HARTĂ Novorossia lui Putin, de la Lugansk până în Basarabia

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

HARTĂ Novorossia lui Putin, de la Lugansk până în BasarabiaNovorossia include regiunile ucrainene disputate Doneţk şi Lugansk, precum şi toată Basarabia 

Postul de radio rusesc Eho Moskvî explică, pe pagina sa electronică, ce înseamnă Novorossia şi ilustrează articolul cu o hartă care include şi toată Basarabia. 

Astfel, jurnaliştii ruşi susţin că această denumire a fost utilizată până la începutul secolului XX şi provine de la gubernia Novorossia ce a existat în anii 1764-1775, pe timpul ţarinei Ecaterina a II-a, şi în perioada 1796-1802, pe vremea lui Pavel I. Era vorba de teritoriile din nordul Mării Negre, care au intrat în posesia Imperiului Rus în rezultatul războaielor ruso-turce din secolul al XVIII-lea. 

Potrivit aceleiaşi surse, gubernia respectivă a fost dezmembrată, iar prin Novorossia se înţelegea ulterior regiunea ce cuprindea guberniile Herson, Ekaterinoslavsk, Tavricesk, Basarabia, precum şi gubernia Stavropol plus regiunea Kuban.  

Începând cu mijlocul secolului XX, această regiune este definită ca litoralul de nord al Mării Negre sau Ucraina de Sud. În zilele noastre este utilizată noţiunea de Ucraina de Sud-Est. Acum termenul de Novorossia este folosit de adepţii federalizării Ucrainei. Chiar preşedintele Rusiei Vladimir Putin a numit Sud-Estul Ucrainei Novorossia“notează Eho Moskvî. 

„Ca să fie mai clar pentru moldoveni ce înseamnă Novorossia lui Putin“. a comentat ştirea ex-premierul moldovean Ion Sturza, pe Facebook.  


Coridor spre Transnistria 

Mai mulţi analiştii politici de la Chişinău susţin că invazia Rusiei în Sud-Estul Ucrainei este periculoasă pentru Republica Moldova. Potrivit politologului Vasile Croitoru, războiul din Ucraina a intrat în faza cea mai fierbinte, iar proiectul Kremlinului „Novorossia” este în plină desfăşurare. 

„Se pune la încercare existenţa statului Ucraina, iar odată cu aceasta se pune la încercare securitatea întregii regiuni, inclusiv a Republicii Moldova”, 

a argumentat expertul, în emisiunea „Loc de dialog“ de la postul public Radio Moldova. 


Protest la Chişinău: „O lumânare pentru sănătatea mintală a lui Putin“ 

Croitoru este de părerea că soldaţii ruşi nu se vor opri la Doneţk, dar au ordin să meargă mai departe şi să deschidă un coridor terestru până la Odessa, iar de acolo vor ajunge şi în Transnistria. 

„Faptul că Putin s-a adresat soldaţilor săi din Ucraina cu „luptători ai Novorossiei” dezvăluie intenţiile liderului de la Kremlin”

,a precizat politologul. Mihai Ţurcanu, coordonator de proiecte la Centrul de informare şi documentare NATO a declarat, în aceeaşi emisiune, că este puţin probabil ca NATO să intervină în Ucraina, deoarece o astfel de intervenţie ar putea provoca un nou război mondial. 

„Să nu uităm că din NATO fac parte 28 de state. Totodată, nu este exclus că în cazul extinderi ariei conflictului vor intra în război statele vecine, precum Belarus şi Republica Moldova”,
 a spus Ţurcanu. 


Autorităţile nu văd motive de îngrijorare 

Prim-ministrul Iurie Leancă i-a convocat ieri, în şedinţă închisă, pe membrii Guvernului care răspund de securitatea Republicii Moldova. După întrevedere, oficialii au declarat presei că astfel de şedinţe au loc cu regularitate şi nu sunt ceva ieşit din comun. 

Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a spus că situaţia este sub control. „Nu vedem motive de îngrijorare, îi compătimim pe cei din Ucraina care au de suferit”, a subliniat oficialul, citat de IPN. Fiind întrebat dacă armata este pregătită, ministrul a răspuns că aceasta mereu trebuie să fie gata pentru orice. 

Iurie Leancă nu a făcut declaraţii după şedinţă, însă purtătoarea sa de cuvânt, Liliana Viţu-Eşanu, a precizat că au fost puse în discuţie acţiunile ce se impun la nivelul instituţiilor statului în condiţiile situaţiei regionale. Alte detalii nu au fost oferite.


sursa: 
http://adevarul.ro

loading...

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Germania datoreaza BNR peste 18 miliarde de euro.
Klaus Iohannis a vorbit la ONU în fața unei săli aproape goale
SPUNE "NU" Regionalizării. Guvernul Cioloș - Soroș vrea să Regionalizeze România ca prim pas pentru o Europă Federală. Atenție procesul de regionalizare are loc peste tot în UE. Noile Regiuni sunt viitoare gubernii ale unei Europe Federale. Planul dezmembrării României pana in 2020:
Un cunoscut artist publică o poză cu Adrian Despot, la masă cu patronii de la Colectiv: Îmi pare rău, am stat la şpriţuri cu ei, nu pot reprezenta strada la Cotroceni. Dacă făcea asta, devenea eroul meu
Aveți grijă la oamenii lui Soros! Se bagă din nou în seamă printre protestatari. Nu-i lăsați să confiște Protestul!
Libertatea de a nu avea de ales
Familia tradițională și creștinismul, dușmanii de moarte ai USR
REȚEAUA SOROS. BANI "ALBI" pentru POLITICIENII și ONG-urile care se implică în VIAȚA POLITICĂ DIN ROMÂNI.. Zdrențele Sorosiste: Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, Mihai Răzvan Ungureanu, Sandra Pralong, Cătălin Drula, Cristian Ghinea, Violeta Alexandru, Mungiu Pippidi, Nicușor Dan, Clotilde Armand, Liviu Mihaiu, (Bau) Victoria-Violeta Alexandru,Cristina Guseth, Gabriel Petrescu,Mihai Dragoș, Edmond Niculuşcă, Sorin Ioniţă, Vladimir Tismaneanu, Neagu Djuvara, Elena Calistru, Dinu Zamfirescu, Laura Ştefan, Mihnea Berindei , Virgil Ierunca si Monica Lovinescu....etc.
Cel mai bogat primar din România: vilă de 1000 mp cu piscină interioară, ieșire la lac și fermă cu cai! | „Noi îi spunem Casa Poporului” Video
SA FIE ANARHIE! – Directorul SRI Eduard Hellvig legitimeaza miscarile de strada: “Ma bucur ca avem semne ale unei participari civice solide, care ofera incredere pentru viitor. O participare civica puternica inseamna preocupare pentru exprimarea nemultumirii, dar si implicare in contestarea abuzurilor, in imbunatatirea serviciilor publice in intarirea spiritului asociativ al societatii civile”
EXPERIMENTUL FINAL AL LUI SOROS: DISOLUŢIA NAŢIUNII ŞI A FAMILIEI ÎN EUROPA
Activistul #rezist Cristian Mihai Dide, de profesie „protestatar”, încasează lunar 10.000 de euro de la fraieri
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro