Mâncarea din spitale, bătaie de joc pentru pacienţi. Un pacient mănâncă de 10 lei pe zi dar poate “beneficia” de infectii nozocomiale, perne rupte, saltele stricate, aparatura invechita

Distribuie!by Bolnavii internaţi în spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii sunt trataţi în bătaie de joc inclusiv când vine vorba de mâncarea pe care o primesc. Cele trei mese servite acestora zilnic sunt în valoare de 10 lei. Toate. Tocmai de aceea,  ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că trebuie majorate alocaţiile […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Bolnavii internaţi în spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii sunt trataţi în bătaie de joc inclusiv când vine vorba de mâncarea pe care o primesc. Cele trei mese servite acestora zilnic sunt în valoare de 10 lei. Toate. Tocmai de aceea,  ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că trebuie majorate alocaţiile de hrană.

loading...

La spitalele Ministerului Sănătăţii, tarifele acestea sunt fixe. Aici avem probleme şi încercăm să găsim soluţii pentru că tarifele sunt foarte mici”, a declarat, recent, şefa de la Sănătate.   „Mâncarea, nici caloric, nici calitativ, nu se poate încadra în cei 10 lei alocaţi unui pacient care nu e cronic. Ar trebui să echilibreze balanţa cu cei care au făcut rele şi care sunt trataţi mult mai bine decât pacienţii. Degeaba suplimentezi alocaţia de hrană dacă celelalte rămân în urmă. Vorbesc de infecţii nosocomiale, aparatură învechită, saltele rupte, perne rupte”, a explicat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR).    Reprezentantul pacienţilor susţine că în spitalele din România există două tipuri de mâncare: la comun şi pentru regim. „Ce ne facem cu cei care au nevoie de o anumită dietă, cum ar fi bolnavii de cancer, cei care suferă de hepatită sau transplantaţii? Nu zic ca fiecărui pacient să i se gătească separat, dar să fie găsite soluţii prin care să fie meniuri variate. La noi meniul comun e cu sare, cel la regim e fără sare, e singura diferenţă. Degeaba îi dai pacientului medicamente scumpe dacă suferă că e subnutrit sau ia vreo infecţie din spitale”, a completat Irimia.


„Nu e un meniu de restaurant de lux, e rezonabil”   Nici managerii de spitale nu se descurcă foarte bine cu banii pe care îi au acum la dispoziţie pentru hrana pacienţilor. Noroc, susţin aceştia, e că unele unităţi spitaliceşti din subordinea Ministerului Sănătăţii, cum sunt Spitalul de Urgenţă Pantelimon sau Spitalul de Copii Marie Curie, au bucătărie proprie.   Altfel, dacă ar fi nevoiţi să externalizeze serviciul, ar face faţă cu greu cheltuielilor, în condiţiile în care pentru hrana unui adult cu diabet se alocă 15 lei pe zi, pentru pacientul cu arsuri tot 15 lei, pentru cei pe dializă 9 lei.

„Având bucătăria noastră ne descurcăm cu sumele acestea pentru că luăm alimente de bază de pe piaţă la preţuri rezonabile şi ne descurcăm. Pacienţii primesc şi carne, primesc şi peşte, au o dietă cât de cât diversificată. Avem şi dietician, le face meniul în funcţie de patologie. Nu pot să zic că e un meniu de restaurant de lux, dar este ceva rezonabil în suma de 10 lei. Una e să cumperi mâncarea gătită şi alta e să o găteşti tu. Întotdeauna e mai ieftin acasă decât la restaurant şi în condiţiile astea reuşim să ne descurcăm. Dacă ar fi fost externalizat era mult mai greu. Aşa scutim nişte bani”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Dragoş Daviţoiu, managerul Spitalului Pantelimon din Capitală.    Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la Spitalul de Copii Marie Curie.


„Facem mâncare în spital, avem bucătărese, avem asistentă dietetică, ea se ocupă de meniuri. Dar nu neg că ar fi bine să mai mărească un pic tarifele. Asta ar însemna că din banii care ne vin de la casa naţională de asigurări de sănătate am putea aloca mai mult pentru hrană”, a completat şi Daniel Buzatu, şeful Spitalului Marie Curie.    Cu 10 lei în plus primesc alimente mai bune   Dacă pentru micuţii cu diabet tarifele pentru alocaţia de hrană ajung chiar şi la 17 lei iar cele pentru copiii cu hepatită la 16 lei, românii care sunt internaţi la Institutul de Geriatrie Ana Aslan au un meniu de 19,4 lei pe zi.

Până în 2016, alocaţia de hrană nu putea depăşi 7 lei pe zi.   „O creştere a tarifului ar fi utilă pentru că avem pacienţi cu multe probleme. Se fac eforturi şi cât de cât se reuşeşte să se ajungă la o dietă adecvată. Dacă sunt mai multe fonduri creşte şi calitatea alimentelor mai mult. Pe de altă parte, cei care vor pot să plătească 10 lei în plus pe zi pot beneficia de o hrană mai bună calitativ”, a declarat profesorul Gabriel Prada, geriatru la Institutul Ana Aslan, adăugând că la spitalele din subordinea autorităţilor locale se poate face o suplimentare de buget pentru majorarea alocaţiei de hrană.    Acest lucru s-a şi întâmplat deja la spitalele din subordinea Primăriei Capitalei, care a decis să majoreze cu 50% tarifele pentru hrana pacienţilor, printr-o decizie luată recent de Consiliul General al Primăriei Capitalei.

Citeste mai mult: adev.ro/pakwpj

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Dragoș Anastasiu, patron Eurolines, email intern prin care multumeste angajatilor si indeamna la continuarea protestelor pina la "victoria " finala
Totalitarism cu față umană: O tânără australiană a fost concediată pentru că nu este de acord cu „căsătoria” între persoane de același sex
Romii îşi fac de cap la Lugoj, pentru că autorităţile sunt slabe şi măsurile luate sunt ineficiente
Telemeaua Dorna „românească” se fabrică în Polonia
Iohannis şi Erdogan au căzut de acord: "Moscheea de la Bucureşti se va construi"
Mircea Dinescu: În sfîrşit, Iohannis a înfiat un copil: copilul din flori al Ciumei Roşii, Augustin Lazăr
Ministrul Mediului: "Ordinul nu se mai produce. Cotele privind vanatoarea ursilor, lupilor, rasilor si pisicilor salbatice nu exista"
PE BANII MARILOR AMBASADE – Freedom House, organizatia de suflet a Monicai Macovei, finantata de marile ambasade, instruieste varfurile Justitiei romane care fac partie la Ambasada SUA. Toata floarea cea vestita a DNA participa la “training-urile” Freedom House unde se gandesc legi. Laura Kovesi, Livia Stanciu, Oana Haineala, Bogdan Licu, Camelia Bogdan, Daniel Morar, Cristi Danilet sunt numai cateva dintre numele care raspund invitiatiilor lui Guseth. Unii incaseaza bani (Foto)
Terenurile agricole din România se SCUMPESC. Străinii cumpără tot mai mult
COMANDANTUL SUPREM AL ARMATEI AMERICANE ameninta RUSIA si anunta inceperea celui de AL TREILEA RAZBOI MONDIAL !
Gheorghe Piperea despre protestele #rezist: Națiune de hoți? Nu! O țară de prăduiți, tâlhăriți și ruinați de hoțul care strigă hoțul cu vocile năimiților săi din presă! Pentru o țară de executați silit și evacuați din case nu se iese în stradă?
Familiile cu doi tați încep să fie prezentate în cărțile de grădiniță, cu fonduri UE
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro