Grindeanu nu pleacă imediat. Cum va fi asigurat interimatul după căderea Guvernului

Distribuie!by loading... Parlamentul României a demis Guvernul condus de Sorin Grindeanu, după ce moţiunea de cenzură a fost votată de 241 de aleşi. Acest lucru nu înseamnă, automat, şi plecarea premierului de la Palatul Victoria, în condiţiile în care Constituţia prevede un mecanism de asigurare a interimatului de către prim-ministrul […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Parlamentul României a demis Guvernul condus de Sorin Grindeanu, după ce moţiunea de cenzură a fost votată de 241 de aleşi.

Acest lucru nu înseamnă, automat, şi plecarea premierului de la Palatul Victoria, în condiţiile în care Constituţia prevede un mecanism de asigurare a interimatului de către prim-ministrul demis de cele două Camere, potrivit Digi 24. Sorin Grindeanu va mai sta o perioadă la Guvern chiar dacă moţiunea PSD-ALDE a trecut, miercuri, de votul parlamentarilor.


Însă ceea ce va fi diferit de azi înainte în activitatea Cabinetului e faptul că va fi una mult restrânsă. Practic, Guvernul proaspăt demis va mai asigura doar administrarea curentă a ţării. Iată ce scrie la art. 110, alin. (4) din Constituţie:

„Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”. Dat fiind faptul că Executivul Grindeanu a fost demis prin moţiune de cenzură (situaţie prevăzută de alin. 2), rezultă că se va intra în logica stipulată în art. 103 al Legii fundamentale. Articol care prevede următorii trei paşi: *Şeful statului desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru.


Pentru asta, trebuie să consulte partidul care are majoritatea absolută în Parlament sau, în caz că nu există aşa ceva, partidele care deţin această majoritate. Realitatea politică a momentului arată că nicio formaţiune parlamentară nu face singură majoritatea. Guvernul Grindeanu fusese impus de o coaliţie formată din două partide, PSD şi ALDE.

*Mai departe, ne spune Constituţia, „candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”. *În fine, ultimul pas se referă la programul şi lista Guvernului, care „se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”. Aşadar, ceea ce este limpede în acest moment, la doar câteva minute distanţă de prăbuşirea Executivului Grindeanu în urma moţiunii de cenzură a PSD-ALDE, e faptul că premierul încă în funcţie rămâne la Palatul Victoria pentru a asigura interimatul, dar va avea o activitate mult limitată.

Nu în ultimul rând, că trecerea moţiunii de cenzură presupune, din punct de vedere constituţional, intrarea în joc a preşedintelui Klaus Iohannis. De altfel, Preşedinţia a anunţat deja că şeful statului va convoca, pentru luni, consultări cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern. Informaţia a fost transmisă de purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi.

Sursa sokant.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

RECORDUL SFIDĂRII. Legea specială a gazelor, adoptată de Camera Deputaților la câteva ore de la primirea unui raport avizat pe șest, la secțiunea ”diverse”!
Campanie Platforma Împreună: „Apără copiii României! Spune NU ideologiei de gen în educația din România!”
Iată ce sume a declarat Iohannis la FISC ca venituri din chirii, una scrie în contract, mult mai puțin a declarat | E posibil ca un sas să înșele statul atât de tare?
Președintele SUA, Donald Trump, interzice finanţarea ONG-urilor străine care susţin avorturile
Capital.ro, scuze publice după o ştire despre „multinaționalele” care își pun angajații să protesteze
BOMBA LUI GHITA: IN SRI LUCREAZA OFITERI STRAINI
Prof. dr. psihiatru Aurel Romila - "90% din oamenii cu care intru în contact sunt profund nefericiţi. Şi-au pierdut valorile de bine, frumos, adevăr şi dreptate"
Învață să-ți ții limba după dinți: ADN-ul tău aude totul!
Senatul trebuie să sesizeze CCR pentru un CONFLICT între CCR și DNA-Parchet. Parchetul General MINTE ȘI DEZINFORMEAZĂ prin SCULA PROGRESISTĂ numită LAZĂR: "Curtea Constituțională nu a dezincriminat infracțiunea de abuz în serviciu".
CNA a SANCȚIONAT posturile Pro TV, Antena 1, Digi 24, Antena 3, Romania TV, Realitatea TV, Prima TV, Kanal D și TVR 1 pentru FAKE NEWS si modul manipulator în care au prezentat cazul preotului din Botoșani acuzat că ar fi bătut un elev
Cum vă daţi seama dacă tastatura bancomatului când retrageţi bani este falsă, ce indicii oferă cifra 5
Daca aveam un Ceausescu se rezolva imediat situatia: Alo mass-media, alo Iohannis, alo Dragnea salvati copii Smicala din inchisoarea din Finlanda naibii odata!!!!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro