Orientul Mijlociu fierbe | Bomba economică ce va exploda în Arabia Saudită

Distribuie!by loading... In timp ce atentia intregii lumi e axata pe recentul conflict cu Iranul, multi sauditi sunt ingrijorati de „bomba economica” de acasa. Statul ramane fara bani, iar aceasta criza a determinat o scumpire la pompa de 50%, transmite CNN Money. Pana de curand, un litru de benzina costa […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

arabia

loading...

In timp ce atentia intregii lumi e axata pe recentul conflict cu Iranul, multi sauditi sunt ingrijorati de „bomba economica” de acasa.

Statul ramane fara bani, iar aceasta criza a determinat o scumpire la pompa de 50%, transmite CNN Money.


Pana de curand, un litru de benzina costa echivalentul a 16 centi, pretul fiind printre cele mai mici din lume.

„Autoritatile au anuntat ca vor reduce subventiile, ceea ce inseamna ca fiecare saudit va fi lovit de aceasta decizie”, a explicat Robert Jordan, fost ambasador american in aceasta tara. Motivul scumpirilor o reprezina faptul ca Guvernul nu mai acopera o parte din pretul combustibilului.


Iar pentru o parte din populatie, situatia ar putea deveni una disperata. Luni, inainte ca reducerea subventiilor sa intre in vigoare, cozile la statiile de alimentare cu carburant au fost uriase.

Scumpiri in lant

Scumpirea la pompa e doar inceputul. Pretul unor utilitati precum apa potabila si electricitatea deja se afla pe o panta ascendenta, iar autoritatile planuiesc sa reduca investitiilor in infrastructura rutiera si in constructia de cladiri.

Scaderea cheltuielilor publice in vremuri de criza reprezinta o decizie normala pentru oricare alta tara, insa problema Arabiei Saudite este ca majoritatea populatiei lucreaza in sectorul de stat.

Mai mult, aproape 75% din venituri provin din afacerile cu petrol. Iar pretul acestei resurse a scazut de la 100 de dolari in 2014 pana la 35 de dolari pe baril in prezent. In consecinta, banii din visteria statului se imputineaza pe zi ce trece.

Ce beneficii au avut cetatenii

Cetatenii Arabiei Saudite s-au obisnuit sa duca o viata buna pe spezele statului, care le-a oferit in ultimii ani numeroase subventii.

Printre acestea se numara:

– subventii semnficative la benzina;
– asigurare medicala gratuita;
– invatamant gratuit;
– subventii pentru apa si electricitate;
– nu exista taxa pe venit;
– sistem public de pensii;
– aproape 90% isi iau salariile de la institutiile statului;
– de multe ori, salariile in sectorul public sunt mai mari decat in cel privat;
– somaj;
– exista un „fond de dezvoltare”, de unde cetatenii pot lua bani, fara dobanda, pentru a-si cumpara o casa sau pentru a porni o afacere.

Arabia Saudita va pune presiune pe locuitorii sai

Daca pana acum cateva luni, afacerile cu petrol erau foarte profitabile, scaderea cotatiei acestei resurse a cam golit vistieria statului.

In consecinta, acum Arabia Saudita nu isi mai permite sa ofere atatea beneficii cetatenilor. Deficitul bugetar inregistrat in 2015 a ajuns la 100 de miliarde de dolari, iar Fondul Monetar International a estimat ca tara va ramane fara bani daca petrolul ramane in urmatorii cinci ani sub 50 de dolari pe baril.

„Autoritatile s-au folosit de puterea economica pentru a-si mitui populatia”, a explicat Jordan, care insa arata ca statul va fi obligat acum sa inceapa sa-si taxeze cetatenii.

„Un avantaj al liderilor sauditi era ca nu percepeau impozite pentru populatie, asa ca locuitorii nu aveau asteptari mari de la politicieni. Insa odata ce vor achita taxe, trebuie sa se astepte la tulburarea linistii”, a explicat fostul ambasador american.

Somaj

Rata somajului incepe sa creasca. Datele oficiale pun acest indice la 12%, insa expertii sustin ca exista mai multi sauditi care nu au loc de munca, dar care nu intra in statistici pentru simplul motiv ca nu-si cauta un job.

Familia regala din Arabia Saudita ar putea face economii daca ar elimina stilul de viata de star rock al membrilor tineri si daca ar reduce cheltuielile din industria apararii, care ajung in prezent la 11% din PIB, cea mai mare rata din lume.

Conflict cu Iranul

Tensiunea in regiune a escaladat dupa executia unui cleric siit saudit, important opozant al regimului. Decapitarea a avut loc saptamana trecuta si a sporit rivalitatea regionala dintre Iran si Arabia Saudita, cu consecinte asupra rezolvarii razboaielor din Siria si Yemen.

Sudanul si Bahrainul au taiat legaturile cu Iranul luni si Emiratele Arabe Unite au redus legaturile cu aceasta tara pana la nivelul de insarcinat cu afaceri. Arabia Saudita a intrerupt relatiile inca de duminica.

 

 

sursa: ziare.com– See more at:

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Premierii Ungureanu si Ponta, prieteni pentru masoni, americani si Israel!
„Dacă Ceaușescu ar fi explicat românilor că organismele mondiale sioniste ne jupoaie cu dobânzile și trebuie să facem efortul de a achita cât mai grabnic creditul, românii ar fi înțeles și ar fi acceptat.” Și nu se mai întâmpla nimic în decembrie 1989
Breban: Patapievici a injurat ca o haimana ordinara istoria acestui popor, Mungiu - vinovat de mizerabilism
NU este vorba despre bani! Pentru Ocultă, banii sunt un instrument de saracire, control şi exploatare
Un tata care si-a vaccinat copilul: LEGEA VACCINĂRII OBLIGATORII POATE CREA SITUAȚII MONSTRUOASE
Un fost ultranaționalist antisemit din Ungaria emigrează în Israel
Puterea de cumpărare a românilor a scăzut. Stocuri de alimente, din cauza consumului redus
CEDO a decis ca, copiii românului Florin Barbu să rămână definitiv la cuplul gay! Marea Britanie i-a luat copiii și i-au dat unui cuplu gay!
Înregistrări: Dincă ducea fete la Deveselu- când a izbucnit scandalul americanii i-au trimis pe toti militarii acasă, au venit alții noi, pe cine să mai ancheteze
Tăcere deplină în taberele „conservatorilor publici", a intelectualilor publici, a „modelelor etice absolute", a „marilor scriitori", a „conștiințelor exemplare". Nimeni nu strigă pentru Laura Bretan
Făcătura unchiului Sam şi devierea intenţionată a zborului MH17
Selfie de campanie ratat! | Ponta, mândru că e românul “666″, Daciana mândră că e “Ralph Lauren”!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro