DNA face guvernele, și tot ea le desface, prin politica de ”combatere a corupției”

Distribuie!by Efectul ultim, și cel mai penalizator pentru România, al crizei politicului, este reprezentat de abuzurile ”justiției”, care a devenit arbitrul vieții politice. loading... E drept, asta s-a petrecut la invitația politicienilor, care au crezut să neputința lor de a rezolva crizele și conflictele dintre ei poate fi suplinită de […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Efectul ultim, și cel mai penalizator pentru România, al crizei politicului, este reprezentat de abuzurile ”justiției”, care a devenit arbitrul vieții politice.

loading...

E drept, asta s-a petrecut la invitația politicienilor, care au crezut să neputința lor de a rezolva crizele și conflictele dintre ei poate fi suplinită de ”justiție”. În loc de asta au obținut un drept de veto al ”justiției” în legătură cu TOATE deciziile lor. Nu doar în cazul celor strategice, ci și în cazul celor banale, de ordine interioară, ca să zic așa. Ce spunea procurorul Iorga este riguros exact. DNA face guvernele, și tot ea le desface, prin politica de ”combatere a corupției”.


Se poate să vă plictisesc cu fixurile mele, dar asta se întâmplă pentru că partidele au renunțat la identităților ideologice, și și-au redus ”activitatea” la una singură: lupta pentru putere. Sunt partide ale puterii, echipate doar pentru a cuceri, și exercita, puterea. Lipsesc total dimensiunile prospectivă, de planificare strategică, de selectare și de pregătire a unor noi lideri, și a unor noi elite administrative, precum și dialogul cu societatea, în general.

De asta nimeni nu are curaj să rezolve această criză generată de structurarea DNA ca poliție politică, pentru că politicul nu mai are în spate un sprijin popular, câtă vreme și-a negat rădăcinile și identitățile ideologice. Ele nu mai reprezintă pe nimeni, în opinia celor mai mulți cetățeni. Cei ca mine, care cred în virtuțile guvernării democratice, asumată de partide bine definite ideologic, care se adresează unor segmente sociale bine diferite, sunt puțini, și oricum considerați excentrici. La ordinea zilei este ”scârba de politic”, și ”să vină DNA să vă ia!”


Problema este că nu avem cu ce înlocui partidele. USR, un soi de Mesia al noii politici, este un eșec încă de la înființare. Pentru că, până la urmă, inclusiv prin refuzul definirii ideologice, este tot un partid al puterii, adică exact de ce NU mai are nevoie România. Societatea civilă continuă să genereze forme inepte după forme inepte, care imită partidele, și se ocupă tot de exercitarea cu orice preț a puterii, mai pe față, mai prin dos. Ce mai rămâne?

Cred că avem așteptări prea mari de la concedierea lui Kovesi. Ea poate să plece, dar problemele politicului rămân. Cum rămâne și rolul de arbitru cu drept de vot al ”justiției” în politică. DNA s-a metamorfozat, misiunea este principală nu mai este aceea de a combate corupția. Nu, misiunea ei este de a interveni în jocurile pentru putere, asumându-și pentru asta, implicit(și în unele momente chiar și explicit) o identitate ideologică.

Până când politicul nu-și rezolvă problemele de identitate, și nu se structurează altfel decât unidimensional, ca instrument al luptei pentru putere, criza justiției nu poate fi rezolvată. Mereu se va găsi un partid care să invite justiția alături de el, pentru distrugerea adversarilor, chiar dacă asta înseamnă negarea funcționării democratice a statului, încălcarea principiului separației puterilor în stat și, nu în ultimul rând, negarea suveranității poporului, de vreme ce, prin mijloace totalitare, i se invalidează voința și alegerile făcute la urne.

Slăbiciunea și ticăloșia politicului au făcut posibile abuzurile DNA. Și le vor face posibile și în continuare, dacă nu-și rezolvă problema de fond, adică abandonarea misiunii de bază a partidelor, și înlocuirea ei cu un conflict generalizat, ce generează deficit democratic și proastă guvernare.

Autor: Constantin Gheorghe

Sursa: Constantin Gheorghe

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

MARTURISIRE BOMBA – Intrebat de Razvan Savaliuc daca DNA a ocolit partea americana in dosarul Microsoft, Traian Basescu a recunoscut: "DNA a vrut sa protejeze exportatorul american de programe de software. Kovesi nu isi putea permite sa puna sub semnul intrebarii partea americana. Nu o intereseaza prea mult decoratiile romanesti. O intereseaza decoratiile straine si mangaierile pe crestet de la ambasadori. Categoric DNA nu a avut curaj sa mearga spre responsabilitatea partii americane"
Deputatul PSD care a amenințat cu AKM-ul e condamnat cu suspendare și poate fi încarcerat oricând în cadrul termenului de încercare
Curând va exploda cea mai tare afacere de corupție din România ultimelor decenii ce implică primarii generali ai Capitalei, de la Băsescu încoace, coleguții săi de pe vremurile bune
Copii români obligaţi să înveţe în maghiară. „Fiica mea plânge ca începe şcoala”
Mesajul amenințător al Rusiei la ONU: “Vă jucaţi cu focul şi o să vă pară rău”Rusia acuză Marea Britanie că inventează acuzaţii pentru a discredita Moscova pe plan internaţional.
Iohannis a încasat 580.000 de euro din casa luată abuziv și nici nu a declarat toți banii la fisc. Vă convine?
Dușmani ai României
Miting împotriva căsătoriilor gay în centrul Sătmarului, complet trecut sub tăcere ...(Foto&video)
Băsescu și axa Moscova – Cotroceni
Bihoreanul care îngrijește 200 de oameni sărmani și bolnavi a fost AMENDAT a doua oară de statul român. Cum a protestat bărbatul care-și ajută semenii
Tupeu maxim : Deputata PNL Adriana Săftoiu vrea pedepse cu închisoarea de la 3 la 10 ani pentru cei care nu-și vaccinează copiii și pun „în primejdie gravă dezvoltarea lor intelectuală sau morală” ori răspândesc boli infecto-contagioase
Operatiunea „Primavara Araba” (2011): orchestrata de SUA
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro