Incredibil: Note de la CNSAS! Mihai Șora, angajatul Anei Pauker la Paris

Distribuie!by Jurnalistul Victor Roncea a cercetat volumele de la Consilul Național pentru Studierea Arhivelor Securității în care apare numele lui Mihai Șora. loading... Astfel, el a descoperit că Șora a colaborat cu MAE-ul condus de Ana Pauker încă de când era la Paris, dinainte de a veni în România.   […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Jurnalistul Victor Roncea a cercetat volumele de la Consilul Național pentru Studierea Arhivelor Securității în care apare numele lui Mihai Șora.

loading...

Astfel, el a descoperit că Șora a colaborat cu MAE-ul condus de Ana Pauker încă de când era la Paris, dinainte de a veni în România.


 

Volumele sale de la CNSAS nu sunt așa de voluminoase, după cum afirmă actuala soție a lui Mihai Șora, Luiza Palanciuc. Este vorba de 3 volume și de un dosărel SIE. Acțiunea informativă a fost deschisă inițial ca dosar de verificare, pe 1.07.1960 și a fost închisă la 21.02.1964. Cererea de închidere a dosarului individual de verificare a fost făcută odată cu propunerea, aprobată, de „recrutare a lui Șora Mihai ca agent al organelor noastre”. Dar despre aceasta cu altă ocazie. Dosarul DSS confirmă și poziția pe care a avut-o Mihai Șora la MAE, sub Ana Pauker, și anume nu cea de simplu referent ci de, citez, „prim-șef de presă MAE (1948 – 1952)”, respectiv prim-secretar, informează Evenimentul Zilei.

O Notă biografică întocmită de Securitate notează sec: „După terminarea războiului a continuat să rămână în Franța și numai în anul 1948, când a aflat că este urmărit de poliție pentru a fi expulzat în țară, a venit și s-a stabilit în București”. Ofițerul responsabil de caz își mai informează superiorii că Mihai Șora a fost din 1946 membru al Partidul Comunist Francez și din 1945 Secretar General al Frontului Național Român, responsabil și de publicația acestuia, „România liberă”. Aici se cuvine de adăugat că atât Frontul respectiv cât și organul lui erau aflate sub controlul NKVD dezvoltând o propagandă sovietică activă chiar din timpul războiului, când îndemnau românii din țară și străinătate să se îndrepte spre „aliatul firesc”, URSS, „garantul independenței României”, căruia i se cuvine de drept Basarabia, de care România fascistă și-a bătut joc (facsimil).


Totodată, superiorii din Securitate sunt informați că, începând cu 1 octombrie 1946, Șora a fost și cercetător la „Centrul Național de Cercetări Științifice din Paris, pendinde de MAS al RPR (Ministerul Afacerilor Străine al RPR) – Legația din Paris”. Rețineți cuvântul pendinte.

Recent, la solicitarea Bugetul.ro, CNSAS a demarat procedura de reverificare a lui Mihai Șora.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Viktor Orban a luat măsura de a renunța la cursurile de „Teoria genului” in scoli, stanga urla: „Și acum ce urmează: interzicerea avortului?”
O NOUĂ GAFĂ MARCA IOHANNIS: S-a așezat la Masa Tăcerii lui Brâncuși ÎNCĂLCÂND legea
De ce bat clopotele, Klaus?
Moțiunea PSD împotriva guvernului Grindeanu, citită în plenul Parlamentului: „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor”. Premierul și aleșii opoziției au lipsit din sală
Scandal uriaș în Germania: Ministrul de interne propune instituirea unor sărbători publice musulmane
Soros finanțează Separatismul Catalan şi are legături importante cu secesioniştii catalani
Am vândut peste 40% din țară: Peste cinci MILIOANE de hectare de teren arabil din România sunt exploatate de străini. românii vor ajunge curând căpșunari la ei acasă,dacă nu se intervine legislativ
Peste 3.000 de oameni au ieșit în stradă la Iași pentru a susține familia naturală și căsătoria firească. IMAGINI
Departamentul de stat al SUA CRITICĂ dur Biserica Ortodoxă pentru acțiunile din 2014. Americanii citează ASUR și susțin că BOR "discriminează" celelalte culte. Părintele Justin Pârvu, considerat "negaționist al Holocaustului"
VIDEO Ghițăleaks: Kovesi m-a abordat în clădirea SRI pentru a stabili cum să distrugem Realitatea TV
Președintele Poloniei: Europa ne-a lăsat pradă comuniștilor în 1945, să ne lase în pace. Pe români Casa Regala i-a lăsat pradă bolșevicilor asa că să ne lase în pace
Ce salarii aveau românii înainte de Revoluţie şi ce se putea cumpăra din venitul câştigat. Ne permitem mai multe acum? Si Bilantul unei distrugeri premeditate: LISTA INTREPRINDERILOR (peste 1200!)
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro