Fost torționar bolșevico-comunist pocăit: din cauza unora ca mine s-au realizat nenorocirile în comunism. Să spună și Brucan ca mine adevărul ce a făcut!

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Eduard Barbu: Cazul Franz Țandără a fost notoriu la finele lui 90′ – începutul lui 2000. În varianta integrală de pe youtube, vedeți că se vorbește de fluxul de tineri din acea vreme care se duceau la el acasă, la Giurgiu, ca să-l asculte. De ce? Pentru că a trecut printr-un travaliu de pocăință si a decis sa iasa in piata publica și să mărturisească tot. 

loading...

HUMANITAS publică în 1999 sau 2001 cartea “Drumul Damascului” – titlul e grăitor – în care Doina Jelea îl intervieveaza. Ea însăși se întreabă dacă e o căință adâncă, autentică sau nu. Il studiază, îi pândește reacțiile și înclină spre “da”. Acum, numai Dumnezeu știe. 


Apoi, Pintilie, de la acest caz pornește în filmul sau “După-amiaza unui torționar”.

Omul vorbise așa și pentru că era intr-un “pasaj” de mărturisire deja deschis. Și-a deschis ușa oricui.


Cam asta e contextul.

Fragmente dintr-un interviu acordat lui Florin Anton de către Franz Țandără, un torționar de pe vremea comunismului, face furori pe internet.

Interviul integral face parte din filmul documentar „Cuvinte pentru comuniști”, realizat de Florin Anton în 2002. Crimele povestite de către Țandără s-au petrecut la Spitalul 9 din București. Iată câteva dintre afirmațiile făcute de Franz Țandără:

  • Nu puteam să-l ținem (pe deținut) mai mult de 24 de ore. În 24 de ore trebuia să-l terminăm: venea cald și pleca rece. Mă întreba Nicolau (un alt torționar), „câte căpățâni ai făcut luna asta”? Făceai una, două căpățâni pe noapte. Îi spuneam uneori că am făcut 19. Cum, n-ai făcut 30? Adică dacă stăteai 30 de zile, trebuia să faci una pe zi. 
  • La politici, nu le făcea niciun bine(șeful Penitenciarului). Ăsta era interesul. În anii 50 era lupta de clasă, trebuia să scurtăm intelectualii. Trebuia eliminați toți filfizonii, că așa le ziceam. Fie că făcea sau nu studii la Paris, așa ni-i arunca. Trebuia să-i lichidăm. Nu eram numai eu.
  • Comunismul s-a făcut cu mulți ca mine. Și erau oameni care știau să te incite la nenorociri. Și reușeau.
  • Unii veneau începuți…și noi îi terminam. Îi terminam prin diferite metode. Bătut la testicule. Era cea mai cruntă bătaie. Era o satisfacție pentru noi să-i batem la testicule. O femeie ne-a învățat. Se zice că ea îi bătea cu creionul, dar eu îi băteam cu o nuielușă până leșinau. Că majoritatea mureau.
  • Era o plăcere de a tortura. Era o distracție. Nu pot să mă dau înapoi. Nu pot să mă zic că mă pocăiesc, nu pot să zic Doamne iartă-mă.
  • Oamenii curați la suflet n-au scăpat. I-am lichidat pe toți. A mai rămas câte-un Coposu, câte-un Diaconescu…

Torționarul își amintește că la Canal, un torționar pe nume Marin Stănciugel a aruncat un deținut – viu – într-un cuptor aflat în colonia de muncă. Iar el, Franz Țandără, a luat piciorul care nu arsese și l-a pus pe foc ca să termine treaba.

Pe parcursul filmului Țandără mai face și alte afirmații interesante: el îi cere lui Silviu Brucan, care pe-atunci realiza emisiunea „Profeții despre trecut la Pro TV”, să spună „tot ce-a făcut el înainte, așa cum spun eu acum”.

De asemenea, Țandără mai afirmă că Ion Iliescu nu și-a ars niciodată carnetul de membru de partid al PCR.  Spre final, Țandără mai spune că morții din decembrie 1989 sunt pe mâinile sale și ale celor ca el, care au „făcut comunismul”.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Incredibil : "Uniți îl Salvăm pe SOROS" și Universitatea lui SOROS de la Budapesta. MARȘ PENTRU SOROS la București, PNL-iștii Falcă și Bolojan vor să aducă Universitatea lui SOROS la Arad și Oradea. ONG-urile, Digi, Ziare.com, Hotnews, Realitatea MOR de grija lui SOROS
Judecătorii şi procurorii, "arşi" la buzunar. O nouă lege a răspunderii magistraţilor
Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind salariile bugetarilor
In timp ce romanii rup usa la McDonald's , in Bolivia cantinele McDonald's au dat faliment, deoarece bolivienii nu vor sa fie contaminati cu chimicalele acestora !
Nicuşor Dan are mai puţină minte decât copilul din braţele lui
SCANDAL. După reacțiile indignate ale populației, TEHNOCRAȚII SOROȘIȘTI VOR ACUM SĂ ASCUNDĂ până după alegeri ORDONANȚA care mută taxele de CAS și PENSII de la Multinaționale și Patroni pe Spinarea ANGAJAȚILOR
Alertă în sistemul medical. Aproape 70.000 de morți în spitale, în 2016. Suntem pe primul loc în UE
VIDEO: Inspectori ANAF, la un pas să fie linșați de comercianții nemulțumiți de controalele repetate
Ce vor să ascundă stăpânii coloniei? Ordin de la stăpânire: Închideți urgent Dosarul „Caracal”!
Prin complicităţi şi trădări, am ajuns să dăm judeţe întregi urmaşilor grofilor!
De la Afacerea Roșia Montană la Dosarul Microsoft. Nu sunt coincidențe. E un sistem
Vanzarea sasilor catre Republica Federala Germania, operatiune initiata de guvernul de la Bonn, care isi propusese sa extinda piata locurilor de munca de noi sclavi "pe plantatie" cu cetateni din lagarul estul Europei, vorbitori de limba germana - Sasii din  Romania - „Actiunea Recuperarea. Securitatea si emigrarea germanilor din Romania (1962-1989)
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite