Moscova se asteapta la evenimente majore? Rusia si-a retrimis la Bucuresti corespondentul de la Revolutie

Distribuie!by În vara anului 1989, după întîlnirea cu scîntei de la Moscova, dintre Gorbaciov și Ceaușescu, soarta dictatorului și a României erau bătute în cuie, doar că nu mulți știau cît de agitate evenimente urmează. Cîteva săptămîni după întrevederea din iulie, la București descindea un corespondent cu greutate al agenției […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather


În vara anului 1989, după întîlnirea cu scîntei de la Moscova, dintre Gorbaciov și Ceaușescu, soarta dictatorului și a României erau bătute în cuie, doar că nu mulți știau cît de agitate evenimente urmează.
Cîteva săptămîni după întrevederea din iulie, la București descindea un corespondent cu greutate al agenției sovietice de presă, ITAR-TASS. Acreditarea sa la București prefața momente istorice și era făcută în deplină cunoștință de cauză.

loading...

Asta, pentru că Nikolai Morozov era un ziarist de calibru, despre care gurile rele șușoteau chiar că ar fi ofițer acoperit al KGB. Lui i-a revenit misiunea de a transmite Moscovei, dar și restului lumii, informații despre revoluția română.
Morozov este cel care, în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, a transmis mapamondului, de la fața locului, că în Piața Universității, trupele regimului Ceaușescu au ucis 5000 de protestatari, informația fiind imediat preluată de Vocea Americii, Europa Liberă șamd și rostogolită în toate colțurile planetei.
Această informație pe cît de fierbinte, pe atît de falsă (muriseră 49 cu totul), a dus la ieșirea masivă în stradă a românilor a doua zi, cu rezultatele știute.


”Maurul” Morozov își făcuse cu brio datoria.
În casa poetului disident, pe care îl cunoștea dinaintea revoluției, Morozov se împrietenește cu Ion Cristoiu, care îi oferă o rubrică săptămînală în publicația ”Expres magazin”.
Intrigați de relația rusului cu Cristoiu, ”Doi și un sfert” infiltrează în redacție un așa-zis reporter, cu misiunea de a monitoriza povestea dintre cei doi îndeaproape.
În timpul misiunii, ca să vezi!, agentul se îndrăgostește de scris și se apucă de lansat cărți de mare succes pe bandă rulantă, sub peseudonimul ”Pavel Coruț”.

Revenind, dacă Moscova a trimis în România, în septembrie 1989, un corespondent de talia lui Morozov era pentru că se aștepta la o perioadă spectaculoasă, care trebuia urmărită de un profesionist desăvîrșit. Poate chiar mai mult decît urmărită.
Ulterior, cînd lucrurile s-au mai așezat, Morozov a fost retras în favaorea altor misiuni jurnalistice prin lume.
În 2015, el lucra la Copenhaga, în calitate de corespondent al aceleiași TASS.
Surpriză, însă: de cîteva luni, Nikolai Morozov a revenit, extrem de discret, în România, fiind reînscăunat corespondent la București.


Poate fi o simplă întîmplare.
După cum, la fel de bine, am putea emite ipoteza că, în România, au început să se petreacă, de puțină vreme, evenimente care interesează Moscova în cel mai înalt grad, odată ce și-a trimis aici, iar, decanul de experiență (și de grad?) al corespondenților TASS, agenția oficială a Rusiei.
Evenimente care sunt de abia la început. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

Sursa: inpolitics.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

DEZVĂLUIRI Marile cancelarii occidentale au împăcat și capra PNL și varza PSD | Tehnocrații câștigă alegerile!
Președintele Poloniei s-a supărat rău pe neobolşevica UE: „Europa ne-a lăsat în voia sorții n 1945. Să ne lase în pace”
Birocraţia UE, sub cupola şi la sânul căreia corupţia, nepotismul şi favoritismul se dezvoltă ca lianele în pădurile calde, ia la şuturi România pentru o temă de autoritate internă. Şi, cică, nu suntem colonie!
Academicianul Dinu Giurescu: “Cind vinzi resursele minerale, stergi o tara de pe harta lumii” (VIDEO)
O nota de plata de la un club-terasa din Mamaia a insumat 32000 de Euro. Tinerii liberi si frumosi s-au intrecut in note mari de plata, in timp ce in Romania copiii se culca flamanzi
Statul a încasat peste 430 milioane de euro din rovinietă in ultimele 18 luni, unde se regăsesc banii?
George Friedman, avertizează: România să nu se bazeze pe sprijinul UE împotriva Rusiei
Guvernul va adopta miercuri Ordonanta de Urgenta cu modificari importante in legislatia penala/ Vor fi gratiate o serie de pedepse si dezincriminate fapte (amnistie mascata)
Legea vaccinării obligatorii ne aruncă iar în iadul dictaturii
ENIGMA: CUM A AJUNS CVARTETUL SUA-MAREA BRITANIE-OLANDA-GERMANIA SĂ ”TUTELEZE” ROMÂNIA
Ce s-a întâmplat cu trei dintre actorii care au jucat rolul lui Iisus
Casa Regala vrea 25 de milioane de Euro anual de la statul roman, Ciolos si Dragnea le-au promis ca incearca sa vada ce pot face, poporul roman doarme?
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro