Românul nu mai e frate cu codrul

Distribuie!by O echipă Digi24 a filmat în Parcul Național Piatra Craiului, o zonă în care 2.000 de hectare de pădure au fost defrișate ilegal – loading... Un aliat natural împotriva dioxidului de carbon în exces este vegetaţia. Un hectar de pădure de conifere absoarbe 50 de tone de CO2 într-un […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

O echipă Digi24 a filmat în Parcul Național Piatra Craiului, o zonă în care 2.000 de hectare de pădure au fost defrișate ilegal –

loading...

Un aliat natural împotriva dioxidului de carbon în exces este vegetaţia. Un hectar de pădure de conifere absoarbe 50 de tone de CO2 într-un singur an. Spre exemplu, pentru a echilibra efectele centralei de la Rovinari, ar fi nevoie de aproximativ 116.000 de hectare împădurite. Doar că, în România, situația pădurilor este atât de gravă încât în ianuarie 2016 a fost promulgată o lege prin care defrişările ilegale au devenit un atentat la siguranţa naţională. Asta deoarece, anual, 25.000 de hectare de pădure sunt rase de pe fața pământului.


O echipă Digi24 a fost împreună cu ministrul Mediului în Parcul Național Piatra Craiului, o zonă în care 2.000 de hectare de pădure au fost defrișate ilegal.

Cristina Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: „Ce se întâmplă cu pădurile în România este o situație pe care o văd în clipa de față destul de gravă, și ca atare măsurile pe care le vom lua anul acesta, în care pădurile sunt una din prioritățile mele, e să continuăm, sau să întărim foarte mult partea de reglementare și de control”.


Una dintre primele măsuri care vor fi implementate anul acesta se referă la sporirea atribuțiilor de control ale Gărzilor Forestiere.

Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „În Ministerul Mediului în clipa de față, ce am găsit, este că nu există o direcție de control pe partea de păduri, de regim silvic, dar mi se pare foarte important ca cel puțin departamentul de păduri să aibă un directorat general strict pe partea de control. Și atunci toate aceste gărzi forestiere vor raporta aici, și se va putea asigura și coordonarea și controlul dânșilor dacă își respectă atribuțiile de serviciu”.

Doru Mitrana este directorul asociației Mai Mult Verde, o organizație care are drept scop protejarea pădurilor, plantarea de puieți în zonele defrișate și educația ecologică.

Doru Mitrana, directorul asociaţiei Mai Mult Verde: „Dacă România avea în 1990 cam o treime din suprafața țării era acoperită de păduri, acum vorbim de mai puțin de un sfert. Toată această suprafață a fost pierdută în ultimii zece ani”.

Una dintre primele păduri plantate de membrii asociației se află la periferia Ploieștiului.

Doru Mitrana, directorul asociaţiei Mai Mult Verde: „A fost plantată în 2009, sunt zece hectare de pădure. Zona a fost aleasă din două motive. O dată pentru a contribui la o barieră verde în jurul orașului Ploiești, cu rol pe de o parte de îmbunătățirea calității aerului, viciat de rafinăriile din zonă, pe de altă parte de folosire într-un mod util a terenului respectiv”.

Defrișările în exces au fost și sunt un fenomen în toată ţara. Una dintre cele mai afectate zone este județul Harghita. Csibi Magor este director de programe al World Wide Fund România și ne spune cât de mult contează pădurile atunci când vorbim despre încălzirea globală.

Csibi Magor, coordonator WWF România: „Când vorbim de schimbări climatice, pădurile pot fi o șansă extraordinară, având în vedere că, am învățat și la școală, pădurile fac fotosinteză, respiră, adică absorb CO2 din atmosfera și ne dau oxigen curat în schimb. În acest moment se estimează că la nivel mondial, toate despăduririle, toate tăierile ilegale, convertirea pădurilor în pământ pentru agricultură, cauzează sau generează cumva 20% din totalul emisiilor de CO2. Deci ne dăm seama cât de mare este impactul. În momentul în care pădurile vor disparea, solul nu mai are calitatea, se va degrada, iarași precipitațiile nu vor avea acel circuit normal, cum au avut tot timpul. Biodiversitatea asta extraordinară va dispărea”.

O echipă Digi24 a filmat în Parcul Național Piatra Craiului, o zonă în care 2.000 de hectare de pădure au fost defrișate ilegal – REPORTAJ – http://bit.ly/1URmJcp

Posted by Digi24 on 5 Februarie 2016

 

 

Sursa:

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro