Enel poate Electrica Muntenia Sud vinde statului român, dar şi rusilor sau chinezilor

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Enel poate Electrica Muntenia Sud vinde statului român, dar şi rusilor sau chinezilor

loading...

Enel este obligat, prin contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, să-i ofere mai întâi statului român posibilitatea să-i cumpere participaţia în această companie, pe care grupul italian a scos-o la vânzare la finele săptămânii trecute, scrie Bursa.


Statul român are drept de preempţiune


Surse apropiate situaţiei ne-au declarat: “Contractul de privatizare stipulează clar acest drept de preempţiune al statului, în calitate de acţionar minoritar semnificativ, în cazul în care Enel doreşte să-şi vândă participaţia majoritară de la fosta filială Muntenia Sud a Electrica SA. Acum, partenerul de discuţii al Enel în acest caz este SAPE, societatea desprinsă din Electrica SA înainte de recenta listare a grupului, care este deţinută în totalitate de stat şi care a fost înfiinţată în scopul administrării participaţiilor minoritare ale statului în filialialele privatizate ale Electrica”.
Conform surselor citate, autorităţile noastre nu au primit, încă, o ofertă din partea Enel, pentru companiile grupului italian, rezultate în urma restructurării fostei Electrica Muntenia Sud, dar prospectează serios posibilitatea reluării controlului distribuţiei şi furnizării de electricitate în zona Muntenia Sud.

Sursele noastre afirmă: “Tot conform contractului de privatizare încheiat în 2007, Enel este obligat să cumpere participaţia minoritară a statului la Electrica Muntenia Sud, respectând o formulă de calcul bine stabilită şi clară. Astfel, statul a cerut, în urmă cu mai mult timp, 521 milioane de euro pentru participaţiile sale minoritare în companiile Enel rezultate din reorganizarea filialei Muntenia Sud, dar tranzacţia cu italienii nu s-a încheiat pentru că există divergenţe asupra formulei de calcul.


Acum, statul poate negocia preluarea controlului societăţilor Enel din zona Muntenia Sud contra unei sume atractive: negociază un preţ de achiziţie pentru pachetele majoritare ale Enel, din care se scade suma de 521 milioane euro datorată de grupul italian pentru participaţiile minoritare. Mai există şi varianta ca statul să uzeze doar de dreptul < tag along >, stipulat în contractul de privatizare. Astfel, autorităţile române pot vinde participaţiile minoritare către terţul care va cumpăra de la Enel, la acelaşi preţ la care vinde grupul italian. De dreptul de < tag along > poate uza şi Fondul Proprietatea, care este celălalt acţionar minoritar din companiile Enel Muntenia Sud”.

Conducerea grupului italian Enel a decis, la finele săptămânii trecute, să înceapă vânzarea activelor sale din Slovacia şi România. Potrivit unui comunicat al grupului, vânzările vor implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia; 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA; 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA; şi totul din Enel România SRL.

În cazul activelor din România, este vorba despre companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi care vând aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.
În anul 2013, aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro şi au generat un profit operaţional de 289 milioane de euro.
Vânzarea activelor din Slovacia şi România este parte a unui program mai larg de 6 miliarde de euro de vânzări de active început în 2013 şi care vizează reducerea datoriei Enel. Activele din Slovacia şi România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro, circa 6 miliarde dolari, a anunţat compania într-un comunicat.


Enel poate vinde Electrica Muntenia Sud ruşilor sau chinezilor

Surse din piaţa de energie ne-au spus că va fi greu pentru Enel să-şi valorifice activele din România, nu pentru că acestea n-ar fi atractive, ci pentru că grupurile mari de utilităţi din Europa duc lipsă de lichidităţi şi încearcă, la rândul lor, să obţină lichidităţi din vânzarea de active: “Şanse mai mari sunt să se înţeleagă cu statul român pentru Electrica Muntenia Sud, sau cu companii din Rusia şi China, unde Enel are vechi relaţii de afaceri şi unde are filiale puternice în care a investit miliarde de dolari. Companiile ruseşti şi chinezeşti sunt singurele care mai au putere financiară în această perioadă. Nu este exclus ca RWE sau EdF să analizeze oferta Enel din România. Enel vinde aceste active pentru că s-a extins foarte mult pe plan global şi a cumulat multe datorii. Acum se pare că investiţiile grupului pleacă masiv spre ţări din America de Sud, unde construieşte multe capacităţi de producţie din surse regenerabile”.

Sursele citate susţin că este posibil ca la preţ să atârne problemele legate de respectarea obligaţiilor investiţionale ale Enel la filialele Electrica privatizate, scandalul privatizării Electrica Muntenia Sud, care “s-a lăsat” cu acuzaţii şi condamnări de corupţie şi spionaj, dar şi recenta anchetă DNA în care sunt implicaţi vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, şi un director din Enel, Florin Gugu.

Amănunte, pe Bursa.ro.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

FABRICA TITAN – ÎNCHISĂ DE STRĂINI! HALELE – transformate în FRIGIDERE pentru PÂINEA CONGELATĂ ADUSĂ DIN SUEDIA
INVESTIGAȚII CENZURATE! Ce afaceri făcea Victor Ponta în perioada în care e acuzat de Băsescu că a fost agent SIE! | Firma primului ministru avea un nume interesant în contextul dezvăluirii Președintelui
Răzvan Ioan Boanchiş | Să înceapă greva medicilor! Urgent! Nu mâine, azi!
21 august 1968: 51 de ani de la cel mai demn moment al României după al doilea război mondial. Ceaușescu se opune și condamnă vehement invazia sovietică în Cehoslovacia. Istoricul F.Constantiniu: „A fost his finest hour!”
Cum îl unește industria lemnului pe Iohannis de Schweighofer
EXCLUSIV/ Mareşalul Ion ANTONESCU în arest, pe 23 august 1944: “ŢARA va intra, pentru VECIE în ROBIE!” Document OLOGRAF transmis de Prof. Gh. BUZATU
Şefii CIA i-au cerut lui Klaus Iohannis să-l pună prim-ministru pe… Traian Băsescu
Asistentă din Braşov, arestată pentru că vindea copii orfani pe mii de euro. Femeia primea și cadouri sau mese la restaurant
Holocaustul facut de romani ! Acum 28 de ani, în a doua zi de Crăciun, ILIESCU a legalizat AVORTUL pentru că românii au vrut libertate la crime. 25 de milioane întreruperi de sarcină în total sau poporul care a avortat un popor !  Cea mai blestemă ţară este cea care iși omoară proprii copii !! Un popor fara viziune și credinţă iși va pierde ţara !! Doar in 1990, s-au produs peste 1 MILION de întreruperi de sarcină...
Reacţie DURĂ a politicienilor polonezi, după ce şeful FBI a scris că Polonia a făcut holocaust. Premierul şi consilierul preşedintelui: E un DOBITOC
Noua Ordine Mondiala si planul Masonic , Germania face cel mai important anunț financiar: Banii vor dispărea în următorii ani
Pentru că s-a declarat primul secui din Argeș, Lucian Mândruță a devenit idolul separatiștilor maghiari care acționează pentru ruperea Transilvaniei de România și alipirea ei la Ungaria.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro