MĂRTURIA CUTREMURĂTOARE a duhovnicului care a rostit primele rugăciuni la căpătâiul morților de la „Colectiv”. Părintele Vasile: „Pompierii plângeau lângă trupurile arse” | A cincea zi de doliu

Distribuie!by Preotul militar Vasile Bîrlean a însoțit echipele de pompieri în noaptea în care au murit zeci de oameni în clubul de pe strada Tăbăcarilor. După ce a oficiat ritualul religios pentru cei decedați, el i-a îmbărbătat pe salvatori loading... Modest din fire, preotul militar Vasile Bîrlean a acceptat, cu […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Preotul militar Vasile Bîrlean a însoțit echipele de pompieri în noaptea în care au murit zeci de oameni în clubul de pe strada Tăbăcarilor. După ce a oficiat ritualul religios pentru cei decedați, el i-a îmbărbătat pe salvatori

loading...

Modest din fire, preotul militar Vasile Bîrlean a acceptat, cu greu, să discute cu noi despre prezența sa la Club Colectiv, în noaptea fatidică care a lăsat în urmă zeci de familii îndurerate. Spunea că și-a făcut doar datoria. Totuși, el a fost primul duhovnic care s-a rugat pentru sufletele tinerilor pieriți în sinistrul din curtea fostei fabrici Pionierul.


Părintele Vasile este preot militar la ISU „București- Ilfov” de 13 ani, dar ne-a spus că nu a asistat la o asemenea nenorocire niciodată. Cu o seară înainte de tragedie, participase, alături de pompieri, la o aplicație, la stația de metrou Pipera. „Când sunt pierderi de vieți omenești, însoțim pompierii – eu, ca duhovnic, și un psiholog – pentru a le putea acorda asistență religioasă și de specialitate, pentru păstrarea echilibrului sufletesc”, a relatat preotul.

Vineri noaptea, la scurt timp după ce s-a dat alarma la Club Colectiv, a primit telefon pentru a merge pe strada Tăbăcarilor nr. 7, alături de unul dintre psihologii unității, Cristian Tarbu. Nu își imagina, atunci, proporțiile dezastrului. „Am vrut să plec fără reverendă, însă m-am oprit și am luat-o, în cele din urmă”, a povestit părintele.


Misiune duhovnicească în Tăbăcarilor 7

A ajuns la locul tragediei în jurul orei 0.30. „Erau acolo și domnul Arafat și primarul Piedone. Inițial, oamenii de ordine nu au vrut să mă lase să intru, dar le-au spus pompierii că sunt preotul lor”, a continuat părintele.

Ajuns în interiorul fostei fabrici, în fața ochilor i s-a dezvăluit o scenă de proporțiile iadului: „Toți erau întinși pe jos. Erau atât de mulți… Arși cu toții”. Abia dacă poate vorbi despre ce a văzut acolo. „Era cutremurător. Fac înmormântări și am văzut multe grozăvii dar ce am văzut acolo… Oricât ai fi de tare, te înfiora. Nu poți fi de piatră”, a adăugat duhovnicul.


FOTO: Unii dintre pompieri au scos trupurile neînsufl ețite din Club Colectiv cu lacrimi în ochi FOTO: ISU BUCUREȘTI-ILFOVNe-a spus că trupurile abia scoase din hala în care funcționa clubul au fost așezate pe un culoar din incinta fostei fabrici. Acolo, lângă tinerii arși de vii, și-a pus reverenda și a spus două rugăciuni: „Tatăl nostru” și „Dumnezeul duhurilor”, „așa cum se orânduiește pentru cei adormiți”. Nu a putut aprinde o lumânare în interior. „Încă mai mocnea focul în interior și lumânările sunt inflamabile. Pompierii mi-au spus să aprind afară”, a adăugat părintele.

După ce a oficiat ritualul religios pentru cei decedați, părintele Vasile s-a îndreptat spre pompierii care abia își trăgeau sufletul după intervenție. Terminaseră de scos morții din interior. „Am acordat sprijin cadrelor. Unii pompieri plângeau. Erau obosiți, epuizați…Spuneau că puteau fi copiii lor printre victime”, și-a amintit duhovnicul ISU. Șocul a fost atât de mare printre salvatori, încât toți psihologii ISU au fost chemați să îi consilieze, atât pe ei, cât și pe cei din familie: „Asta ne e datoria!”.

Părintele Vasile ne-a mai povestit că, sâmbătă, după tragedia din Club Colectiv, a stat de vorbă cu părinții a cinci tineri care abia au scăpat cu viață și erau în spital.

Părinții au venit să se roage pentru copiii aflați în spital

„Sâmbătă aveam un botez la biserică. După aceea, au venit membri ai cinci familii ai căror copii scăpaseră cu viață din incendiu. Mi-au spus că veniseră să se roage pentru sănătatea lor”, a rememorat preotul. Părinții i-au povestit clipele de coșmar pe care le-au trăit acei tineri. „Au reușit să scape, târându- se pe burtă. Unul dintre copii a povestit că i-au căzut pe cap flăcări din tavan. Norocul lui că avea la îndemână o sticlă cu bere și a stins vâlvătaia”, a adăugat părintele Vasile.

Preotul a aflat, ulterior, că cei cinci sunt bine, au scăpat cu viață. „Din păcate, după o asemenea experiență rămân cu traume”, a mai spus părintele.

Sfaturi PSI pentru tineri: „Căscați ochii la ieșirile de urgență!”

Părintele Vasile are 38 de ani și are un băiat în vârstă de 12 ani. A fost profesor de teologie, dar a devenit preot militar în anul 2002. Atunci a dat un examen la ISU și altul la Arhiepiscopia Bucureștilor. „Am dublă subordonare ierarhică, la conducerea Bisericii Ortodoxe și militară”, ne-a explicat preotul. Are program de lucru zilnic de la ora 8.00 la ora 16.00. „Duminica, oficiez slujbe la biserica din incinta ISU București, unde vin atât familiile militarilor, cât și civili”, a adăugat părintele. În lăcașul de cult ridicat prin contribuția pompierilor, el îi sfătuiește pe tineri să nu intre în localuri care nu au două ieșiri, așa cum prevăd normele PSI. „După tragedie, i-am sfătuit pe tineri să fie foarte atenți. Unui băiat i-am zis să caște ochii, să caute ieșirile de urgență. Dacă nu sunt, nu are ce căuta în acel loc”, a concluzionat duhovnicul.

Salvatorii, consiliați psihologic

După evenimentul tragic din noaptea de 30 octombrie, ISU ,,Dealul Spirii” București-Ilfov a anunțat că a demarat o amplă activitate de asistență psihologică și religioasă a personalului de intervenție, cu ajutorul unei echipe formate din cinci psihologi și preotul militar. Echipa a oferit suport psihologic salvatorilor încă din noaptea intervenției, însă demersul continuă și în prezent, având în vedere numărul foarte mare al personalului implicat în operațiunile de salvare. Totodată, în incinta bisericii de la sediul Inspectoratului, preotul a oferit suport pentru păstrarea echilibrului sufletesc al cadrelor și al familiilor victimelor. Din cauza caracterului înalt psihotraumatizant al intervenției, la nivelul ISU București-Ilfov, compartimentul Psihologie a demarat o campanie de psihoeducație și suport psihologic adresată întreg personalului, campanie ce se va prelungi și pe parcursul anului 2016.


http://m.evz.ro/noaptea-ingerilor-marturia-duhovnicului-care-a-rostit-primele-rugaciuni-la-capataiul-mortilor-de-la-colectiv-parintele-vasile-pompierii-plangeau-langa-trupurile-arse-a-cincea-zi-de-doliu-exclusiv-premium.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Istoria regimentului de aviaţie-vânătoare de lângă Timişoara care a avut primele supersonice MIG-21 din România
Începe RĂZBOIUL dintre NATO și Rusia? Crește prezența armată în Marea Neagră
Demascarea celebrului David Icke , a fost inlocuit de reptilieni ? (Documentar VIDEO)
Florin Călinescu, REVOLTAT de Guvernul Orban
Rainer Seele, director general OMV Austria: Gazul din România trebuie să fie la dispoziția Europei
Mihai Seplecan: Am un mesaj pentru voi, fetelor!
CNA a SANCȚIONAT posturile Pro TV, Antena 1, Digi 24, Antena 3, Romania TV, Realitatea TV, Prima TV, Kanal D și TVR 1 pentru FAKE NEWS si modul manipulator în care au prezentat cazul preotului din Botoșani acuzat că ar fi bătut un elev
JUDECATOAREA GIRBOVAN NU A PICAT PE FENTA LUI KLAUS – Sefa UNJR Dana Girbovan ii aminteste presedintelui Iohannis ca inca nu a clarificat problema hotararilor CSAT privind implicarea serviciilor in Justitie. Girbovan avertizeaza: „Daca nu vom primi raspuns nici in urmatoarele zile, vom lua in considerare posibilitatea actionarii CSAT in judecata... Nu se poate vorbi despre o normalitate democratica in Romania pana cand relatia servicii secrete - justitie nu e perfect transparenta”
Vremurile din urma: Germania adoptă proiectul de lege privind ”al treilea gen”
Dragnea, atac dur asupra multinaţionalelor: Trebuie impus impozit pe cifra de afaceri, nu pe profit. Au afaceri de miliarde şi profit de 0,8 la mie
AMESTEC NERUȘINAT ÎN POLITICA INTERNĂ. Klemm dorește ca multinaționalele străine să-și poată sifona profiturile în continuare. Klemm dupa intalnirea cu Dragnea: Parteneriatului SUA - Romania ar putea fi afectat de noile masuri economice anuntate
Senzaţional! Black Cube: ce ştiau ofiţerii SRI şi ce au aflat ofiţerii Mossad despre Kovesi! | Şefa DNA e terminată!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro