LEGEA RASPUNDERII MAGISTRATILOR PE AGENDA PRIORITATILOR PSD – Senatorul Serban Nicolae: „Primul obiectiv cred ca trebuie sa fie renuntarea la MCV… Raspunderea magistratilor este o componenta vitala… Combaterea coruptiei trebuie sa continue… Trebuie regandite, prin dezbatere asumata, publica si deplin transparenta, o noua strategie anticoruptie”. Nicolae nu exclude ipoteza preluarii portofoliului Justitiei: „Decizia finala este una de echipa”

Distribuie!by “Senatorul social-democrat Serban Nicolae (foto) a schitat prioritatile privind justitia in viitoarea configuratie legislativa si executiva dominata de PSD. Intr-un interviu acordat site-ului de stiri politice psnews.ro la trei zile dupa victoria din alegerile parlamentare de la 11 decembrie 2016, Nicoale a punctat obiectivele majore pentru recastigarea increderii cetatenilor […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Senatorul social-democrat Serban Nicolae (foto) a schitat prioritatile privind justitia in viitoarea configuratie legislativa si executiva dominata de PSD. Intr-un interviu acordat site-ului de stiri politice psnews.ro la trei zile dupa victoria din alegerile parlamentare de la 11 decembrie 2016, Nicoale a punctat obiectivele majore pentru recastigarea increderii cetatenilor in sistemul judiciar si pentru o justitie mai eficienta.

loading...

Renuntarea la Mecanismul de Cooperare si Verificare adoptat in urma cu un deceniu ar fi primul obiectiv vizat de senator. In opinia lui Serban Nicoale, este profund nefireasca mentinerea Romaniei, prin MCV, pe o pozitie de inferioritate: „Sistemul judiciar romanesc a suferit, mai ales in ultimii 12 ani, efectele nefericite ale numeroaselor experimente. Nu detaliez acum care au fost cauzele care au generat aceste modificari haotice, contradictorii si ineficiente, fiind suficient faptul ca toate barometrele de opinie indica o proportie ingrijoratoare a neincrederii populatiei in sistemul judiciar romanesc. Primul obiectiv cred ca trebuie sa fie renuntarea la Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), ca indicator al compatibilitatii functionale a justitiei romanesti la standardele Uniunii Europene. Suntem, totusi, de zece ani membri ai UE si e profund nefireasca mentinerea Romaniei pe o pozitie de inferioritate in aceasta privinta”.


Al doilea subiect major pe lista prioritatilor pentru justitie este nevoia pentru o lege a raspunderii patrimoniale a magistratilor: „Esentiala este increderea cetatenilor in infaptuirea justitiei. Populatia trebuie sa aiba convingerea ca, in contactul cu instantele, cu organele de ancheta, cu celelalte componente ale autoritatii judecatoresti, au parte de un tratament legal, corect, profesionist si impartial. In acest context, raspunderea magistratilor este o componenta vitala. Nu doar raspunderea patrimoniala. Din numeroasele contacte personale, stiu ca judecatorii si procurorii insisi sunt preocupati, de buna-credinta, de standardele proprii de calitate profesionala si morala. Credibilitatea unor judecatori care au gestionat cauze sanctionate, ulterior, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, credibilitatea unor procurori ale caror anchete sunt infirmate drastic in instanta are grav si iremediabil de suferit, punand sub semnul intrebarii continuarea activitatii in conditii de inalt profesionalism si legalitate”.

Senatorul Nicolae considera ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, „fenomenul fiind prezent in toate componentele publice ale societatii romanesti, chiar daca in masuri diferite, inclusiv in justitie, din pacate”, si ca „trebuie regandita, prin dezbatere asumata, publica si deplin transparenta, o noua strategie anticoruptie”.


De asemenea – a conchis parlamentarul PSD –, trebuie regandita organizarea administrativa a actului de justitie, pentru a diminua efectele parazitare ale unor proceduri insuficient gandite sau rezultate din masuri experimentale, incoerente si confuze. In acelasi timp, cred in continuare ca populatia are in mod semnificativ de suferit de pe urma cotei scazute de eficienta in combaterea faptelor antisociale grave care afecteaza direct viata de zi cu zi a oamenilor. Conflictele personale, cruzimile de orice natura, violentele fizice si psihice sunt mult mai aproape de viata oamenilor, iar efectele negative se resimt mult mai rapid si mult mai profund”.

Serban Nicolae, despre nominalizarea PSD pentru functia de ministru al Justitiei: „Decizia finala este una de echipa si tin cont de opiniile colegilor mei”

O alta tema privind justitia abordata in cadrul interviului acordat psnews.ro de Serban Nicolae a vizat nominalizarea acestuia pentru functia de ministru al Justitiei in viitorul Cabinet. Senatorul a confirmat ca au existat discutii in interiorul PSD, dar a spus ca se considera mai eficient in Parlament decat in Guvern. Nicolae nu a exclus insa optiunea pentru acest portofoliu, precizand ca o decizie in acest sens va fi luata in echipa:

Discutii au fost, ca si in cazul altor colegi dintre cei care au fost implicati in elaborarea programului de guvernare. Ma onoreaza nominalizarile facute de multi dintre colegii din PSD, precum si de catre persoane publice din afara partidului, dar, cu toate acestea, pentru perioada urmatoare, consider ca pot fi mult mai eficient in Senatul Romaniei. Exista o explicatie foarte simpla. Mai ales in perioada care urmeaza, activitatea exclusiv parlamentara mi-ar da libertatea de a ma consacra doar reformelor preconizate in acest domeniu, fara a fi nevoit sa gestionez si numeroasele si foarte concretele probleme de natura administrativa specifice guvernarii. Eu ministru am mai fost (pentru Relatia cu Parlamentul in guvernul Adrian Nastase – n.r.). Si secretar de stat (in Ministerul Afacerilor Interne – n.r.) si consilier al presedintelui Romaniei (Ion Iliescu – n.r.). Nu mai am acea presiune – fireasca si acceptabila la inceput de cariera – care sa ma faca sa vad intr-o asemenea nominalizare o sansa cu care nu te mai intalnesti prea curand si pe care nu trebuie s-o ratezi. Decizia finala este insa una de echipa si tin cont de opiniile colegilor mei si de imperativele colective”.

*Cititi aici integral interviul acordat de senatorul Serban Nicolae site-ului psnews.ro“[1]

SURSE

  1. http://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/legea-raspunderii-magistratilor-pe-agenda-prioritatilor-psd-senatorul-serban-nicolae-primul-obiectiv-cred-ca-trebuie-sa-fie-renuntarea-la-mcv-raspunderea-magistratilor-este-o-componenta-vitala-combaterea-coruptiei-trebuie-sa-continue-trebuie-regandite-pri
  2. Foto: luju.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Japonia: Cea mai scăzută rată a mortalității infantile în urma interzicerii vaccinurilor obligatorii
Lista băncilor deținute de familia Rothschild
Avertismentul FMI: Ne apropiem de o criză mondială asemănătoare celei de acum 10 ani. Guvernele nu sunt pregătite să facă faţă recesiunii
De ce trebuia răsturnat de la putere Ceauşescu pe 22 decembrie 1989
Cazul isteriei cu vaccinurile! Oculta mondiala doreste sa garanteze o generatie viitoare cu o medie de viata redusa, dar subordonata consumului permanent de medicamente, cu precadere: antihistaminice, amfetamine, neuroleptice si chelatoare.
Artistul Florin Chilian, la un an de la alegerea lui Iohannis ca președinte: Dacă-mi spuneți o singură inițiativă a lui Iohannis în favoarea poporul român, eu mă angajez ca sclav al vostru pe vecie
Ministrul Victor Negrescu, „căsătoria” homosexuală pe repede înainte
ORDONANȚA PE CODURILE DE PROCEDURĂ PENALĂ dată de Guvernul Cioloș FĂRĂ DEZBATERE PUBLICĂ reprezintă un grav atentat la adresa Drepturile Constituționale ale cetățenilor României. Sintagma „cu încuviințarea prealabilă a judecătorului” a dispărut
Scandalul Panama si o dezvaluire-bomba din culisele guvernului Ponta
Agenţia pentru Situaţii de Urgenţă din SUA cumpără “sicrie” de plastic în valoare de 1 miliard de dolari, în care ar putea fi incinerate zeci de milioane de persoane! Pentru ce!?
Scandalul miliardelor din Elvetia – o lovitura a SIE in falca SRI?
PRIVIŢI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN UNGARIA
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro