Klaus Iohannis a refuzat sa promulge modificarile la Codul Silvic | prima masura din mandatul sau a fost sa NU opreasca DEFRISARILE

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Presedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea Legii care aduce o serie de modificari si de completari Codul silvic, apreciind ca “interventiile legislative adoptate in cuprinsul acestei legi, sunt de natura sa limiteze activitatea economica a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici, avand impact asupra mediului concurential si, implicit, asupra economiei si sa creeze premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator”.

  • HotNews.ro a scris in dese randuri despre recentele modificari al Codul Silvic, cu potential nociv major. Vezi aici o analiza detaliata

Care sunt argumentele invocate de presedintele Klaus Iohannis:

Art. I pct. 9 -15 din legea transmisa spre promulgare, respectiv modificarea art. 10 -13 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic reglementeaza posibilitatea ocoalelor silvice de regim de a oferi proprietarilor de fond forestier anumite servicii remunerate. Consideram ca, pentru incredintarea acestor servicii, trebuie prevazuta o procedura de selectie deschisa, transparenta si neconditionata. In caz contrar, respectiva masura poate institui un avantaj in favoarea ocoalelor silvice, avantaj care poate reprezenta ajutor de stat.


2. Art. I pct. 29 din legea transmisa spre promulgare, respectiv completarea art. 20 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic cu un alineat nou, alin. ( 11), instituie obligativitatea intocmirii amenajamentelor silvice doar pentru proprietatile de fond forestier mai mari de 10 ha. Aceasta reglementare se constituie intr-o premisa a unei masuri legislative discriminatorii intre diferite categorii de proprietari. Totodata, aplicarea acestei dispozitii care, la prima vedere poate avea drept efect flexibilizarea gestiunii padurilor, ar putea antrena accelerarea taierii padurilor din fondul forestier dincolo de principiile continuitatii, eficacitatii functionarii si conservarii padurilor.

loading...

3. Art. I pct. 48 din legea transmisa spre promulgare, respectiv modificarea art. 37 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, reglementeaza conditiile si situatiile in care este posibila scoaterea definitiva a terenurilor din fondul forestier national, prin derogare de la regimul general. Prin faptul ca sunt extinse categoriile exceptate de la regimul general aplicabil in cazul scoaterii definitive a unor suprafete din fondul forestier national apreciem ca se confera un avantaj anumitor categorii de beneficiari (proprietarii de retele de energie din surse regenerabile, proprietarii de parcuri recreative, tematice si/sau educationale), avantaj ce ar putea sa intre in sfera notiunii de ajutor de stat.
4. Art. I pct.72 din legea transmisa spre promulgare, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementari privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica poate conduce la ideea crearii unui mediu neconcurential.


“Apreciem ca dispozitiile art. 60 alin. (5) lit. f) si g) – prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achizitia sau procesarea de masa lemnoasa din fondul forestier national si dreptul de preemptiune pentru producatorii din industria mobilei la cumpararea de masa lemnoasa – sunt de natura sa aduca atingere principiilor libertatii economice si contractuale, ca fundamente esentiale ale economiei de piata. Introducerea unei limitari arbitrare in activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii si avantaje pentru altii, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurential si ar putea atrage posibilitatea de a fi invocata incalcarea obligatiilor asumate de statul roman in calitate de stat membru al Uniunii Europene”, se arata in cererea de reexaminare semnata de seful statului.

In plus, Klaus Iohannis atrage atentia ca “regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica, ce va fi aprobat prin hotarare a Guvernului, potrivit art. 60 alin. (4) din legea transmisa la promulgare, ar trebui sa fie elaborat cu avizul autoritatii de concurenta”.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19722133-klaus-iohannis-refuzat-promulge-modificarile-codul-silvic.htm

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

GDI

Gazetadeinformatii.ro

Lasă un răspuns

Close
Citește mai multe:
Medicamentul Nurofen, retras de la vânzare. Cum erau înșelați clienții

Gigantul producător de medicamente Reckitt Benckiser a fost obligat, luni, de o instanță din Australia, să retragă de la vânzare

DE CE NE ÎMBOLNĂVIM? Prin boală, omul trebuie să înţeleagă că a greşit undeva pe drumul vieţii

Majoritatea oamenilor privesc boala ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, mai ales dacă este vorba de o

Scrisoarea unui TANAR către PREȘEDINTELE IOHANNIS: Nu vreau ca dupa 18 ani de scoala sa devin spalator de vase in Anglia

DOMNULE PREŞEDINTE,              Încep prin a vă spune că MI S-A LUAT, o expresie ce va fi foarte des folosită

Un fost profesor universitar de fizică a brevetat productia de energie electrică gratuită prin efectul de piramidă

Un fost profesor universitar de fizică a brevetat o tehnică uluitoare: "Produc energie electrică gratuită prin egectul de piramidă"  

TROMPETELE APOCALIPSEI SE AUD ÎN DIFERITE ZONE ALE GLOBULUI- Sunt oare cele reale sau alarme false create de sistem pentru a confuziona lumea?

Ce se întâmplă cu Terra? Aceasta este întrebarea momentului pentru că în diferite zone ale globului se aud așa-zisele „trompete

Isărescu îi ţine în braţe pe bancherii lacomi

  Avocatul Gheorghe Piperea și deputatul liberal Daniel Zamfir i-au scos din minți pe șefii sistemului bancar românesc. Dacă predai

Închide