Fost torționar bolșevico-comunist pocăit: din cauza unora ca mine s-au realizat nenorocirile în comunism. Să spună și Brucan ca mine adevărul ce a făcut!

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Eduard Barbu: Cazul Franz Țandără a fost notoriu la finele lui 90′ – începutul lui 2000. În varianta integrală de pe youtube, vedeți că se vorbește de fluxul de tineri din acea vreme care se duceau la el acasă, la Giurgiu, ca să-l asculte. De ce? Pentru că a trecut printr-un travaliu de pocăință si a decis sa iasa in piata publica și să mărturisească tot. 

loading...

HUMANITAS publică în 1999 sau 2001 cartea “Drumul Damascului” – titlul e grăitor – în care Doina Jelea îl intervieveaza. Ea însăși se întreabă dacă e o căință adâncă, autentică sau nu. Il studiază, îi pândește reacțiile și înclină spre “da”. Acum, numai Dumnezeu știe. 


Apoi, Pintilie, de la acest caz pornește în filmul sau “După-amiaza unui torționar”.

Omul vorbise așa și pentru că era intr-un “pasaj” de mărturisire deja deschis. Și-a deschis ușa oricui.


Cam asta e contextul.

Fragmente dintr-un interviu acordat lui Florin Anton de către Franz Țandără, un torționar de pe vremea comunismului, face furori pe internet.

Interviul integral face parte din filmul documentar „Cuvinte pentru comuniști”, realizat de Florin Anton în 2002. Crimele povestite de către Țandără s-au petrecut la Spitalul 9 din București. Iată câteva dintre afirmațiile făcute de Franz Țandără:

  • Nu puteam să-l ținem (pe deținut) mai mult de 24 de ore. În 24 de ore trebuia să-l terminăm: venea cald și pleca rece. Mă întreba Nicolau (un alt torționar), „câte căpățâni ai făcut luna asta”? Făceai una, două căpățâni pe noapte. Îi spuneam uneori că am făcut 19. Cum, n-ai făcut 30? Adică dacă stăteai 30 de zile, trebuia să faci una pe zi. 
  • La politici, nu le făcea niciun bine(șeful Penitenciarului). Ăsta era interesul. În anii 50 era lupta de clasă, trebuia să scurtăm intelectualii. Trebuia eliminați toți filfizonii, că așa le ziceam. Fie că făcea sau nu studii la Paris, așa ni-i arunca. Trebuia să-i lichidăm. Nu eram numai eu.
  • Comunismul s-a făcut cu mulți ca mine. Și erau oameni care știau să te incite la nenorociri. Și reușeau.
  • Unii veneau începuți…și noi îi terminam. Îi terminam prin diferite metode. Bătut la testicule. Era cea mai cruntă bătaie. Era o satisfacție pentru noi să-i batem la testicule. O femeie ne-a învățat. Se zice că ea îi bătea cu creionul, dar eu îi băteam cu o nuielușă până leșinau. Că majoritatea mureau.
  • Era o plăcere de a tortura. Era o distracție. Nu pot să mă dau înapoi. Nu pot să mă zic că mă pocăiesc, nu pot să zic Doamne iartă-mă.
  • Oamenii curați la suflet n-au scăpat. I-am lichidat pe toți. A mai rămas câte-un Coposu, câte-un Diaconescu…

Torționarul își amintește că la Canal, un torționar pe nume Marin Stănciugel a aruncat un deținut – viu – într-un cuptor aflat în colonia de muncă. Iar el, Franz Țandără, a luat piciorul care nu arsese și l-a pus pe foc ca să termine treaba.

Pe parcursul filmului Țandără mai face și alte afirmații interesante: el îi cere lui Silviu Brucan, care pe-atunci realiza emisiunea „Profeții despre trecut la Pro TV”, să spună „tot ce-a făcut el înainte, așa cum spun eu acum”.

De asemenea, Țandără mai afirmă că Ion Iliescu nu și-a ars niciodată carnetul de membru de partid al PCR.  Spre final, Țandără mai spune că morții din decembrie 1989 sunt pe mâinile sale și ale celor ca el, care au „făcut comunismul”.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Despre tâmpirea unei generații de adolescenți. Sau despre Noul Tineret Cretinizat.
RNS : În limba română țiganii se numesc ȚIGANI
De ce "Experimentul Norvegian" prin care se iau mii de copii anual de la părinții lor naturali se va fi izbi de cea mai mare rezistență în România. Platon - Republica - Despre cum să fie crescuți copiii la comun fără a-și cunoaște părinții.
Deep (of) State.. ambasadorul Klemm i-a făcut o vizită neașteptată dar și neobișnuită aș zice, până acum, lui Raed Arafat.
Se pregătește DICTATURA peste colonia România
GUVERNUL SOROS SI PRIMA LUI GRIJA DE LA MINISTERUL MUNCII. Ministrul Muncii pe nume Claudia-Ana "a rezolvat în doua zile problema șomajului în România" asa incat prima ei grija ca Ministru "al Muncii" e viața sexuala a minorilor. Ce zice Radio Erevan?
Putin, la ONU: Nu mai putem tolera modul în care e condusă lumea! Vidul de putere din Orient a creat ANARHII. Terorismul trebuie combătut cu o alianță similară celei anti-Hitler
Olanda este duşmanul de moarte al României, nein Constanţa, nein Schengen
EXCLUSIV. Secuii, îndemnați să se înroleze în Armata Naţională Secuiască pentru eliberarea „Pământului Secuiesc”
INFRANGEREA SECOLULUI PENTRU DNA – Presedintele PNL Ludovic Orban a fost achitat definitiv, dupa ce a fost umilit in fata natiunii si eliminat fraudulos din campania electorala pentru Primaria Capitalei. Dosarul a fost fabricat de vestita procuroare DNA Claudia Rosu pe denuntul unei persoane aflate in stare de constrangere. Speram ca in fata acestei grave inscenari judiciare PNL sa inceapa sa isi schimbe discursul public si sa condamne abuzurile DNA
AVERTISMENTUL unui fost comandant NATO | Occidentul se îndreaptă spre un RĂZBOI cu Rusia
“Profu’ de pedofilie” va preda la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala unde se formeaza cadrele SRI si SIE
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite