Dragnea și Tăriceanu retrag proiectul privind Casa Regală din Parlament; Noua institiție va fi bugetată

Distribuie!by Dragnea și Tăriceanu retrag proiectul privind Casa Regală din Parlament. Solicitarea a fost făcută de ambii inițiatori și a fost înregistrată, luni, la Senat. Proiectul de lege prevedea acordarea statutului de persoană juridică de drept privat și ar fi permis familiei Regale să păstreze Palatul Elisabeta, după moartea Regelui […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

UPDATE. Dragnea și Tăriceanu retrag proiectul privind Casa Regală din Parlament; Noua institiție va fi bugetată

Dragnea și Tăriceanu retrag proiectul privind Casa Regală din Parlament. Solicitarea a fost făcută de ambii inițiatori și a fost înregistrată, luni, la Senat. Proiectul de lege prevedea acordarea statutului de persoană juridică de drept privat și ar fi permis familiei Regale să păstreze Palatul Elisabeta, după moartea Regelui Mihai.

loading...

UPDATE ora 13.50 Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după ședința Biroului Permanent al Senatului, că este necesară modificarea proiectului de lege, astfel încât noua instituție să poată fi bugetată și să primească fondurile aferente.

”Acest lucru presupune schimbarea ordinii dezbaterii, iar Senatul va fi camera decizională”, a mai spus Tăriceanu.

Proiectul de lege inițiat de președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu a fost amânat de mai multe ori, la Senat, în comisia de buget-finanțe, unde urma să primească aviz.

Liderul PSD Liviu Dragnea a explicat că amânarea ţine de faptul că se poartă discuţii privind înfiinţarea prin lege a unei instituţii care să fie numită Casa Regală.

Regia Autonomă ”Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” a anunțat că va percepe o sumă lunară Familiei Regale pentru Palatul Elisabeta după finalizarea unui raport de evaluare, urmând ca aceşti bani să fie plătiţi până când Guvernul va stabili care este statutul Casei Regale.

Premierul a luat recent un prânz de lucru cu familia regală, la Palatul Elisabeta.

După învestirea în funcție a noului Guvern, s-a decis ca familia Regală să rămână la Palatul Elisabeta, dar va plăti chirie pentru imobilul care fusese primit de Regele Mihai ca locuință de stat în calitatea sa de fost suveran.

În urma întâlnirii, prim-ministrul a invitat Familia Regală ca, în parteneriat cu Guvernul, să contribuie la promovarea României în plan internațional, în contextul marcării Centenarului, în acest an, și al preluării președinției Consiliului Uniunii Europene.

După moartea Regelui Mihai, Casa Regală trebuia să elibereze Palatul Elisabeta. Principesa Margareta, care este succesoarea Regelui Mihai, care a încetat din viață în data de 5 decembrie 2017, avea la dispoziție 60 de zile pentru a elibera palatul Elisabeta.

Pe 7 noiembrie, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, și Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, au depus la Parlament o iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României. Proiectul prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat.

 


Sursa: .libertatea

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro