O mare companie pharma din România, KRKA, mituiește de peste 10 ani medicii și are rubrică de „Amortizare” în excel-ul șpăgii!

Distribuie!by Libertatea a obținut 2 gigabyte de informații (contracte, excel-uri, tabele centralizate) din interiorul companiei slovene KRKA și mărturii de la mai mulți angajați. De peste un deceniu, corporația pharma, una dintre cele mai mari trei pe piața de medicamente generice din România, plătește doctorii, oferindu-le bani, vacanțe sau recompense […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Libertatea a obținut 2 gigabyte de informații (contracte, excel-uri, tabele centralizate) din interiorul companiei slovene KRKA și mărturii de la mai mulți angajați. De peste un deceniu, corporația pharma, una dintre cele mai mari trei pe piața de medicamente generice din România, plătește doctorii, oferindu-le bani, vacanțe sau recompense ca speakeri. KRKA a ajuns să creeze, în propriile fișiere excel, o rubrică intitulată “Perioada amortizare”, unde compania pharma înregistrează, în dreptul medicilor cu nume și prenume, în câte trimestre își scoate mita plătită acestora!
Ioana Vodă – Avans pentru curs ORL, a promis că o să ne scrie minimum 200 cut Bilobil/lună până la sfârşitul anului. Linie din excel-ul șpăgii: Medicii îşi primeau comisioanele prin “contracte de sponsorizare”. “Dacă îşi îndeplineau targetul, primeau aproximativ 10% din valoarea prescripţiilor”, povestește unul dintre angajații cu funcție de conducere din KRKA. Cu ajutorul acestor “programe de loialitate”, pentru companie se întâmplau minuni: vânzările explodau și statul plătea multe milioane de euro pe an pe produse ca Bilobil, un tip de ginkgo biloba, despre a cărui decontare experţii internaţionali au avertizat ani la rândul că nu este justificată.

loading...

În schimb, pacienților li se inventau “nevoi medicale” pentru ca doctorii să poată îndeplini “targetul” fixat de companie, așa cum e numit numărul de prescripții în documentele pe care ziarul începe să le publice astăzi. Consecința e că firma ajunge să dicteze cum tratează medicul un pacient. KRKA România, cu sutele ei de angajați, este, practic, o companie de marketing și lobby, care influențează prescripțiile medicale. Noi, cei din România, nu vindem medicamente, căci medicamentele sunt facturate către distribuitori de către firma-mamă din Slovenia, unde se și produc. Angajat care lucrează de peste 15 ani în KRKA:


Primul document prezentat integral de Libertatea se numește “Cerere sponsorizare medici excepții_ București_Q2_Total” și este un excel întocmit în 2010. Medicii primeau bani pentru că prescriau un medicament, cunoscutul ginkgo biloba. Angajații companiei ajungeau să scrie la finalul excel-ului „la acest medic am convenit să facem plata la două luni” sau rugau contabilitatea să introducă medicul în „programul de loialitate”, adică în mituire: „acest medic il monitorizez din septembrie anul trecut si nu l-am platit deloc nu scrie nimic altceva decat bilobil (are max 5 pacienti pe tanakan solutie) si nu vreau sa o pierd”. Unul dintre cele peste 2.000 de excel-uri ale șpăgii obținute de Libertatea din interiorul companiei pharma: În tabel sunt trecuți reprezentanții medicali, oameni de vânzări care răspundeau de doctori, apoi numele medicilor, specialitatea și spitalul sau policlinica unde lucrau aceștia.  RECOMANDĂRI În urma dezvăluirilor Libertatea privind mituirea medicilor, angajații KRKA au primit un email. Interdicția pe care au primit-o Coloana următoare se numește “Targetare”, iar în ea sunt țintiți medicii care vor fi abordați, de la A1 la C3, după o matrice în care: A1 înseamnă “medici cu potențial mare care prescriu de la noi” A2 înseamnă “medici cu potențial mare care prescriu și de la noi, și de la concurență” A3 înseamnă “medici cu potențial mare care prescriu de la concurență” . Medicii sunt împărțiți în funcție de „potențial” Aceeași logică este folosită și pe celelalte coloane, B însemnând potențial mediu, iar C – potențial scăzut.

„Ne concentram pe A3, A2, B3 și B2, mai degrabă decât pe A1 și B1, cei care deja prescriau de la noi, unde deja era saturație”, explică un om cu funcție de conducere din KRKA România. KRKA este o companie slovenă cu prezență în peste 30 de țări, cotată la bursa din Ljubljana și cu afaceri de 1,33 miliarde de euro în anul 2018. RECOMANDĂRI Fiul directoarei ucise de soț, gest dureros când și-a văzut mama în sicriu KRKA este una dintre primele firme pharma străine intrate pe piața din România, cu vânzări foarte mari la noi, produse cunoscute pentru calitatea lor ridicată și mari investiții în marketing.  “Primeam lista secretă a CNAS, în care apar toți medicii, cu toate medicamentele prescrise!” Documentele interne ale companiei arată un mecanism intern “pe care ne-au pus să-l folosim și care creștea vânzările pe seama relației cu medicii”, spun angajații.  După coloanele cu medicii care urmau să fie țintiți de “sponsorizare”, în excelul companiei urmează o coloană intitulată “Potențial”, unde firma pharma scrie cât ginkgo biloba poate prescrie fiecare medic. De unde știa compania acest lucru? KRKA avea pe cineva la Ministerul Sănătății și la Casa de Asigurări și primeam, pe sub mână, bineînțeles, lista secretă a Casei în care apar toți medicii, cu toate medicamentele prescrise! Angajat KRKA: Oamenii din interiorul firmei spun că listele de la CNAS le-au venit de dinainte de 2010 și până în 2013. Practic, când intrau în cabinetul medicului știau tot ce prescria acesta! Dacă îi interesa, ca în acest excel, ginkgo biloba, ei știau exact cât bilobil sau echivalentul lui de la firmele concurente prescria fiecare medic.
Citeşte întreaga ştire: DOCUMENTE INTERNE. O mare companie pharma din România, KRKA, mituiește de peste 10 ani medicii și are rubrică de „Amortizare” în excel-ul șpăgii!


Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Ministerul Sănătății si D.S.P.-urile continuă seria abuzurilor
RUȘINE DRAGNEA. RUȘINE PSD. Liviu Dragnea a declarat că PARTENERIATUL CIVIL pentru persoanele de același sex TREBUIE LEGALIZAT. fără a spune NIMIC despre Dreptul INALIENABIL al copiilor de avea o MAMĂ și un TATĂ.
Gabriel Liiceanu: „Cei mai buni turnători sunt intelectualii. În clipa în care devin turnători, au orgoliul de a le arăta ofiţerilor cu care lucrează, că le sunt superiori”
Scandal în PSD după ce Rise Project a publicat discuţiile dintre liderii partidului. Pleşoianu: „PSD e infiltrat cu slujitori ai Hidrei“/ Ştefănescu: „Trădare!“
Forțe STRĂINE îl pregătesc pe Iohannis pentru al doilea mandat
Adevărata ţintă din spatele cazurilor "Pomohaci" şi "Episcopul de Huşi"
TRĂDĂTORI DE ȚARĂ. Noua lege a redevențelor e cea veche: Pentru productia din pământul țării de petrol si gaze va fi același BACȘIȘ la fel ca până acum. Norvegia 78% impozitare totală pe petrol și gaze, Marea Britanie 62% și 81%, Danemarca 64%, Romania 19%
Secretarul general al PNL despre Klaus Iohannis: Este un om al cărui destin a fost scris de Dumnezeu! ... De cine , de un Dumnezeul al tolerantei ?
În timp ce au urlat cât au putut în legătură cu firma Brădet, ANSVSA protejează identitatea companiilor care au vândut alimente expirate în 2016, ca să nu le facă „publicitate negativă“
ADEVĂRATA REȚEA SOROS E ÎN PSD ȘI PRU: MILIARDARUL, PLĂȚI SAU ÎNTÂLNIRI SECRETE CU PONTA, COSTOIU, CREȚU, PALADA, DRĂGHICI, NECULA ȘI PETREA
De ce nu este anchetat Florian Coldea, aşa cum s-a făcut cu cei 77 de medici oncologi?
PNL a depus un amendament care redefinește familia ca să cuprindă și cuplurile de același sex
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro