N-AI GRAD, N-AI PARTE – Laura Kovesi nu indeplineste conditiile esentiale pentru a ocupa timp de 7 ani functia de procuror sef european. Numirea la conducerea Parchetului European se face exclusiv politic, fara sa se tina cont de recomandarile statelor membre si mai ales de criteriile de selectie impuse: Kovesi nu detine grad de PICCJ, nu are experienta in materia infractiunilor financiare, nu are realizari in calitate de lider, nu detine standarde inalte de etica si integritate personala

Distribuie!by Lumea Justitiei semnala in urma cu o zi in articolul “CEDO se prostitueaza pentru Kovesi” cum s-a ajuns ca la Curtea Europeana a Drepturilor Omului sa se prioritizeze dosare de dragul unor persoane, astfel incat solutiile pronuntate sa fie prezentate cu titlu de exemplu de buna purtare in fata […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather


Lumea Justitiei semnala in urma cu o zi in articolul “CEDO se prostitueaza pentru Kovesi” cum s-a ajuns ca la Curtea Europeana a Drepturilor Omului sa se prioritizeze dosare de dragul unor persoane, astfel incat solutiile pronuntate sa fie prezentate cu titlu de exemplu de buna purtare in fata europenilor, care trebuie sa ramana cu impresia ca “Zeita” a fost revocata absurd de la sefia DNA. Cazul o are in prim-plan pe Laura Codruta Kovesi (foto) care, aflata in campanie pentru ocuparea functiei de procuror sef european se victimizeaza, mai ceva ca un politician, ca in aceeasi perioada in care se promoveaza pentru sefia Parchetului European, este chemata si la parchet de procurorii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie pentru a fi audiata in calitate de suspecta. Este si de inteles de ce se prezinta ca o victima, atat timp cat stie ca un dosar penal finalizat cu trimiterea in judecata ar face-o sa spuna adio postului de procuror sef european. Cel putin asa ar fi normal! Asta daca nu se trezesc europenii sa o apere si sa ii ofere un soi de azil…

loading...

Europenii o tin in brate pe Kovesi


Ce nu intelegem noi este de ce i s-a permis Laurei Codruta Kovesi, de la bun inceput, sa candideze pentru functia de procuror sef european, in conditiile in care nu indeplineste importante criterii de eligibilitate si de selectie cerute chiar de Uniunea Europeana, fiecare dintre cerintele pentru acest post fiind greu de atins de Kovesi.

Avem certitudinea ca europenii stiu foarte bine atat trecutul, cat si bagajul de cunostinte al Laurei Codruta Kovesi, si tocmai de aceea consideram ca este de neacceptat ca oficialii europeni care solicita ca procedura pentru sefia Parchetului european sa nu mai fie politizata si sa nu se mai vorbeasca atat despre lacunele lui Kovesi, sa fie aceiasi care transforma functia in sine intr-o miza politica cu interese financiare uriase. 


Cum poate fi altfel interpretat faptul ca europenii care au intocmit criteriile de eligibilitate pentru functia de procuror sef european, criterii altfel de bun simt, sunt aceiasi care au si inchis ochii si s-au facut ca nu vad ca Laura Codruta Kovesi nu indeplineste multe dintre cerintele solicitate pentru aceasta inalta demnitate? Ce miza au si, mai ales, ce interese?

Lumea Justitiei a analizat Regulamentul Consiliului Uniunii Europene nr. 2017/1939 din 12 octombrie 2017 privind infiintarea Parchetului European (EPPO) si a institutiei procurorului sef european, dar si anuntul pentru ocuparea functiei de procuror sef european, fiecare dintre cele doua documente continand procedura de concurs, dar si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat.

Dupa cum veti vedea, niciuna dintre aceste conditii nu este indeplinita corespunzator de Laura Codruta Kovesi, existand pentru fiecare dintre criteriile impuse de UE si exemple concrete care arata ca nu are ce cauta la sefia Parchetului European.

Kovesi nu este eligibila

Astfel, in Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului Uniunii Europene din 12 octombrie 2017, de punere in aplicare a unei forme de cooperare consolidata in ceea ce priveste instituirea Parchetului European (EPPO) se mentioneaza ca va fi numit procuror sef european acela care “detine calificarile necesare pentru numirea in cele mai inalte functii de la nivelul parchetelor si al magistraturilor din statele lor membre respective si care dispun de experienta practica relevanta in ceea ce priveste sistemele juridice nationale, investigatiile financiare si cooperarea judiciara internationala in materie penala, sau care au ocupat functia de procurori europeni”.

Mentiunea de mai sus se regaseste la art. 14 alin. (2) lit. c) din Regulament si este completat de alin. (3) in care se precizeaza ca selectia se va face in final in baza unui apel deschis in care sunt cuprinse mai multe cerinte pentru ocuparea acestui post.

Apelul a fost postat pe Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la finalul lui 2018, cuprinzand “criteriile de eligibilitate” si “criteriile de selectie” pe care un procuror trebuie sa le indeplineasca “pentru a putea fi luat in considerare pentru faza de selectie”. In ce priveste criteriile de eligibilitate, acestea se refera la cetatenie, experienta profesionala, cunostinta lingvistice si varsta. Tot aici se mai vorbeste si despre nivelul “EU secret” care presupune ca procurorul candidat trebuie sa detina sau sa obtina o certificare valabila a autorizarii de securitate de la autoritatea nationala de securitate din tara sa care sa ateste ca i se permite accesul la informatii clasificate pana la un nivel specificat. In aceasta din urma cerinta, cu siguranta Kovesi nu a avut nicio problema in a o indeplini, tinand cont ca presupune obtinerea unei certificari de la SRI.

Totusi, in ce priveste experienta profesionala are o mare problema. Sustinem aceasta intrucat in prezent Laura Codruta Kovesi nu detine grad de parchet general. O confirma chiar Consiliul Superior al Magistraturii care i-a respins la finalul anului 2018 solicitarea de recunoastere a gradului profesional (facsimil). In prezent Kovesi detine gradul de parchet de tribunal fiind doar delegata a doua oara pentru 6 luni la Serviciul de indrumare si control din PICCJ. Pe de alta parte, o alta chichita prin care Kovesi beneficiaza de titulatura temporara de procuror de Parchet General este numirea in functia de procuror DIICOT, de vreo 14 ani, unde tine postul blocat.

Practic, Kovesi are gradul de parchet general doar pentru ca este delegata in PICCJ si tinuta in continuare in DIICOT, credem noi absurd si in mod complice, stiindu-se ca aceasta nu intentioneaza sa revina la unitatea de parchet din Sibiu, ci doar sa tina locul ocupat pentru a beneficia de avantajele gradului de Parchet General.

Iata astfel unul dintre criteriile de eligibilitate pe care Kovesi nu il indeplineste:

“Experienta profesionala: sa fie membri activi ai parchetului sau ai magistraturii si sa detina calificarile necesare pentru numirea in cele mai inalte functii de la nivelul parchetelor si al autoritatilor judiciare din statele lor membre, sa prezinte toate garantiile de independenta si sa dispuna de experienta practica relevanta in ceea ce priveste sistemele juridice nationale, investigatiile financiare si cooperarea judiciara internationala in materie penala, obtinuta la nivel national, european sau international.”

Un alt criteriu de eligibilitate pe care Kovesi nu il indeplineste, inca, este cel legat de cunostintele lingvistice.

Caci, UE cere pentru acest post o cunoastere aprofundata a unei limbi dintre limbile Uniunii si o cunoastere satisfacatoare a unei alte limbi a Uniunii. Or, o tara intreaga a avut ocazia sa o auda pe Kovesi vorbind si sa constate ca nivelul de cunoastere al unei limbi straine este departe de a fi chiar satisfacator, comparabil chiar cu al unui incepator.

Ridicam astfel intrebarea: Care au fost de fapt criteriile de eligibilitate de care au tinut cont europenii cand au trecut-o pe lista scurta? Caci, cu siguranta cele de sus in niciun caz!

Favorita Europei nu indeplineste criteriile de selectie

Ca sa nu mai vorbim de criteriile de selectie, care de asemenea, pe hartie, par extrem de stricte si greu de atins de Kovesi pentru a putea fi pusa pe lita preferatilor Europei pentru acest post.

Potrivit anuntului publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Consiliul Uniunii Europene a impus 10 criterii de selectie pentru “candidatul ideal” la functia de procuror sef european, pe care le vom analiza mai jos, demonstrand ca nu aveau cum sa fie indeplinite de Laura Codruta Kovesi:

Criterii de selectie

-“sa aiba cel putin 15 ani de experienta profesionala in calitate de membru activ al parchetului sau al magistraturii”;

Kovesi detine intr-adevar experienta profesionala, de vreo 23 ani, dintre care vreo 12 numai in functii de conducere, perioada in care a semnat si pus in aplicare protocoale cu SRI, declarate ilegale ulterior de Curtea Constitutionala, a fost acuzata ca prin institutiile pe care le-a condus a facut dosare la comanda, si a lucrat cot la cot cu SRI;

-“sa aiba cel putin cinci ani de experienta si rezultate bune demonstrate, obtinute intr-o functie de conducere de nivel superior in cadrul unui parchet sau al unei autoritati judiciare”;

Tindem sa credem ca Raportul pozitiv pe care l-a transmis europenilor se refera la activitatea manageriala de la Parchetul General, cand controalele erau facute de ochii lumii, caci la DNA cu siguranta nu avea cum sa se laude cu reusite;

-“sa aiba cel putin cinci ani de experienta in calitate de procuror responsabil cu desfasurarea investigatiilor si a urmaririlor penale in materie de infractiuni financiare. Un bilant pozitiv in ceea ce priveste urmarirea penala a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale UE sau a infractiunilor transfrontaliere majore ar reprezenta un avantaj suplimentar”;

Suntem curiosi cand a instrumentat Kovesi, timp de 5 ani, dosare in materie de infractiuni financiare, in conditiile in care palmaresul sau de dosare penale ar fi in numar de 3 (asa zicea Traian Basescu cand a numit-o procuror general al Romaniei), iar de atunci a stat numai pe functii de conducere?

-“sa aiba realizari deosebite in calitate de lider, manager si comunicator, atat la nivel strategic, cat si la nivelul gestionarii interne”;

Cum poate fi vorba despre realizari in calitate de lider, in conditiile in care in ultima functia de conducere detinuta, Laura Codruta Kovesi a fost revocata din DNA pentru management defectuos, constandu-se o serie de nereguli cuprinse intr-un Raport intocmit de ministrul Justitiei, care implica printre altele si nerespectarea Deciziilor CCR ori a celorltate puteri ale Statului?

-“sa fie un profesionist remarcabil si dinamic cu un foarte bun discernamant si cu capacitati conceptuale deosebite, cu capacitatea de a elabora, de a comunica si de a pune in aplicare o viziune strategica clara pentru indeplinirea obiectivelor EPPO”;

Profesionalismul remarcabil si dinamic al Laurei Codruta Kovesi a fost constatat odata cu Raportul de revocare din functia de procuror sef al DNA.

-“sa aiba excelente aptitudini interpersonale, de luare a deciziilor, de comunicare si de negociere, precum si capacitatea de a stabili relatii profesionale bazate pe incredere cu toate partile interesate”;

Stabilirea relatiilor profesionale bazate pe incredere cu toate partile interesate este relavata, din punctul nostru de vedere, de dosarele penale, 19 la numar, in care sunt reclamate abuzurile savarsite de Laura Codruta Kovesi in functia de sefa a DNA sau la Parchetul General.

-“sa aiba capacitatea de a lucra intr-un mediu multicultural complex si de a motiva si dezvolta echipe care sa isi atinga potentialul maxim”;

Singurele echipe pe care Laura Codruta Kovesi le-a dezvoltat in perioada in care a condus DNA au fost echipele mixte constituite din procurori si ofiteri SRI.

-“sa demonstreze intelegerea principiilor independentei si protejarii drepturilor fundamentale, necesare in desfasurarea functiei de investigare/urmarire penala din cadrul EPPO, precum si adeziunea la aceste principii”;

In ultimii doi au au iesit la iveala din ce in ce mai multe abuzuri savarsite de Directia Nationala Anticoruptie sub mandatele lui Kovesi, faptul ca insasi fosta sefa DNA s-a implicat in anchetele altor procurori (anchete despre care s-a constatat ca au fost realizate cu incalcarea competentelor constitutionale), ori faptul ca in activitatea sa aceasta a urmarit prioritizarea dosarelor cu impact mediatic in vederea castigarii de capital de imagine, dar si ca a incercat sa obtina condamnari cu orice pret pentru a da bine la bilanturile anuale. O fi aceasta intelegerea principiilor independentei?

-“sa aiba standarde inalte de etica si integritate personala”;

Cum poate fi vorba despre standarde inalte de etica si integritate personala in cazul unui procuror care este cercetat, printre altele, de luare de mita?

-“sa aiba un nivel excelent de cunoastere a cadrului institutional si juridic al Uniunii”.

Nu stim nivelul de cunostinta al lui Kovesi in ce priveste cadrul institutional si juridic al UE, dar tindem sa credem ca nu este departe de a fi excelent, daca ar fi sa comparam cu nivelul de cunoastere a cadrului juridic din Romania…

Iata ce prevad Regulamentul si Anuntul:

https://www.luju.ro/international/ue/n-ai-grad-n-ai-parte-laura-kovesi-nu-indeplineste-conditiile-esentiale-pentru-a-ocupa-timp-de-7-ani-functia-de-procuror-sef-european-numirea-la-conducerea-parchetului-european-se-face-exclusiv-politic-fara-sa-se-tina-cont-de-recomandarile-statelor-membre-

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro