Istoricul Marius Oprea: Ce se întâmplă cu Mihai Șora intră în aceeași paradigmă de rescriere total falsă a istoriei. El este bolnav ca mare parte a intelectualității din România, devenind anticomunist după căderea comunismului

Distribuie!by Falsificarea istoriei pare să continue cu aceeași frenezie după 1989, așa cum se întâmpla și în anii comunismului. Este una dintre concluziile istoricului Marius Oprea, care, într-un interviu pentru Q Magazine face o radiografie a cazului Șora, în contextul recentului scandal, în care se încearcă, prin metode neortodoxe, ca biografia celui care a […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Falsificarea istoriei pare să continue cu aceeași frenezie după 1989, așa cum se întâmpla și în anii comunismului. Este una dintre concluziile istoricului Marius Oprea, care, într-un interviu pentru Q Magazine face o radiografie a cazului Șora, în contextul recentului scandal, în care se încearcă, prin metode neortodoxe, ca biografia celui care a fost consilier al Anei Pauker să fie „spălată”.
Cazul lui Mihai cu Șora intră, din păcate, în aceeași paradigmă de rescriere total falsă a istoriei, susține istoricul Marius Oprea, care exclude din start teza conform căreia filosoful devenit disident ar fi fost „sechestrat” în biroul Anei Pauker, fiind obligat să lucreze în ministerul de Externe al regimului stalinist.
„Am mai întâlnit această amnezie, ca să zic așa. Dacă e să ne uităm la deținuții politici, pare că toți au fost anchetați de Nicolski. Este un fel de contaminare, de rescriere în cheie eroică a propriilor amintiri. În cazul deținuților politici este întrucâtva explicabil. La ei, care au citit memorii de la unii la alții, s-a produs un transfer. Dacă psihologic este explicabil acest fenomen în ce-i privește pe deținuții politici, în cazul domnului Șora nu poate fi vorba de asta. Dintr-un om al regimului, în anii stalinismului, să devii aproape deținut politic? Este un fals istoric ceea ce ni se prezintă în acel clip publicitar. Am asistat, după ʼ89, la o politizare excesivă a istoriei. Așa cum se făcea și în anii comunismului: de la Mircea cel Bătrân la Mircea cel Mare, 2050 de ani la statul dac centralizat etc. Ceea ce se întâmplă cu domnul Șora intră, din păcate, în aceeași paradigmă de rescriere total falsă a istoriei”, a explicat istoricul.
Una dintre explicațiile acestei mistificări ar fi, după cum afirmă Oprea, faptul că ”domnul Șora este bolnav ca mare parte a intelectualității din România”, devenind anticomunist, după căderea regimului comunist.
„Nu-mi aduc aminte de un gest de dizidență al domnului Șora înainte de ʼ89. Ca mulți dintre portavocile mesajului anticomunist, sunt opozanți ai regimului într-un mod fals pentru că au devenit anti după căderea comunismului. Convenabil, nu? Repet, domnul Șora nu are la activ niciun gest de revoltă, de dizidență”, spune Marius Oprea.
În opinia sa, o astfel de mistificare a trecutului nu ar fi fost fost posibilă dacă ar fi existat  și în România, în cadrul IICCMER, așa cum se întâmplă în Polonia, procurori și polițiști detașați la acest institut, „pentru a ne ajuta în investigații și pentru a pregăti dosarele care să fie trimise în instanță”. Dar, spune istoricul, fostul ministru al Justiției, Monica Macovei s-a împotrivit.
Cât privește clipul celor de la emag, istoricul apreciază că, în mod sigur, „cei care s-au bucurat foarte mult de acest clip sunt exact cei care au instrumentat regimul comunist din România: activiștii, securiștii”
”În România comunismul nu a dispărut, s-a privatizat. S-a mai făcut și un transfer al generațiilor, adică nu  mai sunt ei, cei care au fost, pentru că sunt prea bătrâni, dar sunt fiii lor. Dacă ne uităm în biografiile celor mai imberbi politicieni din ziua de astăzi găsim schelete în dulapul părinților”, afirmă istoricul.
https://www.activenews.ro/stiri/Istoricul-Marius-Oprea-Ce-se-intampla-cu-Mihai-Sora-intra-in-aceeasi-paradigma-de-rescriere-total-falsa-a-istoriei.-El-este-bolnav-ca-mare-parte-a-intelectualitatii-din-Romania-devenind-anticomunist-dupa-caderea-comunismului-158647

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Mă autodenunț: sunt fanatic religios!
Sorina se ferește de îmbrățișare în recenta filmare postată de adoptatori: Gestul spune multe- sa o ajutam pe Sorina sa scape din acest infern!
EXTERNEJuncker, președintele CE, pare beat mort la finalul summitului NATO. Video
Deutsche Welle, despre revocarea lui Kovesi: Preşedintele a avut de ales. Şi rău a ales
Ne-am uitat pe site-ul presedintiei si am ramas uluiti! Iohannis a muncit mai putin de 3 ZILE PE SAPTAMANA!
Cătălin Ivan: „România își vinde copiii.” Putem veghea asupra Sorinei: „Vom deschide cont, vom angaja detectivi, ne vom deplasa acolo”
IDIOȚILOR! Scrisoare deschisă către PNL | „AŢI PROFITAT NERUŞINAT DE REVOLTA inevitabilă după “Colectiv” pentru a instala un guvern de tehnocraţi, continuându-vă, aranjamentele”
Avertismentul fostului deputat Ninel Peia: „Planul de ocupare a României e în faza finală, e vremea să LUPTĂM pentru viețile noastre. Soros aduce un milion de refugiați musulmani în locul a patru milioane de români plecați la muncă în Occident”
Omar Hayssam, DECLARAȚIA care răstoarnă SCENA POLITICĂ: "2 milioane de dolari pentru VASILE BLAGA"
Klaus Iohannis nu a fost cumpărător de bună credință, ci complice la o fraudă de amploare!
Preot român din America, atac dur la Iohannis: Trebuie suspendat! Faptul că împiedică parlamentul sa legifereze prin folosirea de agenți străini, tot acest lobby extern pe care îl face nu încalcă suveranitatea poporului român și Constituția?
BOMBĂ în dosarele lui Iohannis: Zeci de milioane de euro în afacerile Mafiei imobiliare din Sibiu/ Cine sunt procurorii care l-au acoperit
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro