii sunt reprezentati in raport cu statul si cu terti exclusiv prin autoritatea religioasa a Comunitatii Musulmane din Romania, Muftiatul Cultului Musulman din Romania, care este reprezentat si condus de Muftiu, avand resedinta in municipiul Constanta”, se mai arata in documentul citat.

Cea mai mare parte din cei aproximativ 70.000 de musulmani din Romania sunt de rit sunnit, majoritatea dintre ei locuind in judetele Constanta, Tulcea, Ilfov, municipiul Bucuresti, Braila, Calarasi si Galati. Religia Islamica si practicarea Islamului pe teritoriul actual al Romaniei are o traditie de peste noua secole, 0,3 la suta din populatia tarii declarandu-se de aceasta confesiune, conform ultimului recensamant, iar Muftiatul Cultului Musulman din Romania are in administrare 75 de lacasuri de cult islamice.

„Comunitatea noastra a ramas, la 100 de ani de la gestul Regelui Carol I de a construi o moschee Cultului Musulman din Romania, motivata de aceeasi loialitate si devotament fata de tara ce a fost apreciata de cel care ne-a daruit prima mare moschee moderna”, spune seful Cultului Musulman din Romania, Muftiul Muurat Iusuf.

Cel mai vechi lacas de cult musulman din Romania functioneaza in municipiul Mangalia, moscheea monumentala Esmahan Sultan, construita in anul 1525.

In municipiul Constanta, finalizata in 1913, se afla Moscheea Regala Carol I. Constructie monument istoric, aceasta moschee poate fi, in opinia Muftiatului Cultului Musulman din Romania, prin dimensiuni si armonia volumetrica, un posibil model arhitectural pentru noul lacas de cult ce urmeaza sa fie proiectat in Bucuresti.

 

 

Sursa:

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Apel: ”Trebuie făcut ceva, altfel, unul câte unul, toți cei care gândesc și se exprimă altfel decât propaganda, vor fi reduși la tăcere!”
MIHAI EMINESCU: „Trădarea lui Vodă Cuza, o pată pentru vecii vecilor pe steagul țării”. Articol document din anul 1877| Acum intelegeti de ce nu l-a suportat Casa Regala pe Eminescu?
Fost șef SRI: luptăm în războaie care nu sunt ale noastre!
Când nu lupţi şi te complaci în patimă, atunci vin fel de fel de duhuri şi de farmece
Evenimentul Neversea e un eveniment politic de spalare pe creiere, sponsorizat de Kaufland si de mafia traficului de sange donat
Scrisoare către Carmen Iohannis: "D-nă să vă opriţi puţin din shopping, vizite în străinătate, şi să mergeţi în vizită prin orfelinatele patriei, unde copiii sunt legaţi cu sfoară, ţinuţi legaţi, nemâncaţi în soare."
Pregatiri pentru razboi, Rusia face si exercitii nucleare
Te CUTREMURI când CITEȘTI aceste DATE! Unde ne-a fost mintea DRAGI români?
Harta Noii Ordini Europene, reteta ocultei mondiale pentru dezmembrarea Transilvaniei. Crima de la Balotesti si retroicedarile catre Statusul Romano-Catolic si Casa Regala
Incredibil! Propagandistii USR-PLUS, partide pastorite de Dan Barna (foto centru, stanga) si Dacian Ciolos (foto centru, dreapta), au pus mana pe baza de date a populatiei Romaniei. Tinerii care abia au implinit 18 ani s-au trezit cu scrisori personalizate in care sunt indemnati sa voteze Alianta 2020 USR-PLUS, a lui Dan Barna si Dacian Ciolos. Cum a fost posibil ca agentii electorali ai USR si PLUS sa aiba acces la CNP-urile si datele personale ale tinerilor? Procurorul General Bogdan Licu trebuie sa dispuna de urgenta o ancheta la Directia de Evidenta a Populatiei
Sorina Matei: Doi ofițeri STS au făcut presiuni pentru a fi eliberat pașaportul Sorinei
Sfârșitul democrației vine pe conducta de gaz. Legea specială pentru gaze bate legea specială pentru Roșia Montană! Se calcă în picioare proprietatea, protecția pădurilor, a terenurilor agricole și a ariilor naturale
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro