Iohannis îşi exprimă susţinerea pentru controversatul acord comercial UE -SUA ( TTIP)

Distribuie!by Klaus Iohannis şi-a exprimat susţinerea pentru TTIP, deşi tratatul este considerat un pericol pentru democraţii, economiile locale, mediu şi drepturile angajaţilor. Preşedintele Iohannis a exprimat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat temele cu care România se va prezenta la Consiliul European de la Bruxelles, susţinerea […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Klaus Iohannis şi-a exprimat susţinerea pentru TTIP, deşi tratatul este considerat un pericol pentru democraţii, economiile locale, mediu şi drepturile angajaţilor. Preşedintele Iohannis a exprimat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat temele cu care România se va prezenta la Consiliul European de


la Bruxelles, susţinerea României pentru controvesatul acord de schimb între UE şi SUA – TTIP.

loading...

Şeful statului s-a referit şi tema CETA – tratatul UE – Canada, pe care ţara noastră a anunţat că nu-l va ratifica decât dacă autorităţile canadiene ridica vizele pentru români:


“În ceea ce priveşte politica comercială, vom dezbate stadiul negocierilor privind Acordul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii, pe scurt, TTIP, Acordul economic şi comercial dintre Uniunea Europeană şi Canada, prescurtat CETA, şi vom discuta şi despre revizuirea instrumentelor de apărare comercială ale Uniunii. În ce priveşte TTIP, Acordul Uniunea Europeană cu SUA, România a fost, din capul locului, un susţinător al acestui acord. Nu ne-am schimbat poziţia şi credem că acest acord poate să devină foarte important pentru ambele părţi, să genereze avantaje atât pentru producători, cât şi pentru consumatori, şi dintr-o parte, şi din cealaltă parte ne informează epochtimes-romania.com

Referitor la acordul cu Canada, Acordul CETA, sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în chestiunea liberalizării vizelor pentru români şi, dacă se ajunge la o înţelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest Acord.”, a declart Iohannis.


Întrebat de presă în ce condiţii România nu-şi va exercita dreptul de veto în legătură cu CETA, Iohannis a declarat:

“O înţelegere rezonabilă înseamnă o înţelegere pentru liberalizarea vizelor, într-un termen rezonabil şi fără condiţii inacceptabile pentru noi. Aceste chestiuni fiind încă în negociere diplomatică, nu doresc la acest moment să intru în detalii.”, a declarat preşedintele, precizând, la insistenţele jurnaliştilor care au dorit să afle un termen ca “pentru noi este important să fie 2017 şi nu 2018, 2019 sau altceva. Plus că pentru noi este important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil.”

Reamintim că atât TTIP cât şi CETA sunt extrem de controversate, fiind percepute de societatea civilă mai degrabă ca instrumente menite să crească puterea corporaţiilor decât ca tratate comerciale.

“CETA şi TTIP ameninţă mediul înconjurător şi protecţia consumatorului pentru milioane de oameni din Europa şi America de Nord”, a declarat recent Jennifer Morgan, co-director executiv al Greenpeace Internaţional. “Aceste acorduri vor dilua legile privind siguranţa alimentară, legislaţia pentru mediu, regulamentele bancare şi vor submina suveranitatea puterilor naţiunilor”, a adăugat Morgan.

Cel mai controversat aspect al TTIP, ca şi în cazul acordului CETA, este reprezentat de aşa-numitele ISDS, clauze ce permit corporaţiilor să conteste la curţi internaţionale de arbitraj private legile naţionale care nu le convin. De exemplu, dacă un Parlament naţional votează o lege ce ar afecta o investiţie şi profitul unei companii, aceasta din urmă ar avea dreptul să intenteze un proces împotriva legii potrivnice. Procesele vor fi judecate nu de instanţe de judecată publică, teoretic imparţiale, ci de o Curte de Arbitraj. Deciziile acestor Curţi de Arbitraj nu pot fi atacate cu apel şi presupun, de regulă, penalităţi foarte mari pentru guverne.

Merită reamintit că 3,2 milioane de oameni au semnat o petiţie prin care au cerut stoparea negocierilor pentru TTIP şi neratificarea CETA iar în multe ţări europene s-au înregistrat proteste de mare amploare contra celor două acorduri.

Recent – mai exact pe 19 septembrie – sute de mii de persoane au ieşit pe străzi în Germania pentru a protesta şi mărşălui împotriva celor două acorduri comerciale, despre care manifestanţii susţin că vor submina democraţia, vor ataca economiile locale şi drepturile angajaţilor şi vor accelera ameninţările prezentate de încălzirea globală şi de hegemonia corporativă.

Două zile mai târziu, Bruxelles-ul a găzduit şi el proteste de amploare contra TTIP şi CETA.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Membri ai Congresului SUA din partidul lui Donald Trump îi solicită oficial preşedintelui României să faciliteze “cât mai rapid” Referendumul Coaliţiei pentru Familie şi Constituţie
Pericol maxim! Grindeanu face o gafă uluitoare
SOROȘIȘTII ȘI URA LOR ÎMPOTRIVA FAMILIEI TRADIȚIONALE: Contributors.ro și Hotnews "Esecul Coalitiei pentru Familie"
Dezvăluiri șocante – Protestele #rezist ar putea fi un experiment al unei companii americane de sociologie și software
Ce sint tefelistii si care sint costurile pentru Romania
Lider USR, ‘beizadea’ de primar și prim-secretar PCR
Războiul împotriva ENEL începe de la Arad – via Bischheim (Germania). Arhitectul arădean Albin Toth este pregătit să dea în judecată „mamutul energetic” pentru NERESPECTAREA CONTRACTELOR și FURT!
Apel: ”Trebuie făcut ceva, altfel, unul câte unul, toți cei care gândesc și se exprimă altfel decât propaganda, vor fi reduși la tăcere!”
Încă un act de trădare națională. România renunţă la producţia unei resurse strategice. Singura mină de uraniu se închide şi devenim dependenţi de canadieni. Anterior producția de apă grea fusese băgată în faliment.
Marcel Iureș: Trebuie înființată Armata Pădurii. „Un om cu o căruta nu poate fura pe o iarnă. Taie atât cât îi trebuie. Nu taie 8 milioane de metri cubi”
Rusia ameninţă România | „Vă pregătiţi peentru un atac nuclear”
Președintele Poloniei s-a supărat rău pe neobolşevica UE: „Europa ne-a lăsat în voia sorții n 1945. Să ne lase în pace”
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro