Memorie pentru eternitate: un cip de cuart care poate stoca 360 terrabiti timp de 14 miliarde de ani!

Distribuie!by Memorie pentru eternitate: un cip de cuart care poate stoca 360 terrabiti timp de 14 miliarde de ani! loading... Pe bună dreptate, acest nou tip de memorie digitală poate fi considerată „eternă”, căci istoria umanităţii, cu toate reuşitele şi eşecurile ei, poate fi acum înmagazinată în cip-uri nu mai […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Memorie pentru eternitate: un cip de cuart care poate stoca 360 terrabiti timp de 14 miliarde de ani!

loading...

Pe bună dreptate, acest nou tip de memorie digitală poate fi considerată „eternă”, căci istoria umanităţii, cu toate reuşitele şi eşecurile ei, poate fi acum înmagazinată în cip-uri nu mai mari de dimensiunea unei monede, pentru multe miliarde de ani.
Cu doi ani în urmă, cercetătorii japonezi de la Universitatea din Kyoto şi cei de la compania Hitachi reuşiseră să realizeze stocarea digitală a datelor pe un strat din cristal de cuarţ, durata acelei memorii fiind de aproximativ 300 de milioane de ani.

În prezent, cercetătorii departamentului Optoelectronics Research Center (http://www.orc.soton.ac.uk/) din cadrul Universităţii Southampton (Marea Britanie) au reuşit să amplifice foarte mult atât capacitatea de stocare a datelor, cât şi durata memoriei, ajungând astfel la cifre uluitoare: cristalul de cuarţ special dimensionat poate stoca până la 360 Tb de date pe un interval de timp de 14 miliarde de ani.


Ei au reuşit aceasta folosind pentru imprimare un laser de lumină la scară de femtosecunde pe un singur strat subţire de sticlă de cuarţ nanostructurată (https://www.youtube.com/watch?v=OP15blgK5oU). Cu această tehnologie se poate stoca efectiv întreaga cunoaştere şi istorie a umanităţii, din cele mai vechi timpuri şi până în prezent, într-un volum mic de memorie.

Pentru a avea idee cât durează o femtosecundă, putem să comparăm distanţele pe care le parcurge lumină într-o perioadă scurtă de timp. Se ştie că într-o secundă o rază de lumină parcurge aproximativ 300 000 de kilometri; într-o nanosecundă (care înseamnă a miliarda parte dintr-o secundă), lumina parcurge aproximativ 30 de centimetri; într-o femtosecundă, aceeaşi rază de lumină parcurge doar 300 de nanometri, adică o distanţă puţin mai mare decât cea mai mică bacterie cunoscută. Un alt mod de a ne gândi la ceea ce înseamnă durata unei femtosecunde este următorul: o femtosecundă este pentru o secundă ceea ce o secundă este pentru aproximativ 32 de milioane de ani.

Tehnica de imprimare a datelor utilizează impulsurile laserului de femtosecunde pentru a le scrie astfel în structura 3D a cristalului de cuarţ, la scara nanometrică. Aceste impulsuri creează trei straturi de puncte nanostructurate, fiecare dintre ele aflându-se la doar câţiva microni distanţă de următorul. Modificările în structura cristalului pot fi citite prin compararea cu un eşantion dintr-un alt impuls luminos, înregistrând astfel orientarea undelor luminoase după ce acestea au trecut.


Savanţii au numit această memorie ca fiind o „memorie 5D”, pentru că ea include cele trei dimensiuni cunoscute ale spaţiului fizic şi alte două dimensiuni care sunt responsabile pentru codarea polarităţii şi a fascicolului de lumină ce creează punctele. În plus, aceasta memorie de cuarţ se dovedeşte a fi rezistentă şi la temperatură: depozitarea corectă a informaţiei rezistă până la o temeperatură exterioară de 157 grade Celsius.

Cercetătorii au stocat deja în această memorie câteva dintre textele importante ale umanităţii: Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, lucrarea Optica a lui Newton, Magna Carta şi Biblia în ediţia Regelui James (considerată cea mai apropiată de forma textului original).

Odată cu această tehnologie foarte avansată de stocare a unui volum imens de date pentru o perioadă de timp practic nesfârşită elimină posibilitatea pierderii unor informaţii foarte preţioase despre omenire, aşa cum s-a petrecut în cazul arderii manuscriselor antice din Biblioteca din Alexandria.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Dragnea, atac la Procurorul General: Nu are voie să se ia de USR
Teroarea de la Bataclan FILMARE șocantă din timpul atentatelor din Paris | AVERTISMENT – IMAGINI CU IMPACT EMOȚIONAL !
Cel care l-a premiat pe Augustin Lazar a cerut moartea lui Maniu, Bratianu si Coposu- dupa noi venim tot noi- Walter Roman
3 ÎNREGISTRĂRI cu ADEVĂRATUL Ghiță: ,,I-am zis lu Ponta, bă, o f...t pe mă-ta, te duci pe sticlă!''
DOSAR PENAL PENTRU TIMMERMANS – Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie a format dosarul penal 295/P/2019, in care Frans Timmermans si Augustin Lazar trebuie sa dea cu subsemnatul. Dosarul s-a constituit la plangerea Lumea Justitiei, care a sesizat falsificarea grosolana a Raportului MCV din 13.11.2018. Art. 10 Cod penal: „Legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de catre un cetatean strain, contra statului roman” (Document)
Dumnezeu si-a indeplinit promisiunea fata de Avraam Isaac si Iacov, Israelul modern și profeția biblică, Pedeapsa lui Israel este aproape "Psalm 83" !!
Lista lui Soros: colaboraționiștii care au trădat România
Unul din cei mai importanți analiști americani a DEZVĂLUIT ce ne așteaptă: România, parte a cordonului sanitar american ANTI-RUSIA/ SUA știu că ungurii din România vor SECESIUNEA, nu autonomia/ În Europa vor fi RĂZBOAIE. Textul INTEGRAL
PANA AICI! Guvernul Ciolos tocmai a anuntat taxa pe supravietuire
Actorul Mihai Călin îl acuză Ion Caramitru, că este „dictator” iar oamenii se tem de el „ca de cancer”
Investitorii români vor plăti impozite mai mari cu 68% decât cei străini
Postul lui Isarescu, pentru Florin Georgescu!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro