Experimentul psihologic facut de Facebook pe utilizatori. Ce a aflat din continutul postarilor facute pe retea

Distribuie!by loading... Facebook a manipulat emoţiile resimtite de aproape 700.000 dintre utilizatorii sai, in cadrul unui experiment secret, in urma caruia a descoperit ca starile de fericire si de tristete sunt “contagioase”, putand fi transmise de la un internaut la altul. Experimentul menit să analizeze “contagiunea emoţională” în reţele sociale […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Facebook a manipulat emoţiile resimtite de aproape 700.000 dintre utilizatorii sai, in cadrul unui experiment secret, in urma caruia a descoperit ca starile de fericire si de tristete sunt “contagioase”, putand fi transmise de la un internaut la altul.

Experimentul menit să analizeze “contagiunea emoţională” în reţele sociale a stârnit deja controverse în rândul utilizatorilor de Facebook care, deşi au bifat căsuţele prin care îşi exprimă acordul cu modul în care Facebook poate folosi informaţiile postate, spun că se simt manipulaţi şi critică lipsa de etică a unei asemenea acţiuni. Pe scurt, Facebook a modificat postările apărute în fluxul a circa 700.000 de utilizatori, fără ca aceştia să ştie, testând reacţiile lor emoţionale la conţinutul selectat: ce anume îi înfurie pe oameni şi ce anume îi bucură. Timp de o săptămână, în 2012, reţeaua socială a modificat algoritmul de selecţie a informaţiei din fluxurile individuale, eliminând fie postările cu caracter negativ, fie pe cele cu caracter pozitiv. Una dintre principalele concluzii ale studiului arată că “stările emoţionale pot fi transferate altora prin contagiune emoţională, determinându-i pe oameni să experimenteze aceleaşi emoţii fără ştirea lor.”


Potrivit cercetătorilor, efectul acestor schimbări nu a fost foarte semnificativ, observându-se o modificare a comportamentelor echivalentă cu o zecime dintr-un procent. “Dată fiind scara masivă a unor reţele sociale precum Facebook, chiar şi efectele nesemnificative pot avea consecţine ample, atunci când sunt agregate. (…) Până la urmă, o unitate de măsură a efectelor d = 0,001 la nivelul Facebook nu este neglijabilă: la începutul lui 2013, aceasta ar fi corespuns cu sute de mii de mesaje zilnice prin care utilizatorii îşi exprimă o emoţie sau alta într-un status.” O altă constatare a cercetătorilor a fost că, atunci când s-au eliminat fie postările cu caracter negativ, fie postările cu caracter pozitiv, adică atunci când conţinutul din flux a avut un potenţial emoţional redus, oamenii au început să scrie mai puţin pe Facebook şi să se exprime în mai puţine cuvinte.

Deşi autorii studiului au cerut scuze utilizatorilor, după ce aceştia din urmă au sancţionat caracterul secret al experimentului, valurile de nemulţumire au luat amploare. “Eu am scris şi am conceput tot experimentul,” spune Adam D.I. Kramer, autor al studiului şi angajat al Facebook, “şi vă pot spune că scopul nostru nu a fost să provocăm nemulţumiri. În fond, beneficiile studiului nu au motive să provoace toată această nelinişte.”


Christian Sandvig, profesor de ştiinţele comunicării la Universitatea din Michigan, comentează însă pentru Huffington Post că cercetarea derulată de Facebook nu este etică. “Există o mare diferenţă între aşteptările pe care le avem de la ştiinţele sociale din mediul academic şi aşteptările noastre de la Facebook. (…) Avem dreptate să nu ne aşteptăm ca psihologii să deruleze experimente secrete pe pielea noastră prin intermediul Facebook, dar mă aştept ca Facebook să experimenteze pe seama uilizatorilor săi, pentru propriul câştig.” Deşi experimentul a fost legal, atâta vreme cât politica Facebook prevede că informaţiile pot fi folosite “pentru operaţiuni interne, inclusiv troubleshooting, analiza datelor, testare, cercetare şi îmbunătăţire a serviciilor,” transformându-ne astfel pe toţi în potenţiali subiecţi, criticii arată cu degetul spre caracterul neetic al experimentului. Utilizatorii au dreptul să fie informaţi transparent despre operaţiunile în derulare şi despre felul în care este folosit conţinutul din cadrul reţelei, în termeni mai expliciţi decât cei folosiţi acum în regulamentul Facebook despre folosirea datelor personale. Iar dacă acest experiment a ieşit la iveală după ce studiul a fost publicat în revista academică Proceedings of the National Academy of Sciences, ne putem întreba cu legitimitate câte alte experimente sunt derulate fără ca utilizatorii să afle vreodată de ele.

Surse: The Atlatinc, Huffington Post

 

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Uneltele de la Bucuresti ale vicontelui Etienne D. Bilderberg
REȚEAUA SOROS ÎN ACȚIUNE. „Iniţiativa României” din nou în slujba lui Iohannis. Cine este ONG-istul Soroșist Mihai Poliţeanu, cel ce a depus plângerea la DNA împotriva premierului pentru ordonanțele date?
Raluca Feher de la ONG-ul finanțat de Soros "Frontline Club Bucharest" cere opoziției din România să se organizeze pe modelul "jihad" şi acuză statul Israel de "violență rece împotriva propriilor cetățeni". Analiză: De ce oamenii lui Soros urăsc Israelul?
SOV, reacție după anunțul lui Tudorel Toader despre Kovesi: 'Revocarea este o greșeală uriașă pe plan politic, economic și social' Acesta precizează că Laura Codruța „nu este o ființă minunată, a făcut o grămadă de porcării, fie de capul ei, fie la ordin, dar ea împreună cu instituția ei au devenit o adevărată sperietoare pentru cei care se înfruptă din tunuri”.
Fiul lui Ion Caramitru și-a cumpărat o vilă cu 3 milioane de euro din "fonduri proprii". Taică-său după ce a trădat comunismul a pus laba pe clădirea UNITER, fosta vilă de stat în care a locuit Nicu Ceaușescu cu chirie!
Ne-am luat tara inapoi.... JAF. In timp ce populatia tarii habar nu are cat vor fi redeventele, Neamtul Iohannis NEGOCIAZA REDEVENTELE CU Austriacul de la OMV. Sistemul de taxare în energie și resurse naturale și exploatările din Marea Neagră, discutate de Iohannis cu șeful OMV
Document al ANAF care demonstrează „vânătoarea firmelor”. Fiecare echipă de inspectori fiscali are target de amenzi de 6 milioane lei pe an. Reacția virulentă a lui Dragnea
Fostul președinte îl acuză de înaltă trădare pe actualul
Polonia dă de pământ cu Mitul Investitorului Străin. Ministrul polonez al Educației și al Științei "S-a terminat cu tratamentul privilegiat și cu ajutoarele acordate firmelor străine. Vom lupta mai presus de toate pentru interesele firmelor poloneze"
LOVITURA DE STAT DIN DECEMBRIE 1989 – APEL INTERNATIONAL PENTRU ATACAREA ROMANIEI, DATE SI DOCUMENTE OFICIALE SI BENEFICIARII: DISIDENTI – AGENTI STRAINI
Realizatorul TV Alexandru Cumpănașu face dezvăluiri grave despre traficul de influență al unor ambasadori din UE la guvernul Tudose
ŞANTAJ PE FAŢĂ! Ca să scape de DNA, Secureanu e gata să toarne tot | „I-am înregistrat pe toți!”
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro