Majoritatea PSD+ALDE împreună cu minoritatea PNL+USR au votat în unanimitate să se taie cât mai multe păduri ca să exportăm lemnul brut la austrieci şi la alții ca ei

Distribuie!by loading... Legea pentru Limitarea exportului de lemne a fost respinsă în unanimitate de de parlamentari, în pofida gargarei politice făcute de aceștia. Limitarea exportului de lemne a fost respinsă de parlamentari. Exportul de lemne nu va mai fi limitat, așa cum a fost mesajul politic în primăvara anului trecut, […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Legea pentru Limitarea exportului de lemne a fost respinsă în unanimitate de de parlamentari, în pofida gargarei politice făcute de aceștia.


Limitarea exportului de lemne a fost respinsă de parlamentari.

Exportul de lemne nu va mai fi limitat, așa cum a fost mesajul politic în primăvara anului trecut, parlamentarii respingând marți proiectul de lege care ar fi putut restrânge acest export. Argumentul respingerii a fost că interdicția exportului ar genera “consecințe economice negative în lanț”, deoarece industria autohtonă a mobilei și cea de construcții nu pot absorbi decât jumătate din lemnul exploatat – informează profit.ro


Întreaga discuție privind limitarea exportului de lemne a luat amploare după ce, la începutul anului 2015, au apărut informații despre o întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții companiei austriece Schweighofer-Holzidustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România, care pleda pentru eliminarea din Codul Silvic, aflat la acel moment în dezbatere parlamentară, a regulii care limita exploatarea, pentru o singură companie, la 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.

Iohannis a cerut eliminarea acestei limite, invocând că o asmenea prevedere ar fi neconcurențială și ar aduce avantaje unor firme în detrimentul altora.


Majoritatea parlamentarilor PSD au respins însă cererea președintelui, iar Guvernul Ponta a promis promovarea unei ordonanțe de urgență care ar fi interzis exportul de lemne până la finele anului 2015.

În cele din urmă, Cabinetul Ponta a renunțat să mai promoveze măsura prin ordonanță de urgență. Ca de obicei cuvântul lui Ponta n-a făcut nici 2 parale. A fost făcut un proiect de lege care acum a fost respins în parlament.

În raportul de respingere a legii, deputații susțin că “măsurile cuprinse în proiectul de lege ar genera consecințe economice negative în lanț, afectând grav pe cei 7.000 de operatori economici din industrie, dar și societățile de exploatare a lemnului și proprietarii de păduri”. Totodată, potrivit deputaților, “economia românească de mobilă și construcții nu poate absorbi decât jumătate din cantitatea de produse din lemn, cealaltă jumătate este în mod tradițional o importantă componentă a exportului românesc”.

Potrivit datelor de anul trecut ale Ministerului Mediului, circa 8,8 milioane de metri cubi de pădure sunt tăiate ilegal, anual, în România, iar prejudiciul este estimat la 1,5 miliarde lei.

Şi cum vin cu drum de fier,
Toate cântecele pier.
Zboară păsările toate
De neagra străinătate.
Numai umbra spinului
La uşa creştinului.

Îşi dezbracă ţara sânul,
Codru ­ frate cu românul ­
De săcure se tot pleacă
Şi izvoarele îi seacă,
Sărac, în țară săracă

Cine-au îndrăgit străinii,
Mâncă-i-ar inima câinii,
Mânca-i-ar casa pustia,
Şi neamul nemernicia!

(Fluierul)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro