Jocul caprei este un obicei precrestin care il reprezinta pe Baphomet, tapul, adica pe SATAN!!!!

Distribuie!by   Jocul caprei este un obicei precrestin, care il simbolizeaza pe Baphomet, tapul, satan. Oricine va lasa capra sa joace in casa lui, in jurul lui….de fapt da unda libera entitatilor demonice sa isi faca de cap in casa lor. Multi vor striga, ca aceastea sunt traditii. Dar daca […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

 


Jocul caprei este un obicei precrestin, care il simbolizeaza pe Baphomet, tapul, satan. Oricine va lasa capra sa joace in casa lui, in jurul lui….de fapt da unda libera entitatilor demonice sa isi faca de cap in casa lor. Multi vor striga, ca aceastea sunt traditii. Dar daca bunciii nostri le practicau fara sa stie de ce, iar noi avem acces la informatie, nu mai avem nicio scuza.

loading...

Jocul Caprei este un obicei străvechi, exponent peste veacuri al spiritualităţii populare şi care face parte din tradiţiile româneşti de iarnă. Păstrat şi astăzi în majoritatea aşezărilor româneşti, el cunoaşte cea mai complexă şi spectaculoasă formă de desfăşurare în satele din Moldova. Obiceiul este definit de costumul de “Capră” dar şi de celelalte elemente specifice: obiecte de recuzită, texte literare şi musicale, dans.


“Capra” este cunoscută în funcţie de zona etnografică sub nume diferite: “Bouriţă”, “Turcă”, “Cerb”, “Brezaie”. Ea se compune din “clonţ” – cap lucrat din lemn, cu maxilarul inferior mobil pentru a “clămpăni” şi “coarne” bogat împodobite cu oglinzi, mărgele, ciucuri coloraţi, panglici multicolore, clopoţei, zurgălăi şi blană de capră sau de iepure. Trupul costumului este realizat dintr-o ţesătură groasă de lână, cergă, covor sau blană de capră, care are rolul de a-l ascunde pe cel care o poartă.

Ca desfăşurare obiceiul cunoaşte unele particularităţi de la o zonă la alta determinate de numărul şi de funcţiile ceremoniale ale celor care alcătuiesc ceata. În Transilvania “turca” (“cerbul” sau “bouriţa”) este jucată de un fecior şi însoţită de “bloj” şi muzicant. În Muntenia, “brezaia” reuneşte în ceată “moşoi şi moşicuţe” (3-4 personaje mascate) şi un flueraş. Cea mai amplă ceată o are “Capra” moldovenească care a grupat în jurul nucleului principal de personaje, un număr impresionant de “mascaţi” (35-40 de personaje). În această componenţă, cetele parcurg întreaga aşezare sătească, din casă în casă, “Capra” fiind jucată pentru a aduce noroc şi belşug. În final “Capra” este săgetată, adică omorâtă, la fel ca şi anul care se sfârşeşte şi îngropată simbolic. În ziua de 2 ianuarie ea se dezgroapă, iar evenimentul este sărbătorit de feciorii colindători, printr-o petrecere denumit “bulciugul turcii” la care sunt invitate fetele şi părinţii lor. În unele sate aveau loc întreceri între cetele de “turcaşi”, câştigătorilor oferindu-li-se o cunună de iederă (o plantă verde tot timpul) pe care o purtau de sărbători.


https://www.mamicamea.ro/colinde-de-craciun/jocul-caprei-traditii-de-craciun-romanesti.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

INCREDIBIL! România - STAT POLIŢIENESC? Vor să TRAGĂ fără SOMAŢIE!
Cea mai mare fermă din România, cât Insula Mare a Brăilei, deținută de LIBANEZI. Are 65.000 de hectare și port propriu la Dunare. Produsele se exportă în ORIENT
SE-ASCUTE LUPTA DE CLASA DE LA BERLIN. Deutsche Welle ne spune ca daca nu-l iubim pe SOROS suntem "Urmasii dezinformatorilor securisti" si "Manipulatori de serviciu". Mai aflam de la DW ca "SOROS a acumulat merite mari întru democratizarea Europei"
Adevăruri pe care nu o să le găsiți în presa „sistemului”! Dialog „la gura sobei” cu istoricul Corvin Lupu (II)
Kosovo - reteta pe care oculta mondiala doreste s-o aplice si Transilvaniei
Documentele Hexi Pharma NU vor fi desecretizate! Ce argumente sunt aduse
Peste un milion de TRĂDĂTORI in Romania ! Cei care conduc destinele României după 1989 sunt trădători de ţară. După asasinarea Ceaușeștilor România a intrat în stare de ocupaţie nedeclarată şi plăteşte tribut.
Americanii, loviți de cel mai puternic uragan din ultimul deceniu. În Texas a început evacuarea populației.„OCEANUL A DISPĂRUT!” Fenomenul rar provocat de uraganul Irma
România se pregăteşte pentru primirea câtorva mii de imigranţi, la cererea ţărilor din Schengen. Acestea se confruntă cu un val de imigranţi nemaivăzut, care ameninţă însăşi existenţa Uniunii Europene. Unul din centrele de primire, pentru 5.000 de persoane, este pregătit la Târgovişte.
Secretele Masoneriei demascate (Video)
Romania pierde resursele din „Patrulaterul de Aur”. Aurul de la Rovina este al canadienilor pentru 20 de ani
Lista lui Soros: colaboraționiștii care au trădat România
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro