NEFERTITI SE CREDE PERFECTA – Ministrul Justitiei le-a spus cu subinteles procurorilor CSM ca stie ca vor da aviz negativ si a desfiintat-o cu argumente pe Kovesi, pe intelesul oricarui roman. Kovesi s-a aparat, demonstrand ca este incapabila sa isi asume vreo greseala: “Nu sunt aici sa va conving pe dvs!” Invatamintele lui Toader: “Nu va judeca doar CSM, va judeca societatea. Sigur va vor judeca romanii! Adevarul trebuie stiut”

Distribuie!by loading... Laura Codruta Kovesi s-a prezentat marti, 27 februarie 2018, pentru a lua parte la sedinta Sectiei pentru procurori in care se ia in discutie solicitarea ministrului Justitiei Tudorel Toader de avizare a revocarii Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie. In cadrul sedintei, procurorii […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Laura Codruta Kovesi s-a prezentat marti, 27 februarie 2018, pentru a lua parte la sedinta Sectiei pentru procurori in care se ia in discutie solicitarea ministrului Justitiei Tudorel Toader de avizare a revocarii Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie. In cadrul sedintei, procurorii din CSM, condusi de vicepresedintele Consiliului, procurorului Codrut Olaru trebuie sa decida daca avizeaza pozitiv sau negativ propunerea ministrului Tudorel Toader.

Sedinta a fost deschisa de presedintele Sectiei pentru procurori Codrut Olaru care i-a dat cuvantul ministrul Tudorel Toader pentru a face, daca apreciaza, completari la Raportul pe care l-a depus deja la CSM. Luand cuvantul, Tudorel Toader a explicat, din nou, in circa 40 de minute care sunt temeiurile care stau la baza propunerii de revocare a Laurei Kovesi. A urmat apoi o serie de intrebari pe care procurorii din CSM, in frunte cu Procurorul General, Augustin Lazar, au dorit sa le puna ministrului Justitiei.

De neinteles a fost intrebarea pe care procurorul Cristian Ban a ales sa i-o adreseze ministrului Justitiei, anume daca magistratii sunt obligati sa respecte deciziile CCR? Raspunsul pe care ministrul Justitiei l-a dat este evident!

A cautat sa intre in vorba cu ministrul Justitiei si Procurorul General Augustin Lazar, care incerca sa faca pe aparatorul drepturilor CSM in procedura de revocare si sa apara ca un unchi pentru Laura Kovesi pe care o tot scuza in interventiile sale, pentru ca in final sa ajunga sa primeasca lectii de Drept, asemenea unui elev, de la Tudorel Toader.

Ulterior interventiilor membrilor CSM, a fost lasata sa isi exprime pozitia si Laura Kovesi care a aparut la CSM cu un brat de sapte dosare extrem de stufoase, in care s-ar fi regasit toate argumentele pe care le-a invocat in fata membrilor CSM pentru avizarea negativa a cererii ministrului Justitiei. Tinand totusi cont ca in timpul explicatiilor oferite in fata CSM Laura Kovesi a citit permanent doar de pe paginile din dreapta dosarului, putem crede ca marimea dosarelor pe care le-a lasat membrilor CSM se datora faptului ca argumentele sale erau printate doar pe o pagina.

Cum era de asteptat, sefa DNA si-a inceput discursul sustinand ca motivele invocate de Tudorel Toader in cererea de demitere a DNA sunt “nereale, nedovedite, netemeinice” si continuand cu fraze similare din care populatia trebuia sa inteleaga ca Laura Kovesi nu a facut nimic, si-a exercitat atributiile legal si totul este perfect.

Atitudinea de negare a sefei DNA a fost constata si de Tudorel Toader care, la finalul sedintei a conchis ca societatea va afla in scurt timp adevarul si va realiza ca este nefiresc ca intr-o astfel de situatie toate argumentele pe care le-a enuntat pentru revocarea Laurei Kovesi sa fie incorecte, iar toate explicatiile sefei DNA sa fie corecte.

Fara emotii, dupa 10 minute de la finalizarea sedintei, presedintele Sectiei pentru procurori din CSM, Codrut Olaru, a anuntat avizarea negativa a solicitarii ministrului Justitiei Tudorel Toader, refuzand insa sa precizeze daca decizia s-a luat in unanimitate sau cu majoritate de voturi.

Prezentam in continuare declaratiile principale din timpul sedintei Sectiei pentru procurori din CSM din data de 27 februarie 2018:

Codrut Olaru, chestiuni preliminare:

Obiectul discutiilor de astazi il constituie propunerea de revocare a sefei DNA, asa cum a fost formulata de ministrul Justitiei. Vreau sa fac precizarea ca acest material venind de la ministrul Justitiei pe 23 februarie a fost pus la dispozita tuturor membrilor Sectiei si Procurorului Gen ca membru de drept si a fost comunicat si proc sef pentru efectuarea de oberservatii. (…) O sa va rog dl ministru daca doriti sa completati materialul..

Tudorel Toader:

Va multumesc pentru ca m-ati invitat la acesasta dezbatere. Vreau sa imi spuneti cat timp am la dispozitie. (…)

Raportul cu cele 20 de puncte impreuna cu dezbaterea de astazi, sper eu, sa constituie un moment al adevarului, un moment in care sa prezentam lucrurile asa cum sunt, cu bune si cu rele, sa nu prezentam activitatea DNA doar intr-o maniera festivista. E adevarat ca Raportul l-am postat pe pagina MJ. (…) Pana in prezent au fost peste 42.000 de descarcari, adica un numar foarte mare, ce a dus la blocarea paginii, imediat dupa prezentarea Raportului. Din respect fata de dumneavoastra si de institutie nu am sa prezint tot raportul, ci in diagonala. Adica prezentarea si sublinierea catorva aspecte semnificative din Raport. (…)

Primul punct: S-a constat la nivelul DNA o situatie fara precedent in cazul raportulurilor dintre autoritatile publice. In mai putin de un an, DNA a generat trei conflicte de natura constitutionala. Din 13 conflicte juridice de natura constitutionala cate a constatat curtea din 2003 avem doua conflicte constatate in mod explicit (…)

Condamnari cu orice pret, sa decapati dosarul cu case… asa imi doresc. Nu putem sa ne dorim sa ajungem cu orice pret la cineva.

Am aici o statistica ce spune ca rata achitarilor la DNA este de cinci ori mai mare decat la celelalte unitati de parchet. Evident, veti spune ca CCR e de vina dupa decizia cu abuzul in serviciu. Dar eu va spun altceva. Ce veti face cu oamenii aceia nevinovati? Deci sa nu ne gandim ca nu pot sa ii mai condamn…

Augustin Lazar: Poate ministrul Justitiei, Executivul sa formuleze o cerere de revocare? La ce ne-ar mai folosi vointa CSM?

Tudorel Toader: Ministru Justitiei, spune constitutia exercita autoritatea asupra procurorilor. Nu aia privind solutiile, ca nu aia e treaba lui, dar privind activitatea de urmarire penala. (…) Sunt convins ca stiti raspunsul. Intrebarea vine din regulamentul CSM. Va dau un exemplu: toata lumea vorbeste de procurorul Negulescu, analiza la CSM a durat destul de mult, poate ca nu trebuia laudat. Eu cred ca legea bate regulamentul CSM.

Tatiana Toader:Ati spus ca ar fi fost alte argumente? Inteleg ca nu este complet?

Tudorel Toader:Raportul este complet, dar puteam sa mai adaug si alte argumente. Cum pot sa spui cand CEDO vorbeste de demnitate si prezumtia de nevinovatie ca iei pe cineva la 6.30-7.00 si dus la DNA, cu girofar si cu presa in priza. De ce sa faci spectacolul asta mediatic cu prezumtia, cu demnitatea, atata timp cat ai posibilitate sa le eviti. Stim ce spune CEDO.

Laura Kovesi:

Motivele invocate sunt nereale, nedovedite, netemeinice, iar unele dintre ele sunt simple sustineri. Pentru unele din afirmatii nu exista niciun fel de proba.

-As vrea sa va spun ca am raspuns la toate solicitarile care mi-au fost adresate din partea acestei Comisii parlamentare, nu m-am prezentat si am raspuns in scris ca nu detin date si informatii.

-“Apreciem ca propunerea este neintemeiata si nedovedita”, si-a incheiat Kovesi apararea de circa o ora.

Tudorel Toader:

Discursul dvs poate fi convingator, seducator in fata celor care nu se pricep deloc. Categoric nu ma convingeti. Ati vorbit de marete realizari in problema masurilor asiguratorii si indisponibilizari, dar nu ne-ati spus ca pe hartie se trece ceva, iar la capatul indisponibilizarii nu mai gasesti nimic.

-E greu de explicat cuiva statistica achitarilor (…) Aia trimisi in judecata nu ajung sa fie trimisi in condamnati tot in 2016. Rezultatul este artificial.

-Am cerut sa fie un moment al adevarul si cred ca va fi.

Nu puteti sa spuneti ca nu stiati ca un procuror nu poate sa ancheteze oportunitatea, circumstantele, emiterii unei OUG, dupa cum nu puteti sa imi spuneti ca nu stiati ca un procuror nu se poate substitui unei instante de contencios.

-Cu privire la prezentarea la Comisie, nu va suparati, dar ati denaturat un pic. CCR a spus ca nu ati raspuns complet la toate intrebarile.

-Nu ati anticipat nici dosarul acela cu cazul Belina. Pai cum sa nu il anticipati? Nu ati stiut dvs ca nu puteti ancheta oportunitate, circumstante? Procurorul nu poate ancheta circumstante, legalitate, oportunitate.

-Ati facut comparatie intre deciziile CCR si CSM. Comparatia e buna pentru cine nu stie. Decizia CSM se ataca in instanta, deciza CCR este obliatorie. CSM se refera la oameni, CCR se refera la legi.

-Pe mine nu m-a convins nimic din contraargumnetele dvs. Oricine poate sa realizeze. Nu e posibil sa fim diametral opusi, tot ce spuneti dumneavoastra e bun, tot ce spun eu nu e bun…

-Nu va judeca doar CSM, va judeca societatea in general. Trebuie sa fim de acord ca adevarul trebuie sa fie stiut, trebuie asumat, si daca are conotatii negative trebuie inlaturat. Dvs spuneti ca totul este perfect.

-Spuneati ca aveti deschidere la dialog. Maine aveti bilantul, e 28 februarie 2018 si nu mi-ati trimis Bilantul. Sigur, mi-ati trimis o invitatie, dar nu voi veni pentru ca nu voi veni acolo fara sa va indepliniti obligatia sa imi trimiteti Raportul.

Kovesi:

Nu sunt aici sa va conving pe dvs, dl ministru. Daca voiati sa fiti convins, cereati explicatii. Deci nu sunt aici sa va conving pe dvs. Daca vorbim de adevaruri, dvs ati venit cu supozitii, eu am venit cu probe, cu documente.


Sursa: luju.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro