Înainte să înjurăm “blocurile comuniste” să comparăm cu ce era acolo înainte și ce impact masiv a avut redefinirea din temelii a unor zone rurale pe care azi le numim “cartiere”.

Distribuie!by Al doilea deceniu al mileniului III, București (“oraș smart”, conform Primăriei), cartierul Titan/Balta Albă. Prin hățișul de blocuri din zona intersecției străzii Liviu Rebreanu cu bulevardul 1 Decembrie 1918 se mai găsesc niște case țărănești. loading... ► SITUAȚIA. În anii ’60 regimul comunist a început construirea la scară largă […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Al doilea deceniu al mileniului III, București (“oraș smart”, conform Primăriei), cartierul Titan/Balta Albă. Prin hățișul de blocuri din zona intersecției străzii Liviu Rebreanu cu bulevardul 1 Decembrie 1918 se mai găsesc niște case țărănești.

loading...

► SITUAȚIA. În anii ’60 regimul comunist a început construirea la scară largă a cartierelor-dormitor, pentru a crește populația capitalei și a deservi platformele industriale. Cartierele Balta Albă și Titan au apărut pe locul unor sate și comune sărace (Dudești-Cioplea în principal), situate în vecinătatea unior fabrici/uzine.


► BALTA ALBĂ. Cartier dezvoltat în primă fază în a doua parte a anilor ’60 și completat/îndesit etapizat în anii ’70-’80, cu alterarea planului inițial. Zona despre care vorbim e aproape de fostele Uzine Malaxa, ulterior 23 August, azi Faur și înainte de anii ’60 reprezenta o mahala cu case extrem de modeste, ulițe desfundate, praf/noroi, în principal un stil de viață pe care autoritățile de atunci au încercat să-l elimine. Testul fusese deja făcut în anii ’50 în Floreasca și era un succes, “Groapa” veche devenise un cartier nou, modern.

În primă fază, în Balta Albă s-a curățat terenul și au fost demolate aproape toate casele împrăștiate în lungul ulițelor. Au mai rămas câteva, salvate din motive diverse. Pe lângă ele au apărut multe blocuri de 4 sau 10 etaje, s-au trasat alei, străzi și bulevarde, s-au prelungit linii de transport în comun până aici, s-a plantat vegetație nouă, împrejurimi care pentru cei ce locuiau atunci în casele vechi păreau de pe altă planetă.

Arhitectura cartierului aparține modernismului socialist postbelic, în esență clădiri utilitare cu funcțiune de locuit, modele-tip din prefabricate, ornamentate curat, minimalist, dar s-au construit și școli sau ici-colo câte un complex comercial cu magazine, piețe, s-au amenajat parcuri (IOR/Alexandru Ioan Cuza). Practic, oamenii din cartier aveau totul chiar acolo, nu trebuiau să meargă altundeva.

► CASA. Casa asta de chirpici, specifică vechilor mahalale sărace și insalubre, se încăpățânează să supraviețuiască și încă e aliniată la vechea stradă de mahala – strada Sălcioara – chiar dacă fix pe lângă trece trotuarul străzii Liviu Rebreanu. Are curte unde se atârnă rufele, un fel de pod și o dependință încropită. Proprietatea e delimitată de uluci, exact ca la țară. Primăria Sectorului 3 a pus dale colorate ca-n Vrăjitorul din Oz peste tot împrejurul casei iar acum contrastul e și mai accentuat. Oricum e incredibil de văzut alăturarea unor stiluri de viață atât de diferite.

Cazuri ca ăsta se găsesc în multe dintre cartierele de blocuri și arată evoluția orașului, cum vechi mahalale/comune limitrofe au fost incluse în limitele administrative ale capitalei, apoi modernizate. Așadar, înainte să înjurăm “blocurile comuniste” să comparăm cu ce era acolo înainte și ce impact masiv a avut redefinirea din temelii a unor zone rurale pe care azi le numim “cartiere”.

[VESTIGII] Al doilea deceniu al mileniului III, București ("oraș smart", conform Primăriei), cartierul Titan/Balta Albă….

Publicată de Rezistența Urbană pe Miercuri, 27 decembrie 2017

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro