ROMÂNIA DISPARE . Situatia demografica este sub pragul de alarma (Video)

Distribuie!by loading... Femeile din România nasc din ce în ce mai puţini copii. Dacă în anii 90 o femeie năştea în medie doi copii, astăzi cifra s-a înjumătăţit. Unele pun pe primul loc cariera, altele se gândesc bine dacă pot să crească încă un junior.„Trăim în secolul în care cariera […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Femeile din România nasc din ce în ce mai puţini copii. Dacă în anii 90 o femeie năştea în medie doi copii, astăzi cifra s-a înjumătăţit. Unele pun pe primul loc cariera, altele se gândesc bine dacă pot să crească încă un junior.„Trăim în secolul în care cariera e pe prim plan”, spune o tânără. Iar cu acest gând pornesc în viață cele mai multe dintre tinerele românce. Este unul dintre motivele pentru care natalitatea este în continuă scădere în România, în ultimul sfert de secol. Statisticile arată că dacă la începutul anilor 90 o femeie năştea în medie doi copii, astăzi media s-a înjumătăţit.

„Nici nu voiam să facem pentru că nu aveam casă, stăteam cu chirie… Eu am colegi foarte tineri, lucrez la teatru, care de 19, 20 de ani, 22, 24 şi nu vor să se căsătorească”, spune o mamă.


Iar o altă femeie este de părere că „în ţara aceasta copiii nu mai au niciun viitor. Toţi caută să plece unde e mai bine şi uitaţi, se plimbă cu mine prin Bucureşti, concediul nu ni l-am putut face pentru că astea sunt condiţiile.”

Darie Cristea, sociolog: „Începem să ne dorim să trăim şi să ne ducem viaţa la fel ca în orice alt stat european şi occidental. Să nu uităm că avem din ce în ce mai mult tentaţia asta a carierei şi printre femei.”


Tendinţa este aceeaşi la nivel global. Rolul femeii în societatea de astăzi este însă altul.

„La începutul sec XX, la nivelul României valoarea indicatorului era de 5,9 copii la o femeie în perioada fertilă. Acest indicator a scăzut substanţial pe parcursul secolului XX. În anul 1990, valoarea indicatorului era 2,2, dar alarmant este că în 2014 la nivelul României indicatorul era egal cu 1,4”, explică Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Național de Statistică.

Aceste cifre se traduc printr-o scădere a populaţiei. În acelaşi timp se conturează şi o problemă socială – natalitatea este în creştere doar în comunităţile sărace.

Cătălin Crâstoveanu, şeful Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul de copii „Marie Curie” din Bucureşti, spune că în familiile sărace „există o rată mare a prematurităţii, unde nu există cultură medicală, unde viitoarele mame nu merg la medic, sau merg la medic atunci când află că trebuie să nască.”

Aceşti copii reprezintă o provocare pentru medici. Puţini dintre ei reuşesc însă să supraviețuiască.

Rămânem destul de în urmă, mortalitatea este de aproape trei ori mai mare decât media europeană”, mai adaugă medicul Cătălin Crâstoveanu.

Cea mai ridicată rată a natalităţii a fost înregistrată anul trecut în centrul ţării, iar cea mai scăzută în Oltenia.

Populația lumii îmbătrânește în ritm alert

Peste doar 15 ani, îmbătrânirea populaţiei va deveni o problemă majoră pentru multe ţări. Sunt concluziile unui studiu realizat de o companie de consultanţă, iar îngrijorător este că vor fi afectate cele mai dezvoltate state. În ţările mai puţin dezvoltate, numărul pensionarilor va fi mult mai mic decât cel al angajaţilor.

Ţările europene ocupă cele mai multe poziţii în topul statelor îmbătrânite. Printre ele apar Germania, Spania, Italia şi Austria. E vorba, aşadar, de ţări dezvoltate, fapt ce reprezintă o problemă pentru „bătrânul continent”. Principala îngrijorare este presiunea care va fi suportată de bugetele lor de pensii în următorii ani.

Germania este, în acest moment, cea mai „îmbătrânită” ţară a Uniunii Europene. 20% dintre nemţi au peste 65 de ani, în condiţiile în care tinerii reprezintă doar 13 procente din populaţie. La polul opus se situează Irlanda, ţară în care 21% din populaţie este tânără.

Un alt studiu arată că oamenii din ţările în care vor predomina pensionarii sunt cei mai îngrijoraţi în privinţa viitorului lor. Cea mai scăzută încredere există în state precum Italia şi Rusia, unde două treimi dintre locuitori se tem că vor avea o bătrâneţe cu probleme.

Cei mai puţini pensionari vor fi în ţările mai puţin dezvoltate

Cercetările sociologice arată că populaţia tânără va predomina în ţări mai puţin dezvoltate. Şi vorbim aici în principal de Nigeria, Africa de Sud şi Kenya, unde jumătate din populaţie va avea sub 15 ani. În plus, doar 5% dintre locuitori vor fi pensionari în 2050. Oamenii din aceste state sunt şi cei mai optimişti atunci când se gândesc la confortul pe care-l vor avea la bătrâneţe.

Şi, fiindcă tot vorbim de optimism, acesta este la un nivel foarte scăzut în Japonia, Coreea de Sud şi China. Explicaţia este foarte simplă – cele trei state asiatice vor fi cele mai „bătrâne” ţări din lume. În 2050, peste 36% dintre japonezi vor fi pensionari, în timp ce în Coreea de Sud, proporţia va fi de 34%.

Toate aceste schimbări sunt consecinţele unor procese îndelungate, precum migraţia, modificarea ratei fertilităţi şi a speranţei de viaţă. Populaţia va continua să crească la nivel mondial. Suntem 7,2 miliarde de oameni în acest moment pe glob, iar sporul natural, adică diferenţa dintre numărul naşterilor şi cel al deceselor, este de peste 55 de milioane de persoane.

Proporţia pensionarilor în 2050

– Spania – 34,5%

– Italia – 33%

– Germania – 32,7%

– Franţa – 25,5%

– Africa de Sud – 10,5%

– Pakistan – 9,6%

– Kenya – 6,3%

– Nigeria – 3,8%

demografie_RO

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA

www.alianta-familiilor.ro

3 septembrie 2015

ROMANIA LA 10 MILIOANE DE OAMENI

In 2010 Romania va mai avea doar 10,7 milioane de locuitori conform unui Raport recent publicat de Natiunile Unite. [Raportul poate fi citit aici: http://esa.un.org/unpd/wpp/Publications/Files/Key_Findings_WPP_2015.pdf] Intitulat World Population Prospects (“Prospecte demografice globale”), Raportul nu e de bun augur pentru Romania. De fapt nu e de bun augur pentru multe tari, dar pentru Romania, Moldova, vecinii nostri si inca citeva tari ale lumii prognoza demografica e cit se poate de ingrijoratoare. Romanii au inceput Mileniu III cu peste 20 de milioane din care, conform studiului, pina in 2100 vor mai ramine doar 10,7 milioane.Datele statistice sunt si mai ingrijoratoare, insa, considerind ca in 2100 populatia Romaniei va fi atit de imbatrinita incit ceasul biologic al romanilor practic va inceta sa mai bata. Ceea ce inseamna ca in final natiunea romana se va stinge in doar citeva generatii dupa aceea.

Probabil vi se pare exagerat de alarmant termenii in care descriem peisajul demografic al viitorului Romaniei. Cert e, insa, ca nu poti argumenta impotriva datelor statistice. Ca ni le plac ori nu, ele sunt o realitate. Poti critica metodologia prin care datele au fost obtinute ori analizate, dar nu poti dezagrea cu realitatile prezente si tendintele demografice curente bazate pe datele statistice ale ultimelor decenii. Ce arata aceste date? 

Viitorul demografic al Romaniei

In 1950, dupa razboiul mondial care a luat vietile a sute de mii de barbati romani, Romania avea 16 milioane de locuitori. Dupa 45 de ani de comunism avea peste 23 de milioane, o crestere de 7 milioane ori cam 44%. In 2015 are 19,5 milioane, o scadere de 4 milioane de fiinte umane in 25 de ani. Se estimeaza ca in 2030 in Romania vor locui doar 17,6 milioane de oameni, cam atit cit locuiesc in Olanda azi. In 2050 vor mai fi in Romania doar 15,2 de milioane de oameni iar in 2100 doar 10,7 milioane. Concret, asta inseamna ca in curs de 100 de ani, populatia Romaniei se va injumatati.

In plus, populatia tarii va imbatrini rapid. In 2015 15.5% din populatia Romaniei sunt copii sub 14 ani, 60% intre 15 si 59 de ani, 24% intre 60 si 80 de ani, si 4% peste 80 de ani. In 2050 doar 14% din populatia Romaniei vor fi copii sub 14 ani, 49% intre 15 si 59 de ani, 26% intre 60 si 80 de ani, si aproape 9% peste 80 de ani. Dupa 50 de ani, insa, in 2100, copiii sub 14 ani vor continua sa  fie 14% din populatia Romaniei, 49% intre 15 si 59 de ani, 26% intre 60 si 80 de ani, si 12.7% peste 80 de ani.

In acelasi timp, varsta medie a romanilor va continua sa creasca reflectind imbatrinirea tarii. In 1950 Romania era o tara tinara, varsta medie fiind de 26 de ani. Prin varsta medie se intelege varsta la care intreaga populatie a unei tari se imparte in doua parti egale, prima parte fiind grupa celor tineri, iar a doua grupa celor in varsta. In 1980 varsta medie a crescut la peste 30 de ani, la peste 42 de ani in 2015, si se astepta ca ea sa ajunga la 47 de ani in 2030, si la 48 de ani in 2050 si in 2100. Varsta medie insa fiind de 48 de ani, impactul demografic e clar. Capacitatea de procreare a romanilor va slabi enorm pina in 2050 si va ramine infima pina la finele secolului. 

Fertilitatea femeilor tarii va scadea, dar va creste pina in 2100, fara, insa, ca ea sa devina excedentara, in sensul de a spori cresterea populatiei. Rata fertilitatii necesare mentinerii unui nivel demografic constant e de 2.1 copii de femeie. La 2.1 copii de femeie populatia nu creste. Intre 1975 si 1980 rata fertilitatii in Romania a fost de 2.55 copii de femeie. A scazut la 1.51 intre 1990 si 1995, si la 1.45 intre 2005 si 2010. A ajuns la 1.48 intre 2010 si 2015. Prognozele ONU indica ca ea va continua sa creasca pina va ajunge la 1.82 in 2100. 

Romanii insa vor trai mai mult. Daca in 1990-1995 longevitatea vietii romanilor era de aproape 70 de ani, se asteapta ca intre 2050 si 2100 ea sa ajunga la 86 de ani.

Datele ONU sunt deosebit de incurajatoare, insa, privind incidenta decesului copiilor la nastere. In Romania anilor 1990 rata mortalitatii copiilor la nastere era de 23 la 1000 de copii nascuti vii. A scazut la 12 pina in 2010, sub 10 la ora actuala, si va continua sa scada treptat pina va ajunge la 2.2 copii la 1000 de copii nascuti vii.

 

Viitorul demografic al Europei

Situatia demografica precara a Romaniei e de netagaduit. Si cu toate ca nu suntem singura tara in situatia aceasta atit de delicata, ne aflam printre tarile cu prognoze demografice dintre cele mai dificile. Romania e in grupul de 48 de tari ale lumii in care populatia va scadea de acuma pina in 2050 in loc sa creasca. In aceasta grupa, Romania se afla intre tarile care vor experimenta o scadere demografica de mai mult de 15%. Majoritatea acestor tari se afla in Europa, inclusiv toti vecinii nostri, plus Japonia. Scaderea demografica a Republicii Moldova va fi si ea accentuata. De la 2,3 milioane de locuitori in 1950, populatia Moldovei a crescut la 4 milioane in 2015 dar va scadea la 3,2 milioane in 2050 si la 1,8 milioane in 2100. Un deficit demografic similar va fi cunoscut si in Japonia care va ajunge la sub 100 de milioane de locuitori.

Rata fertilitatii in Europa continua sa fie sub 2.1 de femeie. Curent e de 1.6 copii si va creste la 1.8 pina in 2050. De acum pina in 2100 populatia Europei va scadea de la 738 milioane de locuitori la 646 de milioane, adica o scadere de 92 de milioane de oameni. In contrast, America Latina va creste demografic de la 634 de milioane de oameni in 2015 la 721 de milioane in 2100, iar America de Nord de la 358 de milioane in 2015 la 500 de milioane in 2100, o crestere de 142 de milioane de oameni. Cea mai mare crestere a populatiei  va avea loc in Africa unde populatia va creste de la 1,1 miliarde in 2015 la 4,3 miliarde in 2100.

La nivel global, populatia lumii va creste de la 7,3 miliarde in 2015 la 11,2 miliarde in 2100. Populatia planetei e tinara in comparatie cu a Europei. La nivel global 26% din populatia lumii sunt copii sub 15 ani si doar 12% din oamenii planetei au peste 60 de ani.

 

Romania – ce facem?

Datele Raportului ONU nu pot fi ignorate. Problema demografica a Romaniei e probabil cea mai critica problema cu care se confrunta Romania si intreaga natiune romana la ora actuala. Asupra acestui subiect am mai scris si atregem atentia din nou. Guvernul Romaniei si, in general, clasa politica a tarii, nu par a fi alarmate de ceea ce clar e o problema. Nu putem ignora problema. Pentru ca declinul demografic al Romaniei are consecinte. Prezente si de viitor. Si toate negative, care din an in an se agraveaza si vor deveni si mai acute. Nu e drept ca generatia noastra sa creeze aceste probleme si sa ne asteptam ca generatiile care vin dupa noi sa rezolve consecintele. E nevoie de o politica demografica profilactica si sanatoasa care sa accentueze citiva factori. 

In primul rind, e nevoie ca familia si casatoria ca institutii sa fie protejate si promovate, atit la nivel valoric cit si la nivel economic. Romanii se nasc, si s-au nascut de mii de ani, in familii, in casatorii, in casnicii. Rinduiala asta, data de natura lucrurilor si de Dumnezeu, nu poate fi schimbata. Suntem la o rascruce de drumuri. Familia si casatoria sunt atacate de elita intelectuala si politica si de tribunalele Europei. E vremea sa intelegem ce am semanat: idei radicale si bizare, si ce deja incepem sa seceram – imbatrinirea si golirea tarii si a Europei de oameni. Transformarea Romaniei si a continentului in oameni care isi pierd notiunea viitorului, vitalitatea biologica si dorinta de a se perpetua ca specie umana. Observati in datele de mai sus ca tarile care vor domina demografic in viitor sunt cele in care familia si casatoria traditionala sunt inca in voga, si inca mult influentate de traditie si religie. E vorba de Africa si America Latina, ambele crestinizate de sute de ani. La fel India si China, tari care accentueaza traditia si valorile traditionale, chiar daca nu crestine. Caci universalitatea familiei si casatoriei prin asocierea naturala a barbatului, femeii si a copiilor lor, nu poate fi tagaduita.

In al doilea rind, e nevoie si de un plan pragmatic. Rata divortului trebuie redus iar concubinajul descurajat. Un studiu publicat acum citeva luni in publicatia britanica The Economist discuta programele demarate de diferite tari pentru stimularea natalitatii. Concluzia studiului a fost ca investitiile in crese si gradinite constituie solutia cea mai propice, din punct de vedere economic vorbind, pentru stimularea natalitatii. [Detalii: http://www.economist.com/news/leaders/21659750-there-are-good-and-bad-ways-prop-up-countrys-population-baby-love]

In al treilea rind, romanii trebuie sa inceteze sa-si ucida viitorul prin avort. Trebuie sa gandim in termeni altruisti. Trebuie sa ne gandim la viitorul natiunii si al copiilor nostri. Egoismul si avortul nu sunt virtuti crestine.  Trebuie sa traim nu pentru moment ci pentru viitor. Egoismul nostru afecteaza viitorul copiilor nostri, adica al celor care vor avea norocul sa se nasca in viitor. O tara cu populatie mica are probleme serioase. Nu poate merge pe propriile picioare. Depinde de tarile cu populatie mai mare pentru a-si pastra identitatea, sa-si asigure securitate granitelor, sa se protejeze impotriva terorismului, a epidemiilor, a calamitatilor. O tara cu populatie mica cerseste mila celor puternici. O tara cu populatie mica nu e luata in serios. Nu are voce. Nu are piata de desfacere nici economie. Nu are identitate. Nu are viitor. 

In final, clasa politica a Romaniei trebuie sa-si faca bine socotelile. Stimati politicieni, cu cine vreti sa mergeti inainte? Cu cine vreti sa claditi viitorul Romaniei? Cu noi, oamenii cinstiti ai Romaniei care aducem pe lume copii, ii iubim, ii educam, le dam valori, inculcam in ei reverenta fata de Dumnezeu, autoritati si semeni? Ori cu extremistii Romaniei care cer abolirea casatoriei, a familiei, promoveaza avortul, pervertesc sexualitatea si relatiile firesti intre fiintele umane si submineaza valorile ? Mai devreme ori mai tarziu veti avea de ales. Miscarea profamilie si proviata din Romania asteapta, de ani de zile am adauga noi, sa faceti ceva concret pentru tara noastra, pentru viitorul ei. Comentariul de azi e, deci, inca un semnal de alarma. Treziti-va, luati in serios mandatul dat voua de cetatenii tari, priviti spre viitor, protejati casatoria si familia dadatoare de viata, si promovati intre romani o cultura a vietii. Caci fara copii nascuti, familie si casatorie, Romania va inceta sa mai existe. 

AFR va recomanda: Raportul ONU poate fi citit aici: http://esa.un.org/unpd/wpp/Publications/Files/Key_Findings_WPP_2015.pdf] Recomandam si un articol publicat pe 23 august de New York Times privind colapsul demografic al Japoniei, unde, curent, 8 milioane de case sunt nelocuite din lipsa de locuitori. Se estimeaza ca in urmatorii 50 de ani populatia Japoniei va scadea cu o treime, la un milion pe an. Casele nelocuite au cauzat un colaps al pietei caselor si al constructiilor, iar expertii japonezi opineaza ca in 20 de ani poate chiar mai mult de un sfert din casele Japoniei vor fi goale. [Articolul poate fi citit aici: http://www.nytimes.com/2015/08/24/world/a-sprawl-of-abandoned-homes-in-tokyo-suburbs.html?emc=edit_th_20150824&nl=todaysheadlines&nlid=34224645&_r=0]

sursa foto: alex-dima.ro
Sursa: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/09/03/romania-se-stinge-situatia-demografica-este-sub-pragul-de-alarma-video/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro