Inovaţie extrem de importantă în ştiinţa materialelor. Cercetătorii au putut topi aurul la temperatura camerei

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Atunci când tensiunea creşte, se pot întâmpla lucruri neaşteptate, situaţie adevărată şi în cazul atomilor de aur. O echipă internaţională de cercetători a reuşit, pentru prima dată, să facă o suprafaţă din atomi de aur să se topească la temperatura camerei.

Ludvig de Knoop, de la Universitatea Tehnologică Chalmers din Suedia, conducătorul acestui studiu, a pus o mică bucată de aur la microscopul electronic. Prin observarea la cel mai înalt nivel de magnificare şi creşterea graduală a câmpului electric, a dorit să vadă influenţa asupra atomilor de aur, scrie Science Daily.


Atunci când a studiat atomii din înregistrările realizate de microscop a observat ceva uimitor. Straturile de suprafaţă ale aurului s-au topit (la temperatura camerei).

„Am fost uimiţi de descoperire. Este un fenomen extraordinar care ne lărgeşte cunoaşterea despre aur”, a precizat de Knoop.


Ce s-a întâmplat este că atomii de aur au devenit stimulaţi. Sub influenţa câmpului electric, structura ordonată a dispărut, atomii pierzând legăturile între ei. În urma altor experimente care au urmat, cercetătorii au descoperit că alternarea structurilor de solid şi topit este posibilă.

loading...

Descoperirea modului în care atomii îşi pot pierde structura nu este doar spectaculoasă, ci şi revoluţionară din punct de vedere ştiinţific. Împreună cu teoreticianul Mikael Juhani Kuisma, de la Universitatea Jyväskylä din Finlanda, Ludvig de Knoop şi colegii au deschis noi drumuri în ştiinţa materialelor. Rezultatele sunt acum publicate în jurnalul Physical Review Materials.

Mulţumită calculelor teoretice, cercetătorii au fost capabili să determine de ce aurul se poate topi la temperatura camerei. Topirea de suprafaţă poate fi văzută ca un fel de tranziţie de fază bidimensională. În acest caz, descoperirea este conectată cu domeniul topologiei, unde David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz au primit Premiul Nobel pentru Fizică în 2016.

În orice caz, capacitatea de a topi straturile de suprafaţă ale aurului în acest mod deschide drumul către noi aplicaţii în viitor. „Pentru că putem controla şi schimba proprietăţile straturilor de atomi, deschide calea către diferite tipuri de aplicaţii. Spre exemplu, tehnologia poate fi folosită în diferite tipuri de senzori, catalizatori şi tranzistori. Pot exista oportunităţi pentru noi concepte de componente contactless”, a precizat Eva Olsson, membră a echipei de cercetare de la Universitatea Tehnologică Chalmers.

https://www.descopera.ro/stiinta/17681260-aurul-putut-topit-temperatura-camerei

Citiți și...

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

GDI

Gazetadeinformatii.ro

Lasă un răspuns

Close
Citește mai multe:
Entitatile atasate – Cum si de ce se ataseaza anumite entitati?

  Preiau un articol scris de sfatuitoarea, dar tin sa precizez ca "entitatile" despre care vorbeste sunt ingerii ( decazuti)

HOW PRAYER, AND NEW TECHNOLOGY, ARE BEATING THE ODDS AGAINST CANCER

(Norfolk, VA)—[CBN News] Ten years ago, doctors had no idea of the technology on the horizon that would help them

Filosoful Mihai Şora, umilit la Ambasada SUA: ”Aveţi loc de veci?

Nota redactiei: Sa sarbatoresti 4 iulie intr-o tara ca Romania, unde romanii sunt umiliti prin faptul ca li se cere

Gest superb făcut de Gigi Becali: a ajutat o fată însărcinată care era presată de familie să facă avort

In urmă cu o săptămână a avut loc în România și Republica Moldova a VII-a ediție a evenimentului Marșul pentru

Procesul impotriva MEGA-MOSCHEII- cel mai important proces din Romania pe care toti crestinii trebuie sa il sustina!!!!

Iata cum a decurs ultima infatisare!!!!! Romani, nu uitati sa sutineti acest demers, pana nu e prea tarziu. Catalin Berenghi

De ce unii copii se nasc surzi? Medicii avertizează gravidele în privinţa celei mai comune cauze

Cea mai frecventă cauză a surdităţii congenitale a copiilor este infecţia cu citomegalovirus a femeilor în cursul sarcinii. Virusul contractat

Închide