Cum să conservați în mod eficient ouăle cu ajutorul apei de var. Este incredibil cât de versatile sunt și cât de mult depindem de ele.
Indiferent dacă sunt fierte tare, prăjite sau ingrediente într-un tort sau o prăjitură, este puțin probabil să treacă o săptămână fără a nu folosi ceea ce ar putea fi mâncarea perfectă din lume.
Dar știți ce ne întristează? Ideea că cei care cresc găini pentru ouă pot ajunge la risipă din cauza supraproducției. S-ar putea să trebuiască să cumpărăm ouă inferioare de la magazine iarna, când găinile au încetinit ouarea.
Din fericire, există numeroase modalități, unele mai bune ca altele, de a conserva ouăle. De la câteva săptămâni la câțiva ani. Continuați să citiți acest articol de blog pentru mai multe informații interesante.
Doriți să postrați ouăle în cămară pe termen lung? Există o metodă de conservare care stă deasupra celorlalte. Aceasta este conservarea cu apa de var. Dar mai întâi, să aruncăm o privire rapidă asupra celorlalte opțiuni de conservare.
Metode istorice pentru conservarea ouălor
În plus față de conservarea cu apa de var, există multe alte metode utilizate de sute de ani pentru a păstra ouăle mai mult decât ar putea rezista în mod natural.
1. Uscarea
Cu această metodă, ouăle sunt crăpate, bătute și apoi deshidratate. Fie într-un deshidratator cumpărat, fie într-un cuptor.
Însă, o posibilă problemă cu această metodă e că ouăle trebuie uscate la temperaturi peste 70°C. Cu majoritatea dezhidratatoarelor, acest lucru nu este posibil. Fără o încălzite la această temperatură, riscați salmonella și nu e o idee bună.
Când este efectuată corect și la temperaturi adecvate, această metodă este acceptabilă. Ouăle uscate pot fi sigilate sub vid pentru depozitare și mai lungă și mai sigură.
2. Congelare
Pentru a îngheța ouăle, începeți la fel ca în cazul uscării. Cel mai mare dezavantaj al congelării ouălor este că procesul necesită un congelator pentru depozitare.
În funcție de circumstanțele dvs., este posibil ca electricitatea să nu fie întotdeauna disponibilă.
3. Ulei (sau ulei de gătit ori untură de porc)
Cu această metodă, sigilați porii cojii de ou, astfel încât nicio bacterie să nu pătrundă și să contamineze oul. Dar sursa de grăsime trebuie, de obicei, încălzită pe o plită sau într-un cuptor cu microunde pentru a se topi.
De asemenea, procesul este dezordonat și, în cazul unturii, poate deveni râncedă. Depozitarea poate atrage, de asemenea, rozătoare sau insecte.
4. Sare sau cenușă
O altă metodă de conservare e depozitarea ouălor într-o cutie sau ladă cu sare sau cenușă. Acest lucru ar trebui să vă ajute în timpul iernii, dar nu este o soluție viabilă pe termen lung.
Ambele substanțe pot pătrunde în coajă și pot modifica gustul.
5. Sticlă cu apă și silicat de sodiu
Conservarea în sticla cu apă este un mijloc chimic pentru etanșarea și izolarea ouălor întregi într-un amestec de apă și silicat de sodiu.
Pentru această metodă, ouăle trebuie să fie foarte proaspete, nu mai vechi de 24 de ore. Devin foarte alunecoase și potențial periculoase. Ar trebui să fie fixate pentru a preveni spargerea lor!
De ce este o idee bună conservarea în apă de var?
Ouăle conservate cu apă de var vor dura doi sau mai mulți ani, fiind păstrate și în coajă. Astfel, acestea sunt mult mai versatile când vine timpul să le folosim.
Gustul și consistența acestor ouă sunt aproape identice cu ouăle proaspete.
Conservarea ouălor în acest fel este foarte economică. Este o modalitate fantastică de a folosi mai târziu toate ouăle produse de găini.
Nu este necesară o sursă de căldură sau refrigerarea pentru depozitare. Este o opțiune excelentă în cazul pierderii accesului la energie. Nici nu vor atrage rozătoare sau alte insecte.
Pentru cei care nu sunt familiarizați, vorbim despre varul stins. Acesta este un mineral folosit în mod obișnuit în construcții, de secole. Astăzi, puteți cere var stins la un magazin de materiale de construcții.
De ce aveți nevoie pentru preparare?
- ouă proaspete care nu sunt spălate sau tratate;
- borcan de sticlă cu capac (sau alt recipient etanș cu capac);
- var stins și lingură de măsurare;
- bol sau borcan pentru amestecarea soluției de var;
- apă.
Cum se procedează
Într-un borcan mare, amestecați apa la temperatura camerei cu două linguri de var. Puteți ajusta sau multiplica acest raport pentru a se potrivi nevoilor dvs. Agitați sau amestecați. Amestecul va fi alb lăptos.
Alegeți ouă fără crăpături sau orice alte probleme și care să fie cât mai proaspete. Ar trebui să fie curate, dar nespălate. Umpleți borcanul cu ouă. Se toarnă soluția peste ouă, asigurându-se că sunt complet scufundate. Închideți bine borcanul.
A se păstra într-un loc răcoros și uscat timp de până la doi ani.
Când sunteți gata să utilizați ouăle conservate, scoateți-le din soluție și clătiți-le. Clătirea asigură că soluția de var nu va afecta gustul ouălor.
Ar putea fi mai ușor de atât?
Când păstrați ouăle în apă de var:
- vă asigurați o sursă de hrană disponibilă atunci când aveți nevoie de ea;
- profitați la maxim de ouăle pe care le produc găinile din gospodărie.
Ouăle conservate folosind această metodă:
- nu necesită electricitate pentru depozitare;
- nu vor atrage rozătoare sau insecte;
- vor rămâne viabile timp de cel puțin doi ani.
Este ușor și inteligent să păstrezi ouăle pentru a fi utilizate în viitor. Ce credeți? Aveți găini ouătoare? Veți încerca să conservați ouăle? Ați folosit o altă metodă pentru conservarea ouălor? Spuneți-ne în secțiunea de comentarii.
Pentru servicii de advertoriale sau link building vă invităm să intrați în contact cu noi!