“România țara în curs de dezvoltare…..” Sărăcia și foamea îi determină, pe unii copii ai Văii, să își riște viața pentru un sac cu huilă

Distribuie!by loading... Trăiesc de pe o zi pe alta, din ce vând, după ce își riscă viața printre vagoanele cu cărbuni. Este vorba despre toți locuitorii cartierelor sărace aflate pe marginea căii ferate industriale din Valea Jiului, iar cei mai mulți sunt tineri, care ar trebui să fie la liceu. […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

carbunari-4-660x330

loading...

Trăiesc de pe o zi pe alta, din ce vând, după ce își riscă viața printre vagoanele cu cărbuni. Este vorba despre toți locuitorii cartierelor sărace aflate pe marginea căii ferate industriale din Valea Jiului, iar cei mai mulți sunt tineri, care ar trebui să fie la liceu. Povestea lor impresionează pentru că o fac pentru mâncare, deoarece părinții le sunt prin pușcării, tot fiindcă au furat cărbuni.

O mână de oameni erau răsfirați printre liniile de cale ferată, încă de la primele ore ale dimineții, când deja sortaseră mai mulți saci. I-au încărcat într-o căruță și s-au făcut nevăzuți, fiindcă știau că poliția tocmai era printre casele lor, în căutarea altor hoți. Timpul a fost scurt, dar bine cântărit de toți. Din păcate, însă, sunt doar niște copii fără niciun viitor, pentru că de școală s-au lăsat că le era foame.

Cu tatăl în pușcărie, o fetiță luptă să supraviețuiască printre cărbuni

Ar trebui să fie în clasa a IX-a, la liceu, dar se luptă cu o lopată grea plină de cărbuni. Așa am găsit-o pe fetița de doar un metru și jumătate, zgribulită și murdară, printre liniile de cale ferată, unde nu s-a dat deoparte să cearnă cărbunii și să îi încarce într-un sac. Recunoaște că i-a furat, că s-a urcat singură în vagon, dar ce să facă, pentru că are tatăl în pușcărie? Tot din cauză că a fost prins că fura cărbuni. S-a ferit să vorbească, de teama poliției, dar am încercat să aflu cât de greu le este acestor copii. „Trebuia să fiu la școală, știu, dar sunt aici, că nu am mâncare. Trebuie să ne descurcăm. Pentru mâncare am lăsat tot. Trebuia să fiu clasa a IX-a, dar nu pot să merg așa. Cu lopata e mai ușor, chiar dacă este grea, dar nu am ce să fac. Trebuie să muncesc, de dimineață până seara. Eu mă urc și în vagoane să arunc jos cărbunii, am curaj. Muncesc de dimineață până seara pentru ca să luăm de mâncare”, a mărturisit fetița.

Acești copii nu își doresc nimic, decât să încarce sacii, să sară la timp din vagon, după ce fură cărbunii și apoi să îi vândă. Spun că merg cu câte un sac plin pe oamenii din vecinătate, că acum este frig și cumpără cărbuni de la ei, ca să se încălzească.

Adolescență furată

Tot acolo l-am găsit și pe un alt tânăr și el la vârsta la care trebuia să fie la liceu. Dar s-a lăsat că nu poate merge cu stomacul gol la școală. „Mulți de aici au dosare penale ca și familia mea. Normal că, dacă nu avem unde să muncim, aici venim. Iau pe sac 5 lei sau 6 lei, depinde cât ne dau oamenii. Scot zilnic 10 lei minim, că dacă nu facem atât, nu avem de unde să mâncăm. Poliția vine imediat și ne ia pe toți. La școală nu mă duc de doi ani”, a spus și un băiat, grăbit să nu fie prins de oamenii legii.

Trăiesc cu 250 de lei pe lună

Alarma se dă între ei, pe limba lor, romani, iar ca la un semn, toți o iau la fugă cu caii, sau cu cărucioare. Tinerii au spus că venitul ueni familii este oficial de vreo 250 de lei, din ajutoarele sociale, dar că i-a decimat poliția, care i-a tot arestat. Este un mod simplu de a face bani, sau așa pare, dar fiecare dintre acești copii mai hrănește acasă câteva guri. Stau în barăci sărăcăcioase și urcă pe tren să descarce vagoanele în fiecare zi. Ca ei nu știe nimeni mersul marfarelor și, imediat ce se apropie ora de descărcare, colonia Vulculești se animează. Cu mic, cu mare ajung sus pe tren, iar după ce pleacă trenul, rămân mormanele de cărbune. Huila o cern și o încarcă pe categorii, pentru că cea fină e mai scumpă și arde mai bine și nici nu există posibilitatea să aibă piatră.

Singura lor teamă este că se vor închide minele

Situația este bine cunoscută de autorități, însă, totul se petrece la fel an de an, din cauza sărăciei în care se zbat acești oameni. Mai mult, după ce părinții le-au fost arestați, au rămas copiii să care huilă și, pentru că sunt minori, nici nu ajung după gratii. Din păcate, însă, școala a fost uitată și în acest fel nu au nicio șansă de reabilitare, singura lor soluție fiind vagoanele cu cărbuni.

Și știți de ce se tem ei cei mai tare? Nu de cei 27.000 de Volți de deasupra fiecărui vagon în care sar, nu de poliție, că se întorc în pușcărie, ci de ce se vor face după ce minele se închid?

 

 

Sursa:


Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro