Ne otrăvesc pe toate căile: Poluare cu amoniu pe râul Argeș, ascunsă de Administrația Națională Apele Române

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Reprezentanţii Apa Nova afirmă că Administraţia Naţională Apele Române, care asigură la nivel naţional administrarea apelor de suprafaţă şi care furnizează apa brută pentru tratarea în scopul potabilizarii pentru Apa Nova, „nu a făcut nicio informare cu privire la poluarea cu amoniu pe râul Argeş”. „Apa Nova a informat cu o zi înainte, proactiv, administraţia Apele Române în legatură cu această situaţie”, susţin aceştia.

„Administraţia Naţională Apele Române, autoritatea care asigură la nivel naţional administrarea apelor de suprafaţă şi care furnizează apa brută pentru tratarea în scopul potabilizarii pentru Apa Nova, nu a făcut nicio informare cu privirea la poluarea cu amoniu pe râul Argeş. Din preocuparea continuă a companiei pentru calitatea serviciilor oferite, Apa Nova a informat cu o zi înainte, proactiv, administraţia Apele Române în legatură cu această situaţie”, se arată într-o informare de presă transmisă, miercuri seară, de Apa Nova.

Conform sursei citate, în mod simultan, „producătorul şi furnizorul de apă potabilă pentru municipiul Bucureşti a monitorizat continuu parametrii de calitate a apei potabile şi a întreprins toate măsurile tehnice necesare pentru a menţine în limite parametrii apei potabile”.


Ministerul Sănătăţii a precizat că distribuitorul de apă potabilă pentru Bucureşti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condiţiile în care marţi s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeş, în urma topirii masive de zăpadă. Ministerul a menţionat că ”rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislaţia în vigoare“ şi a recomandat bucureştenilor ca, până la rezultatele definitive, apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală.

Ministerul a menţionat că, în cursul zilei de miercuri, au fost primite la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 şi 6 din Capitală. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reţeaua de apa potabilă în cele două sectoare.


Conform specialiştilor INSP în domeniul apei potabile, „rezultatele parţiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare a populaţiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reţeaua publică de distribuţie. Conform ghidurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariţie a unor efecte acute sau cronice asupra sănătăţii. Aceeaşi sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariţia disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu există alte efecte pe termen lung“, arată Ministerul Sănătăţii.

loading...

„Cu toate acestea, până la obţinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiştii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceştia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afişată înscrierea «apa este bună de băut»”, a recomandat totuşi ministerul.

Potrivit sursei citate, DSPMB analizează zilnic probe de apă din reţeaua publică sau de la staţiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) şi clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate miercuri din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 Bucureşti, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecţie. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare, mai precizează MS.

Compania Apa Nova a precizat, miercuri, după ce bucureştenii au reclamat mirosul puternic de clor al apei de la robinet, că deprecierea temporară a calităţii apei râurilor dn cauza topirii bruşte a zăpezilor a fost compensată prin măsuri de tratare, însă niciun parametru de calitate nu fost depăşit, iar mirosul de clor al apei va dispărea în după-amiaza zilei de miercuri.

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), prin Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Argeş – Vedea, a anunţat că a fost înştiinţată telefonic, miercuri dimineaţă, de către reprezentanţii societăţii S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti că în secţiunea barajului Crivina, pe râul Argeş (de la punctul de captare), s-a înregistrat o creştere a indicatorului Amoniu până la valoarea de 1.3 mg/l (maximul prevazut de lege fiind de 1.5 mg/l).

„Această creştere a fost înregistrată la data de 28 ianuarie 2019, ora 20:00. Reprezentanţii companiei de apă au informat că au luat măsura utilizării unei cantităţi mai mari de clor pentru potabilizarea apei şi diminuarea cantităţii de amoniu. Creşterea indicatorului Amoniu până la 0.7 mg/l. a fost înregistrată şi în probele de apă analizate în cadrul Laboratorului de Calitatea a Apei al Administraţiei Bazinale de Apă Argeş – Vedea. Majorarea accentuată a cantităţii de amoniu poate fi cauzată de creşterea debitului râului Argeş după topirea zăpezii şi antrenarea unor deşeuri de diferite tipuri aflate pe maluri”, se arăta într-un comunicat de presă transmis de ANAR.

Conform sursei citate, prima măsură luată de reprezentanţii ANAR prin ABA Argeş – Vedea a fost majorarea debitului de apă evacuat din acumularea Goleşti de la 16 metri cubi pe secundă la 30 de metri cubi pe secundă şi supravegherea situaţiei îndeaproape. De asemenea, în cursul zilei de miercuri au fost prelevate noi probe de apă pentru efectuarea analizelor de calitate, în funcţie de rezultatul acestora urmând a se dispune noi măsuri.

https://ortodoxinfo.ro/2019/02/01/ne-otravesc-pe-toate-caile-poluare-cu-amoniu-pe-raul-arges-ascunsa-de-administratia-nationala-apele-romane/?fbclid=IwAR1hZwAYnkQCfeMexfVE3N3yqHGUf7XNKNgKwBiwZvM23qXUi7nV0uSJFjM
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

GDI

Gazetadeinformatii.ro

Lasă un răspuns

Close
Citește mai multe:
Romania a redevenit granarul Europei, doar ca romanii nu beneficiaza de acest statut, ci firmele straine care exporta cerealele din tara noastra!

Afacerile din sectorul producției de cereale s-au dublat în ultimii 7 ani, de la 8,34 mld. lei în 2009 la

O suedeză s-a îndrăgostit de Maramureș: „Mi-au dat lacrimile când am scris despre cât de prietenoși sunt oamenii de aici. În Suedia, dacă nu am avea electricitate sau internet, noi nu am supraviețui mai mult de două zile“

Suedeza Malin Skinnar lucrează la o carte despre cântecele populare din diferite zone ale lumii, numită „Searching for the women's

Colapsul unei țări: Foamete extremă în Venezuela

Imagini șocante ne parvin din Venezuela. Într-o piață din Caracas, 5.000 de oameni se îmbulzesc după ce au auzit că

Icoane folosite ca foc de lemn de către imigranții musulmani în Grecia. Islamiștii deranjați de clopotele bisericilor ortodoxe

  În Grecia, imigranții folosesc icoanele din bisericile ortodoxe, pentru a se încălzi și manifestă împotriva clopotelor bisericilor ortodoxe. Mitropolitul

Ioan Panican – RITUALURI SATANICE, IN PREZENTA LIDERILOR EUROPEI

Astazi asistam la ultimul asalt. Educatia, familia au fost terminate. Iar astazi asistam la acest asalt impotriva bisericii. Nu este

Experimentul secret comunist : trenul care circulă între București și Ploiești, într-un tub vidat cu viteză amețitoare, în cadrul proiectului COANDA

Acum mai bine de 40 de ani, cercetătorii români experimentau o invenţie care ar fi trebuit să ne transporte de

Închide