DEZINFORMARE făcută de Adevărul.ro și de Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților: “Medicii vor să iasă la pensie la 67 de ani”. CARE E PROBLEMA REALĂ? 14.709 medici au părăsit România între 2010-2015

Distribuie!by   Nu asta-i soluția completării deficitului de specialiști loading... După un efort de 40 de ani medicii ar trebui doar să fie înțelepti și plini de sfaturi. Nu pentru ei, ci pentru cei tineri care trebuie formați și păstrați în țară. Oare cine-l pune pe acest BUICU să recite […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

 

Nu asta-i soluția completării deficitului de specialiști

loading...

După un efort de 40 de ani medicii ar trebui doar să fie înțelepti și plini de sfaturi.

Nu pentru ei, ci pentru cei tineri care trebuie formați și păstrați în țară.


Oare cine-l pune pe acest BUICU să recite poezia asta ? Ca de obicei când apar astfel de propuneri “Flexibile” (cum e aici mărirea vârstei de pensionare) : “Flexibilitatea” se va Transforma, “Progressive” (=”pas-cu-pas”), în Obligativitate

Ministerul Sănătății a depus un amendament la Legea Sănătății prin care solicită vârsta de pensionare a medicilor să fie 67 de ani și nu 65, cât este în prezent. La baza propunerii au stat cererile venite din partea medicilor de a-și continua activitatea și după vârsta de 65 de ani, spune doctorul Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.


“Nu este o obligație, medicul poate rămâne încă doi ani în spital după ce a împlinit vârsta de 65 de ani, însă doar dacă dorește acest lucru. Foarte mulți doreau să își prelungească contractele, pentru că legea sănătății le oferă această posibilitate, dar era nevoie de multe hârtii și se făcea la cerere. De asemenea, există cereri și din partea spitalelor, care vor să îi angajeze în continuare pe acești medici, după vârsta de pensionare, vorbim în special de spitalele mici”, a completat Buicu.
Și alte state au crescut vârsta de pensionare
Practic, spune acesta, inițiativa Ministerului Sănătății a pornit din dorința de a acoperi deficitul major de specialiști din unitățile sanitare. Și ceilalți reprezentanți din sistem agrează măsura.
“În SUA nu există limită de pensionare câtă vreme instituția te consideră util. Suntem în urmă cu 20.000 de specialiști, va trebui să fim mai flexibili și să îi lăsăm pe acei medici care își doresc să rămână în sistem să facă acest lucru. Este o măsură în concordanță cu ceea ce se întâmplă și în alte state europene, care au crescut vârsta de pensionare la cadrele medicale”, a declarat, pentru “Adevărul”, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Capitală.
Și medicul Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România, spune că măsura ar fi în beneficiul sistemului. “În contextul penuriei de medici, dacă sunt specialiști care sunt apți din punct de vedere psihic și fizic și vor să își practice meseria este bine să o poată face. Acești medici care au între 65-67 de ani sunt medici cu experiență de care este păcat să te dispersezi”, a explicat chirurgul.
Cum e în prezent
În prezent, doar medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa și după 65 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum și în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective. De asemenea, medicii care au o relație contractuală cu casele de sănătate mai pot profesa după pensionare, dar numai cu aviz de la Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate.

sursa: Adevărul.ro

Care e Problema Reală? EXODUL MEDICILOR ROMÂNI ÎN STRĂINĂTATE: “Noi investim în pregătirea doctorilor pentru a-i trimite în ţări mai bogate”


Foto: Zf.ro

ANALIZĂ ZF.ro – Fără soluţii pentru a opri exodul medicilor. Peste 2.000 de medici cer anual avize pentru a pleca din ţară. „Noi investim în pregătirea doctorilor pentru a-i trimite în ţări mai bogate“

Peste 10.000 de medici români lucrează în Germania, Franţa şi Marea Britanie, cele mai importante trei destinaţii spre care se orientează specialiştii români.

Peste 14.500 de medici români au solicitat de la Colegiul Me­di­cilor din România (CMR) actele necesare pentru a putea profesa în afara ţării în ultimii şase ani, cel mai mare „exod“ fiind în­re­gistrat în 2011, când aproa­pe 3.000 de doctori au fost interesaţi să plece din ţară.

„Numărul documentelor solicitate in­clude atât certificatele de bună practică me­dicală (certificate de good-standing), cât şi adeverinţele pentru nonmembri. În primele nouă luni ale anului 2016 au fost eliberate 1.434 de documente necesare practicării medicinei în străinătate“, au precizat reprezentanţii Colegiului Me­dicilor.

Lipsa echipamentelor medicale perfor­mante, dar şi subfinanţarea sectorului medical se reflectă în numărul de medici care aleg an de an să plece din România pentru a pune în practică ce au învăţat în ţară în cadrul unor clinici din străinătate.

CMR deţine doar datele solicitărilor înregistrate, reprezentanţii instituţiei arătând că medicii pot renunţa la plecarea din ţară chiar dacă au cerut actele necesare. Cele mai multe solicitări primite în perioada 2010 – 2015 au venit de la cadre specializate în medicină generală, medicină de familie şi chirurgie generală, potrivit datelor Colegiului Medicilor.

Raportările care ajung la Colegiul Medicilor de la organizaţiile profesionale din alte state arată că ţările preferate de medicii care aleg să lucreze peste hotare sunt Germania (4.062 de medici români în prezent), Franţa (peste 4.000 de medici români) şi Marea Britanie (2.463 de medici în prezent), dar şi Belgia, Italia sau Spania.

„Dacă eşti umilit în fel şi chip în ţara ta, dar eşti valorizat şi respectat altfel în altă ţară, este foarte simplu: trebuie să te duci în altă ţară. La capitolul politică de sănătate, faptul că noi investim în pregătirea doctorilor pentru ţări mai bogate este din start un nonsens. Noi trebuie să ne pregătim doctorii pentru noi, nu să pregătim oameni la nivelul cel mai înalt pentru a-i catapulta prin altă ţară“, a spus Dan Ulmeanu, medic chirurg la Regina Maria.

Pentru medicii care nu vor să lucreze în sistemul public de sănătate există alternativa ofe­rită de sis­temul privat, o piaţă care a înre­gis­trat o evoluţie de la an la an.

„Nu se ocupă nimeni de salarizarea lor (a medicilor – n. red.) onestă. Eu lucrez într-un sistem privat. Atunci toţi ar trebui să lucreze în sistem privat? Pentru că nu ai acces la un sistem corect de evaluare justă a profesionalismului, trebuie să te duci undeva unde poţi fi corect evaluat“, a mai spus doctorul Dan Ulmeanu.

Salariul mediu net în sistemul de sănătate din România este de 2.076 de lei (470 de euro), aproape de media pe economie, după ce a crescut cu 30% în ultimul an, ritm dublu faţă de creşterea salariului mediu pe economie. Chiar şi aşa, un medic specialist în Germania poate ajunge la venituri de 4.000 de euro, iar nivelul ridicat de pregătire şi specializare creşte şi nivelul salarial.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în luna august în sistemul sanitar din România existau circa 302.000 de angajaţi, dintre care 56.000 de medici. Datele INS arată că peste 15% din personalul sanitar din România lucrează în clinicile şi spitalele din Capitală, în timp ce în anumite judeţe din ţară numărul medicilor şi al personalului auxiliar nu acoperă necesităţile marilor spitale judeţene.

Sursa: ZF.ro – Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.11.2016

De notat, că PSD-ul le-a promis Medicilor că vor avea salarii în valoare de mai multe de mii de euro “ca în Europa de Vest și peste ce primesc acolo medicii”, începând cu 1 Martie 2018. Să vedem dacă se vor ține de cuvânt.

 

(FLUIERUL)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Pas DECISIV pentru întreg mapamondul: Mişcarea lui Donald Trump în faţa lui Vladimir Putin
Polonia vrea să interzică total avortul: Trebuie să restaurăm primatul valorilor creștine ale apărării vieții și să ne distanțăm de tendințele Europei secularizate
PROTOCOALELE INTELEPTILOR SIONULUI - CONSPIRATIA FRANCMASONICA MONDIALA CARE VIZEAZA SUBMINAREA SI DISTRUGEREA CRESTINISMULUI
DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE! Academicianul Eugen Mihaescu despre Legea “Elie Wiesel”: Azi, luptătorii anticomuniști sunt prima țintă a tovarășului Florian. Cine urmează mâine? Mihai Eminescu?
O feminista a recitat un poem blasfemiator de ziua lui Eminescu, acestia sunt poetii generatiei rezist sorosito-tefeliste: `Îţi introduc penisul meu lung şi negru în pântec`
Prinţul Charles va fi Regele Carol al III-lea al României?
Nicolae Popa rupe tăcerea: Cine a plătit pentru avionul care l-a adus în țară. Condamnat la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii
Aşa a fost dat jos şi Ceausescu de forțele masonice oculte occidentale, la fel şi Venezuela este în pragul unui RĂZBOI CIVIL | Oamenii au ieşit în stradă, iar opoziţia din Parlament a făcut apel la armată și la populație să nu se mai supună puterii
Video mesaj către toți românii!
Grupul Bilderberg in spatele „Serviciului Social de Protecție a Copilului” Barnevernet!
Surse: Trump a pregătit ordinul de anulare a sancțiunilor antirusești
Atenţie, Putin! Putem doborî rachete de la Deveselu!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro