Înainte să înjurăm “blocurile comuniste” să comparăm cu ce era acolo înainte și ce impact masiv a avut redefinirea din temelii a unor zone rurale pe care azi le numim “cartiere”.

Distribuie!by Al doilea deceniu al mileniului III, București (“oraș smart”, conform Primăriei), cartierul Titan/Balta Albă. Prin hățișul de blocuri din zona intersecției străzii Liviu Rebreanu cu bulevardul 1 Decembrie 1918 se mai găsesc niște case țărănești. loading... ► SITUAȚIA. În anii ’60 regimul comunist a început construirea la scară largă […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Al doilea deceniu al mileniului III, București (“oraș smart”, conform Primăriei), cartierul Titan/Balta Albă. Prin hățișul de blocuri din zona intersecției străzii Liviu Rebreanu cu bulevardul 1 Decembrie 1918 se mai găsesc niște case țărănești.

loading...

► SITUAȚIA. În anii ’60 regimul comunist a început construirea la scară largă a cartierelor-dormitor, pentru a crește populația capitalei și a deservi platformele industriale. Cartierele Balta Albă și Titan au apărut pe locul unor sate și comune sărace (Dudești-Cioplea în principal), situate în vecinătatea unior fabrici/uzine.


► BALTA ALBĂ. Cartier dezvoltat în primă fază în a doua parte a anilor ’60 și completat/îndesit etapizat în anii ’70-’80, cu alterarea planului inițial. Zona despre care vorbim e aproape de fostele Uzine Malaxa, ulterior 23 August, azi Faur și înainte de anii ’60 reprezenta o mahala cu case extrem de modeste, ulițe desfundate, praf/noroi, în principal un stil de viață pe care autoritățile de atunci au încercat să-l elimine. Testul fusese deja făcut în anii ’50 în Floreasca și era un succes, “Groapa” veche devenise un cartier nou, modern.

În primă fază, în Balta Albă s-a curățat terenul și au fost demolate aproape toate casele împrăștiate în lungul ulițelor. Au mai rămas câteva, salvate din motive diverse. Pe lângă ele au apărut multe blocuri de 4 sau 10 etaje, s-au trasat alei, străzi și bulevarde, s-au prelungit linii de transport în comun până aici, s-a plantat vegetație nouă, împrejurimi care pentru cei ce locuiau atunci în casele vechi păreau de pe altă planetă.

Arhitectura cartierului aparține modernismului socialist postbelic, în esență clădiri utilitare cu funcțiune de locuit, modele-tip din prefabricate, ornamentate curat, minimalist, dar s-au construit și școli sau ici-colo câte un complex comercial cu magazine, piețe, s-au amenajat parcuri (IOR/Alexandru Ioan Cuza). Practic, oamenii din cartier aveau totul chiar acolo, nu trebuiau să meargă altundeva.

► CASA. Casa asta de chirpici, specifică vechilor mahalale sărace și insalubre, se încăpățânează să supraviețuiască și încă e aliniată la vechea stradă de mahala – strada Sălcioara – chiar dacă fix pe lângă trece trotuarul străzii Liviu Rebreanu. Are curte unde se atârnă rufele, un fel de pod și o dependință încropită. Proprietatea e delimitată de uluci, exact ca la țară. Primăria Sectorului 3 a pus dale colorate ca-n Vrăjitorul din Oz peste tot împrejurul casei iar acum contrastul e și mai accentuat. Oricum e incredibil de văzut alăturarea unor stiluri de viață atât de diferite.

Cazuri ca ăsta se găsesc în multe dintre cartierele de blocuri și arată evoluția orașului, cum vechi mahalale/comune limitrofe au fost incluse în limitele administrative ale capitalei, apoi modernizate. Așadar, înainte să înjurăm “blocurile comuniste” să comparăm cu ce era acolo înainte și ce impact masiv a avut redefinirea din temelii a unor zone rurale pe care azi le numim “cartiere”.

[VESTIGII] Al doilea deceniu al mileniului III, București ("oraș smart", conform Primăriei), cartierul Titan/Balta Albă….

Publicată de Rezistența Urbană pe Miercuri, 27 decembrie 2017

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Varujan Vosganian : atac la adresa MICILOR GOSPODĂRII: ”Fiecare OU MÂNCAT DIN CURTE VĂDUVEȘTE BUGETUL CU 50 DE BANI”,
Dacă Iohannis a plecat la Washington pe post de slugă, el va avea o surpriză, pentru că nu va întâlni în persoana lui Trump un vătaf, un sultan sau un kaizer.
Povestea lui Ionuţ, băiatul eminent care trăieşte într-un grajd de la marginea comunei Frânceşti
Cu dedicatie pentru miscarea #Rezist (Video)
FERIȚI-VĂ DE ORICE INGINERII SOCIALE. Ce a schimbat neo-marxismul 2.0 numit PROGRESISM față de marxismul clasic implementat de Lenin și Stalin. Popper a inventat și Soros a aplicat INGINERIA SOCIALĂ FRAGMENTARĂ în locul INGINERIEI SOCIALE CENTRALIZATE
Ritualuri masonice practicate de un lider al PSD
Scrisoarea prin care Mugur Isarescu (văr prin alință cu Rege Mihai) a inceput Vanzarea Romaniei catre Bancheri incepand cu anul 1990!
Conferință Donald Trump - Klaus Iohannis. Să sperăm că Iohannis care e un PROGRESIST INTERNAȚIONALIST nu va face GAFE URIAȘE, nu va DA PE NIMIC RESURSELE NOASTRE din Marea Neagră și nu-i va cânta ODE lui Merkel și lui SOROS la Casa Albă
HALUCINANT: Alina Mungiu cere intervenția serviciilor secrete: Cei care susțin familia Bodnariu fac propagandă rusească/ SERVICIILE SECRETE SĂ CONTROLEZE DEZBATERILE PUBLICE, cere AM Pippidi
Valer Dorneanu, șeful CCR, îi face PRAF pe procurorii DNA / VIDEO
Zece trepte ale loviturii de stat si DECLARAŢIA DE LA BUDAPESTA in desfasurare astazi semnata de - Ex-regele Mihai, Vladimir Tismăneanu, Neagu Juvara, Eugen Ionesco, Paul Goma, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Bujor Nedelcovici… au semnat Declaraţia de la Budapesta pentru Autonomia Transilvaniei.
Un text TERIBIL despre criza refugiaților: Va urma o BESTIALIZARE generalizată, în care lumea va fi tranformată într-o imensă fermă a animalelor, condusă fără milă. VINOVAȚII trebuie căutați în Occident
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro